Cerita Raya 2009- sambungan aktiviti sepanjang cuti..=p

Hee..ni last update psl citer raya.. act, baaaaaanyaaaaakkkkk sgt gmbar mama amik, esp aksi2 Zara spjg cuti seminggu aritu. tapi dh tak dan nak masukkan sumer dlm blog. terpaksela pilih2 gmbar. yg lain2 tu mama burn dlm cd jerkla nampaknye. so mama just buat ringkasan cerita kisah kami menghabiskan cuti seminggu kat kampung ye.
.
Sambungan dr entry lepas..
.
Raya Keempat- pagi tu sekali lagi duduk kat rumah mentua. tkde akt ape2pon. ingat nak ajak papa gi bandar, tp tetiba kawan seATMA papa call katenak singgah. kawan papa tu org kelantn tp dapat isteri org pt yusuf,semerah. so dekat jekla ngan pt raja kan. tahun ni, diorng raya bertiga dh.best dpt jumpe hero diorng, wan muhammad b wan azaha. umur br 10 bulan kot n tgh aktif belajar merangkak. zara suka sgtla bile muhammad dtg rumah.sibuk die nk melayan kawan sorang tu..=)
.
Petangnya, baru kitorng kuar ke bandar. mama dh mengidam sangat nak makan abc kat bus stand lama bp. sesape org sane taula kot tpt tu. dr mama kecik smpaila ke besar, maintain jerk rasa abc n cendol mamak tu.. harga rm1 tp ttp terbaik punyer..hihi..pas puas dpt hirup abc, gi beraya rumah sedara kat bndar. balik smpat singgah summit parade jap nak carikan buku cerita utk zara n cousin die. skjap jek gi summit parade. kena rush balik sbb in-laws nak bertolak ke tganu, ade rombongan meminang pakcik papa kat sane..so malam tu, balikla pulak kitorng ke rengit semula..
.
Zara yg seronok mengusha wan muhammad..=).suka die bile ade kawan..
.
Gmbar2 papa, mama n Zara pi merayap kat bandar..
.
.
raya Kelima- Siang tu papa ajak gi raya rumah kawan die,kamal n raihan kat kg jambi tu gak. kali ni ajak abg ikhwan zara beraya sekali utk buat teman Zara. tengh hari tu, sekali lagi turun ke bp.antar nenek ma ade urusan kat bank. lepas settle urusan nenek ma, teman papa pi gunting rambut n sekali lagi melantak abc mcm semalam jugak..hihi. yg kelakarnya, ms tgh tgu papa siap gunting rambut, barber tu dok offer nak potongkan rmbut dpan zara yg mmg dh cecah mata pon. 1st time zara gunting rmbut kat kedai nih..=p. nway, balik dr bp, nenek smpat ajak beraya rumah kawan die...
.
Aksi zara beraya. die lagi suka berjalan kat halamn rumah org n bermain ngan abg ikhwannya..=)
.
Sempat posing depan cimb batu pahat. pastu bwk zara menjamah abc. zara makan sket jek sbb die tak tahan sejuh..hihi..bagus2x..
.
Rilek jek Zara kena ptg rmbut. tp sket jek pon potongnya. rmbut depan tu jek..(leh nmpak ke beza sebelum n selpas ptg..=p )
.
Sopan tolla anak dara ni kat umah org kan. die buat mcm rumah sndiri plak..haha
.
.
raya Keenam- pagi ni baru ade kesempatan melawat kubur arwah ayah mama.sebelum ni nenek sibuk ngan tetamu, mama plak asyik ulang alik rumah mentua. rase bersalah pon ade sbb melambat2 kan melawat kubur ayah kan.hmm..nmpak sgt lama tak dtg smpai pokok santalia atas kubur pon dh mula layu. kitorng bersihkan sikit kawasan sekitar kubur arwah, siramkan air smbil sedekahkan doa dan alfatihah buat arwah. semoga arwah ayah tenang disisiNya. tkde gmbar kat kubur sbb mcm tk sopan plak nk amik2 gmbar kat sanakan..ptg tu, sesi beraya rumah jiran2 plak. kali ni zara ok, tp tak mau masuk makan kuih pon. sibuk die main buaila, main kereta la kat umah jiran2 mama tu..alahai anak dara sorang ni..=)
.
Sesi beraya lagi..Sonot zara dpt main mcm2 bnda..=)
.
.
rayaKetujuh- masa utk balik shah alam..huu..dr pagi smpai tgh hari smpat kemas2 brg n beraya lagi beberapa buah rumah jiran2. petang dalam kol 6pm baru bertolak ke shah alam. zara meragam plak dlm kereta, nangis jerit2 mcm apa. tk taula apsal. salah kitorng kot sbb maghrib2 lalu hway kan. setlah few times berhenti, dekat kol 11pm baru smpai shah alam.punyela lame kan mcm nak gi utara pon ada..=)
.
Sempat gak posing after meragam beberapa kali..wktu ni last berhnti b4 teruskan perjalanan ke shah alam..
.
.
So itu jerkla kisah cuti seminggu kami. tk smpat berjalan jauh pon. just duduk umah layan tamu, beraya kat kg, gi bndar. apepon, rs skjap jerk cutikan. tetibe dh kena bertungkus lumus kerja mcm biasa..hehe..nway, ujung mgu ni dh bnyk program menanti. hari sabtu ade 2 open house + satu jemputan kahwin ex-coursemate. hari ahad plak dh janji nak bwk nenek ma (oh lupe bgtau. nenek ma ikut dtg shah alam ni selama seminggu) beraya umah sedara-mara sekitar kl ni. ahad tu jugak papa akan bertolak ke alor star utk kursus selama seminggu..
.
.
p/s: Stok baju raya Zara sume habis terpakai raya aritu. biasela, klu tk gi mana2 pon mama pakaikan jugak wktu tgu tamu kat rumah. klu tak pakai, sayang plak kan...hihi

