Kalender cina untuk rancang jantina bayi??

Tergerak nak buat entry ni slps sesi berbalas2 komen ngan member2 skolah dlm fb few weeks ago..tahun ni mmg meriah ngan kehadiran baby2 baru utk kawan2 sekolah menengah mama dulu..kebanyakannya 1st babylah..adalah dlm 3,4 org yg dpt 2nd baby termasuk mama..=)

Masa berbalas2 komen tu ada sorang kawan mama dok sebut2 pasal jantina baby kitorang..secara keseluruhannya nmpak yg bersalin awal tahun (bulan Feb dan Mac) kebanyakkannya dpt baby boy..then 4 orang yg bersalin bulan Jun plak sume dapat baby girl..yg sorang due bulan July dh selamat bersalin boboy..akan dtg sorang lagi Sept kot (Nane..itu ko..betul kan Sept)..pon insyaAllah boy..lagi 2,3 org yg bakal bersalin ujung2 taun sket tk smpat dibincangkan sbb tarikh jauh lagi kan..=p

So, hasil dari summary pendek ni..kawan mama tersebutlah pasal kalendar cina yg digunakan utk meramalkan jantina bayi tuh (dear Marini, aku maksudkan ko yek..hehe)..katanye dlm kalender tuh ada kaitan antara bulan kite conceive ngan jantina anak yg bakal dilahirkan..korang pernah dgr ke pasal nih..mama pernah jugaklah tau satu masa dulu..

Jom tgk ctk rupebentuk kalender Cina tu..harap2 cukup jelaslah gambar ni k..


Utk mama yg dh beranak 2 nih, lehlah wat perbandingan (berdasarkan kalender kat atas ni yek)

Kalau kira utk Zara..conceive umur 25 pada bulan July, hasilnya mmg dpt baby girl

Tp utk Zareef plak..conceive umur 28 pada bulan Jun, hasilnya pon baby girl jugak???

So, kalau utk mama, Nampak takdelah tepat sgt ramalan kalender cina ni kan..or if ada cara lain nak baca kalender ni ke apa, mama tak pasti la pulak..but still, benda2 mcm ni just for fun oklah kot..jgn bergantung harap sgt sbb mcm yg kite tau, anak ni kan anugerah Allah..dah ditetapkan pon jantina ape yg akan diberi pada kite kan..takut klu berharap sgt pada ramalan2 mcm nih, leh jadik syirik or sebagainya..or bile kite tk dpt jantina spt yg kita harapkan, kite akan terlebey kecewa n tak pasal2 jadik goyah ngan ketentuan Allah..

Nway, teringat plak ms mama dlm pantang arituh..ada sorang kawan skolah mama msg kat fb..die tanya mama ‘ada tak petua nak dapatkan anak sepasang?’..sbb die baru jek disahkan peknen anak kedua masa tuh..hehehe..mama senyum sndiri jekla..sbbnya mmg mama tk smpat berpetua2 ape pon..pernah gak baca psl petua2 nk dptkan jantina2 bby tertentu..tp tulah, lom smpat cuba, mama dh preknen.. kebetulan dpt baby boy plak kan..mmg syukur sgt2lah sbb dah dpt sepasang. Bukan ape, happy sbb dpt tunaikan hajat papa nak anak lelaki wat teman main bola..ekekekekeke (jeleslah tu tgk anak gegirl die asyik teman mama shopping)

So, kat entry ni saja nk share few petua yg mama google utk merancang jantina bayi..ni salah satu usaha je tau..klu tk berjaya jgn marah or frust pulak..kita usaha, Allah yg tentukan semuanya..=)

Merancang anak lelaki 

Benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih-benih tersebut ada yang membawa keromosom X dan Y. Sedangkan telur/benih isteri hanya membawa keromosm X. Bergantung mana yang bercantum – XY (anak lelaki) – XX (anak perempuan).
.
Benih Y lebih cergas dan laju begerak tetapi lebih cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak tetapi hidup lebih lama. Benih Y lebih tahan dalam cecair yang beralkali , sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid.
Untuk mencuba anak lelaki, ikuti garis panduan berikut:
 .
1. Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan.
 .
2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting. Untuk mengetahui tentang kaedah-kaedah mengesan waktu penetasan telor, sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’.
 .
3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching’ atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.
 .
4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’, atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.


