Induce oh induce!

Mula2 nak tanye..sape kat cni yg bersalin dulu kena induce angkat tangan!!hehehe

Act mama pon tk pasti mcm mane std procedure utk induce nih..mama malas nak surf internet..so klu sesape rajin nk explain silalah yek kat ruangan komen nanti..

Yg mama tau, ade org induce ngan cara masukkan ubat kat ‘ bwh’ nun..ade org kena induce just masukkan drip water jek kan kat labour room..lain2 cara induce, mama tak pasti plak.

Dulu, mase bersalinkan Zara, mmg mama kena induce ngan cara masukkan ubat/pil kat bwh..tk silap mama ubat tu Prostin name die..mama di’paksa’ bersalin atas alasan high BP..actually BP mama still terkawal ngan bekalan ubatan, tp disebabkan kebetulan mase tuh kepala bby pon dh ade kat bwh (means bby dh sedia n cukup matang utk dikeluarkan), maka dokter pakar kat hosp batu pahat tros suggest mama utk bersalin awl wlupon ikut due date ade lagi 2 minggu

So, bayangkanlah..mama masuk hospital ngan takde bukaan langsung..2 kali mama kena masukkan ubat lalu ‘bwh’ tuh..n seriously, proses memasukkan ubat tu mmg sgt SAKITTTTTT..tak taulah samada mama mmg spesis tk tahan sakit ke ape..tp mama fobia gile bile ingat part kena seluk2 ngan dokter tuh..sbb each time pas seluk masuk ubat, few hours pas tuh kompem kena seluk lagi utk cek bukaan..perit okeh..=(. ..then disebabkan bukaan mama mcm low progress sket, so after ubat kedua dokter try ‘bukakkan’ pintu rahim mama secara ‘manual’. Means dokter korek sket ngan jarilah nk bagi bukak kan..yg itu lagilah..smpai terjerit2 mama menahan kesakitan..huhu. akhirnye, bukaan jadik 3cm sebelum mama ditolak masuk ke labour room. Then kat labour room, mama dimasukkan plak ngan ubat induce thru drip tuh.. after an hour or two, bermulalah sakit contraction yg amat sgt tuh..huu. Itupon nasib baik air ketuban dh pecah sndiri mase kat dlm wad lagi. .agak2 klu dokter yg pecahkan ketuban tu sakit tak? Tk silap nk pecahkan ketuban diorang guna alat yg pnjang n ade muncung tajam kat dpn tu kan..huhu

Nway, disebabkan itulah, mama sgt serik utk diinduce lagi..yes..wktu tu mama diinduce utk kebaikan mama jugak..tp tulah..klu boleh dielakkan, mmg nak dielak lah..tp kalau kali nih mama ditakdirkan kena induce lagi atas sebab musabab yg tk dapat dielakkan, terpaksalah mama redha jua..yg penting, baby selamat dikeluarkan ye tak..=)



Inilah budak yg selamat dilahirkan selepas mama dok hospital 4 hari 3 malam..=p. mase Zara bby nih, ramai tegur muka die cam boboy..hehehehe







p/s: Ini entry saje2 jek..tetibe nk sebut2 pengalaman bersalinkan Zara dulu..huhu..kalau nk tau, dekat 2 tahun jugak br ilang sket fobia mama nk beranak semula tuh tau..=p

p/s2: Perasan tak bantal busuk Zara..mase bby mmg wat alas kepala..time dh besar nih, bntal tulah yg setia dipeluk ke sana sini..heheh

13 comments:

Yan said...

akak festime dulu induce jugak..
tp bukan masuk ubat.. since baby dah overdue.. so akak disuh masuk spital.. kebetulan hari tu jugak kuar 'tanda'.. so depa tak jadi induce agak.. tp lepas sehari dua stay situ still takde tanda2.. bukaanpn baru 3 cm.. dah ditolong bukak jalanpun masih camtu.. sakit jek lebih tp tak beranak jugak.. so doc decide.. pecahkan ketuban akak.. tak berapa igt sakit pecah ketuban.. tak sakitpun kot.. aleh2 jek dah basah hehehhe.. inducenye tu time kat labor roomla.. utk bg lebih cepat bukaan derang bg induce air tu.. yg mcm picagari bapak besar tu ahahaa...
bab seluk2 tu... pada akak tak sakit.. juz akak tak suke diseluk2..
Alhamdulillah kelahiran kedua.. sekali jek seluk.. tgk2 dah 6cm..

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Yan- tulah..agaknye sy yg spesis tak tahan sakit kot..tk tau apsal takut sgt part kena seluk2 tuh..tu yg klu boleh utk anak 2nd nnti dpt meiniumkan proses seluk menyeluk tuh..huhu

mama tisya said...

induce ni ada 2..samada msk ubt kt tgn(drip) or msk ubt kt bwh(kt tutttt)...kita dlu pn kena induce gk...sebab kena induce ni ada mcm2 faktor...samada dh overdue or nk cptkn gesaan utk bukaan...kita dlu kena induce utk cptkn gesaan tu psl msk ubt kt tgn(drip)...kalo yg overdue or ada masalah lain rsnye kena msk ikut bwh tu..dgr citer dr kwn2 lg sakit kalo ikut bwh tu...kita dlu yg drip tu pn sakit gk tp alhamdulillah bole bertahan even rs nk amik epidural tp tk sempt amik epidural cz bukaan cpt smp 10cm:)

lain org lain pengalaman bersalin..smoga lily dipermudahkan smua nanti

liyanadiabu said...

