Familymoon di Bali~ Epilog

Hehehe..teringat aritu ade letak entry prolog..maka tidak sahla kalau tkde epilognye kan..dlm entry ni, nak amik kesempatan utk bagi info mane yg boleh bagi sesiapa yg berminat pergi ke Bali..sbb mase mama nak pergi dulu pon, kire study bersungguh2 jugak sbb nk ensure percutian yg lengkap n sempurna..mklumla, nk smpai ke luar negara ni bukannye selalu (utk mamala), so kalau boleh nkla sume menjadik spt yg dirancangkan..=D

Sec keseluruhannya, mama sgt puas hati dengan holiday di Bali ni..summary ttg percutian mama kali nih:

1: Mama pergi wktu low season..klu tak silap low season di Bali ialah dari bulan January-April (kena cek balik).. sesuai pergi wktu ini utk percutian bajet mcm kami..ekekeke..sbbnye harga tiket kaplterbang dan hotel sume jauh lebih murah..Oh..low season ni sbnrnya adalah musim hujan di Bali..but jgn risau, wlupon hujan, tk sume tempat akan turun hujan sec serentak..cth mcm kami aritu, wlupon hujan di tanah tinggi Bedugul, but bile turun ke tanah lot, matahri panas terik mcm biasa..=p

2. Flight kitrong amik MAS..kebetulan bulan 12 aritu MAS ade buat offer utk ahli Get-the-Deal…sesiapa yg lom mendaftar get-the-deal ni mama cadangakn cpt2 daftar..selalunye tiket die mmg murah, sumtimes lebih murah dr air asia tau..

3. Hotel kitorang pilih area Kuta..Kuta ni mmg main attraction city kat Bali..tapi kitorang tk amik hotel yg dekat2 pntai n disko2 tu sume..hotel kitorng letaknye kat Tuban, still area Kuta but jauh sket dr main bndar die..facilities, bilik sume ok..cume satu kurang best sbb agak jauh dr pntai..kena jalan kaki. Byk lagi area lain korang leh pilih utk menginap mcm Legian, Seminyak, Sanur, Nusa Dua dll..ikut sedap hatila nk selesa di mana.. byk sgt choice accommodation di bali dr yg murah smpaila yg mahal2..=D

4. Driver n kereta plak survey sndiri..sbb bwk anak kecik, rasenye lebih selesa kalau dpt conquer satu kereta kan..tp kalau nk senang, booking jek ngan tour agency pon boleh..klu ngan tour agency, diorang akan uruskan accommodation, tpt lawatan, n including makan sume..mcm kitornag, kena kuar duit makan sndirila..

5. Tempat2 menarik kat Bali pon mama dh survey melalui2 blog2 org yg dh pernah ke Bali..so dpd Malaysia mama mmg dh set nak pergi tpt2 mcm Uluwatu, Jimbaran, Bedugul, Tanah Lot, Turtle Island, Kintamani, Ubud dan Tegalalang..alhamdulillah..driver tu berjaya hantar ke sume tpt yg mama mengidam nak pergi tuh..hehe

6. Kalau sesiapa nak pergi Bali, mama recommend shopping di kedai cenderamata Krisna di Denpasar, gerai2 di Tanah Lot, dan juga di Ubud Art Market..bukan ape, kdg2 driver or pemandu pelancong akan bawak kite ke tempat mahal dulu b4 gi tmpat murah..so jgn terpedaya..n pndai2 la menawar harga yek..=D

7. Sesiapa berminat ngan cultural show lehla memonton persembahan ‘kecak dance’ dan jugak ‘barong’. Dua show ni sgt femes kat sana..mama tak tengok sbb risau Zara takut ngan watak2 dlm dance tuh..=p

Utk kos percutian plak:

Flight: RM660 utk 3 orang pergi dan balik..tambah lagi RM80 utk travel insurance

Hotel: USD 41 per night (lebih kurang RM140). Hotel lengkap ngan queen bed, almari, safety box, hot shower, bath tub, lcd tv, freezer, coffe n tea maker, swimming pool,spa.

