Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

"Catlinaflybaby Celebrates......Beautiful Mom-To-Be "

Salam sume..

Malam ni mama nk join satu lagi contest..Kali ni contest anjuran Catlinafly khas utk mama pulak..slalu muka Zara jek kan masuk contest..hehehe..maklumat lanjut ttg contest leh klik kat banner ok..=)




Sebelum tuh..memperkenalkan dulu penaja2 bagi contest ini..




The Honeybunch Marketplace: http://saleathoneybunch.blogspot.com/



Untuk contest ni ade 2 kategori sebenarnye..untuk mama, mama nak join..

Kategori (A)Contest Bergambar



EDD: 15 Mac 2011

"Waktu gambar ni diambil mama baru aje mengandungkan anak kedua 4 bulan setengah..sebab tu perut pon nmpak comel jek lagi..hehehehe"



Ok..settle utk contest kali nih..wish me luck ye..=D

Mode 2 dalam 1: Stress + Happy!!

Ok..harini kembali ngan entry membebel2..heheh..dh takde story besh nak citer..so cukuplah sekadar berkongsi perasaan untuk hari ini..act, dari semalam mood mama dlm keadaan yg agak STRESS!! yup..sume berkaitan kerja mama..makin hari kerja makin bertambah..semalam dpt lagi satu theme yg sangat2 urgent..n disebabkan mama tk biasa handle kerja ngan customer, so progress cam lembablah sket membuatkan mama terkejar sana sini..hmmm..cume mampu berdoa agar kerja mama dipermudahkan..smalam balik kerja mmg sakit kepala..pastu rase nak nangis memikirkan bebanan kerja2 opis tuh..harap BP mama still terkawalla..n harap dpt cari jalan nk ringankan sket kerja2 tu..mungkin klu tak tertanggung sangat mama kena mintak support dr bos..maybe mintak junior tolong or request operator supportlah..huhu..mmg agak malanglah disaat mama berbadan dua mcm ni tetibe reramai kawan pakat resign kan..haihhhh..

Ok..itu mode mood yg pertama..dalam stress2 tu mama pon sbnrnya tgh HAPPY nih..nasib baiklah di saat mood swing papa dapat balik minggu ni kan..bukan setakat 1 or 2 malam tau tapi kali ni 7 MALAM papa akan berada di samping mama!! sebabnye, minggu depan papa ade meeting n seminar kat KL..so tu yg dpt stay lame kat shah alam..=D..lehla ajak papa jenjalan or shopping2 minggu ni bagi redakan tensen mama..

Nak meredakan mood stress n utk menambahkan mood happy tuh, maka ngan sukacitenye nak menepek gmbar anak dara mama yg semakin suka berposing..jangan bosan ek tgk gmbar2 Zara nih..gmbar2 nilah pengubat jiwa raga mama..hihi



My precious princesss...


Cayang princess yg sorang ni sangat2..!

Princess ni berlagak cam model plak..kekekeke

Senget2 kepala + pinggang demi nk menunjukkan aksi terbaik kat mama..=p

Seksi tak saya??hehehe..

Meh saye buat aksi lagi seksi yek..hahah

Flying kiss utk mama n papa!!

Opssss..yg ni baru betul seksi!! smpai angkat2 baju bagi nmpak perut muncit lagi..=p





p/s: tetibe teringin nak makan chicken chop kat Big Plate plak..agak2 klu request kat papa, dapat pergi tak malam ni?ni yg lemah..klu terlebih stress jek, kompem napsu makan pon jadik membuak2..hehehehe

p/s2: sejak 2 menjak ni entry sume banyak yg scheduled termasuklah entry ini. gara2 takde mase dh nk online n bukak internet kat opis..bizi punye pasal..huhu

ABC idaman hati..

Heee..sejak Sabtu lalu tekak terasa2 nak makan ABC..gara2 tertengok gmbar sape ntah kat fb anak beranak tgh makan ABC..Abc special siap ade eskrem plak tuh..mulalah dok teringat2..yg tak beshnye, tgk gmbar kat fb tu mase dah kol 6 lebih..time tu smbil2 dok kemas2 barang papa nak balik Kuantan..ade gak sebut kat papa mama teringin nk makan ABC tu..papa pon volunteer nk carikan..tp last2 mama tk bagi papa kuar sbb mcm dh ptg sgt...pas maghrib die dh nk gerak ke Kuantan, so tkt tk smpat nk siap2 kan..mama kate nanti Ahad tu mama bwk Zara kuar pi carik ABC sndiri..