alamak...oh...tidak...takutnyer..dahlah nak bersalin nie...bila dah tiba nak dekat2 nie..byk pulak terbaca cite pasal pengalaman nak bersalin...oh takutnya............

nza said...

sayaaaaaaaa(angkat kedua2 tngan)!!!!
4 org anak akak induce cz akak ni pregnant xmcm org lain..org lain 9 bln dh brsalin ttp akak 11 bln br brsalin..tu pn kena induce...kalu idak mau 1 thn pregnant...tiap kali pregnant akak trpaksa sorokkn tarikh sebenar cz takut kena induce ttp trkena gak..baby xnk kluar..hu.hu.hu...
masa masukkn ubat kt bwh tu rasanya xsakit ttp bab2 kena korek2 tu kiranya biasa la cz kita g spital masa xsakit..so doc asyik dok korek nk tgk jln...jgn risaulh lily...

Diamilikku said...

akak induce masa lahirkan dua2...alesha induce guna drip..masa tuh agak sakit sebab first time kan..tapi mujurlah bukaan akak cepat..so tak lama lah menanggung sakit...masa aisy pun induce jugak masukkan ubat...sekejap jugak..memang tak sakit sangat..plus boleh layan FB lagi masa tuh sampai la masuk labour room...hehehehhe...agaknya akak nih jenis tahan sakit kot...:)

Nana said...

kita dulu bersalin xtau pon kita unduce hahah punyala bengap...dah balik umah kwn2 dtg umah kan kita cite la kita kena masuk air time LR tu pastu kengkawan ck p eh klw masuk air tu induce la tu hahaha sian baru tau kita ni kena induce sebab bukaan lambat sgt dari 2cm dia lama nk buka ke 1cm berikutnya

Sue said...

tak penah lagi, tapi hampir kena induce la masa khalish dulu sbb BP tak stabil masa sehari sblm duedate. Doc suh admit ward sbb nk induce esok tu on duedate, dia kata tak leh tunggu lama2. Tapi mujur dia cek bukaan kemudian tu, tau2 da 4cm. so terus tolak labour room je la. Kes sama mcm nk bersalinkn damia. BP naik sehari sblm duedate. Agaknye proses bukaan tu yg buat bp naik kot. ehhe

Owh.. kalau doc pecahkan ketuban tu tak la sakit mana pun. cewah. cuma masa dia seluk tu mmg sakit, then dia terus masukkan pencucuk tu, tau2 panasssssss je.

ninieZUERYANNIE said...

lily, takutnye aku.. dulu mase Qisya aku induce yg drip tu, xde masuk2 pil kat bwh.. mase pecah air ketuban, alhamdulillah aku x perasan pon bile mase dr pecahkan.. alih2 dah basah.. bab seluk tuh, ade yg ok.. ade jenis tgn yg rakus tuh, mmg sakit giler okeh! sakit ke x sakit, mmg x suke la.. tp nak buat cane, dah mmg tu procedure die kan.. lg satu, aku x suka masuk tiub nak kencing tuh.. sbb masuk air, jd byk sgt kencing.. dlm labor room 2 kali kencing.. hmmmm mcm2 pengalaman.. semoga pengalaman kite utk yg akan dtg lancar & xde masalah kan lily..

Dilla Ady said...

dilla takde pengalaman camni...drip pun mase operation tiroid dulu...

sakit bersalin pun dari kul 7 ptg sampai ke 7 pagi esoknye...7.40 da bersalin da..

tp, walaupun org kate nampak macam mudah....seriously, sangat2222222 serikkkkkkk nk bersalin lagi..mungkin sbb dilla ni penakut kot..hihi..

boleh tak, nak anak cam citer kartun tu...burung datang pos jek anak depan umah...huhu

littlehumblelynn said...

hai

selalu baca blog nih
anak pertama mmg induce..after 17jam baru bersalin..guna prostin 2 bijik..mmg seksa

anak ke2 -menyerah dr utk induce
x smp 3 jam dah bersalin..guna prostin & water drip sekali..azab jugak!!

kakyong said...

kakyong dulu masa bersalin kan Anis.. sbb dia dah tak gerak >24jam.. mengeras jer.. & rekod kakyong memang bersalin pada awal minggu ke37.
tp x masuk ikut bawah, hanya drip air jer.. pkl 7 am masuk drip, pkl 11 pagi selamat bersalin..
air ketuban pun doktor yg pecahkan bila bukaan dah 8 cm..
kakyong masa pregnant perut besor.. air ketuban lebih. bb kecik 3 kg jer...

Sakit tu biasa lah... sakit bersalin, once bb dah selamat, rasa sakit pun hilang..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

if masukkan air kt tgn tu, kire induce eyh???tatau pon..hahaha
norly pun Dr masukkan air kt tgn pas air ketuban pecah seniri.pastu laju jek bukaannya..terus tolak ke labour room...
sakit bersalin kan sakit kedua selain mati, so itu yg perlu kte korbankan tuk jd seorang mama.redha jek la :)

p/s: sesama lah kte doa, yg ke-2 ni lebih mudah.amin.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016