Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Tolongggg!!!!! saya angauuuuuuu!!!!!

Org mood  monday blues..mama plak mood angau hari ini..

Bukan angau ngan en papa yek..

Tp angau ngan anak bujangnye..hehehehe

Wlupon setiap hari dok bawah ketiak mama..manja ngan mama..itu ini sume ngan mama..

Tapi tetapppppppp..bikin mama angau tau..=p

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Klu korang tak angau takpe..tp mama memang ANGAU ngan senyuman si kecik nih..hihihi


Sorilah kakak Zara yek..

Dh bertmbah sorang lagi umat yg leh buat mama angau..

Kakak dah jadi no2..

Papa dh turun terus no.3..hahahah..boleh gitu???=p


*Gurau jek ye papa n kakak..sume pon mama leh angau..tp utk harini mama nk angau kat Zareef lebey sket..hehehe*



p/s: Ujung minggu yg sangat santai bersama anak2 sbb papa tak balik..opssss..santai ke masalahnye..rasa wt keja tak abeh2..basuh baju, sidai baju,lipat baju, masak, suap kakak makan, suap adik makan, mandikan kakak, mandikan adik, basuh pinggan, kemas umah, kemas bilik, sapu lantai, mop lantai..n the lists go on..tapi..walau penat..tetap happy sbb dpt spent masa ngan 2 buah hati tersayang..=)


Ticker comel..(^__^)

Malam tadi bosan2 pi godek buat ticker family yg baru..guna Daisypath dan Lilypie jugakla..cume tukar2 sket jek bg nmpak baru di mata..hehehe..rasa2 most blog yg terdiri dari mama2 nih mesti letak ticker family ni kan..ticker anniversarylah, bday anaklah, bday bloglah,cuti2 mesialah..kat blog mama stakat arini cume ada 3 ni jekla..


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


Suke sgt ticker mcm ni..rase tk lengkap blog klu takde mendalah ni..paling penting, sgt senang nk ingat umur exact anak2..tu yg setiap kali leh update milestone anak on time..hehehhe..tp ade jek yg tak suke letak..terpulang pada individulah kan..=p

Zareef 8mth today

Alhamdulillah..dah menginjak sebulan lagi usia si kecik Riza Ammar Zareef..
Arini dh genap 8 bulan dah die..
Kekal menjadi teman setia mama n kakak Zara..
Di usia 8 bulan nih, Zareef masih lom ada gigi..
Jenuh mama cek gusi die selalu, tp mmg lom ada tanda gigi nk kuar..
Sungguhpon takde gigi, macam2 die dh pndai makan..
Selain bubur, nk jugak makan nasik lembik or berkuah..
Biskut pon die suka jugak..
Selalu mama belikan biskut Heinz ngan biskut baby ape ntah nama die tuh..
Ada macam2 perasa..ayam, carrot, pisang..
Klu nk bagi Zareef dok diam, bagi jekla die pegang biskut tu sndiri..
Tp klu time dh kenyang, tk kan dok diam jugakla die..=p
Sesekali time mengelat, mama suap jugak ngan fries or nuget ayam Zara..
Tp klu due benda tu, kena makesure lenyek2 sketlah baru suap..
Klu tidak, mau tercekik anak mama..hehehe

Dan wat mase skang, Zareef masih berdiri n cuba meniti2 ngan berbantukan
benda lain lagi..
Masih lom pandai berdiri sndiri..
Kadang die try test lepas tangan, dapat jugakla berdiri utk 5-6 saat..
Pastu terduduklah semula..ehehehe

Masih kekal manja ngan mama jugak..
Klu nk main, mama kena dok dekat2..
Tinggal gi dapur pon dh sibuk mencemik n mengikut..
Comel jek tgk die marangkak laju2 kejar mama smbil mulut cebik nk nanes..
Terasa disayangi gitu..agagagaga..

Wat masa skang, masih terkawal lagilah menjaga budak kecik nih..
Part sepahkan barang, kakak die lagi dasat..
Adik ngikut jek, main benda2 yg kakak dh sepahkan..
Suka sgt tgk bile diorang berdua main sama2..
Pntang kakak mengagah, ajak nyorok2, galak jek adik ketawa..
Tp bile kena time kakak tkde mood, habis dijerit2 nye kat adik..
Yg beshnye, adik maintain gelak jek bile tgk kakak jerit2 or nanes2..
Comel ok..die tk paham kot kakak die tgh bengang tuh..ehehehehe

Apepon, love u my boy with all my heart..
Terus membesar ngan sihat n cergas k..
Mmmuah1000x..=D


~Lily @ Mama Zara Zareef~

*************************************************************************************
(See attached file: 8m-1.JPG)(See attached file: 8m-2.JPG)(See attached
file: 8m-3.JPG)(See attached file: 8m-4.JPG)(See attached file: 8m-5.JPG)
(See attached file: 8m-5-2.JPG)(See attached file: 8m-6.JPG)

Ceritera seminggu sudah :: Dari Rantau Panjang Klang ke Putrajaya..

