Misi memasak 1 tercapai, tapi..

Ingat tak entry mama pasal angan2 nak memasak untuk papa Zara tuh..kan ade 2,3 menu dlm pertimbangan nk masak kan..so kebetulan papa dah balik minggu lepas, tanyelah die nak mama masakkan ape..then mcm yg mama dh agak, papa pilih menu ketam masak lemak cili api untuk ari ahad. papa mmg suka ketam. mama jek yg jarang2 masakkan seafood sbb mama kan suke ayam..sblum ni asyik masakkan lauk ayaaammmmmm jek utk papa..hihi

so ahad tgh hari keluarlah kitorng nak membeli lauk utk dimasak..malangnye, terjadi satu kes yg membuatkan mood membeli mama tross hilang..nnti mama citer kendian k..cume kesimpulannye, petang ahad tu tk dpt masak banyak lauk pon..berbuka pose yg sgt2 simple. mama just buat masak lemak ketam tuh (ketam pon papa yg tolong siang), pastu ikan bawal mama goreng rangup2 ngan buat popia jek..air buat bandung sejuk n pencuci mulut tembikai manis mcm malam sebelumnye..




Ketam masak lemak cili api..


Bawal goreng garing


Popia goreng..




Hee..perasan tak popia tu tak same saiz..tu papalah yg dok gulung tuh..mula2 mama yg gulung cantik sket..pastu bile mintak tlg papa smbung cenggitulah hasilnye..tkpelah, yg penting sedap di tekak kitorng n puas makan..tp ni popia org malas.sbb mama buat simple giler isinye..just tumis bwang sume ngan udang kering, pastu letak kiub ikan bilis, campak jek mix vege + kentang + telur..hahaha..kuah pon tk buat. makan ngan sos cili jek..=p


Isik popia yg simple but sedap..nxt time leh wat lagi..kulit popia pon byk balance

.
.
oklah..berbalik pade kes yg mama sebut kat atas tadi, act melibatkan anak dara mama lah sape lagi..kan lately die mmg banyak perangai kan..yg mama die plak lately makin tk reti tahan sabar. so ahad tu act 1st tpt kitorng gi kat tesco nk carik ketam..smpai2 sane punyelah ramai manusia. disebabkan ape yg dicari takde, mama ajak papa balik jek. mals nak carik barang lain sbb tgk org beratur nak berbayar punyelah panjang..kitorng nk beli brg tk banyak pon. yg si Zara plak leh buat perangai nk kan jajan mister potato tuh..mama malas nk beli sbb takkan nk beratur semata2 byr jajan sebijik. akibatnye, die mengaruk sket nye teruk..tk pernah2 die mengaruk camtu..rase setu tesco tu dok pndang mama n Zara tau..mcm kena histeria jek budak tuh..mama plak bile dh mcm tu mane nak tahan sabar..abehla tangan naik kat badan Zara..mmg kena cubitlah jwbnye..huhuhu..last2 kitorng angkut jek Zara balik ngan keadaan die melalak2 tuh..papa yg akhirnye berjaya pujuk die n belikan jajan kat tpt lain..mama plak mood mmg dh ilang dh..tu yg lastly papa jek yg tolong carikan bahan nk masak. gi kedai dekat umah jek pon akhirnye..papa just beli ketam n ikan. sayur pon die lupe beli sbb tu tgk menu cm tak cukup jek.. .
so disebabkan mood mama yg terganggu dek Zara tu, balik2 umah tros mama tidur nak rehatkan otak..kol 5.30pm baru terbangun n start wat isik popia n masak sume..ingat nak tmbah2 lauk lain pon tk smpat sbb start masak dh lewat..huhu
.
klaa..pjg plak membebel..seriusly, mama harap sgt tahap kesabaran akan meningkat. sebenarnye kesian gak kat Zara bile mama dok cubit2 n naik tangan kat die..tp tulaa..bukan stakat Zara. ngan papa pon cpt jek terasa hati skang..huu..syndrom hormon terganggu dh mula menunjukkan diri..alahaiiii..
.
..
Ni gmbar Zara before antar papa balik kat bus stand malam ahad tu..tulah jajan mr potato yg die nk sgt smpai mengaruk2 tak hengat..huhu..
.
.
.
p/s: sbnrnya, kes Zara mengamuk tu lagi dasat dr ape yg mama citerkan kat cni. tk tau nak decsribe btol2 dlm nih..tak larat nak citer details..but seriusly, mmg sangat2 menguji kesabaran mama mase tuh..papa pon tk tgk sume sbb ade satu part tu papa sibuk cari troli sementara mama try nak pujuk Zara yg dah berguling2 atas lantai tesco..=(

16 comments:

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hmm..lily..maybe tu hormon orang pregnant kan..cepat merajuk n tak tahan sabar...hope dapat kontrol, kecian karang kat si zara tu

ibuafiqahhuzaifah said...

Tq lily..
harap2 dapat berblog cam dulu2 gak...

