Hari Keluarga Hj Hasan Anum Teruno Joyo Al-Kudusi

Hari Sabtu lepas bersamaan 2 Okt berlangsunglah majlis hari keluarga Haji Hasan Anum Teruno Joyo Al-Kudusi yg julung2 kali diadakan bertempat kat umah keluarga mertua mama kat Parit Raja..Kalau nak tau, mmg nilah pertama kali lebih kurang 400 orang yg terdiri dari generasi ke-3 hingga ke-7 keluarga ni dikumpulkan..utk majlis yg diadakan 1st time mcm ni, kire oklah kan..cume mungkin bosan sket sbb aktiviti utk org dewasa lebih kepada dengar ucapan, ceramah n tahlil semata2..utk kanak2 plak, diadakan pertandingan mewarna, tiup belon dll utk elakkan diorang dr kebosanan lah kan..hehe

Act sume keluarga terdekat ditugaskan jadik AJK termasuklah papa Zara..tp disebabkan papa tk balik, maka terlepaslah die dr wat keja kan. mama? kerja utama mama cam biasalah..melayan Zara semata2..hehehe..minah tu kan mmg pntang berjauhan dari mama..as long as mama ade kat sebelah, tak meragamlah die..tp, jaga Zara pon leh tahan penatnye..mklumlah, bebudak kan. kejap layan die tgk tv, kejap layan die melukis, makan, jalan2 tgk orang n macam2 lagilah..

Opsss..utk pengetahuan gak, act Zara ni kira generasi ke-6 lah dr keluarga arwah Hj Hasan ni..meh tgk susun aturnya..


Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril-Generasi ke-6
Riza Shahril bin Mohd Saad (papa Zara)- Generasi ke-5
Mohd Saad bin Asmuri (atuk Zara)- Generasi ke-4

Asmuri bin Salam (moyang Zara)- Generasi ke-3. klu tak silap satu2nya yang masih hidup di kalangan generasi ke-3 ni ialah moyang Zara nilah..umur dh dekat 100 tahun pon n dijaga oleh ayah n mak mertua mama
Salam bin Hj Hasan - Generasi ke-2
Hj Hasan Anum Teruno Joyo Al-Kudusi
(nama pelik2 kan org dulu2..nway, great,great,great,grandfather Zara ni asalnye dari Indonesia sana..)


Meh layan plak serba sedikit gmbar yg smpat mama amik mase hari keluarga tuh


Banner hari keluarga..


Ucapan dari ketua2 keluarga yang mostly dari generasi ke-4


Suasana kat kaunter pendaftaran..sume yg hadir kena mendaftar nama utk dikumpulkan dlm 'Buku Keluarga'


Tetamu2 yang tgh dgr ucapan n ceramah


Pasangan baju hijau tu mak n ayah mertua mama selaku org kuat majlis nih..yg sepasang lagi tu makcik n pakcik papa yang bongsu..most of hadiah n doorgift ditaja oleh makcik n pakcik papa nih


Mama n Zara yg kesepian w/o papa..huhu


Zara n Cik Anem lak..jalan2 tgk org tgh daftar


Pertandingan mewarna utk kanak2...


Mase ni tgh sesi bergmabar beramai2 sbnrnya utk dimuatkan dlm akhbar Sinar Harian. malangnye, dek org terlalu ramai maka mama tk berjaya nak menyelit sekali utk bergambar..sadis kan..


Menjelang tgh hari, majlis dh berakhir. mase nih tinggal sepupu2 terdekat jek kat rumah



Tgk plak antara aksi anak dara mase hari keluarga ni berlangsung ye..=)


Sibuk nk mewarna n menconteng2 buku die nih..ajak gi tpt pertandingan mewarna tu tkmau plak..heheh


Melukis smpai muncung2 mulut tuh..=p


Layan Zara makan.. laksa kosong pon die baham jugak dek tak tahan pedas ngan kuah laksa..




Budak kecik yg tk mau berkawan..dok berkepit ngan mama jeklah


Zara tgh feeling2 ngan gmbar papa..patutnye frame gmbar ni atuk nak gantung kat dinding tp Zara tk bagi. die dok simpan frame ni utk diri sndiri..dh rindu papa lah tuh..heheh


mase nih tgh layan perasaan tepi parit..=p





Itu jeklah yg nak diceritakan psl majlis hari keluarga tuh..maybe next time diorang nk organize lagi kumpul reramai mcm nih tp harap2 mase tuh dpt wat kat tpt lain yg lebih happening lah..this time umah mertua dipilih sbb menghormati moyang Zara yg masih ada tu..


p/s: Wlupon tk tolong mase majlis, tp pas majlis tu mama bertungkus lumus gak menolong ape yg patut. mostly kerja2 membasuh pinggan kat dapur lah kan..pastu kemas balik isi umah yg dh bersepah2..part luar umah mcm kerusi2, dulang buffet dll kerja berat mama tk campurlah..keadaan mama kan tak berapa mengizinkan..heheh..tp tulah, setakat kemas dlm umah pon dh rasa penat semacam..tkpelah, sesekali kan..yg penting syukurlah mama dpt balik wakilkan papa tuh..=)

7 comments:

mama_umar_maryam said...

meriah btul2 nih! bestkn ade gathering camni,atleast kenallah jugak sedare yg dekat n jauh,jadi klu terserempak kt jalan blhla tegur sape ;)

lily azliyana @ mama zara said...

Zety- heheh..tk smpat nk kenal2 pon..ramai sgt tetamunye..hope yg generasi muda2 ni buatlah group kat fb tuh..baru senang nak berhubung2 kan..=p

Nana said...

wah beznye selalu tgk dalam paper gathering mcm ni tingin je nk rasa perhimpunan kelorga mcm gini

kakyong said...

menariknya ade majlis mcm ni...
keluarga besar kami ni ntah bila la nak buat hari keluarga mcm ni.. mesti meriah... boleh kenal sedara mara dr 1 keturunan..

Ummi Eisya said...

best jugakkan ada majlis macam ni..leh kena semua kaum keluarga..tapi nak rancang tu mesti susah skit..nak kena rancang bebetul dan set time supaya semua org dapt pergi..

lily azliyana @ mama zara said...

Nana- hehe..yg ni pon masuk paper tp tk de sape update bile kuarnye..lagipon muke kite tk berjaya menyelit time amik gmbar tu kan so malas nk tgk paper..haha

Kak Yong- mmg meriah bile dpt kumpul reramai mcm nih..tp tula..org2 tua jek yg rajin dok berkenal2an..kitorang yg muda2 ni cam segan2 plak..hihi

UmmiEisya- mmg susah pon nk plan. dgr kate mkn bertahun jugak sblum berjaya organize majlis ni..part paling susah nk jejak balik salasilah keluarga tula..kena interview byk org..=)

YatieJay said...

Besarnya family Papa Zara! Kagum dgn mereka yg gigih mengorganize dan mengumpul sanak sedara...

Baguslah lily ni....kalau akak husb takde, akak tak gi majlis tu...hehee

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016