Bila org gomen dapat bonus + checklist persiapan raya

2 ari lepas PM dh istiiharkan bonus utk org gomen kan..Bile tgk berita tuh, tetibe mama plak ikut senyum2 rasa senang ati..maunya tak senang ati..sebab papa kan keja gomen..so duit papa..maka jadiklah duit mama jugak kan..agagagaga..takdelah..bukan nk pau duit papa pon. Tp at least kira syukur alhamdulillah jugaklah kan even dpt setengah bulan bonus jek pon. Lehlah buat top-up mane yg patut lagi2 dh dekat raya nih..=)

Klaa..alang2 ckp pasal raya..meh tgk checklist persiapan raya utk tahun nui

Baju kurung/melayu sedondon

- Sudah tempah kat kampung..hope sptlah siap sebelum raya kn..tema taun ni warna peach..sungguh tk sabar nk tgk hero kecik mama yg 1st time bakal berbaju melayu nnti..
- Utk mama, baru perasan baru ada baju kurung 2 pasang jek..klu rajin belilah sepasang lagi yg siap..tak rajin kalu..pakai baju raya tahun lepas jek..=p
- Utk Zara, bajet nk carikan sepasang kebaya lagi utk die..still mencari..

Baju casual

- Kakak Zara sudah ada 3 pasang dress baru..Nenek n makcik die dh janji nak belikan dress jugak..so mama rasa cukupla mama tambah lagi sehelai jek kot
- Utk adik plak skang dh ada 4 pasang baju..target nk carilah sehelai kemeja lg utk die..mama nk beli kemeja kaler pink ok tak..ehehehehe
- Utk papa, die dh byk borong baju mase kat UK arituh..tk pyh cari lagi dh..mama jek yg takde baju casual baru..klu smpat belilah..tk smpat tak payah..dok kampung banyak pakai baju kurung je kot nnti..=p

Baju harian or baju tido

- Erk..perlu tak ada baju harian or baju tido raya utk anak2..?? sbelum ni takde plan nk beli sbb baju harian dorang cam elok2 lagi..tp papa kan dpt bonus..kot2 die bagi bajet lehla sambar sehelai dua kan..=p

Tudung , kasut raya dll

- Kasut raya dh complete anak beranak..tudung raya utk mama n Zara pon dh settle..samping n songkok papa pakai lama punye..adik?? kecik lagi..kena pakai samping n songkok raya ker ek..hehehe

Kuih raya

- Macam biasa, sume mama tempah. Alasan sbb kat umah takde oven..hehehe..stakat ni dh tempah 3 jenis biskut kat opismate..pastu kek lapis pon mama beli gak dari Adlin mama 2K..sume kuih n kek lapis mama bahagi2kan utk mak n mak mentua..utk umah sndiri pon ada..=)

Duit raya

- Dah kirim kat mak mintak tolong cousin kat kampung tolong tukarkan..skang mama dh bizi so tk dan nak kuar pi bank..bajet takdelah byk sgt..adalah tukar beberapa ratus jek..sampul raya plak, papa kata die ada stok banyak..bagusss..tk payah beli dah

Rumah raya

- Tahun ni 1st time beraya kat umah sndiri..patutnye eksitedlah menghias umah kan..tapi..camner nk eksited kalau bajetnya lom ada..huhu..klu ikut hati mau set meja makan baru, mau kabinet tv baru..nk tmbah karpet baru..macam2lah..tapi sabarrrrr..tukar sket2 yek mama Lily..=p
- Langsir baru pon tkde sbb baru pindah kan..tk ilang lagi bau Jusco kat langsir yg ada skang ni..hehehehe

Openhouse???

- Heee..budak2 opis sudah bising soh mama buat openhouse raya aka housewarming skali..tp tk taula mcm mane..stakat ni takde plan pon lagi..cume, sesape nak datang beraya kat umah mama, dialu2kan k..just inform mama spy lehlah mama kemas umah dulu n siapkan ape yg patut kan..hehehehe



Hmmm..cukup ke checklist nih..ada apa2 nk tmbah tak? Juadah raya sume selalu mmg tk amik port sbb raya kat umah mak or mentua kan (bertuah punye menantu kan)..slalu kitorng kasik mak ayah duit raya jekla + offer tenaga utk tolong masak2..oklah tu ye tak..=p


Tahun lepas kami tema oren..bertiga lagi masa ni..Zareef still dlm perut umur 3 bulan..

Semoga Aidilfitri tahun ini lebih meriah ngan kehadiran si kecik bambam nih..=D




P/s: Hope encik hubby bacalah entry mama ni spy senang die buat rujukan utk topop apa yg patut ngan duit bonus die tuh…ekekekekeke

P/s2: Ohhh,,tahun ni turn beraya umah mertua..korang plak cmner..raya katne tahun nih? mujurla umah mak mama ngan in-laws tak jauh..so senanglah nk ulang alik kan..=)


11 comments:

mylilcraft said...

Harus wat checklist.sng nak control cash flow.thn ni raya perak,sebelah mak kak lin .yahooooo,

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

betul2 duit suami duit isteri jugak hehhee, suami dapat bonus kita tumpang gumbira je sbb kita xde bonus huhuhu..kira banyak jugak lily dah prepare tuk anak2 yea, kita baru bab anak2 tu pun lum settle tuk si kecik..raya kali ni berempat lagi riuh suasana kan..

**nnt lin nk antar kek lapis lin call dulu yea, antara 20 atau 21 tau**

nane n kerry said...

lily oren dgn peach x lbh kurang sama ke..hehehe...thn ni aku xprepare ape2 pun raya...yela kami berdue je apela sgt...dhla first time beraya umah mak mertue huhuhu....

shila ariff said...

ok le tu..macam banyak dah lily 'prepare' utk raya..mesti sonok raya tahun ini sbb dah berempat kan??..

Diamilikku said...

akak punya checklist banyak tak diisi lagi..huhuhu :(

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahun ni ktog raya bertiga jer..X blk KG..persiapan pun ala kadar..
Tahun ni ktog nk 'serang' rumah kwn2 jer..tp rumah ktorg tutup..hehe.. ;)

Zurani said...

LILY..syoknye baca post pasal persiapan raya ni. selamat bershopping sakan ye..aku lebih membuat persiapan kehadiran org baru.he...kdg2 smp lupe pasal raya. kuih pon x order lg tau.hehehe

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,

wah dah ada checklist..
irni thn ni pun raya umah mil..
tp mesti gak balik umah mak sendiri..
utk budak2 suma dah ada..utk maknya belum ada lg..
tgu dapat bonus baru cari..aci tak?

Sha@Mama Tina said...

ngeri tengok check list..huhu

mama_umar_maryam said...

hehehe,zt pon mmg suke planning2 nih..kitorg mmg xdelah nk rase bonus goemn nih, dua2 tak t_t..huhu, xper,rezeki ade dimana2 kan ;)..
fyi, kitorg blm beli ape2 lagi, hehehe,cume adelah 1-2 baju budak2 ni yg dlm plastik lg
slmt bershopping!!!

bestnyer umah raye baruuuu

norly a.k.a mamaDZ said...

makaiihhh, seram tgk checklist lily sbb norly tak prepare apa pun lg tuk anak2 mahupun diri seniri.harapnya sempatlah, yg penting keperluan raya anak2.mama n papa tak payah pun takpe kan.hehehe

selamat beraya di rumah baru :) *bile lah turn kite plak*

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016