Cuti Sabah: War Memorial Park + Blooming Rafflesia

*Yeay!! Ini entry last!! Habis jua cerita cuti2 Sabah mama..hiks..*

Balik dr Kinabalu Park lalu kat pekan Kundasang . nmpakla gerai2 kecik kat kiri kanan jalan jual sayur2 + buah2an segar. Than kat satu simpang ternmpakla sign board ‘Kundasang War Memorial Park’ so kami pon decide nk singgah tgk ape yg ade. Sebelum ni dr pembacaan mama ttg sabah ade jugak terbaca psl tpt ni. tugu peringatan utk tentera2 british n org tempatan yg jadi mangsa dlm ‘death marching’ wktu zmn jepun dulu. Cerita psl death marching ni ade dlm salah satu gmbar yg mama letak kt bwh. Klu berminat nk bace, sila la zoom in yek..=)

Pic kat pintu gerbang
Photobucket


Menarik kan papan tanda nih..=p
Photobucket


Tugu peringatan
Photobucket


Cerita on ‘death marching’. Sedih jugak bace ni
Photobucket

Gmbar2 tentera british yg jadi mangsa death marching
Photobucket

Kat tpt ni ade keratan2 akhbar n sejarah penuhubah memorial park tu
Photobucket

Bunga ni tkde kaitan. Saje amik sbb cantik..=p
Photobucket


Klu perasan, muka Zara smbab jek sbb kena paksa bangun tido. Mklumla pagi td kat hotel kol 6.30am dh kena kejut sbb mama n papa nk tgk puncak gunung punye psl. So die nmpak mengantuk sgt2 haritu..hee…sian Zara..

Ok..seterusnya misi kami ialah Poring Hot Spring. Tujuan utama nk tgk bunga REFFLESIA!! Dr kat kundasang tadi dh ade sign board ‘blooming rafflesia’ so mmg teruja sgt2 nk tgk. Dr info yg didapati bunga ni kena tgu 15mth kot utk berkembang then cume bertahan utk 7 hari jek (klu info tu tipu kire mama pon tipu jugakla..hehe). So kire rezkila ke sabah time2 wktu bunga ni tgh kembang kan..=)

Tpt kami pergi ni ialah tpt persendirian. Cas rm5 per person. Katenye rafflesia garden tp keciwa bile tgk cume ade 1 pokok jek. Rupe2nye itu pokok raflesia yg sesat tumbuh dlm kawasan kebun die. Huhu.. Tp okla jugak kan drp tak dpt tgk langsung..=) . nway, bunga yg kami tgk tu kire agak kecil la sbb supposedly ade lagi jenis2 rafflesia yg boleh kembang smpai 1 meter diameternya. Hebat kan..

Blooming rafflesia
Photobucket

Zoom sket kat bahagian dlm bunga
Photobucket

Haih..tn punya badan pon ckp besar smpai tercover rafflesia tuh..hehe..
Photobucket

Zara wat muka ape tuh. Eksited tgk bunga besar ker..=p
Photobucket

Sekejap jek tgk sbb ade sekuntum je pon (bunga gabak camne leh dipanggil ‘sekuntum’ ke ek) .ni tgh berjalan keluar menuju ke jalan besar semula
Photobucket

Tgk ni. Raflesia garden konon. Mama ingat plg kurang ade 5-6 bunga leh tgk..=p

Photobucket


Keluar dr tgk rafflesia smpat lagi singgah ke kedai2 cenderamata kat poring tu. Tmbah2 souvenier utk bwk balik kan. Niat di hati mmg nak sgt tgk or berendam dlm kolam2 air panas yg ade kat situ tp apakan daya masa tak mengizinkan (cewahh..skema plak..hehe). so kami tros rush balik sbb malam tu flight kol 9.05pm (act 8.05pm tp air asia dh delaykan). So ptg tu smpai sndakan semula lebih kurang 5pm. Singgah pasar sandakan skjap beli lag brg sikit2. then balik rehat2, makan2 tros bertolak ke airport. Huwaaaa!! Sedihnye nak balik. Will miss my kakak, my nieces, gunung kinabalu and etc!!

Gmbar tmbahan. Papa berkenan tgk jambatan gantung ni. Rase kat bwh tu sg kinabatangan. Haha..tk tau btol ke tak. Mama teka jek..


