Masalah babysitter

Pagi semalam mase antar Zara k bbysitter, tk psl2 buat mama takde mood kerja;

BS: Lily..nnti lepas raya 2 hari tau Ina tak dapat jaga Zara
M: La, kenapa pulak
BS: Ina kena gi check up. 28 hb ade kena minum air gula. 30 hb pulak cek jantung
M: Ooo..kena check up lagi ker
BS: Haah. tetibe ada mslh jantung plak. kena refer kat hosp klang. 28 tu hari isnin, 30 hari rabu. Selasa tu sukati lily la nak anta Zara ke tak..

For info, bbysitter Zara ni baru jerk pregnant anak ke tiga. nila isunye bile amik bbysitter muda (sebaya mama jerk orgnya). dulu mase 1st time antar Zara mmg sgt2 desperate so tak pk psl isu ni. Tetibe bile die dh pregnant ni, macam2 hal la timbul. korang pon pahamla kan. klu pregnant msti kena byk kali gi checkup. dhla checkup ngan gov..so asyik mintak cuti jek. Untuk bulan 8 n 9 ni dh 3 kali di cuti.

Hari 1st: Mama terpaksa amik cuti sbb tk dpt cr org jaga Zara. dhla sia2 cuti mama sbb mase tu tetibe bbysitter kat cancel gi hosp (prnah tulis dlm blog ni)
Hari 2nd: Die check up lagi. tp buat kad semata2. Mama antar Zara kat jiran bwh rumah bbysitter tu. tp akhirnye blk dr klinik bbysitter still kena amik Zara sbb budak tu melalak2 nmpak diorng lalu dpn rumah
Hari 3rd: Trpaksa mintak adik ipar tlg jaga. itupon kebetulan adik ipar tak kerja mase tu.
Mama bukan marah die, just tension sbb tk tau nk cr sape ganti. silap2 nenek Zara yg kena dtg jaga after raya nnti. Mama ni kerja swasta so cuti mmg tk banyak. honestly, after raya, cuti mama pon tinggal kurang 5 hari tau. mane leh suka suki nk cuti

Then, b4 balik kerja ptg semalam..bbysitter sms pulak:

"Lili, esok Ina tak dapat jaga Zara sbb Ina demam. tak larat sangat2. tak tahula sampai bile baru boleh jaga. Kalau ina dah ok, baru ina sms kamu untuk jaga Zara k"

Huuu...mslh lps raya blom setel..tetibe mgu ni die dh sebut tkleh jaga lagi. Nak tau sape yg akhirnye kena mangalah jaga Zara..PAPA..sepatutnye papa start cuti khamis ni. tp sbb isu ni, terpaksela die apply cuti start hari Selasa atas alasan EMERGENCY. nasib lpas..
.
Tp yg paling kesian, papa baru jek balik kuantan hari Isnin pagi kol 3am. then harini kol 4am die dh kena bertolak balik ke shah alam semula. semata2 utk anak terasayang..Thanx papa..terhutang budi sgt ngan papa..
.
So now, mama dh nekad nak cari nurseri baru utk Zara. b4 this, janji ngan bbysitter nk antar Zara smpai agak2 die sarat pregnant (skang br preg 3 bulan kot. target nk antar smpai bulan 2 or 3 tahun dpn). mama ingat boleh bersabar klu setakat satu bulan sehari cuti kan. tp kalau dh smpai berhari2 cuti, mane leh tahan kan. kena jaga kepentingan mama jugak..cuma mama takutkan Zaa tak dpt adapt ngan environment baru. n kdg2 sayu jugak nak 'pisahkan' die dgn anak2 bbysitter tu. diorng mmg dh close sgt mcm adik beradik..=(
.
Tp, nk wat mcm mane kan. kenala cr tpt baru jugak. dpd mama asyik mkn hati jerk. lgpon smenjak pregnant ni nmpak bbysitter tu pon cm asyik tak sihat. alahan die agak teruk. so better cr org yg btol2 mampu jaga Zara ye tak. insyaAllah pas raya baru nk bincang ngan bysitter tu. probably bulan ni last mama antar Zara kat sane.

Harapan mama, agar dpt cari tpt baru yg dapat jaga Zara sebaik mungkin. N semoga Zara akan dpt membiasakan diri kat tpt baru tu. Korang tlg la doa2kan sekali mama dpt cr tpt yg ok yer. Act risau gk nak antar anak ke nurseri tp tkde choice. susah nk cr org jaga budak kat tpt tinggal mama nih..


