Libur di Bali: Aktiviti Hari Ketiga

betOk..malam ni nak pulun cerita Bali hari ketiga plak..klu boleh nk setelkan sume stori dlm satu entry..hehehe...selamat membaca k..=D

Utk hari ketiga, aktiviti utama ialah nk melawat gunung Batur aka gunung berapi yg tak aktif di Kintamani (pembetulan dr papa Zara: Gunung Batur masih aktif- last meletus pade tahun 2000)..tapi, tengok dr jauh jek, tkdelah mendaki gunung batur tuh..driver kate die akan bwk kitorng kat satu restoren yg betul2 berhadapan dgn gunung batur..means, smbil makan, smbil melihat pemandangan gunung la..nway, sebelum smpai ke Kintamani, smpat gak driver berhenti di beberapa tmpat utk kitorng lawat..1st, tpt perusahaan batik..tk ingat name tpt tuh..ade proses membuat batik, n barang2 cenderahati dr batikla..harga mahal in USD so kitorng tk beli ape2 pon..nxt stop ialah dkt salah sebuah kedai cenderamata yg mama tk ingat gak ape namenye..nasib baik kitorng tk beli byk benda kat cni sbb rupenye harga jauh lebih mahal dr tanah lot n krisna..huhuh..rugi btol..



Supposedly tema hari ini ialah 'I love Bali' tp tk dpt jumpe bj size papa..maka mama sedondon ngan Zara berdua jekla..=p


Mama n Zara di tempat perusahaan batik


Kedai cenderamata yg mama tk ingat ape namenya..barang banyak best2 tp harga masih mahal jugak




Lebih kurang sejam stgh perjalanan dr Kuta, barula smpai ke Kintamani ni..kat sini pon kira kawasan tanah tinggi jugak..dr jauh dh nmpak gunung batur, bekas gunung berapi yg pernah meletup 2 kali tk silap sebelum ni..driver tros bwk kitorng ke restoren kat atas tuh (tk ingat jugak namenye..huhu..mama sudah ilang ingatan tahap kronik)..restoren ni mmg cntik sbb sediakan tempat makan outdoor yg betul2 menghadap ke arah gunung batur tu..selain tu, kat sini diorang sediakan makanan halal (harapnye bebetul halal la kan) n ade musollah gak disediakan..so agak yakinla nk berhenti rehat kat sini..=p. harga makanan buffet ialah rp60000 utk satu kepala..kitorng makan slow2 jek sbb nk rileks2 kan..cume satu yg kurang best, tk smpai berapa minit smpai sane, hujan mula turun..makanye puncak gunung batur tu tros diliputi awan n tk nmpak dr pndangan dh.mama pon tk smpat nk amik gmbar berlatarbelakngkan gunung tuh..huhuh..



Papa n Zara berlatarbelakangkan gunung Batur..*Zara serabai sbb br bangun tido..heheh*


Gunung Batur dr kejauhan..tk lame pastu ujan turun so tross tk nmpak dh gunung ni..


Zara in good mood mode..heheh


Berehat2 smbil mengisi perut..=)


Mama n Zara


Sedapnye Zara mamam kentang goreng..=p


Zara n papa



Hmpir sejam menghabiskan masa kat Kintamani, kitorang pon bergerak balik menuju ke Ubud plak..kat Ubud kalau tk silap femes ngan hasil2 seni n kraftangan kot..kat sana ade Ubud Art Market yg menawarkan brg2 dgn harga murah..nway, on the way ke Ubud, kitorng melalui satu tpt bernama Tegalalang..sini femes ngan padi bukit yg cntik..smpatla stop utk amik2 gmbar jap..ohh..bkn stakat amik gmbar tp smpat shopping beberapa brg jugak..kat tegalalang tu ade gak few kedai souvenir kat lereng2 bukit...selain tu, ramai gak penjaja2 tepi jalan yg tahan kitorang n pujuk beli brg diorang tuh..


Pemandangan padi bukit di Tegalalang..


