Sudah berhenti hisap puting..yeay!!

Ini kisah cik Zara ngan putingnya..kalau perasan sebelum ni mmg Zara suke btol isap puting kan..klu nak gi mana2 puting tk pernah tinggal sbbnye minah ni bukan leh tdo klu takde puting. mau menjerit2 n merengek2 sepanjang malam..disebabkan mama jaga Zara sensorang n klu biar die merengek nnti mama jadik tk cukup tdo, so selalu mmg layankan jekla kehendak die..=p

Act, Zara start isap puting dr baby lagik..biaselah. bile die dh start mengaruk2 n mengamuk2 smpai mama tk dpt setelkan, putinglah jwbnya..itupon puting pertama Zara bkn mama yg beli. kebetulan cousin mama ade bg set baby Pureen as hadiah sempena bersalinkan..boleh plak ade sekalik puting pureen dlm hamper tuh. so bile jadik kejadian Zara mengaruk tak berhenti tu, nenek die sarankan bagi isap puting..mmg trossss senyap..hihihi


Puting pertama Zara..nmpak Zara yg sungguh kecik masa nih..puting pon lagi besar dr mulut die..=p



Zara smpat berhenti isap puting jap..smpaila umur die 7 bulan, tetibe die nak puting balik. gara2 bbysitterla ni yg ajar..huhu. pastu mase 7 bulan tu mulalah isap puting cara pelik. die bukan nak isap puting tu sbnrnya, tp lebih pada nak isap bahagian belakang puting tu...ishhh..tk tau nak describe mcm maner...korang tgk gmbar kat bwh ek. mmg kelakar klu tgk gaya die isap puting tu. papa selalu ckp 'nanti dh besar mesti mulut Zara lebar isap puting mcm tu'..then mama jwb 'takpe, nnti kalau dh besar mulut tk cantik kite salahkanlah die..die yg nak isap mcm tu'..ekekeke..act mmg merancang nak ajar die stop isap puting tp ingat biarlah lepas die 2 tahun. bagi die can dulu isap puas2x..(boleh gitu??hehe)


Gaya 'pelik' Zara hisap puting..habis terjuih bibir..




Nway, sejak sebulan yg lepas, Zara dh tak isap puting dh (yeay!!)..mama lah yg paling happy bile tgk die dh leh tidur ngan mudahnye skang..gi mana2 tk yah sibuk bwk puting dh. act Zara stop isap puting ni pon sec tak sengaja. alkisahnye Zara ni suka isap sejenis puting jek. die suka puting yg kaler kuning n lembut sket rasenya tuh. tp puting jenis tu senang sgt kotor n mcm bertahi lalat. so kenala tukar setiap bulan. mase puting die yg last tu kotor, mama pon gilah kedai nak belikan yg baru..tetibe kat kedai tu tk jual dh puting Zara yg biasa tuh..so mama lenjanla beli puting jenis putih yg agak keras tu. tk sngka Zara mmg reject tros puting yg baru. smpaikan die lebih sanggup pegang puting tu kat tangan dr masuk mulut.

Bile tgk keadaan mcm tu, mama dh dapat agak leh tros stopkan Zara dr isap puting. so mama mmg tk carikan lagilah puting yg biasa die isap. mula2 mmg ada gak die merengek2 nak tidur tp mama pujuk2 smbil tepuk2. bile malam plak die terjaga n mintak puting, mama bagi jugak puting yg baru. bile die rase puting tu tak sedap kat mulut die, tross die cmpak n mintak susu plak. akhirnya, lepas 2 minggu die dh boleh tdo tanpa puting. cume sejak berhenti isap puting ni, die lagi kerap minum susu plak. kdg2 satu malam 3, 4 botol susu jugak die minum..(setiap kali 6oz jekla)..


Ni cth puting yg biasa Zara isap..puting kuning yg agak lembut rasanya..(gmbar dr google)
Ni plak cth puting baru yg Zara reject tu . puting jenis ni selalunye mmg keras sket.(gmbar dr google jugak)
Gmbar Zara mase mula2 stop isap puting..snggup pegang puting kat tangan sbb konon2 puting tu tak best..hihi



p/s: lepas ni gmbar2 Zara nmpak cntikla sket sbb dh takde puting kat mulut lagi..hihihi
p/s2: kawan2 kat fb dh tau psl Zara yg demam lagi kan. alhamdulillah, demam dah beransur sembuh..papa die plak yg tgh demam skang ni..haisshhhh..

