Sakit tekak gara2..

Pagi2 dh terjerit2 marahkan Zara..huhuhuhu

Seriusly, mmg kesian sgt2 ngan Zara arinih..budak kecik umur 2 tahun stgh kena dgr mama die menjerit2 emo sbb anak tk reti bangun pagi..yess..mama tau Zara kecik lagi..tak patut marah kan die..tp seriously, mama tk leh kawal psaan..dahlah desakan dari bos n HOD yg dh warning mama tkleh lewat dtg kerja lagi..konon nnti klu mama tk berubah attidue, diorang akan pastikan benda ni effect pade bonus ngan kenaikan..so, mane mama tk tension..nk jaga attitude as pekerja makan gaji, n jugak nk jaga attitude as mama yg baik..

Act, Zara mmg start meragam sejak few mth lepas..tp tkdelah hari2..kadang2 ade hari die ok..n kdg2 mood die KO..and selalunya bile terkena mood die KO tuh, mama mmg akan layan die, pastikan mood die ok baru mama antar die pi nuseri..mama mesti pujuk die baik2, layan die baik2 n try pahamkan ape kehendak die..sbb die ni meragam kadang2 tk kire waktu..sumtimes, mama dh elok bgn awal, tetibe time nk gi kerja baru nak meragam. So,bendalah ni yg sbnrnya effct pade KELEWATAN mama..klulah bos2 mama pham keadaan mama ni kan, mama rase mcm hargai sgt2..tp ape nk buat..mama ni org bawahan jek..kerja pon makan gaji..so nk tak nak kenalah ikut company rules..cume tulah, yang sedeynya bile nak sgt ikutkan company rules, jadi mangsanye Zara..mama dh tk mampu nak pujuk die baik2 wktu pagi..klu die buat perangai, antara mama terpaksa marahkan die, atau mama terpaksa tinggalkan die dalam keadaan menangis ..sedih tak..

Ini baru ade Zara..kalau ade adek mcm manelah..hope sume dipermudahkan nanti..=((. Buat mase nih, mama akan cube bersabar dulu ngan keadaan nih..harap Zara pon bersabar klu mama marah2 yek..mama sayang Zara tp skang dh tk mampu nk layankan Zara manja2 mcm selalu..kena pikir cara utk die senang bangun pagi ni..huhu

Klaa..nak menenangkan diri dulu..ingat nk start update psl aktiviti kat Melaka weken aritu, tp nmpaknye tertangguh lagilah gara2 entry emo mama nih..apepon, gi melaka kali ni rase cm penatttt sgt but puas hati..dpt melawat baby best fren mama tuh, dpt sntai weken ngan papa n Zara, n dapat jalan2 bwk Zara tgk animals..(sadis kan..weken dh hepi2 tetibe Isnin balik kerja ngan mood emo..haihhhhhh)

8 comments:

Ummi Eisya said...

alahai,siannya la dgr..tula,dah nama makan gajikan..kena la follow pe yang perlu..aku pun skrg ni mmg dah tak terhandle eisya lagi klu dia ngamuk..kadang2 mmg aku terpukul dia..bila dia nangis aku rasa mcm menyesal lak..tapi dah tak leh kontrol emosi masa tu..dah la ngan sarat bawak perut lagi..sama2 la kita sabar ngan karenanh anak2 ni..

Dilla Ady said...

sian kt zara..tp dilla pun slalu berangin kalu acha moody..ckp bebaik 2,3 kali..masuk 4 kali tak jalan..mmg jadi tarzan la..

mungkin zara nk perhatian lebih kot sbb die tau nnti die nk dapat adik..sian kt die..

bile da marah2 kan lily, cube balik nnti pujuk die beli food or toys yg die suke n buat die senyum..

[-suziey-] said...

huhu..sian zara..ye la dia mana tau ape..dia xsonot ko g nursery tu? cuba spotcheck tgk ape jadi time kt nursery..minta2 nothing serious la..haih kt pn kadang mmg jadi tarzan la pekikkan si aQeel..mmg dugaan nk membesarkan anak..kena byk sabar..

lily azliyana @ mama zara said...

ummiEisya- tula psl..dulu mmg tk kena tegur bile dtg lewat ke opis sbb tkdelah selalu sgt..tp 2 bulan terakhir ni dh start dpt warning..so, mmg tkleh layan sgt kereneh die pagi2 tuh..tp tulah, bile dh marah rase sian sgt2 plak..=(

dilla- selalunye ptg die ok..n kite pon mmg jenis melayan die gile2 time ptg smpai malam..bwk die pi playground..gi ekdai belikan air n makanan fevret die..tu yg kdg2 rase tension sbb rase kite dh buat sehabis baik nk layan die, tp die lak leh buat perangai ngan mama kn..haih..

suziey- die ok jek kat sane..cume part bangun pagi tu yg susah sgt sbnrnya..time ptg nk balik tu muka slalu hepi2 jek..huhu

Sue said...

gitu lah kot perubahan hormon masa ngandung. masa peknen khalish dulu, teruk damia kena marah. kdg benda kecik pon kite dok marah dia kaw2. masa dlm pantang pun sama. agaknye kite berpantang n pay more attention kat adik, so dia wat perangai. hangin la kite.. heheh.. salahkan hormon. salahkan hormon! hehehe

Nana said...

lily..kita kan mmg selalu jerit ngan damia hahaha
dah tu..orang ckp elok2 dia xdengar..nak kena jerit baru dia dgr...
kita lagi rela jerit dari pukul sebab klw pukul pon dia bukan reti apa kan..so kt umah tu mmg mcm mak tiri je la klw ber2 ngan damia hahaha kita ni garang heee

Izan Ishak said...

sabarlah lily...dulukan masa k.izan anak baru sorang, pregnant plak masa tu...mmg muhaimin buat perangai je tiap2 hari nak bangun pagi. mmg selalu marah2 dia...kena cubit lagi. bila dikenang2 sedih sgt rasanya~~~

**skrg dah takde situasi camtu sbb dok umah...kalau tak mesti sume jadi mangsa ummi marah tiap2 hari~~

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

biasa ar tu lily, sama jek kte ni.zahra pun liat bgn pagi.kalo zara sekali-sekala,Zahra ni lg dasyat, seminggu 2,3kali menanges bile kejut bgn pagi.tensen!!!
boss mmg kena buat2 paham lah, kte ada anak kecik.kalo anak tu dah besar n paham bahasa, xpe lah kan. ni bdk umo xsampai 3thn, mmg kerenah byklah..sabaw jek la...
norly mmg garang ngan Zahra, kdg tu lebih garang dr papa dia.tp, tu pon kdg zahra xmkn saman...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016