Berpagar sudah tanggaku....

Zareef at 7mth++, sudah memulakan minat n aksi memanjat tangga...sudahlah tangga kat umah  punyelah tinggi, mmg seriau klu tgk die dah start nak memanjat..lagi2 klu papa takde kan..sibukla mama cari benda2 nk cover bawah tangga tuh (sbb takde benda yg betul2 sama fit nk cover)..tp sesekali time papa balik, mmg papa suka biarkan adik try test jek pnjat..konon nk tgk takat manelah leh naik kan..hamik..mmg smpai atas lah dipanjatnye tangga tuh..=p.

So, kat bawah ni gmbar2 terbaru aksi pnjat tangga adik..jangan risau tgk gmbar ni yek, time ni mama follow closely dr belakang smbil snap2 gmbar..hehehehe


Time ni kat sebelah bawah lagi sbnrnya..memulakan 'pengembaraan' naik tangga..=p

Carik step yg betul sebelum naik

Naik dan terus naik..

Gmbar dari belah depan..nmpak eksited kan si kecik ni dpt naik tangga..=D

Tersengih lebih lebar bile tgk kakak Zara yg semangat menunggu n menyorak dari atas..hehe

Teruskan pendakian..gmbar dh senget2 sbb mama jaga kat belakang smbil sibuk nk snap dr depan kan..=p

Dan....akhirnye..selamat smpai hall atas (nmpak sgt hall atas kitorng kosong kan..hehehe)..muka cam penat sgt gamaknye tu...hihi


Haaa..betul kan..suka betul budak  ni klu dpt naik tangga tuh..mklumlah, skill terbaru kan..so, disebabkan bimbangkan kselamatan adik n takut if bila2 mama teralpa tgk adik sepanjang masa..maka weken lepas kitorang dh pon pasang safety gate kat tangga tuh..at least takdelah mama risau sgt bile tinggalkn adik sorang2 kat ruang tamu kan..


Tadaaaaa..pagar dh siap pasang..!!sibuk jugak si kecik tu nak posing sama..=p

Aik..ada pagar pon muka ceria je ker dik..

Haaa..baru perasan tangga dh takleh naik ek..=p


Nasib baik tk menangis budak ni bile tgk tangga dh takleh naik..cume die still suke bile2 free pi duduk kat area bwah tangga n gate tu jekla..=p...nway, pasal adik mama dah lega..tapi ada satu bab lagi pulak yg menyebabkan mama susah ati..nak tau ape die??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Bukan setakat adik yg takleh lalu..kakak Zara pon 'terperangkap' sama nmpaknye..die still lom pndai nk bukak pintu gate tu sndiri..

Last2x..ini jadinye..terus dipanjatnye gate tu..seriau tak??

Nasib mama baru susun sofa letak tepi tangga tuh..pndai plak die pi buat jadi tpt pijak..


Adehhhh..jadi tpt kakak beraksi plak kat gate tuh..act mama dh ajar die dh cmner cara nk bukak pintu gate, tp die bagi alasan tak kuat nk tarik ke atas pulak..harap2 tak lame lagi die dh leh bukak pintu tu sndiri..tk maulah aksi pnjat2 ni selalu..takut jugak kan..uhuk2x...

Last but not least, tepek pic time beli safety gate nih..kan mama bgtau mama beli preloved jek kan dari kakak blog Kak Lynn Abd Latif (http://mama-wisyah.blogspot.com) . Hari Ahad lepas lah berjaya jugak jumpe kak Lynn ni kat umah die di Taman Putra Perdana Puchong..umah baru tuh..suke tgk umah orang sbb rasa cantik jek..terus terasa kenapa umah sndiri tk reti nk susun cam umah orang lain..=p


Kak Lynn + lil Auni yg sangat suka baby..hehehe..n mama + Zareef + Zara..pasal ntah Zara wat muka masam tuh..huhu


p/s: Agak2 pasni, ape pulak yg adik nk panjat kan..huhuhu

8 comments:

sue zainun said...

hehehe terer la kakak zara..sib baik xtergolek bila panjat tu..acctualy mmg kena pasang safety gate tu bila ada tangga tinggi kat rumah. at least mamanya senang hati skit bila nak wat keje kan..

Salina@IbuAqil said...

hik3!!! dah berpagar.. ;) Pasni dia ke dapur plak.. ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Pandainye zareef panjat tangga..Nasib dah berpagar..klu tak mmg bahaya..hehe..kakak plak yang tak dapat kluar ye..panjang akal kak zara p panjat & pijak sofa utk kluar.. ;)

Nad @ MamaZakwan said...

kecik lagi zareef dh pandai2 panjat2 tangga...
zakwan tak berani
sbb tangga umah kami jenis kayu yg bawahnye terlopong tu
bukan tangga batu cam umah lily
tp pagar kat tangga tetap ada utk safety
papazakwan bertukang sendrik je buat tangga tu, hehehe...

littlehumblelynn said...

lily


hurray!!sudah ada tangga..oiiit terglamer sebentar di blog lily..
muka comot serebeh tuh

tq lily,jgn serik dtg rumah lagik.
rumah lama orang lain..rumah baru kita..hehehe..jadikler :-)

Deq's Qienz said...

ala chumeii 2 bradik nih..pnjat memanjat, si hero tuh xkureng aksi die..comei benor..hehee

LYAfrina said...

hehe..baby x-cited jumpa tangga.. mmg syok blh pnjat2.. tp utk safety..mmg kna ltk pgr kan.

farizatul said...

hehe..sama la pagar kita...akak memula pindah umah lg dh beli pagar tu sbb mmg x konfiden ngan qairina asyik dok nk naik tangga je keje nya...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016