Then Ahad tu plak kuar ngan kawan2 mama..ingat kat Woeng Solo tu adelah dessert ABC ke ape kan, rupenye takde..so telan air liur lagi sekalilah..ari Isnin, satu hari dh berangan2 nk pi beli kat kedai mamak dekat umah (tpt lain tk dpt pk katner, kedai mamak tu yg paling dekat) tp malangnye time balik keja ujan lebat plak..so malas nak singgah2 plus cam tk sesuai makan ABC time sejuk2..mau kena serangan athma memalam kan..hahahaha..

So last2..ari Selasa baru mama dpt pi beli..mama tgk mamak tu bungkus ABC punyelah teruja yg amat..nasib Zara tk marah bile pas beli makan tu tros balik umah..kkdg die dok sebut2 soh bwk pi taman kan..mane leh singgah taman nanti ABC mama cairrrrrr..kekekeke

Inilah rupe ABC mama selepas ditransfer dlm plastik ke dlm mangkuk..


Menggiurkan tak?hehehe . tak pon..sbb bekasnye tk menarik..=p


Agak2...abeh tk mama makan sensorang ABC tuh..hihi..maunye nak habis..banyak tuh, satu mangkuk besar..slalu klu ABC mcm ni kena share ngan papa..so bakinye mama simpan dlm peti ais n minum cam air biase jekla sbb dh cair kan..

Nway, ABC kat atas ni act rasenye sedang2 aje..isi dalamnye tak berapa banyak..yg mama dok bayang ABC yg lengkap ade buah kabung, ade buah laici, aiskrim dll..hahahaha..ngada2 tak..buatla ABC sndiri mcm tuh..tkpelah..lenkali ade mase pi carik ABC ngan papa plak..dh dpt yg atas ni pon dh cukup bagus kan..alhamdulillah..=)

.

Bestnye klu dpt yg special sket mcm kat bwh ni kan..=p

"Baby and Toys Contest"

Malam ni mama nak join contest anjuran DilazFamily ni pulak..maklumat lanjut tentang contest sile klik kat banner yek..




Berikut gmbar Zara ngan toys die..Bebear 2 ekor kat bawah ni antara fevret mainan Zara sebelum die golek2 nk tido..=p

Nama anak: Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril (Zara)

Umur: 2 tahun 6 bulan



Seterusnya, nak tag Sha mama Tina n cik puan Akish plak utk contest ni yek..=)

Woeng Solo n Jaya Jusco..

First of all, thanx pade pengkomen2 kat entry mama sebelum ni..secara keseluruhannye, paling jelas menunjukkan yg mama ni yang mmg spesis tak tahan sakit..yekla..mostly org sume sebut sakit psl contraction n bersalin aje..tp mama, start dr part seluk2 pon dh tak tahan sakit..huhu..tp takpelah..itulah pengorbanan seorang ibu yg nak melahirkan anak ye tak..sakit tak sakit, terpaksa ditahankan jua utk keselamatan si anak tersayang..buat ibu2 yg baru pertaman kali nk melahirkan mcm mama Liyana tuh, jgnlah takut2 sgt bile bace entry mama tu yek..lain org kan lain pengalamannye..mase tau, rezeki dr Allah dipermudahkan kelahiran anak yg pertama nanti..InsyaAllah..=)

Oklah..nk smbung story pasal ujung minggu kami..Sabtu malam tu kan papa Zara dh balik Kuantan..so Ahadnye mmg tinggal berdua ngan cik Zara..mmg awal2 dh mintak izin kat papa nk bwk Zara kuar jenjalan ahad tuh..yekla, tk mau nnti dok umah kebosanan cam minggu sebelumnye..nway, kebetulan ahad tu ade kawan mama plak ajak jumpe..so kire oklah dpt geng outing kan..mmg mmg sukeeeeee..=)

Kol 3pm kawan mama dtg amik kat umah..tros mama ajak diorang makan ayam penyet kat Woeng Solo..dari dulu nak ajak papa tp asyik tk berkesempatan nk pergi..so kali ni ajaklah diorang..mmg syok dpt makan ayam penyet dgn sambal pedas tuh..rase tk cukup sepinggan, tp malu nk tmbah sbb kawan2 mama mcm dh siap makan jek..hehehehe

Nway, tk byk gmbar amik pon arituh..dh syok borak2 smpai lupe amik gmbar gamaknye..=p
.
.

