Lagi citer bday outing Zara..

Ampun kawan2x..citer bday outing Zara tak habis2..rasenye mama dh mengulangi peel same cam tahun lepas..masuk bulan 4 jek, dok asyik citer psl bday si Zara..padahal celebration tk seberapa, tp kisahnye panjang berjela2..=p


~sekali lagi, gmbar trademark utk birthday Zara mesti kena ada..haha~


Klaa..mcm yg sume dh tau, kami bawak Zara ke Zoo Negara smpena umur die 2 tahun aritu kan..act tetibe jek mama leh terpikir plan ni..sblum ni kononnya nak overnite bercuti kat bagan lalang/pd ujung minggu tuh ngan sume ahli keluarga mama smbil celebrate bday Zara sekali. tp mase dok survey2 hotel kat pd, mama leh bertukar arah plak nk tukar plan utk piknik sehari kat air terjun + esoknye bwk Zara n cousins ke Zoo. ni gara2 tgk perangai anak mama g sangt CINTAKAN animals tuh..yup..di umur 2 tahun ni, Zara nmpaknye lebih berminat utk study lebih, n menonton sume benda yg berkisarkan animals. so, mama amiklah kesempatan ni utk bwk Zara tgk animals yg sebenar..

Sebelum tiba hari bday Zara tu mmg mcm2 planning dh buat..siap emel customer service Zoo Negara utk tnye pndapat die psl celebration kat Zoo. die inform yg kite boleh bwk foods dari luar n gunakan one of gazebos yg ade dlm zoo..tk pon leh booking tmpat kat fast food restaurant yg ade dlm tuh..but lepas survey harga, mmg makanan sgt mahal dlm zoo tu kan..so kitorng last2 cadang bwk kek n makanan2 ringan jekla masuk..kan utk suka2.yg penting, budak2 dpt tgk animals kan..=). cume satu mama tk puas hati ialah tiket masuk ke zoo which is rm20 per adult..adoiiii..mahal sgtla utk zoo yg tkde improvement dr dulu2 tuh..yg lagi pelik tuh, last yr kitorng pergi kena cas rm15..tahun ni pergi dah naik lagi rm5..haihhhh..nway, harga utk warga emas n budak 3-12 tahun plak rm6 or 7 kalau tk silap..

Dek semangat sgt nak celebrate bday Zara kat zoo, mama konon2 nak buat siapkan fancy cookies n birthday cuppies ngan theme animals..fancy cookies mmg dpt mcm ape yg mama inginkan..thanx to Ita cute virus..tp sedeynya cuppies Zara plak tk menjadik..yg mama terkilan tu sbb last minit sgt2 baru budak office inform yg die tk dpt buat cupcakes ngan theme tuh sbb tk dpt carik bahannya..at least klu tau awal lehla mama survey tpt lain kan..so ari jumaat pagi br mama sibuk2 survey baker lain kat area kl utk tmpah cupcakes..last2 sangkutlah kat website adikmanja kitchen tuh..disebabkan die snggup antar kek tu ke zoo negara, maka proceedla utk order cupcakes ngan garden theme plak..nasib baik cumel.kire mama puas hatilah ngan kek Zara utk tahun ni..=D

Satu lagi kisah di sbalik celebration ini ialah, mama tlh berselisih paham ngan kakak mama malam sebelum ke zoo negara tuh..thats why kalau tgk gmbar2 kami mmg tk cukup korum. plannye sume adik beradik akan pergi ke zoo hari ahad tuh..tp atas sebab2 yg tk dpt disebutkan di sini, kitorng leh plak bertegang urat..act tkdelah kes bsar sgt pon, but mama yg kuat merajuk ni biaselah, cpt sgt hotnye..so ahad tu kakak mama amik keputusan tknak join sbb die takut mama tk enjoy kalau die ade kat sane nanti..padahal mama dh maapkan die + nak sgt die dtg..tp sbb ego mama ni, mama tk pujuk pon die ikut pagi ahad tuh..sadis kan..nasib anak2 die still nak ikut cik lily diorang ni pergi (anak2 kakak ni mmg close sgt ngan mama)..nway, b4 balik ke shah alam ptg tu, die dh peluk n mintak maap skali lagi kat mama..so bile mama tgk gmbar2 kami yg tk cukup korum tu, rase terkilan pon ada..huhuhu. tkpelah, this week bday anak bungsu die..mama dh plan nak dtg sana n belikan hadiah..

Oklah.lupekan kisah sedey yg dh berlalu tu yek..layan jekla gmbar2 sampingan yg mama amik guna kamera cikai mama ni..hehe..mase ni dh berpisah ngan kwan2 potographer mama tu so kenalah amik2 gmbar sndiri..Zara pon mase ni dh comot n berlengas semacam dh sbb kepenatan meronda Zoo Negara..heheh

Seronok si Zara dpt makan eskrem di kala cuaca yg panas..

N seronok jugak die dpt tgk monkey dlm sangkar nih..ehh..ni bukan monkey tp babun sbnrnya..=p

Cumei tgk gmbar nih...Zara n babun tuh mcm tgh berkomunikasi sec senyap..or sbnrnya babun tuh tgh mengusha eskrem Zara kot..

Zara and cousins..

