Yang sedih..dan yang gembira..

Salam Isnin sume..

Pagi ni nk wat entry bebel2 jek dulu..
Nk stori mori sket psl life mama sefamily..
Last week punye entry pon sume entry saja2 jek kan..
takde stori pjg2 pon..=p

Dimulakan dgn yang sedih..

Mak mama dah selamat balik semula ke batu pahat semalam..
Rasenye mama takde citer dlm blog pon kan psl mak mama dok seminggu kat
cni..
Act 24 sept lepas mak mama dtg..
Beraya kat klang ni ngan pakcik n makcik mama..
Tu yg alang2 mama ajak mak stay lama sket..
Tp lame manelah sgt kan..seminggu jek mak mama kata..
Kat kampung banyak kenduri kawen katenye..
Kena rewang la ape sume kan..
So, sepanjang mak kat cni mama cume tinggalkan Zara jek kat umah..
Zareef tetap antar ke bbsitter..
Almaklumlah Zareef dh semakin lasak sejak pndai berdiri nih..
Sian plak nk tinggal karang terkejar2 nenek die nk jaga..=p
Aktiviti rutin mak mama kat umah macam biasalah..
Layan Zara, ajar2 Zara baca ape yg patut, masak n kemas dapur sume..
Bab masak memasak mmg tk boleh halanglah..
Klu mak mama ada, mmg mama surrender..
Sume die sudi nak buat..huhuhu..
Semalam mak mama balik, mmg kami tk dpt antar smpai kampunglah kan..
Cume dpt hantar ke terminal bandar selatan jek..
Beli tiket bas ke pontian, bas mmg akan lalu kat depan umah kitorng..
So masa salam2 semalam, mmg sgt sedih ok..
Sejak ada anak nih mama mmg sensitip bab2 berpisah ngan anak2..
tu yg bile berpisah semalam, dpt bayangkan mesti mak mama pon sedih
tingglkan anak n cucu2 die..
Huhuhu..
Takpelah, insyaAllah raya haji nanti kite jumpe lagi ye mak..
(Mak mama dh tanye nk soh masakkan menu ape..ape2 pon boleh..besttttt!!!)

Klaa..tu yg sedih..yg gembira pulak..

Papa dh selamat balik ke Kuantan then ke Klang ari Jumaat lepas.
Pasal papa pon mama takde stori kat blog kan..
Act 2 minggu lepas papa kena outstation ke Pontianak, Indonesia..
Sebelum ni pernah kena keja kat Bandung..
Kali ni first time ke Pontianak pulak..
Tak delah menarik sgt kat sana kot..hehehehe..
Yg tmbah best, 2 minggu akan dtg ni papa akan stay ngan kami..
Sebab papa ada latihan kawad utk acara 14 Oct..
Bab tu mmg kesianlah..
Mklumlah, dah bertahun2 papa tak kena kawad..
Leh plak kali nih kena detail berkawad..
Semalam sibukla papa dok kilat2kan kasut, tmbal lencana kat uniform sume..
Pagi ni dh start lapor diri utk latihan..
Kompem abeh kawad nnti muka papa itam legam..
(teringat time papa kawad utk komisen die dulu..mmg berkilau2an la muka
die..hehehe)

Satu lagi berita gembira..

Semalam mama jumpe ngan kawan baik mama, Cik Fadlina Suhani yg bakal
menunaikan haji kat Mekah..
Alhamdulillah..seru utk die dtg awal kan..
Plan asal nk antar smpai komplex tabung haji kelana jaya..
Tp last2 jumpe sebelum tu jek sbb diorang takut sesak kat sana..
Mama dhlah bwk kanak2 riang ria kan..
Apepon, mama happy sgt utk die..
And sebak jugak bile peluk ngan die semalam..
Hope kawan mama tu dpt tenangkan hati kat sana..
And dapat menunaikan ibadah haji ngan sempuran..
Semoga peroleh haji yg mabrur ..InsyaAllah..
Mama pon teringin nak gi daftar haji..
Kalau ada mase nk ajak papa pi Tabung Hajilah..
Walau tak tau bile rezekinya nk smpai, sekurang2nya niat tu dah ada kan..=)

Ermmm..betul2 membebel dah ni..hhehe
Stop wat keja dululah..=p

~Lily @ Mama Zara Zareef~

5 comments:

nieda said...

ada cerita gembira dan sedih...tapi bila husband dah ada depan mata kuranglah sedih dengan mak kan..

littlehumblelynn said...

Lily

mmg sedih kan kalo mak jauh..nih pun dok rumah mak seminggu..makan-minum tip top..tggu bersuap jerk..

apapun smg hubby Lily get use berkawat balik..standby sunblock byk2..

Nieza Ishak said...

Lily,

kalo ada masa iffice hour, pergi daftar haji cepat2 sbb sekarang ni Q panjang. akak dartar awal tahun aritue dapat tahun 2039 tau. Masa tue umur suffiya dah 30 tahun, akak umur 60 baru akak ada rezeki nak pi.

masa pi tue terus daftar bawak duit dalam 1400 (kalo tak naik lagi la) ... bila masuk duit tue automatik kita dah masuk line.

jangan tangguh2 ... kalo tangguh, takut lagi jauh ketinggalan.

mama_umar_maryam said...

jgn sedey2 lily,nnt puas2 raye dgn mak time raye haji ye..zt plak,mak zt dpt g haji bln 10 nih..huhu,sedey plak

Salina@IbuAqil said...

okeh mama.. puas dah kena bebel ngan mama.. ;p pasni nak tgk pwincess ngan prince plak erk.. ;)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016