Posing skjap kat cni..=D




Berjaya shopping sket2 hasil utk dibwk balik kat cni..=p


Smentara tgu papa membayar, anak dara ni posing2 dulu kat tangga..kasut takde sbb tertinggal dlm keta.. hehe




Yg ni gmbar kat depan Ubud Art Market..brg murah2 mmg heaven utk shopping. tp sbb badan dh penat, maka tk larat nk round habis pasar nih..bile dh balik mesia baru masing2 nyesal tk shopping byk2 kat cni..ekekeke




Lepas cuci mata kat pasar Ubud kitorng bergrak plak ke Denpasar..hasrat di hati nak pergi massage..penat dh kaki dok berjalan sakan 3 hari kan..nk gi spa dh tak smpat sbb bwk Zara kan..manenye die nak duduk diam dlm mase kitorng berspa kang..so mama n papa just buat reflexologi kaki jek mase tuh..kat heatlh centre tu ade tukang urut ppuan n lelaki so tkde mslhla..dpt urut sebelah2..tp yg kelakar, smbil mama diurut, smbil kna riba si Zara..ingat nk mintak driver tlg jaga tp minah kecik tu tak mau plak..=p..nway, nikmat sungguh dpt berurut kaki..selain kaki, dlm pakej yg kitorang amik tu termasuk jugak urutan bahu, belakang n kepala..harga sgt murah ok..cume Rp60000 sorang utk 1.5 jam..lebih kurang rm22 lah..mane nak dpt harga cmtu kat mesia..=p


Mama n Zara after selesai sesi urutan.. legaaaa rase..=D



Lepas settle berurut, kitorang menuju balik ke Kuta..smpatla papa request driver round2 area pantai Kuta yg femes tuh..mase tuh dah kol 6 lebih so mase utk sunset..ramai betol umat kat pntai Kuta..berhadapan pntai Kuta ni byk2 hotel2 besar n terkenal termasukla hard rock hotel..kitorang just singgah pntai skjap utk amik2 gmbar jek..dh tak daya nk round2 pantai tuh..=p


Sunset di pntai Kuta



Spt biasa, minah ni mmg eksited nmpak pasir pntai..ohh..perasan tk baju Zara dh bertukar..baju cekci beli kat pasar Ubud..mama tk sabar2 nk try test kat Zara..hehe




Papa ngan bapak driver..hari ni hari last kitroang jumpe die..kredit to him sbb berjaya bwk sume tpt yg mama nk pergi..=D




Malam tu, macam biase mula2 malas nak kuar..tapi sbb memikirkan malam tu ialah malam terakhir di Bali, so kuatkan smgt jugak jalan2 amik angin malam..ingat nk kuar lebih awal tp Zara ngamuk2 plak..sibuk nk tgk kartun kat tv..last2 dkt kol 10 pm gk br kuar..kitorang decide nk naik keta kuda round bndar Kuta..mahal gak, Rp100000 satu kepala (dewasa sj)..tp sian plak tgk kuda tu bertungkus lumus bwk kitroang yg over weight ni..hihi

Nway, pndapat mama psl nightlife di Kuta, mmg mama tk berapa selesala..selama ni mama dihidangkan ngan pemandangan indah n damai di tpt2 menarik skitar bali..rupenye di tgh2 bndar Kuta, suasana malamnye berlainan sama sekali..pub2 boleh didapati di merata2 tpt..suara2 band macam berlawan sesama sndiri utk menarik minat org dtg ke tpt masing2..ngan mat salleh n org tempatan mabuk sana sini..sgt menakutkan..dhla mama bwk budak kecik kan..smpai satu tahap mama kate kat papa.."patutla kat bali ni kena b**b satu masa dulu.."..mmg agak sakit mata ngan pemandangan malam tu..huhu..utk org yg suka clubing mungkin heaven duduk kat bndar Kuta ni..but utk mama n family, bukan tpt kitorang laa..nasib baik mama amik hotel yg jauh sket dr area tuh..