Kat kawasan akuarium besar..byk ikan arapaima dlm ni

Satu lagi fevret animal Zara- Wiwin!! (penguin sbnrnya tp Zara kan pelat..haha)

Masih menikmati eskrem oren tak habis2..

Zara yg gumbira tp dh comot habis mase nih...skirt pon nak terlondeh dah ha..

.

On the way nak ke pintu keluar, terlalu plak kat children world ni..so tak melepaskan peluang bwk budak2 masuk dlm tuh..kat sini diorang leh tgk haiwan2 jinak secara lebih dekat..

.

Kuda padi yg menjadi main attraction kanak2

Zara eksited tgk horse (die dh kenal horse sblum ni cume tkde kesempatan tgk dr jarak dekat)

Ada kambing cumel n sgt jinak ini jugak..kambing ni sgt suka bile org usap2 kepala die..hehe

Zara tgk rabbit..

Ni animal yg baru Zara kenal hari tu..rusa..

Gmbar last di zoo negara..ohh..stroller tu dibawa utk letak barang2 makanan jek sbnrnya..tk denye si Zara yg nak duduk dlm tuh..heheh

.

p/s: To mizzyN- rugi aku berpisah ngan ko awal2..mase kitorng jalan2 sndiri ni kan, mood Zara sgt baik tau..dok berlari n bergumbira sana sini..mungkinkah sblum tu die susah nak senyum sbb takutkan kamera ko yg besar gabak tu kot..ekekeke

15 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

suke ati nampak cik zara kite.. =D
senyum meleret!!
iii, kalo bw si Alya x berjln mana..
dia tu penakuttt...
semut pn takut, jgn kata nk ajak pi zoo.. adush!!!

Nana said...

mmg mahai gile la klw nk bli makanan dlm zoo tu.air je pun 2x ganda
bez kan celebrate kt luar gini heehhe

ita cutevirus said...

lily,
ita bersyukur sangat lily happy ngan cookies tu... ita takut jugak if lily tak puas hati ngan design cookies tu...
best zara da kenal ngan animal... nanti ita ingat nak bawak jugak la izzah & iyyad gi tgk animal...

ita cutevirus said...

eh?? lupe plak.. jom la join contest ita...

shila ariff said...

lily, air dicincang takkan putus..berselisih faham ngn adik beradik tu kadang2 mengeratkan lagi hubungan..sbb kita boleh tahu apa yg dia suka n tak suka..rite??

p/s: tgk cupcake tu..sayang nak mkn..so comel!!!...

mizzyN said...

takpe, ada hari lain boleh menembak.

auntie tau rumah zara kat mana tau. hahahaha.

lily azliyana @ mama zara said...

leily- hehe..lain budak lain minatnye kot..si Zara mmg over eksited ngan binatang..tgk semut n lipas pon dh riuh satu umah..ekekeke

nana- mmg bez..dh 2 tahun berturut2 celebrate bday Zara kat luar nih..heheh

Ita- mmg suke ngan cookies tuh..nxt time lehla order lagi yek..psl contest, klu ade mase kite join k..=)

Shila- huhu..harap mcm tulah..tk syok gak klu adik beradik tk bertegur kan..nway psl cuppies, dh selamat masuk perut dh sume..hihi

mizzyN- akan ku tunggu 'jemputan' ko ke nxt photoshoot session..lagi2 klu foc, laju jek aku heret Zara keluar nnti..=p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kita pon selalu gak berselisih faham ngan adik beradik..
Kita gak lah yg kuat amik
ati..& x nk mengalah..
Dh duduk jauh2 ni baru lah..slalu koling2..rindu-rinduan.. :)

Zara & Cousin2 mmg nampak Happy..
Bagus lah kan bawa budak2 p tmpt cam ni..
Selain happy..dpt gak lah diorg mempelajari benda2 baru.. :)

Ain said...

budak2 memang excited dapat tengok binatang....

best jugak outing macam ni kan....

gerammm tengok cupcake tue....

nak satu boley?

nadnye said...

seronok dan best nampaknya Zara celebrate birthday kat Zoo,
yang kelakar skirt terlondeh2 tu hehehe..

Cup cake comel, baju Zara tu order kat mana pun comel ngan wording tu?

Diamilikku said...

dah cukup meriah dah tu...hehehhehe...walaupun tak menepati konsep animalnya ittu..tapi tetap jugak dapat cupcake yang cute berbanding alesha yg kek birthday pun leh jatuh..huhuhu

azzul said...

suka baca entri psl bday zara coz ble bg idea kt sy nk celebrate besday nopal tak lama lg..sy pun rasa nk outing gak le hehehe tp xtau ke mana lg..

[-suziey-] said...

xpe lily..besday ank kita harusla abadikan dlm blog kesayangan ni kan..bkn tiap2 bulan..setahun skali jek:)

zara pn cam aQeel sukakan animals..hmmm skali je g zoo negara..slalu g zoo tepeng..time balik kg..ahaksss

sYaFiQa said...

salam, hepi besday kat Zara... bestnya leh celebrate kat zoo...
sukernya dia...

ummiaisyah said...

salam perkenalan,
hepi belated besday Zara..sonot betol tgk gamabr Zara kat Zoo..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016