Dugaan di akhir Ramadhan..Zareef vs bronkitis..

Hmmm..di penghujung2 Ramadhan ni mama diduga ngan kesihatan si kecik yg tak berapa memberangsangkan..

Rabu pagi- Zareef start batuk2..mama just bekalkan ubat batuk biasa kat bbysitter
Rabu malam- Nafas dh start tercungap2..malam tu pon tido tak nyenyak asyik merengek jek..
Khamis pagi- After subuh terus bawak pi SALAM..mcm dijangka dpt neb sbb kahak banyak sgt kat dalam. Dokter bekalkan ubat batuk+kahak+demam+selsema
Khamis tgh hari- Nmpak nafas Zareef still mencungap..ulang ke SALAM n dapat neb lagi sekali..dokter kata still kahak banyak kat dlm n sah Zareef kena bronkitis..dokter nasihatkan warded terus sbb kena bagi neb 4 jam sekali tp mama tolak..mama kata biar mama jek ulang alik pi klinik setiap 4 jam tuh
Khamis petang- appoinment neb kali ke-3..utk malam dokter soh amik lagi sekali..then review balik Jumaat pagi..if Jumaat pagi still kahak tak kurang, advise Zareef utk warded..

Soooo..di saat korang baca scheduled entry nih, mama mungkin tgh bawak Zareef utk neb sekali lagi..harap2 Zareef dh ok sket mase tuh so tak payahlah warded..dhlah Sabtu plan nk balik kampung..klu kena warded, maybe tukar plan la kot..

Buat masa ni papa lom balik lagi..mama masih leh handle wlupon penat melayan si kecik yg tak sihat + ulang alik pi spital..lom masuk 'bergelut' ngan Zareef time amik neb tu..smpai lenguh2 tangan mama pegang die..=p. But if Zareef ditakdirkan kena warded, maka kenalah papa balik jugak esok ..sbb mane leh nk handle sorang anak kat wad + sorang anak kat umah sensorang kan..huhu

Doakan Zareef cpt sihat yek..harap dpt die berhari raya dlm keadaan sihat sempurna nanti..


Si kecik mama yg tak sihat..sian die..=(

Budak 'takut' makan ubat..


Hilang kehenseman n kemachoan Zareef sbb nanes makan ubat nih..hihi

Time amik neb kali ke-3..dlm penat2 bergelut ngan Zareef smpat gak mama amik gmbar ni..

Gmbar ni kakak Zara yg amik..


Get well soon anak mama!!

13 comments:

mama tisya said...

smoga zareef cpt baik...

Keyphochee said...

Auntie doakan semoga cepat sembuh ye Zareef...sekarang musim tak berapa baik agaknya sebab Khalish pun batuk..dah tukar 3 kali ubat...yang terakhir ni macam serasi n berkurangan sikit..tu pun doc kata kahak banyak n macam nak dapat lelah..

zailamohamad said...

banyakkan bersabar ya Lily..insha allah Zareef akan sembuh..

Sidratul Muntaha said...

sian zareef.
kecik2 lagi dah pakai neb.
aduya..
mudah - mudahan cepat sembuh.
aku ni pun risau gak Lily sbb anak2 aku lama dah tak demam..
karang ari raya pertama demam plak.
aih!choi!

bonda dadif aka akish said...

alahai..sian zareef....muge cepat sehat anak...

dah nak raye nih....

=)

Salina@IbuAqil said...

semoga big boy cepat sihat ye..
sabar ye mama..

littlehumblelynn said...

LILY

kak lin dh rasa sgt pengalaman mcm ni..bronkitis mmg kena cover dgn IV line antibiotik..kena cover dengan frequent neb..kalo smp tahap teruk..mmg kena suction..

apapun smg cepat2 baik..dan sempat beraya di kg ..amin..

Sue said...

ala siannye zareef. da la nak raya ni. kalau dah kena amek neb tiap 4jam better warded la. at least zareef pun tak penat nak kena ulang alik gi hospital tu. cuma sian zara pulak ek takde org nak jaga. haihhh... suh papa dia balik cepat la. kalo sue, memang kejap2 call husbd la suh balik. pastu siap nanges2 la. pasal susah senang biar la ditanggung bersama, ngehngehngehh.. mujur la husbd keje sendiri.

AziE said...

I have experience once. Kena cover dengan frequent neb. About a week jugak jadi penghuni spital.

Moga cepat sembuh dan boleh beraya dgn gembira.

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,

irnie dgn k.lynn(littlehumblelynn) penah lalui saat2 camnie..mmg kena warded n neb 4jam skali...pergh!nak nangis masa tuh...kalau teruk mmg kena suction jgk..Zaifah dah lalui semua tuh..semgu kat ward..

moga awak kuat n Zareef cepat sihat..maybe lily kena mintak mak jagakan zareef lepas raya nie..bg Zareef recover betul2..

Selamat Hari Raya Lily..
Take care!
moga tabah menghadapi dugaan ini..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..siannye Zareef..
Moga Cepat sembuh ye..
dh nk raya ni..jgn sakit2..

Yan said...

selalu ke kna camni? or festime... kcian dia... get well soon dear.. nk rya da nih

mummy_ayu said...

oo....baru terbaca entry nie..siannya...semoga cepat sembuh yer zareef..nak balik kg raya nie..memang dugaan...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016