Schedule plan weken ini..


Ecehhh..slalu time keja jek kuar schedule plan ni lagi2 time ada theme baru..tup2 utk aktiviti weken pon gatal nk berschedule plan bagai..ape cer??? Heheheh..saje jek..tgh bosan lagipon..mood keja dh ala2 ke laut dok asyik pikir nk cuti raya jek..=p

Nway, disebabkan papa tak balik weken lepas..maka mcm banyak jek program nk buat utk minggu nih..tk taula smpat ke tidak..dhlah kakak mama ajak berbuka kat umah diorang Sabtu nih..tk tau lagi jadi ke tak..klu banyak urusan tk settle..maka tak pergilah kot..

So, antara plan minggu ni ialah..

1- Nak sambung shopping raya baju anak2..aritu adik ipar call dh belikan Zara n Zareef baju sorang 2 pasang. So mama ingat nk carikan sorang sepasang jek lagi (itu minimum la..klu terbeli lebey nasibla kan..=p)..Kakak cam biasa nk tmbah stok gaun die (tk minat pakai jeans dh skang) n adik nk carik kemeja kaler PINK n jeans sehelai..tk sure lagi nak pi mana nih..mesti sume tpt pon penuh org kan weken nih..

Antara baju raya kakak n adik yg dh beli hasil dari UK + Jusco..baju kakak yg kitorng beli br 2 pasang..wajib cari lagi..nway, br dpt sedondon kakak adik yg kaler purple tu jek..yg lain sume lain2 kaler..huhu




2- Nak pi nuseri bunga..Mau beli rumput karpet utk taman cinonet dpn umah + beberapa bijik bunga dalam pasu..bajet nak beli pokok yg tahan lasak cam daun keladi ke ape kan..saje nk bagi umah ni hijau2 sket..pas dh beli rumput..harus spend masa tanam die pulaklah kan..hope sempatlah papa buatkan nnti..

Nway, sape tau mana nursery bunga kat area Klang/Shah Alam ni ek? Org kata Sg Buloh byk choice, tp mcm jauhlah plak nk beli bunga/rumput sket jek tp kena harung smpai ke sana..(elehhh..cm jauh sgt jek bunyiknye kan..huhu)


Inilah die ‘taman’ cinonet dpn umah..sekangkang kera jek ada tanah kosong ni..disebabkan lom ada plan/modal nk otter porch umah ni, maka kita cantikkan jekla kawasan ni ngan rumput karpet + pokok2 bunga nanti yek..=p



3- Nak pi kedai baby..Nak cari safety gate utk letak kat tangga. Disebabkan si kecik Zareef dh pndai menyulur n tak lama lagi mau merangkak pulak..so haruslah pasang gate ni kan.time Zara mmg tk pernah beli sbb tangga umah lama tu luas yg amat..tkde safety gate yg muat mase tuh..tp mase tu ok lg nk kontrol Zara sorang kan..kali ni sikit mencabar + tangga umah baru agak curam maka wajib pasang utk safety k..=)

Selain tuh, nak carik second walker utk letak kat umah bbsitter..nk carik yg murah2 aje sbb walker spare jek kan..Zara punye 2nd walker dulu dh buruk sgt..yg 1st walker masih elok tp nk wat guna kat umah..lehla buat tinggal Zareef sekejap2 sementara mama nak masak ke ape kan..paling penting biar senang time nak suap die makan..=)


Zareef dh try test 2nd walker kakak dulu..mainan sume dh abeh tercabut dah..huhu..walker satu lagi yg masih elok ada kat umah nenek..raya ni br nk amik..




4- Nak pi kedai perabot jugak kalau sempat..huhuhu..(harap papa bagi green light)..utk raya ni terasa nak sangat beli kabinet tv baru + almari simpan barang utk letak kat ruang tamu..mmg tak pernah lagi beli kabinet2 utk living hall ni..rasa klu ada kabinet tu kemaslah sket ruang tamu mama nih..tapiiii..yg ni tk berapa penting kot..klu tk smpat redha jekla takde perabot baru utk umah raya ni..=(


Nak rak tv baru..!!!yg ada ni rak tv umah lama itupon adik ipar yg beli masa tuh..simple jek..klu boleh mama nak kabinet baru yg ada banyak laci2 or ruang..senang nk sumbat benda kecik2 macam mainan Zareef sume tuh..hehehehe



5- Nak pi pasar ramadhan..!! aci tak..taun ni lom berkempatan langsung jejek param..mklumlah hari biasa tuh balik keja dh bwk budak berdua tuh..so malas nk menyinggah..so papa sila bwak mama gi param ujung minggu ni ek..teringin nk makan benda besh2 mcm nasi ambang ker, murtabak ker, air kelapa ker, air tebu ker, kuih tepung pelita ker dll..(lom pergi dh rasa mcm rambang mata..hehe)..selama ni berbuka sorang2 jek so makan pon ala kadar..


Ok..tu jekla planning stakat ni..agak2 sempat tak jengah sume tempat? Barang2 mama mcm tudung raya n baju2 tambahan tu tak kisahla..tk smpat kat cni, plan sambung cari kat batu pahat jek nanti..=p


9 comments:

zailamohamad said...

wahwahwah, banyaknya planning..harap2 sempatlah ya buat semua..Zaila haritu kemain plan masa cuti nuzul quran tu last2 Ashraf demam so taklehlah nak p mana2..

Zaila tahu nursery murah (zaila ada buat entry kat blog), nursery tu letaknya kat Bukit Rimau, kalau dr KESAS menuju Shah Alam, sebelum tol Jalan Kebun (menuju Shah Alam) akan nampak nurseri tu belah kanan jalan..Zaila nak cerita susah sket tp kalau nk dtg call je Zaila, Zaila boleh bg direction;) leh singgah rumah Zaila sekali;))

ibuafiqahhuzaifah said...

banyak sgt planning tu lily..
sempat ker suma..
hehhe..
all the best..
kalau g sorang mmg payah sbb susah nak handle..

::ienafazlyna:: said...

wah..banyak nye tempat nak pergi dalam masa 2 hari jek..sempat kot kalo x berlama2 kat satu2 tempat tu..
erm, time2 dekat nak raye nie memang mood keje ke laut je la...pikr nak balik kampung je

OneSimpleMother said...

mesti cantik laman tu lepas tanam rumput. akak pun sukaaaa tgk suasana hijau di rumah ni. sedap mata memandang kan.. :)

littlehumblelynn said...

lily

best bab shopping tuh

kak lin ada safety gates..pakai x smp 6 bulan then pindah ke rumah baru..lgsg x fit in.

kak lin beli that time rm129.00 dr babycentre ampang waterfront - kalo lily nak kak lin nak let go rm80..mahu ?

email kak lin ok..x pun roger dlm FB ..

shila ariff said...

wah..byknya planning hjg mggu nih!!!..kena tambah satu extra cuti nih..baru 'fulfill all the plans'...huhuhu..sakan ye beli baju raya utk anak2..kami tak dpt balik..sempat sambar 3 pasang je + sepasang baju melayu...huhuhu...so mood pun tak berapa nak ada....

mama_umar_maryam said...

gudluck lily,semoga dpt setel sumernye..hehehe, klu zt yg plannye 10, jadiknye 2 je,kih3

Cinda... said...

suke tgk baju gaun pepel tu .. santekkk .. :P

NzA said...

saat paling best bila shopping baju raya anak2....wah bestnya nk hiasa rumah baru kan.....

p/s: thanks lily krn selamatkan blog akak ttp sedih gak cz byk pic dh kena delete.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016