Piknik keluarga di Kemensah

Seperti yg mama pernah inform sebelum ni, mama ade plan kan utk berpiknik bersama2 ngan family mama..so akhirnye berjaya jugakla kitorng berpiknik pada 10 april yg lepas..one day before bday Zara..yg sadisnye, leh plak pagi Sabtu tu hujan turun..mula2 dh risau tk jadik pergi sbb lauk2 sume dh siap masak..tp bile siang sket tu hari mcm dh cerah balik, so kitorng pon proceedla ke Chalet Warisan Rimba di Kemensah..utk sesape yg tak tau, Kemensah ni btol2 kat belakang Zoo Negara..tkdelah susah sgt nak carik...(erkk..tp kitorng tersesat jugak cari chalet warisan rimba tu sbb tk perasan signboard..hihihi). nasib baik chalet ni kat bahagian atas sket, so air sungai tk berapa keruh..sbb on the way nk smpai warisan rimba, mama tgk air sungai kat sblh bwh keruh semacam jek..mklumla, baru pas ujan kan..



Gmbar kolam mandi yg jadik main attraction di chalet Warisan Rimba..mmg cantek kolam nih


Act, mama dh booked chalet yg berdekatan ngan kolam mandi ni tp atas sbb yg tk berapa nk logik, last minit tk dpt plak chalet2 tuh..so kitorng just amik chalet tepi sungai..kecik jek chalet tuh.tp oklah utk tpt berehat,makan2 n tukar baju kan..nway, disebabkan chalet kitorang kat tepi sungai, maka aktiviti dimulakan ngn berendam air sungai jekla dulu..bukan ape, anak2 buah mama sume dh tk sbr2 nk mandi..sian plak nk tinggalkan nenek diorang sorang2 kat chalet so kitorng decide layan budak2 dlm sungai tu dululah..best jugak dpt berendam air sungai ni..sejuuuukkkkk..=D


Mama yg happy + Zara yg blur lagi selekeh..die tgh tdo mama tros angkut gi Kemensah pastu tros tukar baju mandi..ekekeke


Nenek n cucu2 yg tk sbr nak mandi


Pemandangan sekitar kawasan sungai




Chalet kami yg kecik cumel..bolehlah sekdar berehat2 n tpt makan2


Layan budak2 mandi sungai..sejuk!






Kami yg dah ber'anak' tiga..hehe




Pas masing2 dh menggigil, nenek panggil naik utk makan2 plak..sbb kesian kat budak2 sume kesejukan, so kitorng tukarkan baju masing2 dulu..menu hari itu plak ialah nasi putih, sayur chap chai, kari ayam n sambal sotong. pastu ade jugak buat sket bbq utk ayam, udang n sotong. papa n abang mama lah yg dok membakar ayam n seafood tu smpai habis..ehehe..sedap tol makan smbil borak2 ngan family smbil layan mata tepi sungai..=)


Foods yg mostly dimasak oleh mak mama..mama jadik tukang kupas bwk n potong sayur mcm biasa..



Ayam, sotong n udang sedang dibbqkan


Abg mama n papa Zara yg gigih membakar ayam..hehehe


Zara tgh menjamu selera..baju tukar baju kering sbb takut selsema sejuk lama sgt


Muka ceria mak2 orang dpt mengisik perut..heheh


.
.
Pas masing2 dh kenyang n berehat, start nak mandi round kedua plak..kitorng pakat nk ke kolam mandi yg menghijau airnya tuh..act kolam mandi tu ialah kolam buatan dr air bukit..airnye suam n tk sejuk langsung..sesuai utk sesape nk berendam seharian..hehehe..nway, yg tk bestnye si Zara boleh plak tk mau salin balik baju mandi die . yekla, kan baju tu dh lembab sbb dh berendam sungai so die mcm tk selesa..last2 die mandi ngan bertelanjang bulat jek..censored sungguh..nasib baik budak kecik..ekekekeke


Gmbar2 sekitar kolam ..syok btol berendam dalam nih..







Mama n Zara


Mama, Zara n papa


Laki sapelah yg dok wat aksi berenang mcm pro nih..=p


Kakak mama


Nenek yg setia menunggu..penat pujuk die masuk berendam tp nenek tk mau..ekekeke (nmpak tk DSLR di bahu nenek..itu kamera cousin mama sbnrnya..heheh)


Pas mandi kolam, smpat lagi masuk sungai semula..Zara suka plak berendam dlm sungai ni


Papa n anak dara kesayangan


Kami bertiga lagi..=D


Kakak ipar mama n little Iman


Nenek, sofiyah n sorang kazen mama yg turut serta dlm piknik nih..=)


Mengabadikan gmbar bersama2 sblum bergerak balik..nice picnic i can say!!



Itu jekla gmbar2 yg mama leh share..act kazen mama ade tlg amik gmbar guna DSLR die tp punyela lambat tgu die bagi gmbar..hehehe..nway, sebenarnya mama tk habis round rupenye chalet warisan rimba. mama tk tau ade children pool kat sblh belakang chalet ni. bile baca blog Nana baru tau..so klu kawan2 mama sekalian nk tgk gmbar yg lebih cntik, n nk tgk lebih byk ape yg ade kat chalet warisan rimba ni, silelah terjah blog nana yek kat entry INI dan INI jugak..=)

Apepon, mama n family seronok sgt hari tu..harap kami dpt lagi outing bersama2 pd masa akan dtg..mungkin nxt time ade rezki nak gi plan cuti2 mesia satu family plak..insyaAllah..

