Cuti Sabah: Jalan2 di Sandakan

Lepas lunch, abg ipar saje bwk pusing tgk bandar sandakan. Okla..takdela kecik sgt kan. Ade panggung wayang, n ade bowling jugak. So tkdela bosan kakak mama nan sorang tu duduk kat sane..hehe..then abg ipar singgah ke tpt kerja die. Pelabuhan tldm yg mama dh lupe ape namenye..=p. abg ipar mama ni CO (commander officer) kat kd sri johor. Sblum ni die kerja kt tldm lumut, then tldm kuantan. Akhirnye tercmpak jua kat sandakan base ni. Huhu..tak lame lagi mesti papa zara plak kena cmpak sabah serawak..tgu jekla..=(

So sementara ada kat sane, smpatla turun tgk2 isi perut kapal sri johor tu. Kecik jek kapalnye as kapal peninjau jek kan. tp pelabuhan ni mcm terbuka sikitla compare tu lumut n kuantan. Leh nmpak kawasan bndar sandakn dr tpt tu.

Layan pics yg smpat disnap kat sane ye..

Sebahagian view di bandar sandakan


Zara yg hepi (psst..mamaAuni..nilaaa hairclip satu lg yg sy beli dr chomelcraft. mmg chomell..hee)

Org jakun tgk kapal navy

Blakang tu kapal sri johor, tpt abg ipar kerja

My beloved sis n anak bongsunya, Anis Syuhada

Mama n zara atas kapal

Pinjam anak orang kejap . Konon berangan anak dah duala..=p

Ni anak buah yg sulung, Anis Sofiyah. Anak buah kesayangan mama nih..=p

Bersama family kakak. Anak die yg 2nd pakai gaun hijau tu name Anis Zafirah


After tgk2 kapal, kitonrg pon balik umah. Mama n papa siap tertidor sbb mengantuk yg terlmpau (mlm b4 bertolak tu kitorng tgk citer TRANSFORMER smpai kol 3am. Mau tk ngantuk..hehe)

Petangnye kol 4.30pm, mama kejut papa ajak jalan2 lagi kat bndar. Cuti sekali skala kenala pulun berjalan sakan kan. Hajat di hati nak melawat rumah Agnes Keith. Rumah ni famous jugak kat sandalan. Yg mama tau agnes keith ni salah sorang penulis buku ttg sabah. Buku tu sgt famous smpai sabah/sndakan dikenali ramai. Nak tau lg lanjut korang google sndiri yek..hihi..act rumah tu dah di bangunkan semula n dijadikan muzium skang nih..

Smpai2 ke atas bukit tu (rumah agnes keith tu atas bukit yek kwn2), kecewa plak sbb tpt tu dh tutup kol 5pm. Kitorng terlewat sket jek. Nk tgk dr jauh pon tk boleh sbb diorng dh letak pagar besi beberapa meter dr rumah tu. So akhirnye kitorng jalan2 tgk view bndar sandakan dr atas bukit tu jekla. Bndar ni sbnrnye mmg dikeliligi laut tp malangnye takde pantai yg cantik utk mandi-manda..=). Nway, selain rumah Agnes Keith, ade jugak English Tea House kat kawasan atas bukit tu. Tp mls nak singgah sbb harga konpem mahal. Hahaha..sungguh berkira kan..

Mama wth Pia n Firah. Zara kena tinggal sbb mase kuar rumah tu die tgh tido. Tk smpai ati nk kejut..=p

Minah indon (papa yg gelar setiap kali mama pakai tudung fesyen mcm ni) n en papa

View bandar n laut dr atas bukit

Berlatar belakangkan pintu gerbang English tea house tu

Landkasp tea house ni mmg cantik .penuh bunga2..

Nilaa rumah agnes keith tu. Curi2 amik mase on the way turun bukit. Papa kate mcm rumah hantu pon ade..hehe..


Bersambung..
.
.
P/s: To Shila aka mama hazim..rasenye hubby awk kenal kot abg ipar sy nih. Dulu die base lumut. Budak2 atma mmg ‘kureng’ sket ngan abg ipar sbb die cerewet semacam..hehehe..tp act die ok..tak kenal btol2 maka tak suka la..=p

9 comments:

:iBuAfiQah: said...

rupanya sandakan niey dikelilingi laut...xtau pun sebelum niey..
kalu dkt lumut ada jugak pantai yg boleh mandi,kat sandakan xder ke?
banyak jugak tempat nak melawat ya...
ok la jugak g sandakan niey...
xsabar nk tgu the next story Cuti Sabah...

Zetty84 said...

Sian akak g sandakan tak leh mandi laut...mai la penang, leh mandi laut...hubby pggil akak indon...?!!! Isk2...x patut...nape pggil indon...? okie, cun la tu...dia takut akak kena ngorat kot...hihi... ;p

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah- tulaa..kat sandakan mmg takde pantai utk mandi manda. klu nak gi pantai cantik, kenala naik bot pi pulau. kaw sandakan ade 3 biji pulau yg cntik2. tp lom ade rezki ke sane lagi..=)

Zati- haha..ntah bilela dpt dtg penang lg. nway, husbnd akak mmg pantang btol tgk akak pakai tudung style mcm tu. die kate muka akak sejibik cam indon klu pakai tudung cenggitu. sbb tu kat rumah penuh stok tudung bawal biase jek..hihihi...

Diamilikku said...

i've been to sabah before...tapi tak penah sampai ke sandakan...tapi apa2 pun cuti kat sabah memang best..heaven...sejuk je rasa....tambah2 dapat buat aktiviti xtreme kat laut (scuba/diving)...dapat wide water rafting..memang enjoy sangat..satu hari nanti insya allah..nak jugak bawak alesha gi sabah...

lily azliyana @ mama zara said...

diamilikku- wahhh..sungguh adventerus umie Alesha nih. pernah buat sume akt tu ker. Sy ni setakat dtg makan angin bolehla. nk buat benda2 extreme..huhu..sgt pengecut n penakut..=p

kakyong said...

mama zara.. nampak kemas jer pakai tudung tu.. kakyong kan dah byk kali nak cari nak ipoh ni.. tp sbb x dpt nak ronda2 sgt dgn 3-3 anak kecik ni.. so x de le mmbeli lagi..

sandakan tu ade base TLDM yer...
baru tahu rupanya u & ur sis, 2-2 hubby koje TLDM... ade peluang lah zara dok oversea (sanadakan) nanti

Sidratul Muntaha said...

eh
mana bunganya?
nak tgk jugak
hihiihih
by the way
dg citer kat sabah pearl murah2 yerk?
last time gi sarawak pun dh juling bijik mata

Fara_Adura said...

Wahh.. sukenye berjalan2..eh, sangat wajibb oke pulun jalan2.. mana leh tido aje.. rugi tiket...hehe

Banyak sungguh pic2 yang menarik..mesti penuh folder kan..hehe. Zara oke ker pas balik jalan2? xdemam eh

Suhaidah Tan said...

salam ziarah...akak ni adik auntie yan ye...huhu saya tgk gmbar ni..auntie yan ni bekas jiran saya :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016