Driver: Rp400 000 utk 1 day, dan Rp300000 utk half day..kitorng aritu amik driver utk 2.5 days maka total ialah Rp1100 000 (RM 407)

(Kami booking driver daripada Hartadi Gunawan..boleh kontek die melalui emel ni - hartadigunawan@yahoo.com)

Makan: agak mahal..kena caj Rp526000 kat Jimbaran (RM193), Rp80000/head kat Bedugul (RM30) dan Rp60000/head kat Kintamani (RM22). Breakfast hari2 kat hotel..malam plak kitorang makan hasil bekalan dr Malaysia jek..hehehe (gara2 malas kuar nak carik kedai makan halal..=p )

Tiket entrance: Utk masuk setiap main attraction kena bayar..but tk mahal..tk lebih Rp10000 sorang pon..klu under tour agency, bayaran masuk ni dah included sekali dah

Glass bottom boat di Turtle Island: Sesiapa yg bwk anak. Mama recommend gi tpt ni..harga satu bot Rp600000 (RM222)..utk akt sukan yg lain mama tk pasti sbb tk tgk harga aritu

Airport tax: Rp150000 (RM55.5) seorang utk dewasa..tak tau kanak2 berapa tahun yg kena caj..Zara aritu mmg tak kena caj la..

Tips: kat Bali ni kalau korang baik hati bagila tips kat tpt2 yg patut..driver kitorng kata, utk tips bagila dlm Rp20000 seorang…papa mula2 tak tau, terbagi byk jugak kat org2 tertentu..hehe

Urut kaki di Health center- Rp65000 seorang utk 1.5 jam (RM24)

Balinese massage di Green Garden Spa- Rp120000 seorang utk 1.5jam (RM45). Mama tgk ade set lengkap spa utk 3 jam cume Rp300000 seorang (RM111)..kira murah sgt2 tu..itu harga utk spa kat hotel..klu spa kat luar lagila murah..=D

Extra cash money utk shopping, spa, makan dll: Sesedap hati nak bwk banyak mane.. kitorng pon tk kire berapa byk habis..asyik2 kuar duit jek..hehe..total tukar duit adalah jugak dlm RM1800..sume habis digunakan utk belanja shopping, makan, spa, airport tax dan duit kereta..ade certain tpt yg mahal2 tu gores kad kdt jek..=p


Ada tak tpt yg mama tk dapat pergi..??

Sape kate tak ade..kalau ikutkan, rase nak round satu bali..nasibla masa n duit tak mengizinkan..hehe..klu sesiapa nk tau lebih tntang tpt2 menarik di Bali, lehla surf kat website diroang..antaranya Bali.com..tp antara tpt yg mama menyerah kalah tk pergi ialah:

- Tgk ikan lumba2 di Lovina..life tau tgk dolphins lompat2 dlm laut..tp tptnya jauh mmg tk boleh pergi kalau setakat 4D3N
- Sunset dinner cruise
- N paling penting, ala2 terkilan gak tk dapat duduk villa..villa ni design cam rumah sndirila..siap ade private pool utk setiap villa..klu tgk design villa ni sume cntik2..tp apakan daya, harga utk satu villa sgt mahal..rase klu gi reramai ngan family leh kot amik villa ni..jimat sket..yg penting, PRIVASI!!..=D

Okla..dh pjg benar ni..harap dptla sedikir sebanyak bagi info kat korang yg berminat kan..sp yg tk berminat, abaikan jekla entry ni..=p

9 comments:

nza said...

mmg tringin sgt ttp rakyat jelata ramai sgt...mesti kos tinggi...brcuti kt msia pn dh abis beribu2 ,ma......

Nieza Ishak said...

wahhhhhhhh kena simpan duit betul2 kalo nak pi.

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nza- yekla..mcm kitorng ni untung sket sbb anak br sorang n kecik lg..byk duit leh jimat..ekekeke

kakNieza- hahaha..kitorng ni planning dh 2 tahun br berjaya nk gi kak nieza..=p

M@L@ said...

npk nyer kalo nak g tpt org ni kena spend byk duit yer...kalo tak mesti tak seronok... time shopping nanti tersekat..
mari lah kiter menabung...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tiket flight kira murahlahkan pegi blk....Tp beriban-riban gaklah abis duit nih kan... :D

Blh lah nnt klu ada rezeki nk p sana..n3 lily nih blh dibuat rujukan.. Thx for sharing... :)

Dilla Ady said...

kena kumpul duit dulu nih lily..da cukup byk baru puas hati pegi sane..tp bile bace tempat2 yg lily terkilan nk pergi tu kan, rase macam ha ah la, sayangnye lily tak pergi..

tapi takpe la, second trip maybe? with zara's adik maybe?hihihihi....

Dr faRyn faRhana said...

nanti kan kemunculan bby aina di bali (ntah bila)

hehehe :)


very informative entry lily!

E.L.I.Z.A said...

wah bagus tulis info2 ni..mmg useful ..bila la agaknya eli nk ke bali...dlm fikiran xde lg bali ni..asyik pk nk ke aussie takpun HK heheh berangan je dulu

Sue said...

thx lily. info yg bagus ni......

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016