Hehe..citer aktiviti Sabtu lepas, dah nak masuk Sabtu lg sekali baru sibuk nk citer kan..tak kisahlah..yg penting still ada catitan ye tak...=p..Aktiviti Sabtu lepas dimulakan ngan pegi ke bday party Nur Dhia Zahra, anak kawan blogger mama Norly Saliana..Ingat lagi dulu first time jumpe Norly ni time bday party Zahra yg ke-2..now Zahra dh masuk 4 tahun dah..dah ada adik encem nama Dayyan Zharif pon..nway, walaupon ni kali kedua mama pi umah Norly kat Rantau Panjang Klang nun..tp tetap sesat wehhh..ingat leh jumpe jalannya, rupenye tak..bile dh sesat baru hegeh2 pasang GPS..tak pasal2 termiss majlis potong kek Zahra..huhuhu..ohhh..tema bday party ni PINK + GREEN..so mama n papa masing2 pakai baju GREEN..anak2 plak pakai kaler PINK..=)


Time kitorng smpai kek dh selamat terpotong2  dah..nasib yg barbie seketul ni masih ada lagi..eksitedlah anak dara mama yg mmg suka princess2 ni kan..


See..Zara mengendeng nk amik gmbar kat kek princess nih..die siap kata "sama kan mama ngan kek Zara" ---> refer to bday kek die mase celebration 3 taun arituh..=p

Selain kek, si anak dara juga sgt teruja makan apam polkadot nih..mmg fevret die..rase mmg lebih 10 biji die makan sorang..heheheh

Budak kecik mata bulat..takdelah meragam sgt si Zareef nih..cume muka ketat jek sbb tk biasa jumpe ramai2 org..=p

Si kecik pon sibuk menjamah apam jugak..smpai hijau2 lidah dibuatnye..hehe

Last but not least, bergmbar bersama tuan umah Norly Saliana n bday girl Zahra (yg serba pink tuh), sorang lagi kawan blog gak Eida Adie yg tgh menunggu ari nk deliver 3rd baby die..gmbar ni papa yg amik..rasa nk marah sbb BLURRRR rupenye..huhuhu..dahlah sekali skala jumpe..satu2nye gmbar yg ada pon tak semenggah..mencik tau..


Dekat 1 jam melepak2 umah Norly, terus mintak diri sbb dh janji ngan kakak mama nak pi Hospital Putrajaya..nk melawat 2 org kazen yg diwardedkan..yg sorang ada masalh ngan paru2 n jantung tak silap..yg sorang lagi plak baru kematian salah sorang twin dalam kandungan die..sian sgt..kazen yg ngandung twin tu dokter soh rehat jek smpai bersalin kat hospital..sebab takut ada komplikasi utk twin yg sorang lagi tu kan..mama harap semoga twin yg masih ada tu akan selamatlah smpai dilahirkan..ni kandungn pertama kazen mama..diorang dulu kawen sama tahun ngan mama n papa..


Nk amik gmbar dlm wad cam tak sesuai..so amik gmbar 4 beranak ni jekla..hehehhe

Zareef eksited main sofa??

Ralit main sementara tunggu mama borak2 ngan kakak n kazen2 yg ada


Kuar dari hospital Putrajaya dh nak Maghrib pon..papa terus calling2 pakcik die pulak yg dok kat Putrajaya tuh..actually, isteri pakcik papa tu yg keja Putrajaya..diorang pon jarak jauh gak..sorang Putrajaya, sorang Batu Pahat..ni first time smpai kat umah diorang kat Presint 11 tuh..smpatlah dinner kat sana jugak..tp malam tu mama cm dh lembik sket sebenarnya sbb diserang sakit kepala..so pas makan2, mama tumpang rehat kat bilik jeklah..huhu


Zareef n Farish Danish..anak pada pakcik papa..so pangkat pakcik kat Zareefla..=p

