Rambut yang nipis sudah mula panjang..

Huu...klu ade sesape mengikuti blog mama dr awal mesti perasan, yg rambut Zara dari dulu smpaila skang ala-ala same jek. fesyen yg sama, rmbut pendek yg nipis. klu nak tau, sejak lahir mmg lansgung tk pernah ptg rmbut Zara (ikut mama die yg ms kecik tk penah dibotakkan), kecuali ptg rmbut depan n tepi sbb takut rmbut masuk mata n telinga. Papa kate klu dulu cukurkan zara mesti rmbut die dh tumbuh lebat. tp dulu mama ms kecik tk pernah cukur botak still rmbut tumbuh subur jek..hehe. Papa sj taknak ngaku zara tu ikut genetik die. sbb bile belek2 album lame, mmg tgk rmbut papa adik beradik seciput jek ms kecik2 dulu..=p
.
Klaa..berbalik pd citer Zara, disebabkan ramai jek yg tegur zara ni mcm boy..so mama pon dr awal dh berangan nk biar rmbut zara tumbuh pjg. konon biar nmpak girlish sket. punyela sbr menunggu, nmpaknye skang rambut belakang zara dh mula nak pjg melepasi leher. tapi, malangnya, zara mcm tak selesa ngan rmbut skarang. asyik tergaru2 sebab gatal. bile dh garu tu mulala timbut merah2 kat belakang tengkuk die. time gatal sgt, dia akan bising2 suruh mama tlg garukan..huhu..
.
Tgkla ni. punyela gatal smbil jalan pon die menggaru..=(
.
Ni dlm keta blk dr umah bbysitter. tu tgh terpisat2 menggaru tengkuk belakangla tuh
.
Last2 mamala yg kena tlg garukan. mase ni kat trafic light or dh smpai rumah kot (wonder jugak kn cmner leh mama menggaru+amik gmbar..hehe)
.
So, solution sementara..ptg semalam mama singgah kedai beli hairband tecik2 nih. nk wat ikat rmbut zara la kononnya. sblum ni mama try jugak letak scarf kain tu kan tp hampess kena cmpak free2 jek. dlm keta jugak mama terus ikat rmbut die sbb klu tak die mesti mintak mama garu mase mama tgh drive..(tp on the way blk ikatan dh terbukak gara2 rmbut nipis. Balik rumah mama kena ikatkan balik rmbut tuh..=p )
.
'mini' ponytail..seciput jek dpt ikat sbb nipis sgt.
.
Comei tak zara ikat rambut..haha
.
Erm..mama pon tak tahu nk wat cmner nih. klu ikut hati mama mmg nak biarkan jek rmbut zara tu pjg. tp tk smpai hati tgk die gatal2 n tak selesa lagi2 time tidur. stakat mlm td mama ikat die mcm ok la, cume wktu nk tidur ikatan rmbut dh terbukak so die merengek2 mintak mama garukan jugak. klu berlanjutan, rasenye mama kena 'korban'kan la jugak rmbut zara tu..huwaaaa! tk kesmpaian la nk tgk rmbut zara dh pjg sket wktu raya nnti..
.
.
p/s: Sesape yg ade anak ppuan tu ade experience tak. anak yg mula berambut pjg mmg akan kena gatal2 mcm ni ker or zara jek yg berkulit sensitip. or ade tk sesape yg leh suggest ubat sapu tahan gatal ker. .tq..

14 comments:

Raja Radiah said...

salam..rambut E in pun nipis je tapi sib baik kerinting so tak lah nampak sangat nipisnya....dan akak saje biarkan panjang walaupun kekadang E in tak bagi ikat rambut dia tapi akak paksa gak ikat rambut sebab rambut depan asik masuk mata je...hehe..(kalau rambut pendek nampak cm boy....)

Dilla Zaidi said...

Lily, dilla pun ade prob yg same tau..tp kat tepi tinge ye ar yg ye slalu garu...abih tertanggal anting2..mule2 dulu sapukan bedak aiken..tapi bile bedak tu dah takde lagi, dia garu balik..kita lak kena sentiasa sapu bedak kt tinge ye..last2 geram, nenek ye gunting rambut tepi ye...hehe..

Zetty84 said...

Waaaa...zara ni sama cam ank aunty si syaza n syifaa...ank aunty dua2 botakkan kepala tau masa 7 ari...tapi still x lebat2 gaks...huhu...aunty pun tingin nk ikat rmbt cam zara, tapi x kesampaian pun...rmbt diorang pun nipis n halus2...tu pun ramai gak org cakap si syaza tu cam boyish gak... ;p

mama idzareef said...

lily..jgn potong dulu..nak raya dah ni takut jadi penan cam eve plak.. ;p
hehe.. if zara ok je ngan ponytail tu so lily teruskan je ikat rambut dia pn ok..cute je..