17 comments:

norly saliana @ mamazahra said...

zahra dah benti isap puting masa umo setahun lebih.
papa zahra tak suka zahra isap puting sbb leceh, kemana nak gi, mesti nak kena ingat puting.huhu
sudahnya pas benti puting, zahra kuat minum susu time malam gak cam zara.
norly perasan kan, sejak zahra isap botol time tidur, gigi zahra rosak.mungkin sbb kemam susu kot.
tatau, dari segi saintifik camna.
tp, before bentikan puting.gigi zahra cantek jek.skang cam makin teruk pulak.hukhuk

psst: cuba lily try google.lebih baik elak sebelum gigi zara rosak :)

lily azliyana @ mama zara said...

ohh..Zahra dulu isap puting jugak ye..mcm tk pernah nmpak gmbar die yg berputing..hihi

nway, risau plak norly kate mcm tu..so ape solutionnye ek. klu die mintak susu tgh malam kena bagi air masak jek ker. klu tk layan, mau melalak plak nanti..huhu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ye ye ye...comel girl dah stop memuting...dulu batrice pun mcm tu lily....kemain gigih zana nak putuskan dia ngan puting....citer dia nak berhenti memuting lagi ler sadis....kalau nak bc...boleh ler selak2 kat blog zana tu....

lepas nie zara makin chumel ler gamaknyerrr

Dokter faRyn said...

aku pun pernah terpikir nak bagi puting kat aina, sebab kengkadang dia bukan isap susu pun, tapi duk nyonyot puting susu tu.

tapi hubby tak kasi, sebab kononnya taknak anak dia mulut terjuih. entah pape. hahaha.

tapi okeyla, aina punya "mengaruk" still tolerable lagi. hehehe.

Diamilikku said...

Nasib baik Alesha tak hisap puting dari kecik lagi...cuba gak bagi bila dia cry..tapi dibuangnya ketepi.....Alhamdulillah..jadi tak perlu la memikirkan masalah2 ini apabila tiba masanya...well done lily

ita cutevirus said...

lily,
alhamdulillah... seb baik berenti sebelum umor 2 thn.. kalo tak susah mama & papa kan???

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Yeay..yeay..Zara dh besar..X isap puting dh...Dh blh amik gmbr cun2 tanpa puting.. :)

~Zetty84~ said...

wah...zara dah stop nyot2 puting erk..!!!
congratz...zara dah besar dah...
hihi..exactly like syifaa masa kecik2 dulu...
style isap puting yg sama...
nanti2 kalu senang, zati tnjuk kat akak...hikss... (。❤‿❤。)

Nana said...

hahah mmg pelik gaya zara isap puting xpenah lak tgk budak2 isap puting mcm tu
damia isap puting sekejap je dlm sbulan je tu pun dia xmau dia luahkan balik
msk 2 bulan langsung dia xmau puting bila kita sumbat dia mcm tercekik siap bunyi uwek..uwek..hahaha

Qistina's Mama n Abah said...

Wah..congratulation Zara & mama..berjaya akhirnya menghentikan pemutingan..hehehe..bravo zara!

bab susu makin kerap tu..memang sama..tina pun cenggitu jugak..

Tapi part yg Norly kata gigi rosak tu..alamak..camner nih?

nza said...

tahniah utk zara..mmg kira susah gak nk pisahkn puting dr anak2 nie...
Ank2 kak nza masa kecik dulu pn semua hisap puting n angah hisap stail zara tu...siap piring plastik masuk dlm mulut......

mama_umar said...

xde pglmn memutingkan anak,tp suke gak tgk baby isap puting tuh,kiut,heheh,good zara,dah big girl kan =)

Izan Ishak said...

hi lily...oklah kalau zara dah x isap puting lagi. takut smpai ke besar kalau lmbt stopkan puting..
nasib baik anak2 izan xnak puting...

**lepas nih zara comel lah bergambar tanpa puting kat mulut ye!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

zara 1 geng ngan danish tp danish dah lama berhenti hisap puting..ct pun dah x igt tp sblm sethn kot..

bkn apa lily..tkt hero encem ct tak smart lah bila bergmbr..yer lah kan hero icap puting..malu jer..hihi..:)

Adlina Husaini said...

bestnya..lega hati mak dia..anak ina still tak lepas lagi dgn puting tu =D

kakyong said...

tahniah zara...
anis ari tu masa umur 2 thn 3 bulan baru dpt lepaskan puting dia... huhuu..
kalo tak jenuh nak cari puting dia jer...

~~@lyci@~~ said...

aduh, si Adam dgn puting mmg xdpt dipisahkan.. bila lah adam lak nak berhenti ni huhu...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016