Baru DUA kali..

Salam Khamis semua..hari ni dah 16 Ramadhan eh? cepat jek masa berlalu kan..dah lebih setengah bulan kita berpuasa..hmmmmm..nk buat pengakuan berani mati ni..hehehehehe..sehingga 15 Ramadhan semalam, kalau nak tau baru DUA kali jek mama masak untuk berbuka tau...erkkkkkk..dasyat kan...wuwuwuwu...yang selebihnye..dua hari awal puasa arituh berbuka dengan family kat kampung, lapan hari mama kerja so mmg tak masak coz berbuka pon kat tpt kerja jek n selebihnye 5 hari berbuka kat luar or tapau pasar ramadhan..=p..sebenarnya jeles and segan gak tgk org tayang2 menu masak2 kan..tp tulah..tak dan nak masak ari2..arini pon mama off day tapi petang dah ada plan ngan lab mate nak berbuka puasa kat luar..esok jekla ada baki off day sehari insyaAllah nak masak2 untuk kali ketiga..>_<


Masak2 hari pertama..menu simple jek..sambal udang..klu nmpak ekor udang tu abaikan jekla ye..udang kecik2 mama malas nk siang bagi togel..=p

Sambal udang dihidangkan bersama kobis masak lemak n ayam goreng rangup..wlu sempoi ttp rasa sedap di tekak..hehehe..nway, roti jala tu menu pasar ramadhan jek

Time nih gak gigih try buat dessert sagu gula melaka ni sbb bahan2 sume ada kat umah..fevret mama ni tp sayangnye mama buat tak berapa jadik..air gula die tk sedap sgt pastu sagu tuh mcm rasa hangus2 sket..hahaha..fail!!

Ini plak menu masak2 hari kedua..nasi ayam simple mama zara zareef..masak byk wat sahur sekali..sejak pindah kuantan ni baru first time masak balik nasi ayam padahal anak beranak sume suka makan..=p..

Sempat gak buat puding roti petang tuh..first time try sbb dulu takde oven..hehehehe..amik resipi paling senang..sedaplah jugak..next time nk try wat ngan kuah2 die sekali..yg ni takde kuah sbb mama dah maniskan siap2 dah..=)


Untuk bersahur plak..bila mama tak kerja malam mmg jadik rutinlah prepare sahur utk papa..selalunye mmg akan sahur nasi..mcm kalau mama masak ni, mmg wt banyak utk sahur sekali..kalau tak, masak yg simple2 jekla or kadang2 tu panaskan balance lauk yg beli time berbuka sebelumnye..hehe....papa pon tak kisah mane..kalau dh bosan makan nasi, kitorng makan burger jek..sahur western gitu..kekekeke


Berger sempoi mama..tk pernah simpan stok roti berger so guna roti biasa pon boleh..letak dlm toaster sekejap, boh telur, daging oblong, cheese, blackpepper,cili sos n mayonis..siap!! layan ngan milo secawan alhamdulillah kenyang..=p


p/s: Agak2 esok nak masak ape eh..kalau wat nasi tomato senang tak eh..nak riki2 resipilah..=p



11 comments:

Nad MamaZN said...

Masak la nasi tomato :)

pena rozie said...

Bestnyer sambal udang.,,,,

mama lieyna said...

Nasi tomato pun ok..simple jugk n sedap.. :-)

~MommyAida~ said...

Sedapnyaa menu semua walaupun baru dua kali masak..kikiki..aida pon samalah kak!baru dua kali masak untuk berbuka!isy-isy..hihihi..apa nak buat,wanita bekerjaya..eceh..kikik

jaja_NorLiza said...

err..telanairliur. sedapnya... sy pulak pose tahun ni mmg tak jejak bazar ramadhan lagi..semua msk jer kat umah..tp yg simple2 jer..
tak de la meriah camni..-sy tak pandai msk- hehhehe...

Rizziela said...

paling sedap ...sambanl udang...

Adlin Mohamad said...

kita dah start gantung kuali hahaha

Syima ~Mama Kyra~ said...

nmpk sedap lak burger tu even sempoi pun..hehe..kita so far lum lg merasa berbuka di luar.stp hari masak.sesekali teringin nk berbuka luar tp tu la papanya thn ni berhajat nak penuh tarawih kat masjid tak mau lubang2 cam thn katanya ler :)

zety said...

nikmatnye buke pose bile kite msk2 sendirikan..penat tp berbaloii

LiLy @ MaMaQiStInA said...

semuanye menyelerakan...fav tu undang sambal..nyum2..^^

NzA said...

nak buat mcm manakan lily, dh tuntutan kerja..akak pulak baru 1x g param n 1x juga brbuka kt luar....setiap hr masak dan masak dan masak.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016