Mama jadi mangsa tipu??

Sorry kawan2..masih tk dpat nak update citer piknik or bday Zara lagi. smalam kononnye en hubby nak tlong upload gmbar piknik kat kemensah dlm FB tp tak berjaya. sbbnye die malas nak resize gmbar2 tu sume makanye all upload kena reject..haihh..nway, gmbar bday Zara plak dh ada kat tgn mama..act for bday Zara mama mintak tolong skoolmate mama, si MizzyN jadik cik pgrapher. makanye, malam tadi die dh dtg rumah bg copy sume gmbar2 tu. cume mama lom ade kesempatan nak pilih2 gmbar tu masuk dlm blog lg..hehehe

ohhh..berbalik pada tajuk entry di atas, bukanlah mama jadik mangsa tipu papa or cik MizzyN..mereka tkde kaitan dlm citer ni. tapinye, mama hmpir jadik mangsa tipu oleh website palsu maybank2u. ni kire 1st time mama dpt email yg konon2 suruh mama update details dlm akaun m2u tuh..mula2 mmg mama tk layan sbb kat website m2u sndiri dah warning jangan klik2 mana2 link m2u dr tmpat2 lain melainkan dlm website rasmi diorang sndiri kan. tapi bile dah masuk kali ketiga dpt email yg sama, mama plak rase was2. nak try log in takut plak sbb dlm emel tu kate konon2 ade 'pihak ketiga' yg boleh akses akaun mama..

So pagi2 tadi lps dpt emel kali ketiga tu mama tros call customer service maybank..n SAH..mmg emel mama dpt tu emel TIPU. nasihat dr pihak customer service tu..
  • jgn klik langsung mana2 link m2u yg didapati dr emel sbb maybank takkan send emel pd pengguna untuk update apa2 status akaun

  • kebiasaannya, maybank hanya akan memberi surat pemberitahuan atau sms pengguna untuk mndapatkan details pemegang akaun

  • jika emel yg didapati tu tiada maklumat langsung ttg maybank, cthnye no customer service, alamat pejabat dsb, maka sahla emel tu emel tipu dr pihak tak bertanggungjwb (emel yg mama dpt mmg tkde no telepon pon. mama call customer service ni pon dr no kat belkang atm kad mama)

  • lain2 info mama dh tak ingat dh. mama kan kaki pelupe..ekekeke

Emel tipu pertama yg mama dpt


Emel tipu yg ketiga..kandungan sama, cume alamat emel dh bertukar sket..nsb baik cpt2 dptkan kepastian dr pihak maybank.menakutkan btolll..




So, untuk kawan2 yg lain..berhati2lah klu dapat emel mcm ni k..jgn terpedaya sbb sekali kite klik n masukkan butir2 peribadi melalui lini tipu tu, automatik pihak yg tertentu akan dpt mklumat login n password kite..tk pasal2 duit lesap dlm akaun..huhuhu (mintak dijauhkan...)

12 comments:

norly saliana @ mamazahra said...

norly mmg dah byk kali dpt.
memula tuh, rasa nk click, tp takut plak.
so, biarkan jek la..
skang ni dah lebih 10 email dpt.
org kalo nak menipu, byk cara dia guna.huhuhu

Ain said...

huhuhu....

bahaya sungguh kan...

✿ Zetty84 ✿ said...

akak...zati pun ada dpt...
tapi CIMB punya...
seb bek wat bodo jerk...!!!
mcm2 la diorang nih...
pandai nk tipu n perdaya kita... (╯3╰)

shila ariff said...

hah...perkara ni dah lama berlaku...yg penting jangan cepat percaya...org skali kalo bab duit je, sanggup buat apa je...

shila ariff said...

org skrg ni kalo bab duit je, sanggup buat apa je....

azzul said...

seb baik tak terpedaya..harap2 dgn hebahan ni kawan2 kita sume alert n tak mudah percaya dgn sebarangan emel kan

mama_umar said...

ye lily,sgt slalu dpt emel jahat ni konon dr maybank,hati2 ya!

lily azliyana @ mama zara said...

Norly- kite br 1st time dpt ni..mesti pasni berderet2 dtg gamaknye..huhu

Ain- kalau tk alert, mmg sng terpedaya..

Zati- ohh..cimb nye pon ade gk ek berlaku cmni..mcm2 la org kalau nak tipu duit kan

Shila- yup..dh lame dgr psl benda2 mcm ni..tetibe diri sndiri plak terkena..nasib tk terpengaruh

azzul- btol..mmg kena alert. sbb klu bc kandungan emel tu mcm real jek prob nye..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

mamaUmar- sume org dh selalu dpt rupenye..kite baru terkena nih..haihhh..diorang ni tk henti2 nk menipu..tk dpt detect ke ek

YatieJay said...

Kita susah2 carik duit...dia senang2 jek nak amik. Takde tamadun punya orang!

shi3la said...

org nak tipu nie macam-macam kann....kadang-kadang takut dibuatnyerrr....moga kiter semua dijauhkan..

err slm kenal yerk..raser mcm 1st time singgah sini..kiter xchange link yer..

senangnyer zara stop puting..anak sy huhhhhh..letihhhhhh pujuk...

ita cutevirus said...

lily,
ita pon penah gak kene cam ni... url tu fake je.. bahaya wooo...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016