Semalam demam..arini Zareef jatuh katil pulak..sian hero kecik mama..=(

(See attached file: DSC03951.JPG)
(See attached file: DSC03955.JPG)
(See attached file: DSC03956.JPG)
(See attached file: DSC03961.JPG)
(See attached file: DSC03968.JPG)


Ok..citer sadis lagi hari ni..
tapi sblum tu, nk ucap syukur alhamdulillah dulu..
Zareef dh pon baik demam mase mama amik dr umah bbsitter semalam.
Dan setakat ni sudah tidak muntah2 lagi..
Lega hati mama..

Tapiiiii...pagi tadi terjadik plak satu kejadian tak diingini..
Hero kecik mama jatuh katil masa mama tgh bersahur kat bawah..huhu..
Act sejak dr dlm pntang smpailah skang,
Zareef mmg dh tido atas katil ngan mama
Tp sejak die pndai menyulur/menyusur nih,
Mmg ada terpikir nk ubahkan tpt tido die kat bawah jek..
Tapi tulah..belum smpat ubahkan tpt tido Zareef, dh jadik mcm ni dulu..
Sori sayang..mmg salah mama..mama yg cuai tinggalkan Zareef sorang2..
Ingatkan kepung2 ngan bantal tu oklah..
Rupenya ngan bantal2 sume tu die langgar..
Terus jatuh..

Mama kat bwh tgh makan tu mmg tersirap darahla..
Dgr bunyik gedebuk kuat giler..
Diiringi ngan raungan si kecik..
Tros berlari naik atas,
Tgk die dh terlentang atas lantai..(atas lantai ada tikar buluh)..
Teros mama angkat die, bwk turn bawak smbil usap2 kepala

Tepon papa tak berangkat..
Tepon pulak kakak mama tanye ape yg perlu dibuat
Kakak mama dulu pernah keja kat Hosp Pakar Kuantan
So byk lah dpt info dari dokter2 pakar kat sana
Kakak mama kata observe 2 perkara..
Kalau die jatuh n nangis- tu tanda die ok..
Then after 30minit, tgk samada baby muntah or tak..
Kalau muntah, mungkin ade effect dari kesan gegaran tuh..
Harus cpt rujuk ke hospital..
But kalau takde, insyaAllah baby takde ape2..

So far, Zareef leh menangis n takde muntah jugak..
Then mama sapukan jugak bahagian belakang kepala, tengkuk,
badan n kaki sume ngan minyak panas
Ngan harapan die lega sketlah kan..
Tgk arini mcm mana..
If Zareef ok jek kat umah bbsitter, rasenye mama tk bwklah die ke klinik
kot

Gambar2 kat atas tu sume gmbar selepas kejadian..

Gambar 1- Zareef yg ketiduran semula slps meraung jatuh katil..
Gambar 2- Tak lama tu die bgun nak menyusu..alhamdulillah, dpt menyusu spt
biasa
Gambar 3- Pas kenyang, die dh boleh senyum2 bile diagah. Tanda die oklah tu
kot kan
Gambar 4- Mama baru pas sapu minyak kat seluruh badan
Gambar 5- Sementara tunggu mama bersiap, Zareef layan tv mcm biasa..


Nway, kat gmbar last tu, perasan tak sblh belakang mama dok letak kusyen2
tuh..
Konon taknak bagi Zareef menyusur masuk bawah sofa lagi..
Tapiiiii..leh plak pagi nih die melalak sbb tersangkut bwh meja kopi plak..
Gmbar takde sbb kamera mama tertinggal kat opis..
Tp mmg lawak n kesian pon ada..asyik terselit jek anak mama nih.
Lasak betul nampaknye..=p

-Mama Zara n Zareef-

11 comments:

mummy_ayu said...

hero..memang mcm tu...yg penting takde apa2...
nak membesar la katakan..
tapi ye la..mak mana yg tak risau kalu baby jatuh...
Ayu pun..dah besar pun kita risau, tambah2 kecik lagi..

norly a.k.a mamaDZ said...

alolo...ciannya zareef.bawu baek de
mam, jatuh katil pulak.
insyaAllah takde pape lah.hero kan, jatuh sikit biasa lah tu...
kalo tak muntah or demam panas pas jatuh, dan zareef aktif cambese insyaAllah takde pape lily.dun weri k :)

Nana said...

bahaya ni jatuh katil..
damia penah skali masa umr 6bln
seriau dia nanges lama sgt...xde suara

Mrs. Hilmy said...

zara pnh jatuh katil mse 5mnths ++..pstu time zarif ni, dhtobat xnk biar atas katil..letak die dlm cot je..

sbb fobia ngn kes dulu..

Mrs. Hilmy said...

zara pnh jatuh katil mse 5mnths ++..pstu time zarif ni, dhtobat xnk biar atas katil..letak die dlm cot je..

sbb fobia ngn kes dulu..

Dilla Ady said...

dak acha pun penah jatuh katil sekali tak silap..tp tak la teruk mane, kire cam zareef jugak la..takde efek pape..

encem la dak zareef ni tenyum2!

Sha@Mama Tina said...

Hehehe..dah namanya pun hero kan..haruslah lasak sket dari kakaknya..

thus few days asik terselit jek nape yang oii.. hihihi auntie yg baca ni dlm hati asik la kata..aik..terselit lagi? hahaha...

Makin beso..makin comel..makin bambam.. sbb tu senang terselit..susah nak kuo hihi

ieda said...

dia melasak sbb nak membesar .. kena hati2 lepas nie dik .. budak2 kecik2 jgn dibiarkan jatuh selalu .. tekanan nanti ..

kalau akak anak2 tgh melasak nie x tidur atas katil dik .. memang tidur di bawah .. dah lama tahu dan di pesan oleh mak .. abah dan anak2 lain je tidur di katil :)

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

Kyra dulu kepala terhentak lantai serius kelam kabut kitaorg tgk dia cam nk pitam, cepat2 bawa klinik..

hero mmg lasak lagi2 dah pandai meniarap ni, cepat ubah tempat tido. kyreen dok dlm bby cot kalau tido

Diamilikku said...

betullah tu lily..just monitor baby muntah ke tak je..kalau tak muntah insya allah takde gegaran teruk :) bersabar ye..kan ini semua dugaan dalam membesarkan anak....pengajaran untuk dimasa akan datang

Ummi Eisya&Amani said...

adoi...sian zareef..amani pun pernah jatuh katil..dah 3 kali rasanya..mmg kena pantau klu jatuh2 tu..moga zaref tak ada apa2 la..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016