11.10.10

Sume org berebut2 buat entry 10.10.10 semalam, tetibe mama sibuk buat entry 11.10.10 plak kan..hehehe..act baru teringat..arini 11.10.10, genaplah Zara 2 tahun 6 bulan . so saje nk stori mori psl anak dara ni memandangkan mama pon lame tk tulis ttg milestone die dlm blog kan..

Opss..sebelum tuh, layan dlm gmbar anak dara mama nan sorang ni k..=)







So, di usia 2 tahun setengah...

~ Zara masih berusaha utk bercakap lebih lancar..ngan kate lain, minah ni masih lagi pelat2 yek..hehehe..klu siapa perasan, Zara mmg start bercakap agak lewat. umur 2 tahun ++ baru start ckp few words ngan jelas..so skang die dh leh cakap agak jelas gak, cume ayat2 die tu takdelah pjg lebar sgt..but still boleh paham (most of the times mama lebih byk paham ape yg die cube ckp berbanding org lain)..tp sumtimes, time die bebel2 sndiri, kuar gaklah bahasa2 jerman yg sukar difahami tuh..=p

~ Masih dlm usaha belajar mengenal huruf..target mama umur 3 tahun Zara dah kena kenal sume huruf..tp tulah..disebabkan hormon MALAS mama skang, asyik terskip jek wktu study die..wat mase nih Zara baru kenal huruf A, B, C, D, E, F, G, H..pastu die tk mau smbung..tros nk belajar lompat2 so kenal plak ngan huruf M, O, W ngan R. itupon baru smpat ajar huruf2 besar jek..huhu..agak2 tercapai ke target mama nih ek..huhu. nway, mama plg suke skang bile Zara bukak buku cerita die, or ape2 bukulah..die akan cube sebut huruf2 yg die dh kenal yg ade pade perkataan2 dlm buku tuh pd mama..=)

~ utk nombor pon sama..dari dulu asyik 1 smpai 10 jek die pndai kire..mama yg salah kot sbb tk usaha nk ajar die lebih dr tuh..huhu

~ Sedang berminat nk belajar mengenal warna..Warna yg paling die cam buat mase ni ialah biru, kuning ngan purple..skang klu nmpak benda2 ngan kaler yg die kenal, die akan sebut benda tu ngan kaler2 nye sekali..cth bas biru, keta purple, lori kuning, ..lain2 warna yg die dh kenal ialah pink, merah, hijau n oren. cume kdg2 bile warna2 ni die nmpak ngan tone2 berbeza, mulalah die konpius balik..hehehehe

~ Hobi utama sejak dulu hingga kini ialah 'menulis dan melukis'..but kebiasaanye lebih pd cotenglah kan..hehe..kat umh ni mmg banyak sgt set menconteng utk Zara..dari buku2 n kaler pensil, marker n whiteboard smpailah magic board yg boleh padam2 tu kan..

~ Suka sgt ikut cara mama bercakap..cth nye..bile mama bagi arahan, die akan jawab..'OK..'. pastu klu nak ckp sesuatu ngan mama die ulang2 sebut ngan perkataan 'kan' cthnye "ni besar kan mama..kan..kan.."..lagi satu mama suka sebut 'gak' (jugak), pon die dh terikut2 cthnye "ni cantik gak"..hihihi

~ Alhamdulillah, sejak masuk umur 2 tahun Zara dh jarang jatuh sakit mcm dulu..bukan takde demam or batuk or selsema langsung..tp at least tk terlampau kerap mcm mase die kecik2 dulu..maybe antibodi dh improve kot..mama doakan Zara sntiasa dikurniakan kesihatan yg baik ye sayang

~ Masih lagi berpampers smpai skang..hehe..klu ikut papa nk suruh start ajar die free diapers..tp sekali lagi, dek hormon MALAS mama nih, mama rase tk sanggup plak nk basuh kencing Zara yg kompem akan merata2 di peringkat awal tu kan..(teruk tol mama ni kan..mmg dasar permalas)..tunggulah die btol2 fasih bercakap n paham bile mase nk bagitau mama nk yak ke, nak kencing ker baru mama sedia ajar die..tp still, target 3 tahun utk die free diapers..paling tidak, mase mama pantangkan adek Zara kat kmpung nanti, nenek lehlah kot ajar die tk pakai pampers..nenek kan rajin dr mama..heehehhe. hopefully, misi akan berjaya nanti..=p

~ Stil ngan sifat penakut ngan org..yup..Zara cume akan berbaik ngan org btol2 yg die kenal jek cthnye makcik, pakcik, atuk nenek n kazen2 die..klu ngan org luar, mmg take time die nk mesrakan diri..sbb tu bg sesetengan org or budak nmpak Zara ni sombong n tak reti berkawan..doklah asyik nak berkepit ngan mama jek..pelik gak walhal die dok kat nuseri kan..sepatutnye skill bersosial tu dh ade dah...=p


Aiseh..dh tak tau nak tulis ape lagi..patutnye entry mcm ni kena wat draft dl baru leh tulis details kan..hehe..tkpelh, mama tulis seadanya jek..jangan plak dibandingkan Zara ni ngan budak2 baya die yg lain ye..rasenye banyak jugak yg Zara dah tertinggal di usia die skang ni, or kalau ade yg terlebih ke tk tau plak..tp lain budak kan lain pencapannya kan..yg penting Zara sntiasa sihat, n jadik anak yg baik k..mama n papa sayangggggggg Zara sgt2..=D

7 comments:

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

wah!zara lg hebat lah!!!
malas-malas lily, lg PEMALAS norly tau. zahra yg 11hari lg nak 3thn, masih lom mampu buat apa yg zara bleh buat tau...
tp, norly xpenah paksa.janji dia nak mencuba...
marilah kte sesama training anak2 dara kte free-diaper.hehe

lily azliyana @ mama zara said...

Norly- haha..smoga budak berdua tu berjaya difree diaperskan..mklumlah, masing2 dh nak ade adik kan..kenalah jadik big gurl n berdikari ye tak..leh jimat duit mak bapak beli pampers banyak2 pon ye jugak..kekeke

Izan Ishak said...

lily...twins izan pun blm free diapers lagi. ntah sampai skrg ni takmo kalau tak pakai pampers...

**ke ummi pun malas...sekali kencing rata2 2 org tak ke haru...huhuhu

intanmaria said...

huhuhuhuhuhu..anak kita pun still berpampers lagi..sebab reason yang sama macam mommy zara..

huhuhuhuhu..tgh preggy..banyak dugaan..hormon tak menentu..
_________________________
http://mariaariffbaby.com

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- hehe..Izan lagi susah ek..klu nk train, sekali 2 org tuh..=p

Maria- btol2x..kang klu train skang tk pasal2 asyik jadik mangsa marah dek kencing bersepah2..huhu (ceh..alasannnnnn lagik..=p)

nza said...

OK LA TU..kiranya zara dh kenal huruf n nombor...bagus la lily cz rajin ajar zara..kak nza dulu jgn harap, anak2 pndai kt SK jerr...hu...

@>--ummi zahra--<@ said...

ade mase kan ajar zara..kite ni kdg2, balik umah tu bz jer..tak sempat nak ajar my zahra byk bende..skit2 je..tp, kdg2 rase, my zahra ni byk belajar dkt umah pengasuh..sbb anak pengasuh tu dah umur 3 tahun kan dan byk ajar my zahra..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016