Diamilikku said...

umur diorang nih memang lily..akak pun tak sabar ngan alesha..banyak kali dah kena..tapi tu lah..sedih sayu je bila terpaksa buat2 diorang tapi kita tak tahan sangat2 dah

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

amboi ketam tu mmm cedapnye..terliur dah ni heheh
biasa la budak2 kalau tk dapat apa yg dia nk mmg dok meraung siap guling2 ala2 filem hindustan bagai hehehe...zara jgn notty2 kan nk jadi kakak tk lama lagi..

Nieza Ishak said...

mmg camtue lily,
esok2 zara ada adik ... mesti mengaruk jugak ...

akak ni pun hari2 kesabaran tipissss ....

YatieJay said...

Budak nak dapat adik agaknya...."tunjuk mogok". Tapi Naufal yg bukan nak dapat adik ni pun kekadg buat perangai mcm tu gak. Pernah tu sampai akak menangis sebab tak tahan!

Harap2 kita jadik ibu yg lebih penyabar terhadap anak2 nya....

lily azliyana @ mama zara said...

ummiAisyah- itulah..mmg skang jadik cpt marah sgt2..kebetulan musim Zara wat perangai plak..mmg kena ikhtiar cmner nk kawal emosi marah ni..tk maulah anak jadi mangsa kan..=(

irniey- anak dah 2 mesti kena lebih rajin nk tulis blog. macam2 leh citer tu..ehehehe

Kak Su- yelah kak su..bile dh tak tahan sgt tu mmg sng jek terlepas tgn kan..=(

Adlin- bile tgk die cmnie slalu terpikir awl sgt ke bagi die adik..sedia ker die nak jadik kakak..hopefully lame2 nnti die oklah kan..

kak Nieza- huuu..seram plak dgr kak nieza..klu dua nnti cmnerlah mama die kan..mau meroyan klu dua2 wat perangai serentak..huhu

kak yatie- btol tu kak..nak sgt jadik penyabar..tp kdg2 tgk budak2 ni mmg geram kan..kdg2 ngaruk psl sebab kecik jek..haih..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uihs....sedapnye ketam...lama dah tak makan ketam.....cam terasa2 jer kat tekak nie lily.

alahai....zara buat peel yerk....tp tulah...kadang2 anak nie mmg ada timenya menguji kesabaran kita kan...batrice pun selalu buat macam tu....kalau nak something tu...beria2 nak...melalak2....tp lepas dpt...bukan makan pun..terbiar jer...tu yang kadang2 malas nak layan permintaan dia.....

~mama danish~ said...

ida faham lily... danish ni pun sejak nak beradik ni ngada2 dia makin menjd2. mmg bley ilang sabar dibuatnyer...

tp bila dah marah2 + cubit 2 rasa kesian plak kan...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

X tahan tgk ketam masak lemak cili api tu..sedapnyer..

Alahai zara buat peel yer..sian kat mama dia..peel nk dpt adik mmg cam tu kut..diorg nk bermanja lebih2 dulu sblm adik kuar.. :)

Sha@Mama Tina said...

A'ah la Lily..ms peknen sekejap aritu pun sgt tak tahan sabar tau dengan Tina..sungguh menguji kesabaran aduhai..

dapat bayangkan adegan guling2 tu sebab tina kalau merajuk pun akan bergolek2 meniarap2 segala..fuh..berasap kepala tengok aksi dia..

sabar byk2 ek..kang darah naik plak..susah..mmg cenggitu kot bila org nak dpt adik ni..perangai lain mcm jek..

Dilla Ady said...

dilla paham situasi lily...dilla pun kekadang bengang gak..kite nih da la marah die wat perangai..marah lagi sebab malu ngan org keliling yg tgk kite..mau tak naik tangan..

mungkin la agaknye zara nak perhatian kot dari lily sbb die tau pasni da ade adik die kena mengalah dalam banyak benda..so, skang la masanye..


lily jaga kesihatan bebaik..btul tu, jgn tensen2 sgt takut darah naik da susah pulak..

@>--ummi zahra--<@ said...

lily..my zahra pun mmg mcm tu..bukan main lagi kalo x dpt ape2..hangin di buat nyer..siap guling2 yang tak tahan..tu belum dier baling2 barang lagi..mmg slalu lah cubit ni hinggap kat peha zahra..tapi, bile kite wat camtu, kesian plak kan..tp, tu lah, dah tak tahu nak wat camne dah..

Yan said...

sampai berguling atas lantai?? so far qis tak penah lg jadi camtu..
plg terukpun dia mengaruk.. duduk atas koridor yg kotor lepas ujan then p cium lantai tu.. tupun betul2 berdepan ngan kedai kitorang.. klu kat hypermarket dia wat camtu mmg gawat..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

ala,lily.kita senasib.asek hot temper jek.kdg hubby pun tegur, noly asek nek tgn kt zahra.ye lah, kite letih layan sikap ngengada dia.tu yg hilang sabaw tuh.
harap Allah bg kekuatan kt ibu2 mengandung cam kite neh..

cam sedaplah popia lily tu.share lah resepi.n, lauk kite sama lah ahad lepas.noly pon masak ketam masak lemak cili api..

nza said...

biasa la org pregnen cpt naik hangin...n kt org tua, bila anak nk dpt adik pn akn wat perangai gak....depa mcm nk tarik perhatian...tu yg kita hilang sabar...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016