Dugaan yg menimpa kawan2ku..

Hari ni mood agak down..dapat berita sedih malam tadi..kawan baik mama, aiman najati akmar n suami baru jek kehilangan anak sulung diorng hari sabtu yg lepas. baby meninggal dunia 5 jam selepas dilahirkan. mama tau pon dari coursemate mama..mmg sedih sgt2. bile mama smpaikan pade kawan yg lain, menitis jugakla air mata seorng ibu ni..aiman ni kawan sebilik n sedorm dr sek men sains muzaffar syah lagi. after masuk utm, still lagi satu course, then satu rumah jugak. semua kenduri mama die ade, n kenduri kawin die pon mama dtg. so bile die mengalami kehilangan yg besar mcm ni, sedikit sebnyak tentunya meninggalkan kesan pada mama jugak. ape yg mama mampu doakan, semoga aiman kuat menghadapi dugaan yg maha berat ini. mama sndiri lom ade kekuatan utk telefon n bertanya khabar, sbb risaukan keadaan die yg masih lemah..=(

Bukan setakat dugaan aiman, dua orang lagi kawan sekolah mama turut hadapi dugaan yg tak kurang beratnye. salah sorang tu ialah kawan lelaki mama..yg satu masa dulu pernah jadi seorang temam rapat.. mama tk publish name die kat cni sbb kes dia agak berat. last jumpe si "E" ni mase kitorng kat utm dulu. after grad, sume org pon lost contact ngan die. dulu setau mama ayah die adelah duta malaysia ke China. tp rupe2nya bile kes ni timbul, baru tau ayah die ialah bekas setiausaha sulit ex pm kite tun abdullah. mungkin ade antara bloggers ade baca kisah ni kat suratkhabar. die dibicarakan atas sbb menyimpan bahan api jenis grenad n sepucuk pistol, malahan mengugut utk bunuh ayah sndiri. peguam menyarankan die pergi rawatan doktor untuk ensure samada die ada masalah mental atau tak. mmg berita yg sgt2 mengejutkan. spjg kenal ngan die, mama nmpak die sbg seorang yg sgt charming, gentlemen, soft spoken sume. tk tau ape mslh smpai die boleh bertukar sebegitu rupe.

Kisah yg lain, seorang lagi bekas room mate mama mase kat mozac. nama die pon mama tk publish sbb mama masih mencari kepastian berita ni. yg mama dpt info, die dah pon berpisah dgn suami die. sape yg tak sedih tgk rumahtangga kawan sndiri hancur kan. mama pergi lagi kenduri kawen die tahun 2008 mase tuh. die ade seorang anak lelaki yg hampir menginjak setahun. tak sangka belum smpai usia perkahwinan 2 tahun, dh ditimpa dugaan mcm tu.

dugaan2 yg melanda kawan2 mama ni membuatkan mama terpikir akan beruntungnya hidup mama skang ni. selama ni mungkin mama ade rase kurang bersyukur, rase tak cukup ngan ape yg ada..tp bile tgk nasib kawan2 lain yg tak sebegitu baik, membuatkan mama insaf. utk kawan2 sekolah mama yg membaca blog ni, korang semua mesti dh tau sapa2 yg mama maksudkan kat atas ni kan. same2 la kite berdoa yg terbaik utk kawan2 kite tu yek..amin..

16 comments:

YatieJay said...

Betul tu...kita mesti sentiasa bersyukur dengan hidup kita sekarang ni. Walaupun kekadang rasa mcm tak perfect mcm org lain, sebab ada org lain life dia lebih miserable/sedih/bnyk masalah.

Dan kekadang kita nampak luarannya happy...di sebalik tu hanya dia dan Allah yg tahu....

