HoMe SwEeT HoMe- Serbu rumah contoh..

Hehe..ni adalah siaran tergendala. Dh 2 minggu peram sume gmbar dalam kamera baru harini smpai seru nak buat entry..=p. Ingat tak citer ttg mama n papa yg baru beli rumah pertama kitorng tu kan. haritu masa nenek dtg die teringin nak tgk kawasn rumah yg kami beli tu. Dah alang2 smpai ke shah alam ni kan. selalu nenek dtg wktu weekdays mama tk smpat bwk pi jalan2.

So sesampainye kat kawasan Bandar Puteri tu, happynyer biler tgk dua biji rumah contoh dh siap dibangunkan. Oh..for info, masa kami beli rumah ni rumah cth pon tak naik lagi tau. Kitorng just tgk design rumah cth kecik kat sales office jerk..hihi..rumah cth ni pon sbnrnye lom siap lagi. Br didirikan, tp isi rumah belum dihias ape2 (selalu rumah cth kan mmg fully furnished kan). tp sbb eksited punyer pasal, masuk jugakla nk jenguk2 mcm mane rupe ‘bakal’ rumah kami tu..=p

Nilaa gmbar2 yg smpat disnap kat sane. Mama share ruang2 penting jekla yek..hihi..


Pandangan hadapan rumah. Kaler utama ialah hijau n grey

Assalamualaikum..kami nak serbu masuk nih..=p
Hall rumah. pintu direct smpai ke dapur sana

Rumah kosong yang nmpak luas. maka zara pon sonot berlari ke sana sini..
Ni dapur kering. bahagian belakang yg ade satu pintu lagi tu dapur basah

Kat tingkat bawah macam biasa ade satu toilet, satu bilik tidur n bilik stor. bilik bawah tu best jugakla sbb besar . Kat tingkat atas plak ada 3 lagi bilik + 2 toilet. satu toilet dlm master bedroom n satu lagi kongsi 2 bilik. std la mcm rumah2 teres yang lain kan..

Tangga naik atas. Kecik sket compare ngan tangga rumah sewa skang.Zara la plg eksited jumpe tangga ni..

Ruang keluarga kat tingkat atas. lebih luas bnding rumah sewa skang..

Ni master bedroom..

Banyak tol tingkap kat master bedroom nih. jenuh buat langsir utk satu bilik jek..hehe

Suke toilet nih..ade divider utk tpt mandi n sinki. then ada para batu yg boleh letak pelbagai harta benda dlm toilet.toilet ni lebih kurang sama ngan rumah sewa..mama suka..=D

Depan rumah. muat 2 biji kereta. taman plak seciput jek kat sebelah kanan tuh..okla utk mama yg mmg tak pndai bercucuk tanam..=p

Huu..ni aksi Zara yg menangis bile nak diajak balik.

Ni sj menyibuk tgk rumah sebelah yg corner lot. sungguh jeles tgk halaman yg luas terbentang tuh..huhuhu..apalah daya den tak mampu nak beli rumah berhalaman luas cenggini..huhu..

Rumah contoh dah siap..nak tgk ker perkembangan rumah mama n papa..baru berapa % jek siapnye..hihi..target complete feb 2011..

*

*

*

*

*

Sila rujuk kawasan yg ditunjuk anak panah pink yer..itula baris rumah kami nanti..dekat ngan playground n surau..insyaAllah..

Nak share lagi..mase tgk tgk2 ruang dlm rumah, tetibe nenek peluk n cium pipi mama. Nenek kata ‘tahniah..lily n shahril dh berjaya beli rumah’..nenek ckp mcm tu ngan air mata yg bergenang. Tetiba mama pon ikut rase terharu. Pada mama, rumah ni masih belum memuaskan hati. Kalau boleh nak yg lagi besar, ada halaman sume. Tp pada nenek, bile kami dh berjaya beli rumah means dh mencapai satu lagi tingkat dalam hidup. Mungkin die terpikir dulu susah payah die cari duit, sekolahkan mama, hantar mama pergi u, bagi mama duit gi interview kerja, now mama n papa dh sama2 dapat kumpul duit n beli rumah sndiri. Alhamdulillah, berkat doa nenek jugak kan..buat mase ni kire bersyukur sgt2 dpt beli rumah ni utk tmpat berteduh satu hari nanti..