Suke plak bile Zareef dpt kawan..Farish ni muda sebulan dari Zareef..baru nk belajar2 merangkak

Kakak Zara tertukar adik ker?hehehhe..suke plak si Zara melayan Farish mase tuh..si Farish plak bukan main suke dpt kawan..=)



Akhirnye, dekat 12am jugak baru bergerak semula balik ke Bdr Puteri..mama mmg dh flat abeh kat seat belakang..entahla, apsal rasa penat sgt walhal bukan byk sgt tempat pon menyinggah arituh..maybe sbb sakit kepala tu kot..badan rasa tak larat jek..nway, utk weken ni takde program lagi sbb papa tak balik..maybe spent time kemas2 umah jelah gamaknye..=p


Berpagar sudah tanggaku....

Zareef at 7mth++, sudah memulakan minat n aksi memanjat tangga...sudahlah tangga kat umah  punyelah tinggi, mmg seriau klu tgk die dah start nak memanjat..lagi2 klu papa takde kan..sibukla mama cari benda2 nk cover bawah tangga tuh (sbb takde benda yg betul2 sama fit nk cover)..tp sesekali time papa balik, mmg papa suka biarkan adik try test jek pnjat..konon nk tgk takat manelah leh naik kan..hamik..mmg smpai atas lah dipanjatnye tangga tuh..=p.

So, kat bawah ni gmbar2 terbaru aksi pnjat tangga adik..jangan risau tgk gmbar ni yek, time ni mama follow closely dr belakang smbil snap2 gmbar..hehehehe


Time ni kat sebelah bawah lagi sbnrnya..memulakan 'pengembaraan' naik tangga..=p

Carik step yg betul sebelum naik

Naik dan terus naik..

Gmbar dari belah depan..nmpak eksited kan si kecik ni dpt naik tangga..=D

Tersengih lebih lebar bile tgk kakak Zara yg semangat menunggu n menyorak dari atas..hehe

Teruskan pendakian..gmbar dh senget2 sbb mama jaga kat belakang smbil sibuk nk snap dr depan kan..=p

Dan....akhirnye..selamat smpai hall atas (nmpak sgt hall atas kitorng kosong kan..hehehe)..muka cam penat sgt gamaknye tu...hihi


Haaa..betul kan..suka betul budak  ni klu dpt naik tangga tuh..mklumlah, skill terbaru kan..so, disebabkan bimbangkan kselamatan adik n takut if bila2 mama teralpa tgk adik sepanjang masa..maka weken lepas kitorang dh pon pasang safety gate kat tangga tuh..at least takdelah mama risau sgt bile tinggalkn adik sorang2 kat ruang tamu kan..


Tadaaaaa..pagar dh siap pasang..!!sibuk jugak si kecik tu nak posing sama..=p

Aik..ada pagar pon muka ceria je ker dik..

Haaa..baru perasan tangga dh takleh naik ek..=p


Nasib baik tk menangis budak ni bile tgk tangga dh takleh naik..cume die still suke bile2 free pi duduk kat area bwah tangga n gate tu jekla..=p...nway, pasal adik mama dah lega..tapi ada satu bab lagi pulak yg menyebabkan mama susah ati..nak tau ape die??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Bukan setakat adik yg takleh lalu..kakak Zara pon 'terperangkap' sama nmpaknye..die still lom pndai nk bukak pintu gate tu sndiri..

Last2x..ini jadinye..terus dipanjatnye gate tu..seriau tak??

Nasib mama baru susun sofa letak tepi tangga tuh..pndai plak die pi buat jadi tpt pijak..


Adehhhh..jadi tpt kakak beraksi plak kat gate tuh..act mama dh ajar die dh cmner cara nk bukak pintu gate, tp die bagi alasan tak kuat nk tarik ke atas pulak..harap2 tak lame lagi die dh leh bukak pintu tu sndiri..tk maulah aksi pnjat2 ni selalu..takut jugak kan..uhuk2x...

