Budaya mengunjung di kampung..

Hujung minggu yg lepas mase cuti merdeka, mama n papa smpat balik ke kg lagi untuk berbuka puasa ngan family pulak. Sabtu petang baru bertolak dari shah alam, so betul2 10 mint sebelum berbuka smpai ke parit raja, kg papa. mmg jem sangat kat area seremban-senawang tuh..huhu..mama tak drive langsung sbb mmg tak biase drive wktu siang bulan puasa nih. mengantuk!!..

So, hari ahad esoknye spt biase turn balik ke kg mama pulak. kol 5pm baru bertolak then smpatla singgah beli2 makanan sampingan kat pasar ramadhan senggarang. smpai2 rumah sibuk gi dapur nak jengah nenek masak apa utk berbuka. tengok2 atas meja ada bungkusan ketupat n lauk suma..yey!! acara 'mengunjung' sudah bermula...!!..hehe

Untuk org2 kampung lebih2 lagi org jawa, mesti biase dgr psl budaya mengunjung ni kan. act di bulan puasa, org2 kampung akan buat acara memasak ketupat untuk dibahagi2 kan pada jiran n saudara terdekat. kebiasaannye dah dekat2 raya baru orang start mengunjung. tapi kat kampung mama di rangit ni, mmg dah adat dr awal2 puasa ade yg dah mula mengunjung. alasannya..bile dh dekat2 raya nanti, terlampau ramai plak yg mengunjung serentak, so dikhuatiri makanan yg diberi tu tak habis dimakan. sayang kan..

Mama mmg suka part tolong nenek masak untuk mengunjung. selalunye kerja mama cuma sediakan bahan mentah, potong sayur, bungkuskan makanan yg nak diedarkan n tolong hantar ke rumah2 jiran. bile dh kahwin ni papa pon kenala ikut mama hantar skali..=p

Berbalik pada 'kunjungan' yg pertama kat rumah nenek tu, rupe2 nye makcik mama yg bagi. Lauk hari itu ialah ketupat nasi, rendang daging, ayam masak kicap, kuah lodeh n sambal kacang. klu perasan, org jawa memang sgt suka masak ayam kicap untuk dimakan ngan ketupat. tp kalau mama, selalu suruh nenek masak ayam masak merah. sedap jugak..=D . nway, martabak daging tu bukan lauk mengunjung yek. tu mmg kitorng beli kat pasar ramadhan..hehe..
.


Disebabkan gmbar kat atas tk berapa clear, mama saje google gmbar2 kat bawah ni utk menambahkan selera n meliurkan korang yg membaca..
.
Amacam..nmpak best tak??hihi..


Klaa..alang2 dh cerita psl kampung, mama letak sekalila gmbar2 mase kat rumah nenek ma aritu yek..

.
Zara yg ceria di kampung. berlari sana sini mengexplore dapur nenek


dapat jumpe ngan iman lagi. ni sesi beramah mesra 2 budak kecik


Iman yg pandai posing n zara yg kuat melantak. sibuk makan kopok nenek..hihi

Berebut keropok ngan abg ikhwan plak

Part paling best yg lama zara nak buat. main ngan kucing nenek..zara mmg suka kucing macam mama jugak..=p


p/s: Hee..nanti balik raya leh makan ketupat lagi smpai muak..konpem2 la mama tk de harapan langsung nak menguruskan diri..kikikiki..

15 comments:

Zurani said...

bestnye lauk2 tuh. kecur air liur..memang org jawa x dapat dipisahkan ngan sambal goreng, masak lodeh ngan ayam masak kicap tuh. idup jawa! hehehe..

lily azliyana @ mama zara said...

Zura- hahaha..ko pon jawa eh..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

sedap tul lauk2 tu, rs cam tak sbr nk berbuka lak, hehehe...

Putra Mama said...

blum rayer dah buat ketupat yer.. bestnyer..

:iBuAfiQah: said...

lily,
kecur air liur mak yong ni ha tgk juadah tuh..hehehe
cam nak raya pun ada kan..
harap2 raya niey blh la makan ketupat n rendang tuh...

lily azliyana @ mama zara said...

