Serangan ulser + berbuka pose kat luar

*Huu..dahsyat bunyi serangan ulser tu ye tak..*

Ni cerita psl anak dara mama yg 1st time kena ulser dalam mulut. Act sejak pagi jumaat lepas Zara demam. Mama just bagi ubat demam yg ready stock then hantar Zara macam biasa kat rumah babysitter. Pagi jumaat tu Zara cergas lagi but bile mama amik ptg tu, die macam dh takde mood + tak aktif. Mlm tu mmg die taknak menyusu langsung. Nangis2 mcm lapar tp bile bg susu, br hisap sket tros die bg semula botol kat mama. Then air liur Zara pon asyik meleleh2 jek. Mama dh suspect ade ulser dlm mulut (prnah bace simptom2 ulser ni) tp bile try tgk sndiri mmg tak nampak. Malam tu mmg Zara meragam sangat2. Mungkin die sakit + lapar sbb tak menyusu n tak makan. Nasib baik papa dh smpai s alam so mmg bergilir2 la layan Zara..

Esoknya hari Sabtu mmg plan nk bawak Zara ke klinik. Sebelum tu try suap die nasi goreng + sup telur n alhamdulillah die nak makan wlupon tak banyak mcm selalu. Demam pon mcm dah nak kebah. Cume susu belum nak minum. Dh berapa botol dh terbazir mama bancuh die tak mau. So, ptg dlm kol 4pm mcm tu bwk la die gi Salam specialist hosp. Huuu..mmg konpem ada ulser dkt2 kerongkong Zara. So dapatla ubat sapu utk ulser, antibiotik + ubat demam sekali.

Lps ke klinik tros ke plaza alam central. Plan nk berbuka puasa kat luar jekla. Ingat nk window2 shopping gak tapi Zara mmg badmood. Sume serba tak kena n asyik nk berdukung jerk. Last2 lps booking meja kat Kenny Rogers kitorng just lepak melayan Zara dlm keta jek..=p

Nway, sblum masuk keta, smpat lagi belikan Zara ice cream mcD. Saje bg die makan utk sejukkan tekak yg ade ulser tu. Sebelum ni mama mmg jarang sgt2 bg Zara makan eskrem sbb Zara ade ‘bronchitis’ prob sket.


Gmbar Zara melayan eskrem. Sgt comot sbb die sibuk nk makan sndiri
Photobucket

Photobucket


Ni plak gmbar dlm keta. Sian Zara kena minum susu guna straw..die tkleh nyonyot puting botol sbb tekak die sakit kot..huhu..
Photobucket

Photobucket

Gmbar time berbuka plak..huu..benda2 yg berlemak ni mmg menyelerakan btol..=p
Photobucket

Zara smpat makan sket jek mash potato..then die buat main jerk..

Photobucket


Lps berbuka tros jek balik rumah. Ingat nk shopping brg2 dapur sket sbb mama plan nak masak berbuka hari ahad tu, tp sbb Zara mcm dh takde mood so balik jekla tros kan..

Nway, esoknye hari Ahad Zara dh ok sket dah.Demam dh kebah, then susu pon dah boleh minum macam biasa. Mama try suap bubur ayam pon nmpaknye die berselera nak makan. Alhamdulillah, ulser n demam Zara tu tak melarat..=)..So ptg tu terpaksala berbuka puasa kat luar lagi sbb tkde brg dapur nk masak. Kali ni gi makan kat warung tomyam biasa2 jek kat sek 20..


Zara n mama..(mcm dh lame jek takde gmbar kitorng berdua nih..=p )
Photobucket

Lauk berbuka kami..
Photobucket

Zara makan ayam madu beli kat bazaar sek 20 tu..sibuk nk guna sudu walhal tk dpt menda pon. Mama kena suapkan jugak..hehe
Photobucket

p/s: apepon, syukur sgt Zara dh sihat. Klu tgk Zara meragam, boleh mencabar kesabaran mama dibuatnye..=p

18 comments:

YatieJay said...

Samalh lah..Naufal pun demam since jumaat lepas. On and off lak tu, bila malam suhu tinggi. Siang aktif lak..

Semoga Zara dan naufal cepat sembuh. Takutla sekarang ni kan?

Dilla Zaidi said...

isk..bebudak pun leh kena ulser ek?tak tau lak dilla..

agaknye zara kurang num air masak tak..Sasha ni sejak lahir mmg da diajar num air masak..

so kalu nk berjalan, bwk dua botol..satu botol susu, satu botol air..

pepun, hopefully zara da sihat le ari ni ye lily..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Yati- oh..naufal pon demam yek. tulaa..musim2 skang ni klu anak demam mmg risau sgt2. nk bwk gi klinik pon takut sbb risau terdedah ngan org2 lain yg tak sihat plak kan. nasib baik dh beransur sihat dah ni..lega rasa..

dilla- huu..Zara mmg tak suka sgt air masak mcm mama die gak. tak taula klu sbb tu die kena ulser. aritu risaukan HFMD jek. sbb HFMD pon simptomnye ulser kat mulut gak..nasib baik demam biasa. yg penting Zara dh leh minum susu semula yg penting tu..klu tak mmg risau tgk die..

.:: Suhaidah Tan ::. said...

