Zareef 5 mth check-up

Ni citer Isnin lepas..mama bawak Zareef pi check-up kat klinik kesihatan bandar botanik..2 bulan lepas pi KK shah alam, tp sbb skang  dh pindah Bandar Puteri, so lagi dekat ke KK Bandar Botanik tuh..kali nih dpt seru bwk Zareef pi check up kat gomen plak..dulu time Zara amik imunisasi sume kat swasta jek..entah..terpengaruh ngan kata2 misi masa kat KK Rengit dulu kot..diorang kata klu bab2 vaksin ni klinik gomen lagi terjamin kualitinya..lagipon utk baby mama tgk kat klinik gomen ni agak detaillah jugak check-up tuh..so sekali skala korban half day cuti utk anak kire oklah kan..=)

Nway, nasib baik kali ni en papa ada sekali..kebetulan pagi Isnin tu die ada kat umah sbb sblh petang ada meeting kat KL..so ajaklah en papa teman bwk Zareef gi check-up..tak macam check-up Zareef 3 bulan dulu..gigih bwk adik ngan kakak sorang2 pi klinik..hehehe..bway, KK Bandar Botanik ni tempat baru..so mmg selesalah..org pon tk ramai sgt..then siap ada playground lagi so budak2 leh main kat situ klu dh bosan tunggu parents nk jumpe misi kan..=p


Budak yg bakal dicheck-up + dicucuk pada hari kejadian

On the way..posing jap ngan hero kecik

'Gigih' menunggu giliran..baru papa tau jenuh tak jenuh tunggu turn kat klinik gomen nih..hehehhe

Kakak yg over eksited..sibuk soh amik gmbar die..=)

Adik Zareef

Ok..sampai time adik diperiksa..cam biasa..kena bukak sume baju utk timbang berat.,punyelah suka dak kecik nih bile dpt berbogel..hehehehe

Tgk..masuk dlm penimbang pon muka masih ceria jek..

Tapiiiiii..part kena cucuk mmg faillah..mmg meraung..smpat snap gmbar adik tgh menangis kesakitan..=p


Untuk check-up kali nih, mama dapat buku rekod baru utk Zareef..sebelum ni tk pernah dpt lagi buku mcm nih..suka jek dpt buku tuh sbb lebih kemas n details butir2 pemeriksaan utk baby.nk simpan pon senang sbb dlm bentuk buku nota mcm tu kan..takdelah terselit2 susah nk cari mcm kad die yg lama tuh...=)


Rekod kesihatan utk lil Zareef

Antara yg tercatit dalam buku rekod..


Tak clear kan gmbar buku rekod tuh..mama taip baliklah yek antara perkembangan Zareef mase check-up 5 mth tuh

Berat = 8.2kg 
(nurse kata sikitttttttt jek lagi nk masuk zon over weight..huhu..ni lom start solid foof lagi nih..=p)
Panjang = 68cm
Lilit kepala = 44

Perkembangan bayi:
- Boleh  mengawal kepala apabila ditarik dari posisi baring ke duduk
- Boleh meniarap n menelentang
- Boleh menggengam objek
- Mata bayi boleh mengikut pergerakan objek
- Bayi boleh bertindakbalas kpada  bunyi 
(time test nih nurse panggil nama Zareef..cpt jek die menoleh..org dh tau nama sndiri kan..=) )


Apepon, mujur Zareef tak demam pas kena cucuk arituh..Next check-up + imunisasi 6 sept depan..ari selasa minggu lepas raya tuh..so mama n papa pon terus amik cuti smpai tarikh check-up Zareef..senang kan..pegi 2 org terkawal sket budak berdua tuh..hehehehe


4 comments:

shila ariff said...

baby zareef dah besar ye...nampak macam muka papa dia le...anak papa jugak ke ni??..

Diamilikku said...

wahh dah pakai buku..memang lagi mudah...kad tu selalu hilang..meluats jugak..tp nak buat mcm mana..:)

Sue said...

wah patut la nampak bam bam. dah 8kg rupenye dia... next month da bole start solid.. bestnye.. hihihii...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Semangat Zareef ni..bagus.. perkembangan yg baik..sikit lg nk sama berat dgn kakak Qis.. ;)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016