Kita tak pernah puas!

Situasi 3 org sahabat:

Wanita A- Berkelulusan dr sebuah universiti hingga ke peringkat Master. Bekerja sbg engineer di sebuah syarikat swasta dgn gaji yg agak sederhana..sudah 3 tahun bekerja tapi masih tiada kenaikan pangkat n gaji yg swajarnya. Namun, die punya keluarga yg sempurna. Berkahwin pada usia 25 tahun, dikurniakan anak prempuan yg comel pada usia 26 tahun. Walaupon tidak tinggal sebumbung dgn suami tercinta atas desakan kerjaya, namun tetap bahagia.

Wanita B- Sama kelulusan dr universiti yg sama dgn Wanita A. namun nasib lebih menyebelahinya kerana memperoleh kerjaya yg stabil di sebuah syarikat yg agak gah di Malaysia. Baru 2++ yr bekerja, sudah dinaikkan pangkat Senior Eksekutif dgn gaji yg agak lumayan. Wanita B juga sudah berkahwin, pada usianya 26tahun. Pada usia 27 tahun, die juga dikurniakan anak perempuan yg comel, tetapi takdir Allah, anak perempuan itu meninggal dunia setelah 5 jam dilahirkan.

Wanita C- Ketika degree, die sekelas malah serumah dgn kedua2 Wanita A dan B. Namun, menyambung Master di sebuah univerisiti di utara tanah air. Kemudian bekerja sebagai seorang lecturer di Kuala Lumpur. Wanita C masih bujang dan masih mencari2 teman yg sejiwa dengannya. Bukan tk pernah bercinta, hanye mungkin jodohnye masih belum smpai, kesemua kisah cintanye seakan2 tak menjadi. Baru2 ini, wanita C mendapat peluang utk menyambung PHD di sebuah universiti di Australia.


Bila ketiga2 sahabat ini berjumpa, masing2 meluahkan perasaan iri yg terbuku di hati..ohh..bukanlah perasaan hasad dengki. Luahan dilakukan secara bersahaja dan gelak tawa. Spt sedia maklum, manusia mmg tk pernah puas. Wanita A dan B berkata seronoknye menjadi wanita C kerana dpt peluang menjejakkan kaki ke luar negara. Wanita C pula berkata, tiada ape nak dibanggakan kerana wlupon berkelulusan tinggi, die masih single n mencari2. sedangkan wanita A dan B sudah punye keluarga yg lengkap..Then Wanita A berkata lagi, keluarga dh lengkap, tp duit masih tak mencukupi..tak seperti Wanita B dan C yg bergaji lumayan..See..masing2 merasakan diri masih belum sempurna sedangkan pada hakikatnya, Allah lebih mengetahui rezeki yg diberikan pada setiap orang yg tertentu itu..


Oklaa..dh habis mengarut ngan bahasa skema..layan jekla pic2 kat bawah ni..pastu korang tekalah sndiri yg mana Wanita A, B dan C. rase yg paling senang nak teka mestilah Wanita A tu kan..ekekekke









p/s1: Pesanan pada kawan2 n diri sendiri- sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada..wlupon kite rase ape yg ade tk mencukupi, sntiasa ingat bahawa mungkin ada orang lain yang lebih kurang bernasib baik dari kite (ayat penyedap hati..huhu)

p/s2: Utk sesape yg berminat nak tau, gmbar2 di atas ni ialah sesi dating mama ngan kawan2 mama malam tadi smpena salah sorang kwn mama nak fly ke Australia 10 May ini..last dating before die terbang..huhu..sedey, kurang sorang kwn. but honestly, i'm happy for her..

12 comments:

cik mas said...

betul tu.. bahagian/rezki masing2 kan. bersyukur dengan apa yang kita ada :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Yer..betul..
Sentiasa bersyukur dgn apa yg ada..

ita cutevirus said...

betul ape yg lily cakap.. manusia memang tak pernah puas...

Nowwa Fitri said...

Mmm...kita kena belajar suka & redha mesti kita rasa puas tau..always positive..
Erk..bolehla Mama Zara pi Ostolia lepas ni..ada tempat nak tumpang..boleh bawak Zara jalan2..hihih..

YatieJay said...

Allah knows best! Dia bagi lebih kat sini, kurang kat situ pulak....barulah seimbang, betul tak?

Owh....dari awal cerita akak dah kenal siapa si "A" tuuuu...hehe....

ninieZUERYANNIE said...

lily, x tengok gambo pon dah tau wanita A & B itu..

tp betul la.. manusia mmg x penah puas.. aku sendirik pon rase cam wanita A tu rase.. tp ape2 pon bersyukur dengan apa yang ada..

lily azliyana @ mama zara said...

cik mas- betul tuh..rezeki masing2..klu tk kuat iman mmg takkan puas sepanjang waktu pon..=p

lily- peringatan tk diri sndiri tuh..huhu

Ita- mungkin bile byk bergaul yg membuatkan kite sntiasa iri ati n cemburu ngan kelebihan org lain. padahal klu tgk ke belakang, mungkin ramai lagi yg nakkan kedudukan kite yg tak seberapa ni pon sbnrnya kan..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nowwa- hehe..tula pslnye..harap2 dlm mase 3 tahun ni dptlah kumpul duit terbang ke sana.leh mintak kwn tu jadik tour guide..untung2 dpt acommodation free skalik..=p

Kak Yatie- betul2x..setuju sgt ngan akak. nway, sume org kompem kenal si A sbb tk ramai yg special kes mcm die tk duduk sebumbung ngan laki sndiri kan..ekekeke

Nonong- hahahaha..bagus2x..ko mmg kawan sejati sbb mengenali kitorng siap2..=D

Diamilikku said...

kan..manusia memang tak penah puas..selagi bernafas selagi tu lah rasa tak puas.....apa2 pun..kita kena sedar..apa yang allah tentukan itulah yang terbaik untuk kita....

mama_umar_maryam said...

yeahh.. u r rite lily..tulah yg slalu buat kite xtdo mlm,nape ek..org tu dpt camtu..aku ni camni je..bestnye org,bestnye org ni..smpi kdg lupe nikmat yg Allah bg kt kite..huhu..apepon,smpi skg zety try 2 praktis to thanx Allah 4 what He gave =)

Dokter faRyn said...

aku teka tepat wanita A dan B, tapi C tak dapat teka. memang patut pun lah,sebab aku tak kenal.


ehehehhe :)

nza said...

setiap insan dh ditentukan jln hidupnya....ada org bahgia w.pn hidup susah, ada org brada ttp hidup xbahgia dan kita brsyukur dgn apa yg ada didpn mata....cewah, mcm pakar motivasi lak akak nie...,

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016