~mamazahra~ said...

lily: naseb kite serupa la.. our Zahra rambut ciput jek... Zahra sejak botakkan dia mase umo 5 bln, smp skang gitu jek rambut dia.. cam boyish~

mama auni firdina said...

alalala,zara da leh ikat poney tail la..da pjg da rmbt zara..

haah la mama zara,auni pon kekdg tergaru2 gak kepala die..xtau le rimas ke kulit sensitip ke..not sure..pastu rmbt lak kembang,ade gak rase cm nk potong je rmbt die tp syg lak sbb tgu agak lama gak nk dpt pjg cmni.just ptong rmbt dpn je..

mama zara pk msk2 nk ptong rmbt zara ke x..kang nyesal lak =p

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Radiah- nipis ke rmbut e in. nmpak cm lebatla rmbut die. maybe sbb rmbut die krinting tula kot nmpak tebal. tp suka rmbut e in. cantik beralun2..=)

Dilla- tulaa..Zara pon dh 2, 3 kali ptg rmbut depan n tepi. rmbut blakang jek mama die tk sanggup korbankan lagi..hehe. b4 ni ade gk timbul ruam kat dahi siap jumper dr n dr nasihatkan jgn bagi anak berpeluh n sapu ubat. but this time, sapu ubat yg same kat blakang bdn tengkuk die tu mcm tak berkesan la pulak..=(


Zati- anak zati comei2 muka girlish gitu. rmbut pendek pon tak pe. si zata fotestet papa die betul. dr kecik org dh kata muka boy..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

mamaIdzareef- tulaa..harapnye die okla ikat ponytail tu. stakat ni die takde tarik2. nak sgt tgk rmbut die pjg sket (besar harapan mama nih..hehe)

MamaZahra- hee..zahra pon muka girlish. tkpela rmbut nipis sket. tp nmpak cm ok jek. plg suka tgk lalau die ikat toncet 2 tuh..kiuuuuttttt sgt..=)

MamaAuni- selalu klu auni gatal2 tu mama Auni wt camner. ade sapu2 bedak or ubat ker. tulaa..mmg ingat tknak ptg. tp dependsla. klu zara nye kegatalan thp melampau smpai timbul ruam2, kena korbankan jugakla. klu die ok ngan ponytail tu, then tkde merah2 lagi, insyaAllah dptla simpan pjg ye tak. anak ppuan, mestila kite nk tgk die rmbut pjg kan..=p

mama auni firdina said...

lupe lak nk ckp..aritu auni ade gak tergaru2 kt kepala die..pastu baru perasan ke kepala auni tgh2 tu cm ade berair ckit..cm ala2 kudis gak..so mase tu bubuh minyk gamat but still kuar gak air tu n ade bau busuk ckit..

then bwk g klinik,doc ckp jgkitan kulat..doc ckp,cm auni sentuh pe2 cnth kwsn lembap,kulat ect n seterusnye tgn yg auni sentuh tu kene kt kepala..tu yg tergaru2..then doc ckp,mende tu leh merebak jd besar..nsb le cpt g klinik..

doc bg krim,shampoo n ubt minum(gatal)..alhmdulillah,now da ok da..cume tgk kepala zara..ade merah2 x?

lily azliyana @ mama zara said...

mamaAuni-setakat ni tkde perasan lagi merah2 kat kulit kepala. yg timbul merah2 tu kat bahagian belkang tengkuk, tpt yg kena rambut. bile dh digaru, timbulla plak ruam kecik2 tu kan. tgkla few days ni bila zara ikat tambut, hilang tak merah tu.klu tak, kena mintak ubat dr la jugak kot..

Qistina's Mama n Abah said...

Sama la dengan rambut Tina..keriting tapi sebab bergulung-gulung tak nampak la sikitnya..

hehe..cantiknya toncet.. wat dua mesti lagi cute kan zara!

c a b b i e n a said...

hi lily...
myb skrg pns kot tu yg gtl2 tu...
sian dia...
;)

nadnye said...

Sarah pun rambut tak banyak.. dan tak panjang2.. tu la kang org cakap mcm boy plak biler rambut pendek..
kena tocang dua kot ..:)

kakyong said...

hahahaaa.. ikat camtu mcm ekor murai..
en ayah dulu suka ikat rambut anis camtu..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016