Sebelum kuar umah..mama sibuk ajak Zara posing..=)

Cam biasa, aksi posing skang mesti nak lentok kepala 90 darjah..=p

Menu kesukaan mama..set ayam penyet yg sedappp..air mama order air kelapa


Tmbah buah2 an segar utk pencuci mulut


Nilah kawan2 mama..Auty Nina n Uncle Syam..diorang masing2 makan set ayam penyet n set ayam bakar..cmpur ngan sup ekor satu mangkuk


Mama n Zara..terpaksa amik gmbar sndiri sbb Zara dok buat peel lokek bile tgk kawan mama pegang kamera nih..die perasan kamera ni die yg punye kot..huhu



Pas makan, kawan mama ajak window shopping . mama pon suggest JJ Bkt Rajalah sbb paling dekat kan..klu ikut plan asal, mmg mama nk bawak Zara gi sane pon..so berwindow shoppinglah kami berempat. Ehhh..mama jek yg window shopping sbb gaji tk masuk lagi..hehehe.tapi dh ade few barang yg mama usha2 arituh..jumaat ni nk angkut Zara pi jj semula..hihi

.

Wktu duduk2 ni Zara leh mintak nk posing plak..mase ni tgh tunggu kawan mama kat MPH..suke 1st pic tuh nmpak Zara manyakkkk ceria..heheh

Mcm biasa, tk sah klu tk usha mainan..tp nasib baik die tk mintak beli..pas die puas main die soh mama letak balik kat rak..very good girl..=p

Ni kat umah..dpn hasil papan ABC ni mama beli kat MPH..skang die suke belajar huruf gune papan tu jek..=)


.

Apepon, thanx pada kawan mama yg sudi ajak mama kuar arituh..terisi jugak ujung minggu mama kan..utk weken ni, insyaAllah papa balik..plan ujung minggu pon dh penuh nmpaknye..ade aktivti berkumpul bersama sedara mara..=p

Induce oh induce!

Mula2 nak tanye..sape kat cni yg bersalin dulu kena induce angkat tangan!!hehehe

Act mama pon tk pasti mcm mane std procedure utk induce nih..mama malas nak surf internet..so klu sesape rajin nk explain silalah yek kat ruangan komen nanti..

Yg mama tau, ade org induce ngan cara masukkan ubat kat ‘ bwh’ nun..ade org kena induce just masukkan drip water jek kan kat labour room..lain2 cara induce, mama tak pasti plak.

Dulu, mase bersalinkan Zara, mmg mama kena induce ngan cara masukkan ubat/pil kat bwh..tk silap mama ubat tu Prostin name die..mama di’paksa’ bersalin atas alasan high BP..actually BP mama still terkawal ngan bekalan ubatan, tp disebabkan kebetulan mase tuh kepala bby pon dh ade kat bwh (means bby dh sedia n cukup matang utk dikeluarkan), maka dokter pakar kat hosp batu pahat tros suggest mama utk bersalin awl wlupon ikut due date ade lagi 2 minggu

So, bayangkanlah..mama masuk hospital ngan takde bukaan langsung..2 kali mama kena masukkan ubat lalu ‘bwh’ tuh..n seriously, proses memasukkan ubat tu mmg sgt SAKITTTTTT..tak taulah samada mama mmg spesis tk tahan sakit ke ape..tp mama fobia gile bile ingat part kena seluk2 ngan dokter tuh..sbb each time pas seluk masuk ubat, few hours pas tuh kompem kena seluk lagi utk cek bukaan..perit okeh..=(. ..then disebabkan bukaan mama mcm low progress sket, so after ubat kedua dokter try ‘bukakkan’ pintu rahim mama secara ‘manual’. Means dokter korek sket ngan jarilah nk bagi bukak kan..yg itu lagilah..smpai terjerit2 mama menahan kesakitan..huhu. akhirnye, bukaan jadik 3cm sebelum mama ditolak masuk ke labour room. Then kat labour room, mama dimasukkan plak ngan ubat induce thru drip tuh.. after an hour or two, bermulalah sakit contraction yg amat sgt tuh..huu. Itupon nasib baik air ketuban dh pecah sndiri mase kat dlm wad lagi. .agak2 klu dokter yg pecahkan ketuban tu sakit tak? Tk silap nk pecahkan ketuban diorang guna alat yg pnjang n ade muncung tajam kat dpn tu kan..huhu

Nway, disebabkan itulah, mama sgt serik utk diinduce lagi..yes..wktu tu mama diinduce utk kebaikan mama jugak..tp tulah..klu boleh dielakkan, mmg nak dielak lah..tp kalau kali nih mama ditakdirkan kena induce lagi atas sebab musabab yg tk dapat dielakkan, terpaksalah mama redha jua..yg penting, baby selamat dikeluarkan ye tak..=)



