Penat dan sedih!!

Tergerak nak buat entry ni slps sesi ‘borak2’ ngan bekas bos mama..

Act pagi td mcm biasa after loceng masuk kerja bunyi, mama akan ke pantry utk bancuh semug nescaffe. Then terserempak ngan ex-bos mama dlm tuh..ex-bos mama ni pon satu opis jek sbnrnya ngan mama cume sejak tk bekerja under die, jranglah ktiorng dpt berborak panjang..

Mula2 tu borak2 berkisarkan hal kerja semata2..die tegur dh lame tk nmpak mama dlm opis. Mama pon explain yg mama skang lebih byk kerja dlm lab sbb ade tugasan baru n machine yg mama guna pon byk masalah. So sbg org berpengalaman, byk jugak suggestion yg die dh bagi dlm sesi borak2 tu..

Then dh tanye2 psl kerja n machine, tetibe keluarlah soalan ni dari mulut die..

“Eh..you penat2 buat kerja lab itu ini , anak u macam mane. Still balik u kena layan die sorang2 ke”

trossss…mama tersentap. Then tak tau aspal rase sebak jek bile jawab soklan die tuh..

“yelah Goh..kenalah I layan die. Balik kerja tu layan die smpai malamla . dahla anak I skang tidur mesti kol 12am ke atas. Kdg dekat kol 2am br nak tidur“

“Haa..lewatnye die tidur..u tak PENAT ker??”


“penat mmg penat. That’s why every morning I kena minum nescaffe. Kalau tak I tak larat. Lom masuk sakit2 tengkuk tak cukup tdo ni”

Ok..itu pasal penat. Mama rase itu boleh diterima lagi. Org lain pon penat jugak kena kerja, layan suami, layan anak lagi kan..tp bile diajukan soklan ttg kenapa anak mama ni suka tidur lewat yg membuatkan mama jadik lebih sedih.

Act, mama tau yg Zara sbnrnya masih tk berapa nak sukakan taska die skang nih..mmg nmpak die ok. Hantar pagi tak nangis, ambik petang pon tak nangis..tapi…sejak few weeks ni baru mama tau yg anak mama tak aktif sbnrnya kart taska..die lebih suka tidur, duduk sorang2 n mensosialkan diri time makan aje..smpaikan pengasuh suka tanye mama..”Zara ni tk banyak cakap ke kak”..or “Zara ni mmg suka duduk diam ek kak”..

Mama mane yg tak sedih kalau anak tk gembira kat taska. That’s why bile balik Zara mmg suke sgt bile mama layan die..mama layan die tgk tv, mama layan die makan, layan die tgk kartun, layan die baca buku animals..isunye cume satu..bile mama dh penat sgt n mama terlelap, Zara akan merajuk. Die akan kejut mama n tk bagi mama tidur..kenalah mama layan die smpai die tido kol 12-1 am tuh. Kdg2 kena marah dulu, br die tertidur

Seblum ni sbnrnya Zara ok kat sana. But since pengasuh die yg lama tu berhenti kerja, die mcm dh tk berapa seronok..taska tu plak suka amik budak2 muda bekerja. Then budak2 muda biaselah, skjap2 berhenti kerja. So Zara pon mcm dh few times bertukar pengasuh. Mungkin sbb tu die tk berapa happy sbb minah ni mmg lmbat nak biasa kan diri ngan seseorang

Conclusion dr sesi borak2 tadi, mama jadik terpikir perlukah mama carikan taska lain utk Zara. Tp die dh biasa ngan taska skang. Wlupon pengasuh spesifik utk jaga die bertukar, tp at least die dh kenal ngan 2,3 orang pengasuh2 lain yg lama. N walaupon die tak aktif main n bersosial, sekurang2 nya mama tau die cukup makan, cukup pakai n selamat kat sana (insyaAllah..). ke tunggu dulu smpai mama pindah umah sndiri tahun dpn baru tukarkan die taska yek..haih..klu ade sesape nak bagi cadangan dialu2kan ye..

21 comments:

Dokter faRyn said...

lily,

entah nape aku tetiba sayu pulak baca entry ko ni..

hopefully, ko dpt petunjuk untuk buat apa yang terbaik lah ek utk zara.

sebab aku ni baru je jadik mama, tak pasti macam mana nak guide ko :)

lily azliyana @ mama zara said...

dr faryn- kalau ko sayu, aku ni lagilah..sedeyy..yekla..sbg mama, kite mesti nakkan yg terbaik utk anak2 kan..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

hu..hu...sedeynyer...kiter kalo layan anak penat camne pun jadik tak penat...nama pun permata so kenala gilap selalu...tol tak...cayok2 lily

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..lily baca pon sedih gak..