Merancang anak perempuan 
 .
Kaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya. Ikutilah garis panduan berikut;
 .
1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut.
 .
2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur. Sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’
 .
3. Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.


Sumber: mama copy dari SINI



* Ikut pengalaman mama time peknenkan Zareef,  factor yg ‘berhubungan’ time waktu subur tu mmg betul..sbb mama try kira2 balik mmg kebetulan ‘lekat’ time mama subur masa tuh. Cmner leh kira? Sbb mama jenis period teratur + duk pjj ngan hubby..so sesekali jumpe senangla nk trace balik tarikh2 ‘kejadian’ tu kan..ekekekekeke*

Klaa..mama akhiri entry berinfo hari ini dgn gambar2 selingan kitorng pi outing bertiga ari ahad lepas..kat ENTRY semalam dh citer sket dh psl outing 3 beranak tu tp takde gambarnya (biaselah, klu update kat opis sumber gmbar terhad sket..hehehe)..


Lil Zareef dlm keta..happy dpt pi jenjalan..=)

My Zara..ni kat GM Klang

Mama n baby..kakak Zara yg tlg snap pic nih..=p

Kat Wonderland /Wonderworld Jusco Bkt Tinggi

Kakak yg happy

Main gendang 2 round

Lepak2 at Secret Recipe..



P/s: Utk baby ketiga, plan nk dapat tahun 2015..kalau boleh mama nak gegirl lagi..sbb suke layan bby gegirl ni byk barang comel2 plus kamcing ngan mama..tp kalau tanye papa, kompem die kata nk boboy sbb nk tmbah geng main bola katanya..=p

10 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kalendar camni sy 1st time tgk masa muda2 dulu zaman lom kawen. kakak2 kat ofis lama duk telek2 benda alah tu nak rancang bb..hehehe ade yg kene & ade yg tak kena..semua begantung pada rezeki Allah..

benda2 camni leh wat rujukan je. takleh dipercayai..:-)

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

ada satu lagi kelender cam ni, tp gender baby berdasarkan umur ibu dan bulan due..kita tgk mmg dua2 gegirl, beriya plan nk dapat bulan due boboy hehhe tk lekat2 so tkyah la merancang sbb rezeki dr yg maha esa..

naney said...

eh aiza dh selamat bersalin lum? boy ke gal?anyway ni sume rezeki Allah dn kuasa dariNya...saje suke2 tgk okla kan...yg pasti kt kena bersyukur sbb dikurniakan kesempatan menjd seorg ibu...kan kan kan

Salina@IbuAqil said...

Yerlah mama.. IbuAqil pun x tepat.. Patutnya baby girl, memang scan 4 kali doktor pun ckp baby girl.. Tapi last2 bila dah keluar.. Si Aqil Naim yang keluar.. {tp memang dr dalam perut lagi duk doa nak boy duk pggl Aqil Aqil je} hehehehe

littlehumblelynn said...

lily

mana utk umur 33 tahun >>meroyan disini...

x berapa nak percaya jugak..kalo betul2 kena mmg kebetulan..hehehe.

nak baby boy setelah ada 2 gegirl dirumah..papa dia kata..dapat anak girl ni..mama shopping baju x hingat!!

ingat tahun depan mau try conceive balik..hopefully leh dpt boy & tutup kilang terus..muahahahha

Nana said...

tapi kita kira mak kita
beranak 10 org
seme tepat
tgk kelender cine tu

Dilla Ady said...

nnti bile terbuke pintu hati ni nk adekan adik acha, dilla study btul2 entri lily nih...tapi mmg untung lily da dapat sepasang...

mama_umar_maryam said...

mmg ade terpengaruh sket dgn kalender cine tu dulu,hehehe,tp lupe plak,tepat ke x, zt next bb 2012 or 13 kot,hahahaha

ibuafiqahhuzaifah said...

Dulu xpenah nak ikut kalendar cina nie..Alhamdulillah dah sepasang..so stop la..rehatkan badan.sbb penat teramat skrg bila kedua2nya melasak bagai..

bos irnie pun nak try pakai ikut kalendar cina ni.xtau la jd ke tdk

NzA said...

kita hanya merancang ttp Allah yg tentukan..ttp sbnarnya bagi akak, anak pompuan lbh senang dijaga n bila dh jadi anak2 dara mrk sgt rapat dgn akak..mrk umpama kwn baik.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016