Libur di Bali: Hari pertama (Pt 2)

Jarak dari airport ke Uluwatu memakan masa lebih kurang 30-40 minit..sebenarnya kat Uluwatu ni terdapat pura (temple) yg terletak kat atas tebing tinggi. act, kat bali mmg banyak sgt temple..but kitorng tkdelah masuk temple tu sume..just menghayati keindahan kat kawasan sekitar jek sbb temple2 ni sume lokasi die mmg cantik2..=)

Sebelum pergi Bali dulu, mama pernah surf pasal Uluwatu temple ni..most of tourist kate kat sini banyak sgt monyet yg mengganas..kirenya sgt2 tak digalakkan memakai baang2 aksesori mcm cermin mata, anting2, dll..kamera pon kena hati2 pegang sbb takut dirampas monyet..mama awal2 lagi dh masukkan puting n bantal busuk Zara dlm beg..bahaya wooo klu ilang..mau menangis 4 hari 3 malam budak kecik tu..ekekeke..

Nway, smpai kat kawasn Uluwatu tu, mmg tgk banyak monyet..tp yg kelakarnye, monyet2 tu sume tk aktif pon..masing2 gemuk n boroi2 belaka..duduk jek tunggu org bagi makanan..haha..agaknye dh ari2 dpt makan free, diorang pon dh tak agresif..Zara plak sgt teruja tgk monyet..sejak balik dr Uluwatu tu mmg dh pndai sebut 'monyet' dh..=D

Jom cuci mata tgk pemandangan di Uluwatu..mmg sangat2 breathtaking..tempat ni berada di atas tebing tinggi.dr atas tebing tu leh tgk pemandangan laut yg luas terbentang, plus ombak yg menghempas kuat kat tepi2 batu..cantik sgt2x..!!


Beautiful surrondings of Uluwatu













Nak masuk Uluwatu ni kena sewa kain lilit/kain sarung sebenanrya..klu yg berpakain sopan cam kitorng ni, just kena sewa kain lilit kat pinggang tu jek..mama pon lupe tanye apsal kena pakai kain tuh..utk 2 org, just bayar rp6000. petang tu mmg ramai2 sgt2 tourist kat sana..cuaca pon panas sgt..Zara punye gmbar sume dh tutup2 mata sbb tak tahan panas..Act kat Uluwatu ni terkenal dgn tarian Kecak..tarian Kecak ni kire mcm traditional dance diorangla..utk tgk, kena bayr Rp75000 seorang..tp disebabkan tarian ni akan dibuat wktu sunset (kira2 kol 6pm) maka kitorang amik keputusan utk tak tengok tarian tu..lagipon tk yakin Zara akan bertahan selama 1 jam duduk diam tgk org menari..hehehe..*papa kata leh tgk kecak dance tuh dlm you tube jek..=p*


Zara n family @ Uluwatu










Zara ngan driver of the day, Bapak Lengah Gunawan..Zara suka ngan pakcik nih sbb lebih kurang cam atuk die kot



Monyet2 di Uluwatu..yg tua2 mmg gemuk n boroi..yg monyet muda tu jek nmpak aktif sket jalan2 kacau org


.
.
.
Lebih kurang jam 5.30pm kitorng pon bergerak balik..tros menuju ke Jimbaran Bay untuk makan malam kat tepi pantai..tunggu lagi next entry k..=D

15 comments:

mariaariffbaby said...

huhuhu..
best nya!!!

upload lagi pic yer?
em, stay kat ner ek?

Mama_Aqish said...

canteknyer pemandangan...bestnyer pi bercuti ke bali...hu..hu...tomei zara...

Sidratul Muntaha said...

cantik lorr tebing - tebing..
syukur..
indah betul ciptaan Allah tu.
by the way..
seb baik tak tgk tarian kecak tu..
dahlah buat time dekat2 nak mahgrib
klu tak silap ayu
bpk ayu pernh ckp
terian kecak tu ade mentera2 ape ntah..
lebih kurang cam pure barongan yg asal dari indonesia tu
klu budak2 tak kuat semangat..mahunyer ternampak yg bukan - bukan.
cepat - cepat upload pic lagi...

nza said...

sronoknya...cantik sgt pic tu sume...

lily azliyana @ mama zara said...

Maria- kitorng stay kat Kuta..gmbar slow2 akan diupload..tk smpat nk upload sekaligus..hehe

MamaAqish- alhamdulillah..smpai jugak ke bali ni..nxt time lehla aqish plak pergi..=p

Ayu- yeker kecak pon ade mentera2..barong tu mmg femes kt bali tpi kitorng tk berani tgk..dhla topeng die menakutkan, pastu konpem ade benda2 halusnye kan..

KakNza- klu ade kamera canggih mesti g cantik gmbar..hehehe

Fara_Adura said...

Wahh.. pandai tol aqish mewarna..suke tgk die skang... rambot da panjang.. comei..cam jepun pon ade..hehe.. dulu cam boyish sket.. skang da makin ayu.. hehe

mummyseri said...

wahhh bestlah lily nengok sume pics tu..kalo dpt g sana lagilah best ek:)

Sidratul Muntaha said...

tak surelah plak tpi klu dah ade unsur2 hindu tu of course ler kot?
tak thulah plak ayu.
tpi barongan tu..sedara ayu dulu pernh kena rasuk pas tgk..
seram tol..
tepong ida mmg seram.
cepat - cepat upload pic lagi.
tak sabo nak nengok bali..

~Zetty84~ said...

takut la pulak..
tul ke tarian kecak2 ada unsur2 mantera..
canteknyer pemandangan...
sejuk je mata memandang...
seb bek zara ok dgn driver tu kan..???
siap posing amik gmbr dgn uncle tu lagik...hehe... ;p

ninieZUERYANNIE said...

wow! bestnyer.... nak ek zara ngan bapak tuh.. ok la..

alamak lily, aku rase abes entry2 ko ke bali nih mesti aku rase nak g sane plak.. ohhh semakin excited nak tau citer seterusnyer..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wow...cantiknyer pemandangan kat Uluwatu tuh...Cam teringin plak nk ke sana... :)

shila ariff said...

wah..sonoknya..mesti byk pics ni..tak sabar nak tgk semua pics tu...upload le dlm FB gak..

Cinda... said...

canteknye.. uhuhu..

mizzyN said...

mcm monyet kat sekolah kita aje

Syuhada Kamal said...

bestnye lily dah sampai ke bali..
nice view..suka sgt tgk..:)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016