Kesian plak Zara..Maybe dia x biasa ngan pengasuh tu kan..Tp syukur gak lah wlu cam tu Zara selamat di sana..

Lily pon x tau nk bg cadangan camane.. But..hopefully Lily dpt jln penyelesaian nyer.. :)

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

nak komen, tp tatau ape nak komen.
sian kat lily & zara...
kalo lily tukar taska, takut plak zara susah nak biasakan diri.
nampaknya, lily kenalah berterusan layan zara smp mlm, berkorbanlah sikit kan..nak buat cane, anak kan...mmglah kite kalo bleh nk beri yg terbaik pd puteri kite tuh...
next yr, norly pun plan nak hantar zahra ke lil calliph, tatau cane nanti.heee :D

adda said...

mmg sedey laa.. same thing happen to me la lily. s/pun syafi duk dgn atuk n nenek tp dia selalunya main sensorang.. atuk n nenek ni semenjak syafi dh besar n dh mula nakal diorang dh let go aje lgpun budak dh nampak cam pandai berdikari. bila balik keje mmg kena layan dia betul2. kengkadang tu kalau nampak cam dia dh lain sket (boleh baca melalui tingkah laku dia) kitaorg bawak gi playground, or tempat yg dia suka. mcm last week tgk dia lain dh sangat2 lastly kitaorg decide nk balik kg johor.. lepas tu terus berubah jadi ceria budak tu.. membesarkan anak mmg cenggitu kan..
apapun, semoga zara mendpt yg terbai. rasanya kalau nk tukar taska baru lagi la nak kena sesuaikan diri dgn org lain plak. at leasst taska skrg dia dh kenal sket2 budak2 kt situ kan

azzul said...

mmg merisaukan bila ank kita tak happy kat taska sbb 8 jam dia akan spent kat sana kan..takut lama2 akan beri kesan kt emosi dia..sabar ye lily buat sementara ni lily kena la layan dia tido lewat dulu nmpknya..

klu lily dpt pengasuh yg jenis kat umah or suri rumah mgkn ble membantu coz pengasuh nye sorang je dan takkan kerap bertukar..tp kena cari yg betul sesuai n berpengalaman la..kena survey dgn jiran2..mcm sy stakat ni alhamdulillah dpt baby sitter yg ok. naufal br bertukar skali je bbsitter sbb org tu pindah tp bila gi bbsitter br dia cepat sesuaikan diri dgn kawan2 lain yg ade kt situ n nmpk happy le bila amik dia setiap ptg..

lily azliyana @ mama zara said...

mamaAqish- yela..penat mcm mane pon kena layan..dh name pon anak sndiri kan..tk smpai ati nk biar tk terlayan..=)

Lily- tulaa..bile pikir yg die safe n sound kat sana wlupon tk begitu aktif, rase mcm nak biar jek. tp kesian jugak kalau die bosan sbnrnya kan..huhu

norly- risau tkt die tk suka duduk taska smpai besar..cmner nak masukkan die ke skolah nnti..kang pasif sagt pon susah nak belajar benda baru kan..=(

lily azliyana @ mama zara said...

Adda- samelah..mmg sumtimes utk gembirakan hati Zara bawak die main2 kat playground sume..kdg2 kalau tak ujan, balik dr taska pon tros bwk die main. padahal kat taska tuh dh banyak mainan. tp sbb die ala2 pasif, die tk main benda2 tu kat sana..nak jugak main ngan mama die ni..huhu

Azzul- tulah..rasenye buat sementara ni kenalah bertahan dulu melayan die smpai lewat malam..tkt tukar tmpat, lagi kronik plak jadinye sbb Zara mmg susah nak terima 'orang' baru..

