Psycho kah mama? Or its just part of hormon yg sedang sgt tak stabil skang nih..=(

Mama menulis ni sebelum mama start ape2 kerja pon kat opis. Mood nak buat kerja ada lah ke laut. Mata dh bergenang2 air dah ni..nape ek? Apasal mama rase sedih, tk sedap hati, terharu..sume tulah. Sume gara2 Zara yg meragam tk mau gi taska harini..mcm terngiang2 lagi die menangis jerit2 nama mama mase opah nuseri tu angkat die masuk dalam.terbayang2 mata die yg dh berjurai2 air mata tadi..kasut n bantal busuk sume dh tercmpak mase die dipaksa masuk dlm..n mama? Just mampu tgk sbb mama takut lewat ke opis.. n seriously, mama rase bersalah sgt2. sebelum ni mama akan pastikan Zara dlm keadaan yg baik b4 mama tinggalkan die.mklumlah, budak2 sumtimes mmg ade kala buat perangai kan. Tp, akibat selalu layankan Zara, mama lewat ke opis beberapa kali. Sudahnye, 2 kali dah mama dpt email warning dari bos atas kelewatan mama tuh..sbb tu tadi mama terpaksa tinggalkan Zara wlu yg sbnrnya hati mama mmg tak sanggup..=(

N sejak 2 menjak ni, mama selalu rase tk puas berada bersama2 Zara..tk puas nak main ngan die..tk puas peluk die..cium die..Zara pon mmg manja sgt ngan mama skang ni..Mama paling suka saat Zara panggil nama mama..mmg manja n mendayu2 rasenye pd pendengaran mama..”Mamaaaaaaa..mamaaaaa”..die suke peluk mama..mintak cium mama..n mama selalu plak terpikir, nanti bile ada adek..Zara akan bermanja lagi tk ngan mama mcm nih..Mama tau, sepatutnye kasih sayang antara anak tk boleh dibahagi2kan..tp mampu ker mama bahagikan kasih sayang yg sama rata pd Zara n adek? Mama takut bile mama sorang2 jaga mereke berdua, mama akan berlaku tk adil..mungkin sbb penat nanti, mama akan marahkan Zara..or mama akan lebihkan kepentingan adek..seriously, mama risau bile pikirkan sume tuh..Mama syg Zara sangat..dunia akhirat..tk tergmbar ngan kate2 betapa kuatnye kasih sayang mama tuh..n now, Zara nk ade adek..akan same tk rase sayang ni nanti bile anak dh bertmbah agaknye?

Yes, rasenye mama mmg psycho kan..org lain pon ade anak 2,3 tp tk pernah luah psaan mcm ni..entahla, hormon tgh tak stabil kot..n really appreciate if kawan2 yg pernah mengandungkan anak kedua ni share pengalaman ngan mama..pernah ke korang terpikir benda2 mcm ni..or mama jek yg over terbawa2 psaan tk sedap hati nih..mama sayangkan Zara, n mama gak sayangkan anak mama yg dlm perut nih..mama harap bile adek kuar, Zara pon akan sayangkan adek n tetap akan bermanja ngan mama..ye sayang..




p/s: Huwaaaaaa..rase malas nk keja n nak amik Zara balik umah jek..hormon oh hormon..jgnla ko porak perandakan psaan aku nihhhhhhh...=(

16 comments:

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

biasa la tu jiwa ibu mebgandung hehehe..hormaon berubah hihihi sabar banyak2 yea

Ummi Eisya said...

hihi..daku pun sedih baca n3 ni..daku pun lalui benda yang sama..kekadang tgh malam time eisya tido tu,selalu tgk muka dia..time tu mesti nangis punya..sebab rasa mcm lepas ni,perhatian mesti dah kena bagi 2..mmg skrg ni anak kita akan jadi manja dgn kita..org kata dia kan dapat tahu dia nak dapat adik..perangai pun makin 'baik' skrg ni..tapi jgn ikut sgt perasaan tu..nanti bby pun ikut sedih mcm kita..yang penting,kita pandai bahagikan kasih sayang..yang terbaik utk anak kita..

Dilla Ady said...

MIL dilla ari tu 'jual' acha pada jiran sebelah..

alhamdulilah, da tak brape cranky n more matured la dilla rase..

nnti dilla update next entri okeh lily..mungkin dapat membantu..

lily azliyana @ mama zara said...

Adlin- tula..dh lame sbnrnye pendam sorang2..aritu balik kg 1st time luah psaan kat mak. kali ni luah psaan dlm blog plak..=(

UmmiEsiya- huuu..sedih kan..mmg sayu sgt kalu tenung wktu die tidur..rase cam bersalah n tkt tk dpt bagi die kasih sayang yg sama lepas ni..harap kite jadik ibu yg kuatlah..yg dpt bahagikan kasih syg same rata pd anak2 kan..

Dilla- yeker..hope entry dilla tu dpt redakan psaan gundah gelana ini..huhu

YatieJay said...

Wlpn akak tak pregnant 2nd, akak tetap dapat rasakan perasaan Lily tu. Biasalah...seorg ibu akan paham perasaan ibu yg lain.

