Kembali ke Bandar Hilir….

Setelah bertahun2 tak jejak sane..hehehehe..actually tk ingat bile last time mama btol2 gi jenjalan kat Banda Hilir ni..few years back rasenye..act since ade Zara dh 2 kali gak turun Melaka attend wedding kawan2..tp pastu tros balik jekla..tk singgah Bandar hilir tu..so ni 1st time bwk Zara jalan2 kat sana..

Ohhh..sebelum tuh, after balik dr umah kawan mama, kitorng decide survey resort dekat2 area Klebang-Tjg Kling tu jek..konon area tu bestlah sbb dekat ngan laut kan..hehe..tp, disebabkan mmg tk plan awal nak stay kat melaka, maka ptg tu baru hegeh2 nk survey tpt..last2 decide stay kat Klebang Beach Resort jek sbb itu yg dlm bajet kitorng (cuti tk dirancang, so bajet kena jaga..kekekeke). Try survey gak Everly Hotel sbb tgk Zana dok sane cm best..tp mase sabtu tu yg tinggal cume bilik2 mahal ngan harga rm900++ satu malam..mane nak mampu kan..giler mahal..=p

Berbalik pd citer Banda Hilir, sebelum kuar malam tu kitorng dinner dulu kat café resort..malas nak carik makan kat luar..papa sbnrnya dh terpengaruh ngan promo Asam Pedas kat Kafe KBR (Klebang Beach Resort) tuh..die mmg jakun sket sbb tk pernah makan asam pedas melaka..cam mama, 5 tahun dok skolah kat sane dulu mmg selalu sgtlah singgah makan asam pedas kan..hehe


Asam pedas idaman papa..comot sket mangkuk tuh..tp takpe..rase die mmg sedap..=D


Mama makan nasik goreng cina jek..



Papa yg tak sabar2 nak bersantap


Zara dok makan nasik putih smbil tk abeh2 tonggang air sejuk..dh last2 tu sibuk main celup2 ais plak..=p


Pas dh kenyang, baru gerak bndar Hilir..seriously, mmg terkejut tgk Bandar Hilir skang..macam2 dh ade rupenye..ngan shopping2 complex mcm cendawan tumbuh pas ujan..Menara Taming Sari..river cruise..itupon eye of Malaysia baru jek dipindahkan dari sane..klu tak, mmg bertmbah lagilah satu attraction..n malam Sabtu tu mmg packlah kat Bandar Hilir tuh..nak carik parking pon susah..Apepon, dlm banyak2 tu mama berminat nak gi Menara Taming Sari sebenarnya..saje nk tgk menara yg dikatakan sebagai “First Revolving Gyro Tower in Malaysia” tuh.

Smpai Menara Taming Sari, tgk2 tiket masih dibuka smpai kol 10pm utk naik menara tuh..harga seorang ialah rm15. dapat free air kotak + muffin lagi..saje nk carik pengalaman naik menara pusing2 nih..dpt gakt gk pemandangan Bandar Melaka waktu malam kan..=)


Papa n Zara..nmpak tak menara Taming Sari kat belakang nun


Papa n Zara dpn Melaka Megamall plak..jauh ni parking..kena menapak nk pi menara tuh


Inilah Menara Taming Sari..nmpak tak yg bulat keliling tower tuh..benda tulah yg kitorng naik..sambil die naik atas, smbil die berpusing keliling tower..so lehlah menikmati pemandangan kat sume sudut kan


Kami bertiga dalam Taming Sari ride..


Free muffin n air kotak utk sume..


Antara view dari atas ride..




Nak tgk sevenier yg kitorng bwk balik dr Menara Taming Sari??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



.

Fridge Magnet yg dihiasi gmbar keluarga kecil kami..=D..Act sebelum naik ride, kite ala2 di’paksa’ bergmbar dulu kat depan latar belakang pemandangan tuh..mama dh agak nnti pas turun ride mesti kena paksa beli gmbar2 yg diorang amik tu kan..selalu gmbar2 mcm ni cas dlm rm20-30 so konon nk beli jugaklah nanti ..sekali tu bile dh turun ride, rupenyer diorang offer 2 benda plak..Gmbar ukuran 5R tak silap sekali ngan fridge magnet ni (fridge magnet ni pon leh buat as frame gak sbb ade kaki die). Klu amik pakej dua2 benda sekali rm50. papa dh jeling2 jek kat mama sbb die kate mahal sgt..huhuhu..so nak tak nak, terpaksalah mama korbankan gmbar 5R tu n amik magnet ni jek..itupon diorang cas sebjik magnet kecik nih rm25..takpelah mahal sket, buat kenangan kan..leh gak tmbah koleksi FM kat peti ais tuh..=D

Nway, pas turun menara ingat nk saje2 jalan area Bandar Hilir..dh plan nk naik beca sbb budak tu offer murah rm20 satu ride..tetibe, anak dara kesayangan mama buat hal plak..leh die melalak2 tk mau naik beca tuh..punyelah cun melecun beca tu siap bunga2, lampu2, lagu2 pon Zara takut. Akhirnya, ktiorng decide berjalan kaki jekla..tp bukanlah jauh sgt pon..lalu area Muzium Samudera tuh, then susur tepi sungai n smpai bangunan Stadhuys jek..but utk mak buyung cam mama ni, ala2 smput gakla malam tu berjalan..hihi

Layan jekla gmbar2 kat bwh..nk citer2 pon mcm dh pjg sgt entry nih..=p


Tk dpt naik beca, amik gmbar depan beca jekla nmpaknye..