Dugaan2 yg menimpa kita pun sebenarnya ada "sebab" nya...Hanya Tuhan yang tahu hikmah yang tersembunyi dari dugaan yg dia bagi kat kita tu

Ceh..panjang lak ceramah akak ; )

AISYAH... said...

sori...nk jg saya komen kt sini..wlaupun tk kena..tp ape yg dicoretkan tu amat mnyedihkan... somoga kwn mama tbah..ssungguhnya Allah tu nk mnduga kt brmcm2 cara... moga dia bg kt kkuatan...

lily azliyana @ mama zara said...

kak yatie- betul ape yg akak ckp tu. kite ni kire dh bernasib baik dugaan mcm tu tak kena kat kite. tp mungkin akan dtg, kite diduga dgn cara yg lain pula. jd, byk2 doa n syukur pd tuhan..

aisyah- thanx aisyah sudi komen kat cni. mmg ape yg menimpa kawan2 sy tu agak terkena tempiasnya. mklumla, semua tu kira kawan yg agak rapat satu masa dl kan. tumpang sedih ngan nasib diorng yg tak berapa baik tu..=(

Naddiea said...

lily,nice layout.anyway,kesian kat kawan lily walaupun x kenal.mesti lily sebagai kawan terasa juga kan.selagi hayat dikandung badan mmg itu la akan kita hadapi.masalah dan dugaan x pernah habis.yang penting kita kene redha dan tawakkal.semoga kawan2 lily kuat dan tabah...

mizzyN said...

pada A, E dan sorang lagi tu aku pun doakan mereka berbahagia. Kata org putih lepas ribut matahari akan kembali mencerahkan dunia.

The Queen Of My Heart said...

kesian kat kawan mamaZara tue...walau pon lily tak kenal ngan kwn2 mamaZara tue tp lily doakan moga mereka tabah ..kuat n bahagia..mesti ada hikmah d sebalik kejadian tue...

nza said...

Sedihkkn bila dpt brita2 gitu dr sdara n kekwn.Especlly kalu kwn rapat.Time 2 kalu bolh tlong mmg kita akn tlongkn.....
2lh, kita ptut rasa syukur dgn apa yg ada..

Qistina's Mama n Abah said...

sedih sungguh dengan berita kwn lily yang kehilangan baby tu. Betul la..seorang ibu mesti mengalirkan air mata bila tau ibu yang lain hilang baby dia. sha sedih jugak. semoga dia tabah menghadapi dugaan ALLAH. Ye la..9 bulan menanti penuh sabar..tetiba dapat tgk 5 jam je..tapi untunglah dia..ada orang menanti di syurga ALLAH..

isy tak leh komen bebanyak..kang leleh lak kang

AchiQue said...

siapakah insan yg terakhir itu? hmmm...

nadnye said...

Lumrah kehidupan .. kadang-kadang kita alpa ngan kesusahan kita tapi ramai lagi yang lebih susah dari kita.. semua yang datang tu dugaan daripada Allah.. semua yang kita ada adalah milik Allah...
Sabar dan muhasabah diri tu jalan terbaik kepada kita..Memang sedih kalau kehilangan anak...

E.L.I.Z.A said...

seriau dgr cita² mcm ni..nak² kes bby meninggal..aduii xdpt bygkan mcmane perasaan dia.sbb kwn eli pun ada gak bby meninggal pas deliver.twin lg..lg la terasa kan.dh la nk dpt twin tu susah huhuh

mama_umar said...

hmm,tumpang sedih bc citer kwn2 awak..tp kite same2 doa semuge mereka dimudahkan urusan dan sabar dgn dugaan..kdg2 bile jd kt org2 yg keliling kite, blh buat kite reflek diri blk..byk kurangnye :( & kene bersyukur sgt2 dgn apa yg Allah dah kurnia kt kite..heheh,sori..pjg lak komen kite ;)

Dilla Zaidi said...

lily,

tumpang sedih ngan kwn2 lily tu..semoga diorang trus tabah hadapi dugaan Allah ni ye..

kdg2 dilla pun terlupa, kalau kite susah..ade lagi yang lebih susah..

errr....nice baju kurung zara yg kaler ijau tu tau..lembut jek mate mandang..

zieha said...

aduhhh,mmg sebak n sedih kalau anak yg dikandung 9 bulan..telah tiada..uhuhuhu,semoga kwn lily tabah menghadapi situasi ini

wawa n nasz said...

apsal aku br bc entry ko yg ni.hm,br tau psl kwn kite yg ktiga tu..quite sad..nk gk tau puncanya kalo xkberatan..huhu

Anonymous said...

perlu memeriksa:)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016