Inilah budak yg selamat dilahirkan selepas mama dok hospital 4 hari 3 malam..=p. mase Zara bby nih, ramai tegur muka die cam boboy..hehehehe







p/s: Ini entry saje2 jek..tetibe nk sebut2 pengalaman bersalinkan Zara dulu..huhu..kalau nk tau, dekat 2 tahun jugak br ilang sket fobia mama nk beranak semula tuh tau..=p

p/s2: Perasan tak bantal busuk Zara..mase bby mmg wat alas kepala..time dh besar nih, bntal tulah yg setia dipeluk ke sana sini..heheh

Sabtu yang berkualiti..=)

Weken lepas, papa Zara cume balik satu malam aje..sbnrnye papa tk cuti pon, tp sbb ade free time, die curi2 balik shah alam..hehehe..so jumaat malam sabtu tu papa dh smpai..ari sabtu plak, just lepak2 rehat kat umah..papa ajak kuar, tp mama yg malas.lagipon kesian kat papa sbb sabtu malam tu die dh nak ulang ke Kuantan semula..ok jugak lepak umah bile papa ade kan..dpt gak Zara spent masa n bermanja lebih2 ngan papa..=)


Zara yg sonok bermain lebih2 lagi bile papanye ada..


Mcm biasa, mmg tak sah klu tk kumbah sume mainan kasi sepah..=p


Mase ni papa tgh breakfast..breakfast mee bandung lagi tau..dinner 2 malam sebelumnye, mama tinggal panaskan balik jek..hihi



Act pagi Sabtu tu papa smpat gak kuar carikan mama breakfast.. sebenanrya kat umah dh ade mee bandung dah, tp ntah nape mama dok sibuk teringin makan nasi lemak bungkus..tu yg pepagi papa dh gigih kuar carikan mama nasi lemak..=p. selain nasi lemak, smpat gak papa singgah pasar..nak tau die beli ape..beli KETAM..huhu..mama dhlah tgh mood ala2 malas kan..lemah smgt tgk papa bwk ketam mentah balik..heheh

Nway, bile dh tgh hari tu (ehh..tak tgh hari pon..dh kol 2pm mcm tuh) baru mama tergerak ati nak masak..pikir2 dh lame sgt mama tk masakkan utk papa kan..sesekali org tu balik kenalah layan special sket..so, dlm malas2 tu terhasilla jugak mama masak 'ketam goreng kari pecah telur'- resipi dh lame amik dari blog Me_Lina (mama Alya Zahra). pastu lauk tmbahan buat tomyam campur jek bagi ade kuah..ohhhh..cam aritu gak, ketam tu papa yg kena tolong siang...mama tingal masak jek..=p


Ketam goreng kari mama..alhamdulillah, kire menjadik utk 1st try buat resipi nih..papa pon suke..


Tomyam campur..bubuh sayur + sotong + fishball aje..



Selain aktiviti lepak2 n makan2, smpat gak mintak tolong papa dok kumbah stor..stor dh penuh giler smpai tak dan mama nak menyelit..hehe..sebenarnye, tujuan asal soh papa kumbah stor sbb nak cari balik stok baju preknen mama yg lame2..ntah mane mama simpan tak jumpe2..huhu..akhirnye, baju2 yg dicari tak jumpe..tp jumpe ngn harta2 karun lain..harta karun yg sangatttttttt brguna buat bakal adek bby Zara nnti..hehehe..ape lagi klu bukan barang2 lame kegunaan Zara dulu..

Antara 'hasil' yg berjaya dikumbah petang Sabtu tuh..


Baby carrier..leh wat buai2 baby n gak letak bby dlm keta..mama guna time Zara kecik2 nk wat antar pi umah bbysitter..


Walker kecik..hehehe..mmg kecik pon walker nih..yg ni beli utk letak kat umah bbysitter jek sbnrnya..walker Zara yg betul ade kat umh nenek kat kampung..nnti kendian leh carik balik..=p


Tau tak 'menatang' ape yg cute sgt nih..hihihih..inilah playgym Zara..mama beli mase Zara umur 3 bulan dl..mase tuh die baru nk start pndai main..=). act ade lagi palang sblh atas yg gantung mainan2 tuh..tp stakat ni lom jumpe balik..kendian2 kena kumbah stor lagilah hmpaknye..


Kelambu baby..elok lagi tkde cacat cela..heheh


Keadaan umah yg sgt berselerak..Zara leh eksited sgt tgk barang2 bby die..bile ditanye, die kate "Ni Zara punyeeee"...jgn nnti adek kuar Zara buat lokek sudahlah ek..huhu



Hmmm..barang2 kat atas tuh mama plan nk pindah kat bilik atas plak..sat lagi masuk semula dlm stor mesti leceh nak carik balik..hehe..so mlm tadi saje jekla tgk2 lagi brg2 yg ade kt bilik nih..jumpe plak ngan set tilam n buai Zara dulu..=)


Set tilam Zara..tinggal bantal ngan bolster sebijik jek..ingat utk adek Zara nnti nk guna bantal yg kaler kuning dlm bungkusan tuh..yg tuh bntal org hadiahkan utk Zara dulu..