Kitorang atas keta kuda..1st time naik keta kuda nih..=p





Nun kat belakang yg ade tugu kaler putih tu ialah memorial peringatan utk kes pengeboman bali beberapa tahun lepas..kitorang just lalu jek..tk smpat singgah..


after pusing bndar berkereta kuda..kitorang pon tross balik hotel..rase sedih gak sbb dh last nite kat bali kan..=D..apepon..berjaya gak mama menghabiskan citer utk akt hari ketiga ni..pjg sungguh entry ni kan..hehe..lps ni ade mase mama smbung ngan cerita hari terkahir kat bali plak yek..jgn muntah darah dulu tau...=p

18 comments:

Qistina's Mama n Abah said...

lily bestnyer!!! Bila sha nak gi sana pulak...isy isy... agak2 total cost dari preparation nak gi smpi dah jejek mesia balik...berapa ek?...

tak pernah gi indon...teringin gak...

nza said...

hu.hu.hu...dh abis ek crite kt bali.....sronok sgt. TQVM lily cz sudi brkongsi kisah n pic yg tramat menarik tu....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tema I ♥ Bali...Sweet!!

Cantiklah pemandgn gunug Batur & padi bukit tegalang tue...semua tgk tmpt2 yg lily p ni mmg bestlah...Teringin sgt2x nk p sana gak...Tp sabar3x...kumpul duit dulu... :D

mizzyN said...

yep. aku tido kat hotel di kuta. dalam 150 meter daripada pantai tu. Tapi lepak pantainya setengah jam je seaje sebab ombak besar tak boleh mandi.

lily azliyana @ mama zara said...

mamaTina- kami pi wktu low season so ongkosnye tk brape mahal..nntila sy buat st entry penutup n cerita psl anggaran kos kasar kami ke bali yek..hehe

kakNza- ade lagi satu entry menunggu.tp entry tu dh bosan dh sbb dh takde jalan2 tpt menarik..=p

lily- sy dulu pon dh teringin sgt nak ke bali gara2 terbaca blog2 org yg dh pernah ke bali ni..nmpak cntik2 jek sume tpt diorang pegi..alhamdulillah, akhirnye smpai jugak utk tgk dgn mata kepala sndiri..=D

Mrs. Adz said...

ambai zara,tetsenyum gembira ye..suka sgt la tu dapat berjalan..mama zara lagi best,siap dapt urutan lagi..hihii

mariaariffbaby said...

mummy zara..

i love ur entry..
ni nak ngendeng hubby..yuk kita p bali!

jeles la yang!

azzul said...

rasa mcm nk gi je bila baca entry lily nih..ble le lily tlg buat costing skali utk kitorg yg interested nk gi ni ye bkn apa ble buat belanjawan klu plan nk gi =P

shila ariff said...

huhuhu..takpe..citer panjg2..aku suka membaca n tgk gmbor..rasa teruja nak pi sana gak...tapi bila tu??..heeee...

Mama_Aqish said...

wah bestnyer...baju sedondon lagik tu...nape baju papa zara tak sedondon same????

Anonymous said...

nak betulkan sikit that the fact Mount Batur tu still active Volcano. Last meletup tahun 2000, tu yang boleh nampak kesan lahar kat kaki bukit. _Papa Zara

lily azliyana @ mama zara said...

Papa Zara- yekla..nnti org betulkan dlm entry..tersilap paham info ni..hehe

Dilla Ady said...

lily,
jelesnye tgk lily sefamily bercuti2..arghhh...

btul la lily, patut wat satu entri pasal kos tuk bercuti kt indon..teringin nk gi sane..

sori lame tak menjenguk lily n famil kt sini..comel n zara n her sexy dress tuh..

mama_izz said...

wow.. cantiknya pemandangan.. nak tau la berapa kos pegi sana teringin lak bawak anak2 ke sana.. hehe..

Syuhada Kamal said...

bestnye dpt shopping kat pasar tu!! naik kereta kuda pun best!! seronok tul bc kisah lily kat bali ni..:)

Naddiea said...

lily best nyer!!akak jeles dik..tah bile leh jalan2 camni ngan anak2 kecik.huhuu..

fabulous.farah said...

wah..best nye jalan2

mau pegi jugak..

Nana said...

wah beznye!
kat art market tu ke soping brg2 adiah pemenang contest?hehehe

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016