20 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Wah..seronok nyer..
Mmg cantik & nampak
tenang jer tmpt tue..
Mmg sesuailah bawa budak2
mandi2 kat tmpt cam ni..
Nampak diorg pon Happy..

nza said...

bestnya tempat tu...air pn nmpk jernih n sejuk.....

Nieza Ishak said...

wahh seronoknyaaa..
yang bestnya ada bbq tue ...


mama akak nieza pun dah sebut2 , bila nak berpicnic ???

hihihi

✿ Zetty84 ✿ said...

wah..bestnyer....
siap bakar udg lagik...!!!
ok la sana x ujan..
sini dah start ujan..
hihi...ada citer di sebalik picnic nih..
haha..nanti2 la zati story kat my blog..kikiki.. ;p

lily azliyana @ mama zara said...

Lily- mmg ok tpt ni..klu dpt bwk budak2 berendam dlm children pool lagi diornag suka gamaknye..cume mase tu tk tau plak ade pool lain kat sana..heheh..sape suruh tk round habis kan..=p

Kak Nza- oklah tpt nih cume kecik jek sungai die tak mcm gunung ledang nun..hihi

Kak Nieza- skali skalaw wat bbq tu mmg best..=D

Zati- gi piknik gak ker..okey2x..akak tunggu stori dlm blog k..=p

M@L@ said...

syok nyer.. mandi2..dah lama tak mandi air terjun...cantek lah tpt ni..

Nana said...

wah kuar gak akhirnya cite kat kemensah heheheh btol la kata lily kita nye cite yg kuar dulu padahal lily yg pegi dulu kekekeke

kita ada amik gambo pakai kamera cap ayam kita mmg air dia tak nampak kale ijau sangat kan?gambo2 dari dslr kawan kita mmg jelas ijau kale air dia..& mmg live pun kale ijau kan?

so far mmg bez la tmpt dia tu kan cuma rasa nk sekeh2 kak owner tu ntah apa2 org dah booking dpn kolam dia kata dah ada org eiii angin je...

wah..tq ek buat blog kita sebagai rujukan kekekekeke

lily azliyana @ mama zara said...

Mala- ingat dh tak online dh..hehehe..nway, tpt ni mmg cntik. sesuaila utk bawak budak2 berendam.kolamnye pon tk delah dalam sgt..=)

Nana- ni gara2 kamera en hubby bwk ke kuantanla so terpaksa buat entry basi..kekeke..nway, mmg kena letak blog nana as rujukan sbb gmbar2 korang mmg jauh lagi lawa..barula org2 laen yg berminat nak pergi dpt gambaran sebenar tpt tuh..=p

mummy_ayu said...

wah..bestnye...panas panas nie mandi air terjun..happening!!

ita cutevirus said...

fffuuuyyooo!!! best wooo.. minggu ni byk ita baca n3 blogger gi mandi air terjun... nana & lily kat kemensah... iezmirah kat sungai sendat...
terasa nak piknik gak la..

p/s: so, itu la kakak lily yg keje kat mindef tu ek??

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah bestnyer...macam nak pi jugak la...teruja tengok semua gambo yang ada...best bagat ek...berapa kos chalet tu ek???

Naddiea said...

lily,bestnyer..akak mmg teringin nk pergi tp x tau bilenye.maybe lepas deliver n baby besar sket kot baru buleh.anyway,chalet yg lily duduk ni berapa harganya..kecik n tinggi.tingkaty atas tu buleh guna ke?

Diamilikku said...

ish ish ish....menariknya la...jeles sungguh2 nih...bila la nak dapat pi..kan seronok kalau dapat pi enjoy2 gitu...

dalila said...

wahhh...sonok becuti ngan kuarga ek..tempat pon amat2 menarik.

azzul said...

syoknya tgk air kolam tu..sejuk...hehhe best kan dpt gathering rami2 cmni

shila ariff said...

menarik tul le tpt tu lily, mmg sesuai utk berlibur ngn famili...

Nowwa Fitri said...

Menarik nyerrr....

lily azliyana @ mama zara said...

mummy ayu- skang cuaca tk menentulah.skjap panas, skjap ujan..hehehe. aritu mase pergi pon ujan gak pagi tuh..then dh siang sket tros bertukar jd panas terik..=)

Ita- yup..tulaa kakak yg duduk mindef tuh..tp die tk kerja..husbnd dia yg keja TLDM kat sane..hihi

ANje- murah jek mama Aqish. satu malam rm60. tp sbb kitorng booking siang jek so separuh harga, rm30..

Kak Nad- chalet die macam2 bentuk2. ade yg setingkat, ade yg 2 tingkat mcm kitorng tuh..sblh atas ade tilam n bantal utk tpt rehat2. ktiorng gune utk salin2 baju aje..klu nk semayang ada surau kat kawasan chalet tu. harga plak rm30 utk booking hari. klu nak bermalam rm 60 jek..nnti bby dh besar sket lehla bwk jalan2..=)

lily azliyana @ mama zara said...

kak su- aisy dh besar tu leh lah ajak gi piknik..tp kan, dulu mase Zara umur setahun lebey baru berani bwk gi air terjun..sbb Zara spesis sensitip sket ngan benda2 halus..takut masuk utan kena kacau plak kan..hehe.

dalila- not bad lah tpt ni..kawasan kecik sket tp best..hihi

azzul- kolam tu tk sejuk sgt pon. suam2 air die..klu air sungai mmg sejuk ya amatt..=)

Shila- leh lah dtg singgah nxt time shila n family turun kl..

kak Nowwa- dkt ngan umah akak..leh terjah selalu kan..hehe

shi3la said...

wohhhhooooooo bestnyer tempat nihhh...musim panas-panas nihh dapat berendam cenggini best kannn...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016