Diamilikku said...

better tukar taska la lily...hurm children development tu penting tau...kalau dia tak ceria tak happy...tak bagus untuk perkembangan dia..try cari taskan lain yang lebih ceria...lily duk area mana..skrg hantar kat taska mana?? manalah tau kak suboleh suggest ker

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Su- hmm..betul jugak kan..now pon mostly mmg saye yg byk ajar Zara benda2 baru berbanding taska die. mungkin kat sane die tk berminat nak belajar kan sbb die tkde feel happy tuh

nway, sy dok area taman pinggiran usj, uep. dekat area batu tiga shah alam. taska tu pon area yg sama jugak..dkt jek ngan umah

Nieza Ishak said...

aduhhh lily,

ni yg akak baru hadapi pasal suffiya, tp skrg ni dah ok ...

cuma tue la pengasuh tue la yg kena pandai ambik hati dia ...nak tukar taska lain pun mau 2-3minggu baru boleh ok .. lagi kesian

Syuhada Kamal said...

tersentuh ht akak bc entri lily ni..dpt rasekn camne lily rase..jd ibu berkerjaya mmg besar cabarannya..lagi2 hubby jauh kan..pasal zara tu, mybe die tak berapa suka ngan taska tu or ade something yg wat die tak berapa seronok..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nieza- tu yg dlm dilemma ni kak Nieza..Zara tu susah btol nak adapt ngan orang n environment baru..huhu

Kak Syuhada- hmm..tula..klu Zara dh petah bercakap sng sket nak siasat. leh tanye ape mslh die. tp ni kalau tnye die buat tak paham jek..haih...

nza said...

mayb zara nie sbnarnya seorg yg pemalu dgn org luar kot mcm lily...tu yg dia agak susah nk cpt mesra ttp bila dh mesra dia jd syg pd org tu.....kesian zara.
apapn zara bruntung punya mama yg penyabar melayan kehendak dia.....kak nza pn tabik dgn lily yg boleh membesarkan zara tnpa papanya disisi setiap waktu.....

ninieZUERYANNIE said...

lily, sian ko.. aku paham kerisauan ko pasal zara kat nursery.. pendapat aku la, zara dah biase ngan attention, sbb dulu lagi die dianta kat umah org kan.. tp skang rasenye zara dh biase kt nursery tu cuma sbb slalu btukar org yg jg kan.. kalo ko tukar nursery lain pon blm tentu pengasuh2 die stay lame.. ko tgkla, kalo zara ok kat situ, better x payah tukar.. unless kalo mmg ade org yg rekomen nursery yg betul2 bagus la..

Qistina's Mama n Abah said...

Sha pon sedey baca n3 Lily. Besarkan anak sorang2 ni bukannya senang. Sha merasa setaun..huhu..cukuplah tu.

Sha rasa baik Lily selidik dgn Zara..takut dak2 jaga taska tu marah2 dia ke pe. Budak muda kan..darah panas. Kalau tak takkan zara jd mcm tu..kalau hanya kerana pengasuh dia benti..cuba Lily fikir ckp sha nih..

Hai..kalau dekat..meh la auntie sha jaga dia.. sian dia..

So mcm ni kena fikir balik la kan nak tambah sorang lg...

But..jaga anak ni tak mudah. Mcm tu la mak kita jaga kita dulu. Kalau tak Lily mesti papa zara suka tido lewat masa kecik2..skr kena rasa pulak..

Then sha rasa Lily kene set masa tido kat zara. Slow2 la..sbb Tina ni kalau diikutkan..kul 1 pagi pun tak tido lagi. Jadi sha setkan.. kul 10.30 paling awal..paling lewat kul 11 atau 12. bergantung jika keluar kemana2..Mulanya memang sangat susah. Kita dah tertido..dia tak tido lg but time goes by.. sekarang ni..10.30 kalau sha tutp semua lampu..tepuk jap..dia akan senang tido. Pastu bukak la lampu semula kalo taknak tido bergelap

eh..panjang lak komen..pepe..email kat sha..kita citer2 ek..

@>--ummi zahra--<@ said...

ala cian nye kat zara..sedih plak bace kisah lily..my zahra alhamdulillah dapat pengasuh yg ok..kite rase kan, biarlah lily pindah umah dulu kot baru tukar pengasuh..sbb kesian zara nak serasi kan plak dengan orang baru..tp, kalo dah makin worse, better lah lily tukar..sambil2 tu survey2 gak lah..mane tahu jumpe yag terbaik..

Dean Stein said...

apa nama.taska tu...saya ada mslh yg sama...saya nk.cari taska lain...saya dh mkn hati ngan taska tu...

Dean Stein said...

taska tu apa nama..saya nak tukau kat taska lain..
saya pening ngan taska yg sedia ada ni..leh bgitau taska tu apa nama...

Dean Stein said...

apa nama.taska tu...saya ada mslh yg sama...saya nk.cari taska lain...saya dh mkn hati ngan taska tu...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016