Gmbar selingan aksi Zara dlm keta on the way nak balik rumah..

p/s: Rasenye dh puas hati bile dpt tgk rumah contoh ni. dah ade bayangan sbnr rumah kami nnti. lps ni takdela nak jenguk2 selalu kawasan ni. tunggu rumah yg betul siap jekla kan..=)

28 comments:

Nieza Ishak said...

mama zara,

apa nama kaw umah tu ekk?
ada website tak?

besar jugak rumah tue, puashati gak .. saja nak riki2 ... hikhikhik

Zurani said...

lily, congrates 4 having a new own house. mesti best kn da dpt bli umah sendiri.pasni bole la buat hobi baru -menghias umah.

lily azliyana @ mama zara said...

Nieza- hee..nieza berminat ker. ni kawasan Bandar Puteri Klang. dekat jek ngan jusco bkt tinggi tu. mmg betul2 sblah kesas. klu nk tgk webiste, ni link yer

http://www.myioi.com/2007/bdrputeriklang/bdrputeriklg.cfm

rumah kitorng ni fasa 'Maple'..saiz 20x75

Zurani- hee..harapnye dapatla aku duduk sini nanti. bkn pe..tkt lagi 2 tahun laki aku kena transfer jauh2 plak then aku pon kena ikut pindah. syg rumah baru nk bagi org sewa kan..huu..

~mamazahra~ said...

lily, syok nyee da berjaya beli umah. giliran kite ntah bile agaknye.
xkisahlah kecik or besar umah tu, yg penting da ade property seniri.1 pencapaian tuh :)

mama idzareef said...

lily..besar umah tu..nampak gaya kene tambah 2 tiga org lagi 'kawan' zara baru meriah..hihi..

Zetty84 said...

Akak...bestnyer tgk umah akak...sgt cantik, luas dan manyak bilik...erm...bestnyer...mesti nanti bersopin sakan bli barang2 umah kan..?

zati pun rasa terharu baca kisah akak n nenek tuh...zati pun rasa nenek mesti ingat jerih payah dia dulu...mungkin dia pun sedih gembira tuh...sonot tgk ank dia bahagia...Alhamdulillah... ;p

Raja Radiah said...

alhamdulillah....besar juga rumah yang lily beli ni..suka lah sebab ada siap dapur kering ngan dapur basah...hehe akak ni tak berapa suka umah 2 tingkat, jadinya beli yang setingkat aje...siapnya insya allah tahun depan kot????

adda said...

wah sonotnye ada rumah yg besar camtuh.. teruja tgk

mama auni firdina said...

perghh besar tu umh contoh ekk..kire besar la umh zara+famly nnt-^^-

alhmdulillah,tercapai hasrat mama zara nk umh sendri..pasni tgu siap je kn..pejam celik,pejam celik da masuk thn 2011..insya allah..;)

:iBuAfiQah: said...

tahniah lily dah ada rumah sendiri..
seronoknya...
bleh panggil eric lepas niey hias rumah..hehehe..

.:: Suhaidah Tan ::. said...

wah cantik lah kak rumah ni..
takpe2 nnti ada rezeki lebih blh beli rumah yg lebih besar kan2..

nadnye said...

besar lah rumah tu.. cantik..
mesti seronok kalau ada rumah... keluarga sendiri pun cakap macam tu seronok depa tgk anak dia dah ada rumah as compared to them dulu2..

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- tak lame lagi insyaAllah turn norly plak. kan aritu dh ade apply loan kan..=)

mamaIdzareef- adeh..part nk tmbah 'kawan' zara yg tak tahan tu..hihi..

Zati- yekla..mak akak mcm tak sngka anak bongsu die ni tetibe dh ade rumah sndiri (wlupon kongsi ngn husbnd). mungkin die terasa cptnyer masa berlalu kan..dulu die sibuk skolahkan anak tetiba anak dh besar pjg n sndiri mula kumpul harta..

lily azliyana @ mama zara said...

Kak radiah- kat kaw shah alam-klang ni mcm susah dh nak carik rumah satu tingkat. klu ikut sy, prefer kondo or apartment. sng nak jaga kan.tp hubby plak minat rumah 'atas tanah'. die kate lg berbaloi beli..so ikukan jekla..=)

Adda- alhamdulillah. bolehla utk keluarga kecik ni berteduh..hihi

MamaAuni- hehe..sedang2 jek besarnye..at least lebih luas n selesa compare to rumah sewa skang. tak sabar nk tgu rumah siap (wlupon duit lom ckp dikumpul lagi utk urusan pindah randah..hihihi)

