Satu tahun satu kamera???

Huu..ni kisah cerita mama yg sangat suka mengambil gmbar..tp tak reti jaga kamera baik2. Dprd zaman kecik2 dulu, zmn skolaa, zmn kat u, zaman bercinta mama mmg dikenali sbg kaki amik gmbar. Mase tu pakai kamera biase jek, yg guna filem tu. Duit pon banyak btol habis sbb selalu cuci filem tu kan..=p..

Hujung tahun 2006, mama beli kamera digital pertama mama. kenala ikut peredaran teknologi kan..=p. Mase tu guna Canon power shot A450 tak silap..kaler marron macam dlm gmbar nih..
Photobucket

Start guna digi cam mmg jarangla cuci gmbar kan. sume sumbat dlm pc n cd jerk. Nway, tahun 2007 (smpat tamat waranti)..kamera ni rosak. Mase tu mama tgh preknen. Ade satu kes mama tak puas hati ngan papa so kamera ni jadik mangsala (wktu preknen asal merajuk jek baling brg. tkde kerja lain..hehe). Abeh kena humban kat dinding bilik..akibatnye, rosakla kamera nih. Skrin die timbul garis2 n effect pada gmbar yg diambil jugak. Bile tanye kedai..repair pon makan beratus..so mama simpan buat khazanah jekla kamera tuh..

Smpaila Zara lahir, mama tk beli kamera baru. Amik gmbar Zara pon guna kamera nset jek. Mama guna Samsung sgh-L760. bile umur Zara 3 bulan, die dah mula nak meniarap. Nset mama tak mampu nak rakamkan saat2 manis Zara belajar meniarap tu.. asyik goyang jek gmbar yg diambil (Samsung ni lembab sket kameranye). Last2 mama pi beli kamera senyap2 guna duit simpanan sndriri (takut kena bebel ngan papa nye pasal). Olympus FE-320. suka sgt Olympus ni sbb kaler pink..=p



Photobucket


Selama setahun Olympus ni berkhidmat, banyak gmbar2 zara n kitorng sefamily berjaya dirakamkan. Tapi, biza zara membesar, die pon dh start main n kacau2 kamera mama. Berapa kali kamera tu jatuh n dibaling2. huhu..mungkin silap mama gak tk sorok kamera tu dr pndangan mata die. Akhirnye, bulan 8 yg lepas kamera ni mulala buat hal jugak. Lense tak boleh masuk dlam kamera semula. Act sblum tu dh rosak tp berjaya hantar waranti. Bile 2nd time rosak ni, waranti pon dh takde..

Oh..sblum Olympus ni rosak kali kedua, sbnrnya mama smpat beli satu lagi kamera. Punyela desperate kan. org kedai kate klu tuntut waranti kena tgu 2 bulan.so mama pon sanggupla surf kat mudah.com cari kamera murah. Dapatla kamera tkde jenama nih ngan harga rm150..hehe..



After Olympus rosak kali kedua, mama tros berhajat beli kamera baru. Kamera murah yg mama beli sblum ni sngat2 la lembab. Klu dh klik tu, 2,3 sec berikutnye br die tngkap gmbar. Zara pon dh hilang kat skrin..huu..(tp lembab2 pon berjaya membantu mama amik gmbar utk dihapdet kat blog..hehe)..So, mama pon mulalah pujuk2 papa nak beli kamera baru..mula2 papa kata tunggu dulu..lepas2 raya ker. Tp manela boleh papa menidakkan keinginan mama yg giler ambik gmbar nih.akhirnye..dptla plak kamera ni kat mama..


*

*

*
*
*
*
*
*
Photobucket


Panasonic Lumix dmc fs6..huu..takdela mahal sgt sbb papa dh bising kena simpan duit utk bajet raya. Kamera ni 8.1 MP jerk tp boleh tahanla gmbar2 die. Beli kaler hitam..dh takde kalerful2 lagi.. Tak nak beli olympus lagi sbb olympus guna memory stick yg tak compatible ngan kamera lain. then ade org kate, olympus mmg snsitip sket. tu yg cpt jek rosak kalau terjatuh n ganas2 guna..


Apepon, sblum dpt kamera baru ni, mmg kene perli kaw2 nyer ngan papa;



“dah..lps ni jaga kamera elok2. ni pakai kamera satu tahun satu. Abeh waranti jerk kamera rosak”- ni lebih kurang ayat papa..menunjukkan mama ni tak reti jaga kamera. Asyik perabih duit beli kamera baru jek..yekla..dr tahun 2006-2009 smpai 4 kamera mama beli..huhu..



p/s: niat di hati nak beli SLR. Dpt yg murah2 or 2nd hand for beginner pon okla. Tp sgtla keciwa tgk harga 2nd hand pon mahal ribu2 jugak. Lupekanla hasrat di hati. Jaga jekla kamera digital tu bebaik mama Zara oii..yg pnting leh amik gmbar utk dimasukkan kat dalam blog..hehe

20 comments:

.:: Suhaidah Tan ::. said...

Wah akak...caya lah...Satu tahun satu kmera..hehe...

mizzyN said...

akunye camera digital disember nie tepat 5 tahun dah. dah sompek tapoi masih bisa pakai tapi biasa la makin lembab, asal guna flash aje kena la tunggu.

aku ada beli nikon kecik juga lepas tu tapi dah jual dah kat orang. so sekarang aku tunggu duit nak cekau dslr satu. doakan aku ada kamera cepat, boleh aku paksa ko jadi subjek photoshoot aku ;8)

~mamazahra~ said...

wah sonot ah, norly dr dulu smp skang xdpt lg nk miliki kamera.selama neh, enset jd mangsa :P

lily azliyana @ mama zara said...