Gmbar sebelum naik flight..



P/s: Sape yg mama nk bg souvenier Sabah ni? Hee..esok mama akan email org2nye mintak alamat yek. sudi2la menerima souvenier 'suka2' tuh..=p

15 comments:

Diamilikku said...

kewll...satu yang kak su impikan nak tgk rafflesia..tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang...moga2 nanti ada la peluang ehhhkkk

ibu_umairah said...

best dapat tengok rafflesia......mcm mana rasa ek!!!!........

c a b b i e n a said...

paling best g kundasang aaa, sejuk je kan.bole lari2 lg.
tp selm sy 6 buln kt sn, xpernh langsung dpt peluang tgk bunga tu...
hmmm, nmpknya kena g lg laaa ni

lily azliyana @ mama zara said...

diamilikku- insyaAllah..kena survey dulu la ngn org2 sbah baru pergi..hihi

ibu_umairah- he..best2x..mklumla.selalu tgk dlm tv or buku jek kan. bile tgk live rasela eksited + jakun..haha

cabbiena- yekla..best sgt kundasang. tk puas aritu gi kejap sgt. oo..dulu duduk lame kat kundasang tu ker. so sy ala2 bertuahla gi ke sabah wktu bunga raflesia tgh kembang yek..hehehe..

en_me said...

kundasang - me been there done that.. tp tak jumpe rafflesia fulakkks..

mama, me nk souvenirr.. volleee?

mama auni firdina said...

wah,sonok yer tgk rafflesia..tgk dr dekat..beshnyer..

~mamazahra~ said...

syoknye dpt tgk seniri bunga rafflesia tu dpn mata...
da lama berangan nk tgk bunga tu :P

lily azliyana @ mama zara said...

en_me- alaa..en_me dh selalu jalan2 kan. so bolehla beli sevenier sndiri..hihihi..

kena pergi sabah lagi la klu nk tgk raflesia. mane tpt lagi ade eh. kundasang jek ker..=p


mama Auni-hee..seronokla jugak. first time dpt tgk live kan..=)

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- tulaa..rezki kitorang dpt tgk. tak tau pon tgh musim bunga tu kembang. smpai2 kundasang br tau itupon nasib baik diorng letak signboard 'blooming raflesia' tuh..=p

:iBuAfiQah: said...

besar btul bunga reflesia tu yer..
isk2...
mesti teruja tgk bunga tu kan mama zara?
bagusnya zara,w/pun kena bangun awal tp xmeragam pun..baiknya la dia..

watie said...

syioknye pi sana huhuhu... bilalaa cik mya nak sampai sana... psstt x nak bawak kita sama ke keh keh keh

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah-haha..adela meragam sikit2. bosan kot sbb bukan tpt2 die. ms hari sblumnye pegi tgk monyet, org utan, crosc sume die enjoy gile..so kali ni turn mama die plak nk enjou..hehe

watie- cik watie..kami dh selamat balikla..klu tk leh jugak tlg sorokkan kn dlm luggage import pi sabah..hihihi..

Fara_Adura said...

Menarik kan signbod jangan pijak saya tuh ek..heheh

Siann zara..kene bangn ek.Rugi lak kalo xkuar kan.. sekali sekala jalan tempat orang..haihh.. wajibb jalan2 sampai lenguh kaki..hehe.Balik semenanjung.. haruss carik tukang urut..kiki

Canteknye rafflesia tuh.. besau ek..zara pon leh masuk dalam tuh ek..:D

kakyong said...

merata juga mama zara meronda nih.. berbaloi kunjungan ke sabah ni... byk juga tempat yg dpt dilawati...

ni yg buat tingin nak g sabah ni...

lily azliyana @ mama zara said...

fara-huu..mengurut ngan osim squeeze warm kat rumah tu jekla..

klu cmpak zara masuk dlm munge tu, mau busuk satu badan. org kate bunga tu bau mcm bangkai. tp aritu tk bau pon sbb tgk dr jarak agak jauh kan..=p

kak yong- ade rezki+anak2 dh besar sikit lehla kak yong n family ke sabah pulak..=). klu leh amik mase lame sikit explore sume tpt best. barula puas hati..hee..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016