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah- haha..mesti besh kan klu eric tlg deco. tp kalau deco free nakla. klu deco berbayar terpaksa telan air liur aje..=p

Suhaidah- hee..insyaAllah. ade rezki lain cr rumah besar lagi ye tak. buat masa ni kire bersyukur sgtla dgn rumah yg ada ni..=)

Nadnye- erm..yekla. macam mak saya die terharu tgk kitorng dpt beli rumah dlm usia muda. mak dulu sepjg kerja duduk rumah kuarters jek. bile dh pencen br dpt buat rumah sndiri..

nza said...

bagus la mama,muda wat le harta. kak nza pn gitu gak dulu, masa wat umah first dulu umur dlm 27th.cyap beli tanah n bina umah ttp xsmpt duduk cz ikut suami...ha skrg umah ke dua jenis teres gak..
Tahniahlh ye. besar gak umah tu..

~mama danish~ said...

wah dekat la ngan JJ bkt tinggi yer... pandai cr tmpt huhu....

zieha said...

wah..mama zara dpt rumah 2 tingkat..kat shah alam ye?
errr.dh siap nnti leh lah zieha terjah ye..
nnti bila dah ada rumah sendiri mesti excited nak beli perabut..nak renovate..kitchen cabinet..setty baru..hehehe..
mesti tak sabar tu nak duduk umah sendiri..MMG BEST..:D

Fara_Adura said...

Wahh lily..tahniah..dapat beli umah sendiri.. bagus2.. lagi best kan dari sewa..

Mesti tak sabar nk tgk umah siap kan..nanti kene siap duit banyak2 ler renovate lak kan..tambah kipas, grill bagai..heheh

Cantekk ahh umah itu.. sangat suke tgk..:D

mizzyN said...

kelakar la ko address zura dgn zurani haha.

btw x lama lagi la rumah ko nak siap, x sabarnye nak menyinggah.

YatieJay said...

Tahniah....

Rumah kita siap lebih kurang sama. tahun 2011 Insya Allah..

Dah ada bayang2 rumah sendiri lebih terasa semangatnya nak menghias kan? Dok rumah sewa lain perasaannya....

ninieZUERYANNIE said...

lily CONGRATS.. dah beli umah dah.. ermm terharu.. (tibe2)..

Qistina's Mama n Abah said...

Tahniah kat mama n papa zara..besar jugak rumah ni...ala ala rumah kat JB ni jugak design dia. Dulu ada gak tgk umah 2 tingkat ni..sebijik mcm ni tapi kami sama-sama tak setuju rumah yg ada tangga..hehehe..pemalas nak naik turun...

Seronok kan..mesti tak sabar nak tunggu umah ni siap..

I'm happy for both of you..berapa harga umah ni kat shah alam ek?

mama_umar said...

tahniah dear,mmgla lain perasaannye klu dpt dok umah sendiri,semuga murah rezki lagi :)

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily..

congrates coz dah ada new own house..sure happy sgt2 kan. anyway lily tq for respon comment2 saya ner but so sad..saya still tak tahu apa yg prob..

ayip said...

cantik umah....tahniah...1st property...!!!nice...tp kena wat kira2 setelah mendapat kunci...ghajin2 baca SnP...takut2 ada item terselindung..

nasihat kawan..

1. sediakan duit grill pintu dan tingkap dan owning
2. sediakan duit api dan air
3. sediakan duit laywer..
4.sediakan duit reno, tuk tmbh garaj keta dan perbesarkan lagik umah
5. sediakan duit deposit..
6. sediakan duit lampu dan kipas..

wah...banyaknya sedia2 nie??tu normal bagi pembelian umah...tu belum masuk kos aircon, perabot, heater, cat...macam2 lagik..

kalau rega umah RM 200K ke atas..nasihat sy...standby dalam 30-40K..

selamat beramal dan renung2kan..

kakinota : kawan yg belum ada umah lagik

kakyong said...

besor rumahnya.. Alhamdulillah..
mulai skrg dah boleh start merancang/berangan utk deco rumah... ;)
Tahniah...

mohd zahidi said...

salam, c.lily tahniah la, dh ada rumah besar, kelakar plak ji tgh surf cari contoh2 grill pintu yg cantik nk pasang kat rumah, keluar plak blog si zara ni he..he..tapi ji setuju dgn comment ayid kat atas tu, ji yg rumah kecik ni pun dkat 10k jugak nk siapkan..tapi sikit2 la nk sekaligus memangla tak ada he..he..salam tahniah untuk atuk imah(ujie)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016