Suhaidah- huhu..nampak sgt akak ganazz kan. satu kamera pon tkleh jaga bebetul. org len pakai tahan bertahun2..=(

MizzyN- dahsyatnye dh 5 tahun kamera ko bertahan. aku ni tk taula apsal nasib malang sgt. sume benda dpt kat aku, kompem tak tahan lama.

beshnye nk beli dlsr. ko jadikkan anak aku subjek free yek. aku sukeeeee..tk pyh upah photog dh..hahahaha...


norly- terpaksa beli norly. nak amik gmbar nyer psl. kamera nset lembab. nk amik gmbar Zara susah plak..=p

Zetty84 said...

amboi...raya sakan tahun ni depa noh...hihi...1 thn 1 camera...cayok2!...tgkp picas zara manyak2 eh...suh dia posing menarik...heheh ;p

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

amboi kali ni beraya ngan kamera2 skali, dah tu mmg raya lah..dah sethn skali tkr, hehe. kamera lily pun cantik2 belaka...

:iBuAfiQah: said...

irnie pakai canon ixus skrg niey
cukup fobia bila afiqah mintak kamera yg kita tgh pegang..
terus jerr p sorok..
takut wooo..
kamera tu pun husband sponsor...
kena jaga elok2 la...
sama2 la lily kita nie jaga harta pemberian suami niey..hehe..
malas nk dgr suami niey bising2 jerr.

dilla-ady said...

ala jelesnye..

dilla ni pakai kamera hp cik kiah jek..blur blur jek gambar..

nk sangat kamera digital..tp pada dilla baik beli sendiri..kalu rosak takde org nk membebel kan..kalu org belikan ni, bile rosak die akan ingat kite cam tak hargai lak..

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- huu..sbb nak rayala terpakse jugak beli kamera baru. klu tak, tak meriahla nak amik gmbar nnti. then kena kamera yg pantas pulak sbb anak dara tu dh aktif skang ni kan. klu kamera lembam konpem susah nk tangkap gmbar die..=p

MamaDanish- nak tak nak kena la tukar sbb dh asyik rosak jek. bukan salah kamera, tp salah tuan tak reti jaga..huhu..

Irnie- wah..best gak canon ixus. tulaa..pasni kena lebih berhati2la spy tak rosak lg. syg gak duit klu asyik kena beli kemera br jek..rabak poket..

Dilla- huu..beli sndiri pon kena bebel gak time rosak. sbb klu kite kurang duit beli kamera br, sec tak langsung hubby pon terlibat top up duit yg kurang tu kan..hehe..

sejak ade zara lagi smgt nk beli digi cam. klu boleh nak rakam setiap development die buat kenangan..=)

Putra Mama said...

wahhh.. boleh ler kiter amik gambar rayer byk2 taun nih.. hihihi.. perang gambar la lps ni.. ;)

lily azliyana @ mama zara said...

Putramama- haha..tulaa psl. ni cpt2 beli sbb pk nak raya la nih..=p

mizzyN said...

x payah bayar pun (kami belum tere lagi), sila sediakan makanan dan minuman yang sedap aje. hehe.

mummyseri said...

lily..tesalah tmpat komen le plak.ahaksss..yg psl kamera ada komennya kat n3 bookworm tuh..sowy:)

izan ishak said...

hehehe...dah dpt kamera baru yek?
oooooo...patutlah kamera bersilih ganti, mamazara suka amik gambar rupanya...

(izan pun teringin nak beli dslr...tp harga mak aiiii...ribu riban, xmampu la pulak nih!)

ninieZUERYANNIE said...

btol.. ko dr zaman sekolah2 lagi mmg suke amik gambar.. album gambar pon slalu update.. suke tukar2 gambo kat album gambar tuh.. --->rajin giler.

lily azliyana @ mama zara said...

mummySeri- hee..alyssa pon sama suka main kamera yerk. tula..pasni kena jaga btol2 la. hubby dah perli2 semacam je tuh..=p

Izan- yekla..dslr tu mahal sgt. tgu ade rezki terpijak br leh smbar satu..hihi

Ninine- silapla nong..aku bukan tukar2 gmbar dlm album. tp album2 aku mmg bertmbah dari mase ke masa. setiap kali abis satu roll, pi cuci. mane tk byk koleksi gmbar aku..hehe

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

hehehehe..

untung la badan 1 tahun 1 kemera. kina nih kemera henset je lah.

pepun..jg kemera baru tuh elok tau!

to zara...
zara mucuk....nie nti kalau mama ltk kemera merata2. zara amek je.wat la pape zara nak wat. mama dan papa zara kan byk duit..hik..hik...hik..

Qistina's Mama n Abah said...

hehehe..satu taun satu kamera ye...hebat tuh! ni betul2 kaki amik gambo nih..:)

adda said...

ni boleh buka kedai kamera ni hohohh

nza said...

wow, hebat tu..ni bolh buka muzium. kak nza pn jenis yg xpndai jd brg gak. Kamera Olympus ni pn yg entah kebrapa...spesis yg sama tu..he!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016