MamaDanish- huu..mmg nikmat pon. lagi2 dpt makan utk berbuka haritu kan..best btol..nnti nak raya lagi banyak org dtg antar tu..=)

Putramama-hee..dh mmg adat kat kmpung mcm tu. sblum raya dah masak2 ketupat sume..

ibuAfiqah- alamak..sorila irnie. takpe, lagi 2mgu jek nak raya. hope ms tu irnie ok n boleh makan ketupat rendang sume yek. sayang jugak klu pagi2 raya muntah2 nk makan juadah kan..hihi

nadnye said...

dah lama tak makan lauk jawa yang original..

sambal goreng, nasi ambeng .. tak pun makan dalam dulang ramai2.. seronoknya

nza said...

wah, blk kg ye...sronok gitu....

msyrakat jawa mmg meriah dgn mknan. kak nza pn tinggal kt kws org2 jawa...mak oiii tiap2 minggu mmg le slalu dpt berkat.

kak nza minat nasi ambang..best sgt.

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

leh tak saya tanya ckit...cam comment ni kan..lily nya bila lily reply blk..kita nmpk msg tu but apsal saya tak leh..blh tak lily ajar ckit pd saya bdk yg br nk bljr ni, hehe... saya dah post comment cam biasa..sam lily inform hari tu but apsal tak nmpk ner comment tu??? tq lily 4 ur info...

lily azliyana @ mama zara said...

Nadnye- yekla..nasi ambeng makan dalam dulang yg paling besh sekali. baru btol2 feel..hihi

Kak Nza- hee..rajin kan diorng ni masak n bahagi2 ngan jiran. lagi2 yg makcik2 tuh. klu ade majlis kecik sekalipon mesti nak jugak bwk kan berkat balik..=p


MamaDanish- alamak mama danish..kite pon tak taula. tk pernah lagi jadi mcm tu. sbb dr 1st buat blog ni dulu mmg tkde mslah nk reply komen sume.sori yek..kite pon tkdela terer sgt bab2 blogger ni. yg basic2 jek tau..huhu..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

then blh saya tanya ckit lg..comment2 lily htr ke blog saya..saya da reply.. Comment2 saya lily dpt baca/ nmpk ker? saya tak tahu nk tgk mn..anyway, tq so much lily...

Dilla Zaidi said...

sori lily, lame tak ke blog lily (padahal seminggu jek..hikhik)busy le minggu nih..

takpe, dilla comment post secara berjemaah keh..tutu tu cam skirt untuk penari ballet tu ke?hmm, menarik ni kalu belikan tuk Sasha tuk befday party die..

tang zara suke naik kosi tu, siyes ckp lily, mmg meremang bulu roma tgk..dilla fobia tau sebb dulu adik suke panjat kosi time nk mkn, kacau abah makan sebenarnye..last2 jatuh die terhempap tangan die ngan badan die sendiri jek..n patah..sian sgt kt die..so, skang ni tak leh le die pasang angan2 nk jdi askar ke polis ke..tangan dah bengkok..

dilla wish gud luck ye untuk sume contest yang lily n zara join tuh..

da start ngunjung eh diorang..rasenye kat umah atuk dilla pun da start gak ni..

lily azliyana @ mama zara said...

MamaDanish- hmm..rasenye mmg tk pernah dpt view komem mama danish tu. ingat mmg mama danish tak reply. so tak bajetla blog ade prob ke ape kan..rase setting kot yg ade prob. tp kite pon tak pastila sbb tak brape tau..=p

Dilla-hee..siap buat komen berjemaah lagi. comei kan tutu tu. mmg sesuai sgt klu bby girl pakai utk bday party. tp kena pakai ngan tight or leggingla klu tak kaki budak gatal sbb kain die jenis net tu..

best tau dilla dpt makan org ngunjung. cptla balik kg..hahaha..

DYLA said...

mengunjung @ monjong bahasa jawanya.. :)

sonokkan, dpt makan2.

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

ni kiranya mmg prob lah lily coz every komen lily & lain2,saya akn comment blk but tak ada view lgsg kat blog saya...igtkan maybe background punya hal..tp once lily ckp mmg tak dpt, maknyanya ada something wrong lah tu...nnt saya check tgk,anyway tq ner lily...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016