Papa, mama n Zara di depan Muzium Samudera




Mama n Zara kat tepi sungai


River cruise..mase ni tiket booth bukak lagi tp takde napsu plak nak naik cruise


Kami depan Kincir Air plak


Antara tinggalan sejarah..


Posing kat Fountain berhadapan bangunan Stadhuys..dulu2 kat kawasan ni yg meriah..skang kwasan ni dh tk ramai org dh..sume bertumpu kat area menara jek..


Keluarga kecil kami..=)


Si gadis bunga..(selamba mama dok petik2 bunga kat situ..=p )


Mama n gadis bunga yg monyok..penat jalanlah tu gamaknye


Dlm perjalanan balik ke kereta..dua anak beranak ni mmg susah nk senyum time bergmbar tau




Lepas lelah kat taman ni jap..ade beberapa binatang berlampu2 mcm kat I-city nun..=p




Akhirnye, smpai gak ke kereta semula..muka2 org kepenatan..heheh


Mama jek yg menten senyum wlu penat..dpn kamera kenalah kontrol cun kan..kekekeke


Balik bilik hotel almost 12am..Zara mengadu lapar..maka megi jekla jawabnye..=p




Fuhhhhh..lame dh tk wat entry pjg2..macam penat jek menaip + edit2 gmbar..hehehehe..klaa..pasni sambung lagi entry Melaka k..=D

12 comments:

intanmaria said...

wah..mmg menarik nya asam pedas tuh!
kita terliur babe!


wah..taming sari dah ada cenderahati macam tuh ek? masa kami p naik takde lagi..
tapi agak mahal gak kan price macam tuh
_______________________________
http://mariaariffbaby.com

lily azliyana @ mama zara said...

IntanMaria- hehe..mmg sedap..dpt ikan 2 ketul dlm tuh..=p. psl sevenier, mmg quiet priceylah..biasela, diorang pndai carik duit kan..dok paksa amik gmbar, pastu jual mahal2..huhu

Nana said...

wah sioknye jenjalan melaka
ktorg xnaik pon menara tu sebab kena q panjang gilos...
tgk je la dari bawah

mrs.ecam said...

x pnah lg naik taming sari tu padahal salu lalu bile blk kg...huuuuuuuu

YatieJay said...

Lawa gak melaka di waktu malam ye? Tak sangka lak akak. Masa dok melaka kejap sekitar tahun 2002dulu takde pun menda2 ni semua. Main attraction pun takat zoo melaka dgn pantai je rasanya.

Rasa mcm nak pergi jek nanti...singgah A Famosa resort sekali.

p/s : menggiurkan betul asam pedas itu!

lily azliyana @ mama zara said...

Nana- aritu kitorng smpai dh kol 9.30pm mcm tuh..org tk ramai sgt pon..beli tiket tros naik jek..heheh

mrs.ecam- org melaka ek..die klu org melaka sndiri mmg takde napsu nk naik gamaknye..cm kitorng ni berlagak jadik pelancong..tu yg beria2 nak naik..kekekeke

Kak Yatie- mmg cantek kak yatie malam2..meriah ngan lampu2..jalan pon tkdelah penat sgt mcm siang hari kan..hehehe...lehla plan cuti melaka..aritu nye cuti kan tk jadik kan..=)

Ummi Eisya said...

bestnye dapat jejalan..cantikkan pemandangan waktu malam tu..teringin gak nak naik taming sari tu..

dunspeak♥ said...

wahh besnye asam pedas..hehehe

maya amir said...

smlm dpt baca jek..tak sempat tinggal komen..ni pagi2 akak dtg tinggal komen..hehehe.. best tak naik ape tu, menara taming sari eh? asam pedas melaka mmg best..ade 1 tempat kat area hotel mane ntah best giler..nak makan kene berdiri2 tunggu org..heheh

Dilla Ady said...

wahhh..beznye la melaka kan...ade mcm2 tempat rupenye kt sane..

dulu time2 bercinta smpat gi a famosa jek..skang nih kalu gi...mesti lagi la seronok...

nza said...

kalu g melaka mmg puas jln cz ada mcm2 n tmptnya pn dekat antara satu sama lain......sronok.

Diamilikku said...

bestnya tgk asam pedas tu...hehehehhe...hurmmm...sedapnya kalau dapat makan kan..entah bila le akak nak dapat pi melaka...duk baca dalam blog je org pi cuti ke melaka...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016