Tentang Zara dan sekolah..

Pagi semalam on the way ke tempat kerja, mama lalu kat satu kawasan sekolah @ Bukit Naga..Sekolah dh start penuh orang, tak pasti either dh start sesi sekolah or just pendaftaran..tp dh nmpaklah ramai murid2 berbaju uniform + parents yg dtg menghantar..tetibe rasa sebak plak tgk budak2 tu jalan berpimpin tangan ngan parents memasing..rasenye tu sume yg baru darjah satu or mungkin pra-sekolah 6 tahun kot sbb sume comel2 belaka..terussss terbayang cmnerlah keadaan mama kalau antar Zara ke sekolah satu ari nanti..mesti sedey sbb tgk anak dh membesar masuk skolah rendah..huhu

Kat office plak, smpat jengah fb status dan blog update kengkawan...agak ramai jugaklah yg cuti semalam menguruskan anak2 ke sekolah esp yg baru masuk tadika ye tak..macam2 kerenah anak2 korang yek..hihihi..mama tumpang seronok baca pengalaman2 pertama parents2 yg antar anak ke tadika nih..sebabnya, tahun ni mama masih 'berehat2' lagi..yuppp..setelah berdiskusi ngan papa, ngan family2 lain + menimbangkan2 bermacam2 faktor yg ada..mama dh amik keputusan tahun ni Zara tak perlu masuk skolah dulu..InsyaAllah, next year baru mama akan carikan tadika n taska utk die..sementara nih, biarlah Zara dok ngan adik die kat bbysitter yg sedia ada..

Sebab utama mama tak antar Zara sekolah tahun nih..ermmmm..tak payah kot nk citer2 details kat cni..mcam2 benda dah difikir n pertimbangkan sebelum buat keputusan..takpelah, nnti tahun depan baru kakak Zara start school 5 tahun yek..seronok tgk kawan2 sebaya Zara dh masuk sekolah..insyaAllah tahun dpn mama plak akan rasa excitement yg sama..=p


My princess ZARA- bulan ni dah masuk 3 tahun 8 bulan dah..=)




Mama: Zara..Zara nak sekolah ker??

Zara: Haah..kakak nak sekolahlah mama

Mama: Nk sekolah apa..tadika ek??

Zara: Taklah..bukan tadika..kakak nak sekolah DANCING...


*Fengsannnnn...* Ni gara2 suke sgt tgk movie Barbie Princess lah ni smpai suke sgt bab2 dancing..kt umah macam2 aksi dancing die buat..ekekekek..ada gak ckp kat papa nak riki2 sekolah dancing or music utk Zara..leh jugak masukkan die kelas seminggu sekali tu kan..tp tgklah..klu rajin lehlah pi survey..klu tk sekolah berunsur2 art tu pon, ingat nak carikan die kelas membaca ke ape yg utk hujung minggu jek..at least dapatlah jugak die tmbah2 ilmu + blajar bersosial sket2 utk tahun ni kan..=)

By the way, gmbar2 kat atas tu antara aksi2 terbaru princess mama..nmpak suka posing kan die..tapiiii..tu time mud ok jekla..time mood tak ok..muka cencorot sume kuar..ehehehehhe..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Muka cam cencorot kannnnnn...ekekekekekkee..



*Tak tau nape bile pk pasal skolah rendah..rasa risau pon ye jugak..terbayang2 sekolah manelah nk antar Zara + kena carik bbsitter baru + transport nk antar n amik die ke sekolah..huhu..part tadika mcm tak risau sgt sbb rasenye ada pilihan tadika yg sekali ngan taska daycare kan..*

10 comments:

Sidratul Muntaha said...

huhuuhuh
yup
totally..
time nak anto ke sekolah rendah ni la ras seriau sikit
la ni aqil dah anto ke educare.
english,arab and malay medium
mcm sayang la jugk klu nnti sekolah kena anto ke sekolah kebangsaan

*huhuh.ade ke mama dia kate mcm muka cencorot.ish..ckp la cantik weih.
ko ni lily..cencorot kate ko?!
ahahhaa

LiLy @ MumMyQiStInA said...

alolo..menggoda sungguh posing kak Zara tu..hehe..nk masuk sek Dancing ye.. :)

Nana said...

heheh tu la nye sama mcm kita
setelah di bincangkan dr pelbagai aspek kita mgm xmo damia msk skolah lg thn ni
thn depan tadika 5 tahun xkisah la...org lain, lain cara diorang kan
ada juga mulut2 sumbang ckp eh nape tak anta skolah lg? kita tau la apa yg kita buat nape org nak sebok2?menyampah

ibuafiqahhuzaifah said...

isu jgk umur brp nak antar anak g school kan..
Fiqah antar g school pun sbb kawan2 kat taska lama dia suma masuk school..yg tgl hanya budak bawah umur dia saja..
so tu decide antar ke school baru..
tu pun nangis sbb sedih kawan2 dia suma xde..
harap2 dalam 2-3 mgu ni dia leh trima school baru tuh!

zailamohamad said...

anak zaila Haziq umur 4 tahun dah masuk kindie tapi kami tak tekankan sangat..saja masukkan untuk dia bergaul ngan kawan2 then 5 years masuk Genius Aulad sampailah tahun ni pun sambung kat sana juga

Husna this year masuk 4 tahun kami masukkan play group juga..kalau ikutkan Husna nak ikut sekolah sama ngan abnag Haziq tp mama lah yang bengkok kalau dua2 nak GA..huhuhu tunggu Husna 5 tahun baru enroll GA..masa tu Haziq dah masuk sekolah rendah..cepatnya masa berlalu

Dilla Ady said...

huhuhuhu...kiut muke cencurut zara tu!!

dilla pun planning masukkan acha umur die 5 tahun sok..so, ade dua tahun lagi nk bersantai2..hihi

NzA said...

semua anak2 akak hantar ke tadika masa umo 5 thn...biasanya kalau umo 4 thn budak2 akn cpt jemu lily..bila naik thn 1 mrk dh mula bosan n buat hal sndiri...xsemua la camtu ttp kebnyakn dr pngalaman rakan2 akak yg mengajar thn 1....

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

ikut parents la nk antar sekarang atau tidak kan..macam lin sbb kyra dah biasa dok nursery dari dia main utramen dgn bebudak lelaki lin tukar ke tadika dan daycare lain..Alhamdulillah kyra ada tunjuk minat nk belajar dan dpt sesuaikan diri kat nursery baru..lin pun x paksa sgt dia sbb baru 4thn ..

amboi zara posing mauuttt ..kyra x pandai posing cam gitu hehehe

ch@ said...

yg pasti smua nak mikir tu mesti maknya kan? hahaha. kita dah cakap dgn abi, esok-esok anak dah masuk sekolah, biar kita uruskan sendiri. hntr ambil anak. tu yg dia tgh pening mikir cemana gaya tu. miahahaaa. so skrg ni, biar kita kerja dulu.

rasanya kita hntr oni masuk sekolah pun umur 5-6 thn. kekecik ni biar dia main puas2 dulu. belajar eksplore ikut suka hati.

Izan Ishak said...

kerisauan setiap ibu tu sama je lily.. izan ni lepas sorang sorang pulak yg dirisaukan. skrg ni risaukan naufal. thn depan dah nak masuk darjah 1 pun... hari ni 1st day dia pegi Pasti...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016