Yg ni set buai elektrik Zara..dulu time bby leh tahan Zara ni suke buai smpai tkleh berhenti enjut..tu yg beli motor elektrik nih..nasib baik nk buai smpai umur 6 bulan jek..pastu buai tros bungkus dlm stor..=p


Gmbar2 selingan..aksi Zara tgk set2 tilam n bntal lame die..mulalah dok sibuk nk baring2 kat situ


Siap soh bebear die tido kat atas tilam..


Tak cukup ngan bebear, itik pon die tidokan sekali atas tuh..hihi




Utk minggu ni, itu jeklah hasil yg berjaya dikumbah utk adek bby..itupon secara kebetulan kan..alang2 kumbah stor, kumpul balik barang2 tu sume..next time ade mase leh carik benda2 lain plak mcm stroller , baby cot, bedung, barut, selimut sume tuh..utk baju2 nak beli baru kot..tp barang2 baru takdelah nk beli skang..awal lagi kan..tunggulah 7 or 8 bulan ++ karang br start shopping..later2 mama nak buat checklist brg2 nak dibelilah..=p..ohhh..utk update psl pregnancy plak, arini masuk 5 bulan dh kandungan mama..dh leh rase bby gerak2..leh tahan aktif nmpaknye..hihi



p/s: tgk barang2 Zara sume kalerful kan..sbb mmg dulu dok target beli brg2 yg sesuai utk unisex..yekla, slalu klu org dpt bby girl, mesti ketagih nk beli brg PINK..tp mama ikut nasihat papa..kot2 next time ade anak boy leh pakai smula..jimatttttt..hehehh

Jom cuci mata..

Cuci mata ngan gmbar2 anak dara mama jek..hehehehe..yekla..awal tadi entry cume entry luahan psaan jek kan..so sblh tgh hari sket ni lebih baik senangkan ati mama ngan tepek gmbar2 Zara..ni gmbar campur2 aksi anak dara kat playground pulak..sejak 2 menjak nih mama dh kembali merajinkan diri bwk Zara ke playground petang2..saje bagi die hepi kan..smentara adek lom kuar lehla die enjoy sakan..sbb mama still banyak mase nk layan kehendak die sorang2..=D


Now Zara dh suke sket bab posing2 nih..cm gmbar bwh ni, tgh nk main pon smpat tunjuk peace 5 jari bile mama kuarkan kamera..hihi

Peace 5 jari lagi..=p

Suke tgk anak dara ni enjoy..=)

One of her fevret..

Bile penat lepak2 cni dulu..

Sambung main lagi..



Actually, selain dari bermain semata2 playground ni jugak leh jadik tpt belajar tau..contohnye, skang kan Zara tgh berminat nk kenal colours kan..so sambil2 main tu, mama suke tunjuk n uji die ngan kaler2 yg ade pada permainan kat playground tuh..maklumlah, playground zaman skang kan agak colourful warnanye kan...jongkang jongkit pon kkdg smpai 3 kaler..heheh. pastu smbil2 tu lehla die cuci mata tgk birds, tgk langit, awan, tgk cat, tgk abg2 n kakak2 main dan macam2 lagilah...=p


Smbil layan main seesaw, smbil ajak die borak2 n kenal colours

Mase nih tgh tunjuk aeroplane atas langit..

My darling..heheh


Ohh..satu lagi..kat playground gak Zara leh memantapkan diri kenal huruf..nak tau huruf ape ade kat playground tuh?


Huruf 'O' dan 'X'..hehehe...


Main pusing2 'huruf'..=p



Apepon, mama sgt suka n menghargai setiap detik yg mama spent ngan Zara..sbb tu rajin amik gmbar..paling tidak sekeping kan utk rujuk balik ape aktiviti2 yg kitorng dh spent bersama2..selain tuh, lehlah jadik modal utk tepek kat blog jugak..=p



p/s: Buat kesekian kalinye, mama tukar background blog lagi..klu leh nk tukar template tros..tp lom ade kerajinan nak tepek balik sume bloglist or widget yg ilang nanti..nk upah sumone utk makeover blog, mmg dh ade dlm perancangan..tgu kelulusan papa jek nih..mklumlah, dh name nk upah tuh, mestilah kena ade modalnye kan..heheh