Last but not least, tepek pic time beli safety gate nih..kan mama bgtau mama beli preloved jek kan dari kakak blog Kak Lynn Abd Latif (http://mama-wisyah.blogspot.com) . Hari Ahad lepas lah berjaya jugak jumpe kak Lynn ni kat umah die di Taman Putra Perdana Puchong..umah baru tuh..suke tgk umah orang sbb rasa cantik jek..terus terasa kenapa umah sndiri tk reti nk susun cam umah orang lain..=p


Kak Lynn + lil Auni yg sangat suka baby..hehehe..n mama + Zareef + Zara..pasal ntah Zara wat muka masam tuh..huhu


p/s: Agak2 pasni, ape pulak yg adik nk panjat kan..huhuhu

Manhattan Fish Market Small Grill Promo :: 1st time terjebak dgn Groupon deal..=p

Heee..sebelum ni mama cume pernah beli deal2 murah dari website Milkadeal.com..antara yg mama pernah beli dari sane ialah promo spa, makan2 n jugak fotoshoot..yg Groupon ni, pernah dgr or baca member2 blog citer tp ntah nape tk pernah berkesempatan nk terjah websitenye..

Mcm mane ntah 2 ari lepas termasuk jugak website Groupon ni time tgh blogwalking nk cari barang lain..die lebey kurang milkadeal jugaklah..tp mcm lagi byk jek rasa mama promo die..ada spa, makan2, cuti2, servis keta, dan macam2 lagilah..but utk permulaan, mama terpengaruh utk beli deal yg kat bawah ni..




Hehehehe..mama kan peminat MFM nih..kebetulan outlet paling dekat kat jusco bukit tinggi tu jek kan..so ngan pantas terus beli 2 keping kupon utk makan2 with papa nanti..yg mama beli ni rm17.35 utk small grill set semata2..tapi dh termasuk text sume tau..mmg jimatlah..selain yg set ni.. ada jugak promo

RM21.90 utk small grill + air tropical breeze dan RM26.50 utk small grill + tropical breeze + regular chowder

Mama just beli yg paling murah ni sbb air nnti mama suka order peach tea die jek..leh top up bottomless..hehehehhe


Bukti pembelian mama..=p


So, sesape penggemar Manhattan Fish Market ni, lehlah jenguk2 deal ni n terus beli yek..leh KLIK SINI utk terussss smpai kat promo MFM nun..=p



p/s: Pasni nk belek2 promo utk cuti2 plak..dh nmpak jugak few promo yg menarik td..cume malangnye banyak yg promo cuti ni cume valid utk booking on weekdays jek..hmmmmm


gdfz

Lunch Ahad di Windmill, Jusco Bkt Tinggi

Actually weken lepas padat jugak aktiviti mama n family..
Sabtu gi birthday party + hospital putrajaya + umah pakcik papa..
Ahad plak gi puchong jumpe kakak blogger Lynn Abd Latif sbb nk beli
preloved safety gate..
Pastu shoot lunch kat Jusco Bukit Tinggi jek..
Tapi..gmbar2 aktiviti lenlain tu mama entrykan kemudianlah ye..
Sebabnye nk update blog kat opis ni terhad sket bile gune emel..
Stakat story2 yg simple mimple blehla..
Nk share gmbar aktiviti yg banyak2 tak besh..hehehe

So, tepek dulu gmbar2 kami yg lunch kat JJBT tuh..
Kali ni makan kat Windmill..
Nmpak cam best sbb set promo lunch die murah2..hehehe
Dgn harga rm16.90 mama dpt chicken bbq + fries + mix vege + mushroom soup +
ice lemon tea + dessert..
Papa pon order set lunch tp menu lainlah..
Yg paling best, time makan kat sini adik punye semangat nk makan sama..
Puaslah die makan fries + mushroom soup + dessert jeli arituh..
Mulut tak abeh2 menganga..hehehehe

Nway, ingat time pi JJBT tuh nk pi redeem voucher Jusco sekali..
Tapi punyelah ramai umat manusia tgh menunggu giliran..
Terus putus asa nk redeem..
Next time pi time weekdays jekla ngan anak2..senang tk ramai org..
Klu rajin, esok cuti deepavali lehla angkut anak2 ke sana..
Tak rajin kalu..dok umah dendiam jek..ujung minggu baru pegi..=p

p/s: Mentang2 Jusco sekangkang kera, suka2 hati nk ulang alik bile2 pon
kan..eheheheh

~ Lily @ Mama Zara Zareef~


********************************************************************************************
(See attached file: wind12.JPG)(See attached file: wind1.JPG)(See attached
file: wind3.JPG)(See attached file: wind4.JPG)(See attached file:
wind5.JPG)(See attached file: wind7.JPG)(See attached file: wind8.JPG)(See
attached file: wind9.JPG)
(See attached file: wind10.JPG)(See attached file: wind10-2.JPG)(See
attached file: wind11.JPG)