Pokok keladi beracun :: info email vs info wikipedia

Takde stori best pon utk aktiviti weken..so nk citer psl pokok jekla arini..huhu..nway, ini entry ttg pokok keladi hiasan yg dikatakan beracun..act dulu2 lagi mama dah pernah dpt email psl benda nih, tp sbb masa tu mmg sebatang pokok pon tk pernah tanam, so buat donno jekla..yg terbaru nih, mama baca dari entry blog liyanadiabu..haaaa..kali nih baru sibuk nk gelabah sbb kebetulan pulak mmg ada pokok keladi tu tanam kat umah..isk..isk..

Meh sama2 baca yek..

*******************************************************************************



Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan... anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam. Berhati-hati ok.

*******************************************************************************

Haa..seram tak..mcm menakutkan sungguh kan bunyinye..so sebab kat umah ada pokok nih, gigihlah mama menggoogle info extra utk memastikan kesahihan fakta kat atas tuh..nasib baik jumpe jugak nama saintifik pokok nih so senang nk cari kat wikipedia..

So, ni info pasal pokok ni dari wikipedia plak..



Dieffenbachia is a genus of tropical plants in the Family Araceae noted for their patterned leaves. Members of this genus are popular as houseplants because of their tolerance for shade. The common name is 'dumb cane' due to its poisoning effect on the throat due to raphides.
The cells of the Dieffenbachia plant contain needle-shaped calcium oxalate cyrstals called raphides. If a leaf is chewed, these crystals can cause a temporary burning sensation and erythema. In rare cases,edema of tissues exposed to the plant have been reported. Mastication and ingestion generally result in only mild symptom. With both children and pets, contact with dieffenbachia (typically from chewing) can cause a host of unpleasant symptoms, including oral irritation, excessive drooling, and localized swelling. However, these effects are rarely life-threatening. In most cases, symptoms are mild, and can be successfully treated with analgesic agents, antihistamines,or medical charcoal.

******************************************************************************

Kesimpulannya, info dari Wikipedia ttg pokok yg beracun ni lebih kurang samelah..mmg pokok ni betul2 beracun..cuma klu ikut Wikipedia, kesan die takdelah sepantas dan drastik mcm yg disebut dalam email..kira kesan racun yg mild la kan..but apepon, still beracun..so, mama decide paling tidak nk alihkan jekla pokok yg kat umah tuh..nak hapuskan??? huhu..mcm tk smpai ati sbb dh gemuk cantik dh pokok tuh..maybe pindahkan ke area ujung taman kot (skang letak kat porch umah)..klu ikut papa, die kata klu risau sgt pindahkan jekla ke belakang umah..wat masa ni lom alihkan pon..


Nilah pokok keladi kat umah mama tuh..time ni gmbar masa baru beli..skang lagi dh gemuk cantik dah pokok tu tau..dhlah cantik, senang jaga plak tuh..sayang betul ngan pokok ni sbb pokok pertama yg mama bela kan..


So, umah korang ada ke pokok keladi nih????


7 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

owh..ye ke lily..baru tau..thx for the info..rumah mak kita kat kg ada pokok ni..kena bgtau mak ni..dh lah kat sana ramai cucu2 dia selalu dtg..

Nana said...

rasa mcm penah wat en3 ni dulu
mmg xpernah tanam kt umah
bahya kan

ashikin said...

salam kenalan... nice blog & info, i follow, follo me back ya!

maya amir said...

hah.. akak pun ade baca psl ni dulu through email.. isk, kat umah mak mertua ade tanam ni kalau tak silap..eh ke yg lain eh.. hehe confuse plak..

OneSimpleMother said...

oh nasib x de pokok ni. pokok duit2 tu pun orang kata beracun lily. yg ada kat rumah ni dah kna trf ke rumah kakak sebab risau luqman terrmakan daun dia. nau'zubillah.. berwaspada adalah lebih baik kan..

Salina@IbuAqil said...

nasib x ada pokok ni.. kalau idak jenuh.. :) TQ dear 4 the info.. ;)

ibuafiqahhuzaifah said...

baru tau pokok ni bahaya..
TQ info..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016