Pic selingan Zara bagi cool down sket entry nih..=p





p/s: Agaknye klu bbysitter kate tkleh jaga Zara smbil diiringi pkataan "MAAF' mungkin hati mama leh sejuk hati sket kot...

18 comments:

izan ishak said...

ish..ish...mmg makan ati kalau dpt bby sitter camtu. tp nak buat camna kan?

harap2 lily dpt jumpa nurseri utk antar zara...moga2 dia dpt biasakn diri nnti.

**mcm izan ni, xtaulah kalau dpt bby sitter yg byk kerenah, boleh naik angin gamaknye.
sbb tu lebih rela dok umah je jd fulltime h/wife drp antar twin kat org lain...huhu.

Zetty84 said...

Alahai...sian akak...
sabar ye...insyallah, nanti akak akn dpt bb sitter yg dpt jaga dengan baik...tapi zati prefer bb sitter dari nursery...tapi kalu dah terpaksa, nk wat camner kan..? Wah...Papa Zara sgt memahami kan..? Seb bek dia dpt jaga Zara...kalu x, serabut jugak nk pikir suma nih..Sabar ye..Potong gaji dia...!!! Tapi dia preggy la pulak...Ish...masalah nih...Erm...

# Zati bb sitter jugak yg jaga, belakang umah jerk...tapi x la muda sgt...dlm 40...Zati antar awl, kul 6.30 pagi...balik kul 6.00ptg baru amik...

Nieza Ishak said...

ini la yang akak pernah hadapi kalo dgn kerenah bbsitter .. akhirnya hantar ke nursery .. takde masalah dah .. tapiiiii .. masalah anak sentiasa selsema.

sblm hantar ke nursery, akak suggest inject pnemocucul dulu .. atleast boleh tepis virus ...

zara dah besar tue, dah boleh berdikari kalo hantar ke nursery tapi cuba carik nursery yang smp budak 5tahun .. takde yang transit2 tue .. soo zara boleh belajar potty training .. kenai hurup ...belajar nyanyi

~mamazahra~ said...

siannya lily, ni la yg kite kna tanggung kalo hntr ank kt babysitter. naseb zahra,kakak norly yg jaga. rasanya, better lily hntr ke nurseri kot, d sana zara leh belaja n berkawan.tp, kalo dpt bbsitter yg anak da besar2, bagus gak.dia leh fokus pd anak kite...sabar lah lily eyh :)

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- tula..kena start survey2 dah ni. harap dpt cr yg ok. yg penting, safetu n kebajikan anaj terjaga kan..

Zati- akak pon prefer hntar bbsitter. tp kat kaw ni dh susah nk cr org jaga. aritu pon kire nasib2 dpt bbysiter tu org tlg carikan. die jaga Zara sorang jek so mmg ok. tp tula, leh tk terpk isu die muda n akan pregnant plak..huhu..

p/s: slalu klu die cuti lebih 2 hari mmg akak akan kurang kn sket bayarannnye. adil ye tak..


Nieza- thanx for the advice. sy pon act risaukan psl jangkit2 demam ni klu antar ke nurseri. sbb Zara leh tahan sensitip jugak. leh suggest kat papa zara utk amik injection tu nanti..=)

mamaZahra- untung zahra makcik die sndiri jaga. dh tentu disayangi sepenuh hati kan..tlg jaga Zara sekali boleh..hehehehe..

mama auni firdina said...

hmm jd cmtu plak yer..kite yg ssh sbb asik coti jer..sbr la yer..n mintak2 la zara ok if dok kt nurseri nt..zara,be a good gurl ok..

Raja Radiah said...

alahai....kesian lily...memang susah bila jadi kes macam ni sebab kita kan bekerja..kalau selalu sangat cuti nanti boss kata apa lak..

pada akak..lily dah boleh anta zara ke nurseri...di sana kita dah tak payah nak pening2 kepala pikir kena asik ambik cuti je....selalunya akak simpan cuti memang tuk hal2 kecemasan terutama kalau anak demam....

lagipun kat nurseri, anak2 boleh belajar macam2 perkara baru...

IMCurtain said...

Salam semua.

Anda dijemput untuk menyertai Komuniti Blogger kami secara percuma. Berkenalan dengan blogger dari serata pelusuk dunia dan promosikan blog anda di IMCurtain.com

mizzyN said...

sabar je la maknye ye

DYLA said...

lily,
saya ni pun ada masalah yg sama. susah nak carik baby sitter. lgpun sian la kat inas kalau anta neseri time baby kan..

nza said...