13 comments:

ayang said...

owhh anak dara dh pandai mengorat yek.. ehehe

lily azliyana @ mama zara said...

ayang- haha..tu bukan mengorat tp bermesra namenya..=p. agak2 pass tak klu Zara nak dpt adik..kui3x...

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily...

dah bsr ner zara.. sgt cute, hehe...

The Queen Of My Heart said...

baju sedondon kaler hijau...nice...wah zara ...raya sakan erkkk...sopan jer yg dia minum tue...heheheh...siap panjat pagar umah org...huuuuh anak dara nie...nakal erkkk...

lily azliyana @ mama zara said...

MamaDanish- hee..mmg dh besar n semakin byk ragam..=)

mummyQis- sopan ker. nmpak ganaz jek rasenye..hehe. skang dh pndai nk minum kat gelas sndiri. tk mau org pegangkan. bab panjat2 tu mmgla. tgh musim aktif memanjat skang ni...-p

mizzyN said...

aku baca tang mengidam tu je hihihihihi

Qistina's Mama n Abah said...

Apa pun seronok la beraya dgn zara kan..

nadnye said...

macam2 aksi Zara nie.. mmg suka berkawan yea..
nak suruh dapat adik kot untuk zara nie

*Zetty* said...

amboi...zara dok jelin2 boyfriend erk...? haa...dah pandai ngorat nih... ;p

lily azliyana @ mama zara said...

mizzyN- haha..mesti ko malas bace entry ni kan. pnjang n merepek tanpa isi penting. aku pon dh mls sbnrnya tp demi blog tercinta, aku post jugak entry nih..=p

mamaQistina- tolak adegan2 zara yg meragam, mmg enjoy giler la..hihi

nadnye- zara kena sabar sketla. nxt yr br mama usaha dapatkan zara adek..=D

zati- tak besh nak ngorat sbb pangkat adik. klu ngorat zara nk yg dh abang2 n macho sket..hehehehe..

mariaariffbaby said...

raya ni mmg memenatkan lbh lagi ada anak kecik kan..

but its happy time too kan..

nza said...

Zara dh bolh bagi adik tu..Dh pndai nk kwn..Ha, mama bila lg tu. Jgn lama2 nnti zara dh besar dia akn jelous lak kalu dpt adik....
Suke tgk gaya zara tu...

zieha said...

hehehe..raya sakan u olls beraya tahun nie
zara sefesyen gan firas suka berkawan...hahaha
ganazzz n meletopp:)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016