Alahai kecian ner kat zara..
msti rsa skit kn..
ish2

lily azliyana @ mama zara said...

Suhaidah- kite yg dh besar ni pon sakit klu ade ulser dlm mulut. yg si kecik tu lagila seksa. nak telan air liur pon sakit gamaknye..tu yg air liur asyik meleleh2 jek..huhu..

DYLA said...

syukur zara dah ok. tp zara ni gud girl la, walaupun demam& ulser stil nak mamam, kuat smangat zara ni..

tu makan eskem laju je nmpak.

cHeRyNa PiReS said...

alhamdulillah...mesti mamanya sangat sabar melayan karenah si kecik yg kena ulcer...tahniah!

Qistina's Mama n Abah said...

Tina pun pernah kena...memang meragam jek..susah ati kita dibuatnya..

Anyway..dia dah ok dah tu kan...cuaca kejap panas kejap ujan ni memang senang nak kena ulcer..

sha pun baru jek baik ulser..sib baik Tina tak kena lagi..

suh zara cover balik yang berapa ari tak susu n tak makan tu lily..hehehe...

Fara_Adura said...

Alalala..siannye zara kene ulser eh..mesti sakit kan..dak2 kecik mana tau nak cakap.. nagmuk aje kejenye..hehe, kalo sofea camtu ar..memang leh mencabar kesabaran..hehehe

Kenny rogers..our feveret place tuh..hehe..sgt suke ngan ayamnye..ekeke.. yummy.. tetiba nak mam kat kenny lak..tapi haruss jengah poket dulu..ekeke...kene duit agak banyak kalo nak mam stu..ekeke..kalo idak, tak sampai ujung bulan duit da nipis..kikiki

Lily..hb fara cakap muka lily nak sama pesen ngan sama..haha.. idung agaknye sama..ekekeke..:)

Fara_Adura said...

Lily..hb fara cakap muka lily nak sama pesen ngan sama..haha.. idung agaknye sama..ekekeke..:)

*Aiyak..sorii..silap taip..maklum ler..pose kan..hiks..alasan. Sama pesen ngan muka Fara..nak taip tue sebenarnye..hehe

ibu_umairah said...

memang betul..kalau anak tak sehat,amat lah mencabar kesabaran diri!!tapi syukur lag zahra dah sihat kan.....banyak kan minum air masak

ayang said...

seronok tgk zara suke makan.. bila la anak bujang sy tu nak suke makan cam zara yek.. huhu mcm2 dah buat tapi lebih main dari makan.

lily azliyana @ mama zara said...

Dyla- hee..sedap kot eskrem tu bagi sejuk tekak die yg berulser, tu yg laju jek makan. tp b4 that pon die dh makan sket2 sup n nasi. nk nyonyot botol susu jek die tak tahan sakit..huu..

cheryna pires- hi..salam kenal yek. hee..nk wat mcm mane. dah anak sndiri kan. nak tk nak kenala sbr melayan kereneh die. nasib baikla weekend. klu hari kerja mau tmbah tensen gak..=p

mamaQistina- btolla..meragam nye mmg lain mcm kan. part taknak minum susu yg tak leh tahan tu. kesian sgt tgk..T_T..

smalam mmg die mcm balas dendam makan jek sha. buka puasa kat kfc. Zara makan lagi lame dr mama n papa die. kol 8 br habis mkan..makan nasila, ayamla, sup, roti..byk btol..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

Fara- hah..same pesen ker. hihi..yela kot part hidung. sbb mama Zara ni part hidung jek kecik yg lain2 sume besar gabak..hahahaha..

ibuUmairah- hmm..betul.mmg mencabar kesabaran. nasib baik time Zara tk sihat ni kebetulan ujung mgu. papa die ada..then hari tak keja kan..lehla gilir2 melayan kerenah die..=)

ayang- hee..zara setakat ni alhamdulillah mmg suka makan. susu pon nak jugak. takpe nasrul kurang makan asalkan susu die nak minum. tak pon try carik suplement utk diela. yg boleh menambah selera makan..=)

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

ciannya kat zara, lily cuba bg dia minum byk air msk but danish pun ssh gak minum air msk...

lily, saya dah korek2 sana sini..at last,saya dah leh reply comment. prob kat setting.nnt rajin2 lah jengah blog saya ner, hehe...bertkr2 pndpt slg mengeratkan siratulrahim...

nza said...

kesiannya zara..kalu dh sakit mulut mmg xslera nk mnk kn...

~mamazahra~ said...

siannye kt Zara.
along norly ckp, kalo bdk kna ulser bg mkn eskem mangkuk tuh.bg kecut ulser tuh.

kakyong said...

fikri pun penah kena ulser mulut.. masa tu demam panas sgt.. ibu hentam jer bg mkn ice cream.. supya sejuk sket tekak dia... hahahaa... tak tau lah apa punya teori.. tp ibunya dulu masa kecik2 kalo demam, makan aiskrim.. cepat demam baik..
so la ni praktis kat anak plak..

tp memang harus penuh sabar nak jaga anak kecil yg sakit nih..

sedapnya kenny roger.. masa bujang dulu kerap g situ.. dah kahwin.. hmmm sekali pun belum penah sbb en ayah tak suka.. jenuh pujuk dia langsung tak mau..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016