Kesiannya. Simpati betul kak nza pd lily cz kak nza prnh xde baby sitter hmpr 4 bln. Byangkn along time tu br 4 th trpaksa jg 2 adik brumur 3 n 2 thn..mmg nekad tinggal ank2 kt umah..Nk wat camne lily time tu dh trdesak...mmg tuhan je tau prasaan kak nza n abg..
Insyallah, moga lily dpt atasi mslah ni diiringi doa lily, family n kekwn....

Kalu ada pilihan, mmg slamat umah org ttp kalu trpaksa kenalh cr nurseri....byk gak yg okkn...

shila ariff said...

sabar le lily..ada hikmahnya tu....

MiMiEZaN ZaHRa said...

ala cian nyer kat lily..cian gak kat zara..sabar lah..mane tahu sebelum raye ni dapat babysitter yang ok..tp kalo x jumper, rase nyer ok dah kot antar nurseri..zara dah besar..tp jangan yang terlalu ramai lah..lily kena survey..

Naddiea said...

lily,itu yg susah kalo bbsitter jaga anak.better hantar zara kat nursery.walaupun lily mungkin x prefer tp kalo tgk condition bbsitter skrg,nursery is the best.apa2 pun cuba la bincang dulu ngan hubby lily.tgk mana yg terbaik.
Selamat Hari Raya lily n family!!

Qistina's Mama n Abah said...

Kesian zara n lily..jauh sgt la..kalu dekat bg sha jaga jek la..ada kwn kat tina..hehehe..

sha rasa zara ok la tukar tempat jaga pun. Dia kan dah besar, da leh sesuaikan diri dgn keadaan. kalau tak serasi pun ala-ala beberapa minggu jek..nanti ok..

kat jb ni pun susah nak cari bs..sbb tu berat ati nak keje..risau anta kat orang kan..sha faham..

oh ye..kali ni kalau anta nurseri..sha nasihatkan lily hati-hati. Pas tu kalau setiap kali amik zara balik..tolong la check apa yang patut..jgn nanti menyesal kemudian..k..

kakyong said...

ada lah hikmahnya tu.. semoga ama zara dpt cari tempat yg sesuai utk zara..

as for BS tu, nak buat camner kan.. kita pun seorang ibu, penah juga pregnant.. so tak leh nak salahkan dia juga.. kalo baru 3 bulan tu, mcm2 hal lah.. nak jaga diri sendiri pun tak tentu lagi, camno nak jaga anak orang...

kakyong doakan semoga dipermudahkan urusan mama zara.. tahniah, papa zara sgt memahami.. bertuah zara & mama zara....

semoga gembira di hari raya...

zara memang pandai pose lah.. semakin hari tgk foto zara semakin menawan..

ni auntie ni tingin nak tengok zara dgn rambut panjang... hihiiiii... ;)

YatieJay said...

Kalau nak cerita pasal masalah BS, agaknya hari2 ada entry baru kan?

Jangankan BS yg muda, BS naufal yg dah umur 50an ni pun selalu tak sihat...darah tinggi la, kencing manis la...kejap2 kena gi check up kat klinik. Nasib baik dia ada anak dara awal 20an boleh tolong jagakan. Lately ni nampak mcm anak dia yg full time jaga naufal (perjanjian awal dia yg jaga)

Pendapat akak...kalau BS Zara dah tak larat nak jaga, better hantar tempat lain. Kalau kita insist nak suruh dia jagakan, takut nanti dia jaga tak sepenuh hati...dan kalau jadik apa2 nanti kita yg susah....

Just my 2 cents ; )

p/s : pagi tadi akak dah pening. BS kata dia cuti raya balik kg seminggu sedangkan akak 23-Sep dah naik keja...huhuuuu....tension!

lily azliyana @ mama zara said...

Kak yonng- ini gmbar Zara lame dh. mase umur setahun aritu. sbb tu rmbut still kontot lagi..hihi

Kak yatie- hmm..yg tua pon ade prob gak rupenyer kan. tulaa..antar bs or nurseri, dua2 ade pro n cont. kena pilih yg terbaik utk anak kite. nk berhenti kerja, rase sayang sbb anak br sorang. tanggungan hutang plak byk..takkan nk harap pd suami je kan..=p

nway, for sume yg komen kat entry ni, thanx mama ucapkan for opinion masing2. hope dpt survey tpt baru utk Zara secepat mungkin..=)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016