Akak pun selalu tertanya2. Kalaulah akak ada rezeki pregnt lagi, adakah akak boleh syg Naufal mcm mana akak sayang dia sblm ada adik? Pikirkan tu aje pun boleh buat akak bergenang air mata. Emo betul!

p/s : kebetulan pulak. Pagi tadi pun Naufal mengaruk takmo gi taska. Masuk keja lambat gak...lewat 6 minit. Habis mood nak kerja pagi tadi.

mizzyN said...

rilek la beb, ko kan baru nak mengalami perubahan2 ini. takdelah ko akan pilih kasih punye. kena berlatih la bersikap adil. semua benda dalam dunia kena berlatih.

ibuafiqahhuzaifah said...

xperience masa ngandungkan huzaifah dulu..fiqah mmg akan manja lelebih...sbb tau dalam perut dah ada kawan baru..mmmg dia akan buat perangai tp mmg kena sabarrrr byk2..hehehe..
bila dah kuar lak..lg tunjuk belang sbg kakak plak..huhuhu..

footnote:lily..irnie selalu bila fiqah dah tdo mesti usap kepala fiqah n pohon maaf dr dia..sbb slalu marahkan fiqah...huhuhu

adda said...

huhu.. mmg selalu terfikir kalau syafi ada adk nanti sanggupkan berlaku adil n layan dgn baik pada kedua2 org anak..

tp insya allah org lain boleh buat takkan kite tak boleh kan

adda said...

huhu.. mmg selalu terfikir kalau syafi ada adk nanti sanggupkan berlaku adil n layan dgn baik pada kedua2 org anak..

tp insya allah org lain boleh buat takkan kite tak boleh kan

~~@lyci@~~ said...

anak2 mmg slalu buat perangai.. buat kt geram.. pastu kita pulak rs bersalah dan xsmpai ati kan.. alycia slalu ajer mcm tu..

Sha@Mama Tina said...

la..sedih pulak baca entry arini..memang agaknya hormon preggy mom kan selalu swinging..sabar ye..

anyway terlanjur baca entry lily sha pun terfikir macam tu jugak. Kalaulah Tina ada adik nnt macam mana ek? mungkin kita akan a bit stress tp still kena kawal perasaan.

Biasalah budak2 memang macam ni. arini okeh seok wat perangai. Insya'allah bila ada adik nnt dia akan lebih behave..selalunya mcm tu. but waktu peralihan & nak biasakan diri ada adik tu ambik masa sikit la..

sabar ye..

nza said...

org pregnan mmg sensitif n mcm2 kita fikir..bnde2 yg kecil pn rasa mcm mencengkam kalbu...insyallah bila zara dh ada adik semuanya ok...along, angah n beby jz beza umo 1 thn. masa umo along 2 thn dia dh ada 2 adik n dia yg plg manja brbnding adik2nya.....yg plg best bila tgk mrk brtiga mcm kembar..saling syg menyayangi n xleh brpisah......

Yan said...

samela kite dulu.. pandang muka qis.. cam kesian lak dia baru 2 tahun dah ade adik & kasih syg kami (ummi & abbinye) akan terbahagi dua

dah ade adik nipun
qis kuat sangat meragamnyer..
& kami terpaksa marah dia..
sebab sumtimes dia melampau..
menangis tak tentu pasal.. padahal tak sakitpn.. dia buat2 nangis.. buat bising cari perhatian (mungkin)
kasih sayang masih same.. qis masih manja.. dia tetap suke cium2 pp kite.. & tadah pp dia bile kite nak cium dia.. dgn adik baru pn dia syg

Ain said...

seboleh-bolehnya elakkan dari fikir yang bukan2 supaya lily tak sedih. nanti baby dalam perut pun akan sedih jugak.

selalunya anak2 yang akan dapat adik akan berubah perangainya. kuat meragam sbb nakkan perhatian lebih dari kita...

insyaallah dah ada adik nanti zara akan ok dan sayang adik dia.

sebagai ibu, kita cuba yang terbaik untuk berlaku adil dengan anak2...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

jgnlah lily pikir bkn2...
insyaAllah, sifat adil tu akn dtg naturally.dua2 pun anak kita, ofkoz syg sama-rata.
cuma, skang ni tentu zara nak perhatian lebih sbb time dlm pantang nnt, kita akn concentrate pd baby.
kita bg chance zara manja2 skang eyh...
sbb dia nak dpt adik, tu yg asek mengaruk kot.cam zahra gak, lately asek nak berkepit jek, pastu ciwek kemain.geram jek.tp, layankan gak la sbb nnt dlm pantang xdpt nak manjakan dia...
hope zara n zahra akan jd kakak yg baik nanti :)

kakyong said...

usah diikutkan sgt perasaan..
kdg2 kita memang cemas.. camtu lah dulu kakyong rasa.. sbb Anis baru 4 bulan, dah sangkut mengandung Aliya plak... so memang kena kuatkan hati.. jgn terbawa2 dgn mcm2 perasaan... kakyong lalui sepjg mengandung, Anis hari2 dok melalak tiap pagi .. mujur la anto rumah mak.. tp memang kena kuatkan hati, kalo tak camno nak kerja..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016