Libur di Bali: Hari kedua (Bedugul & Tanah Lot)

Selepas puas menjakunkan diri tengok penyu di Turtle Island, kitorang bergerak pulak menuju ke Bedugul. Kat Bedugul ada satu lagi temple yg terletak di tepi tasik..jauh gak perjalanan, lebih kurang sejam setengah..smpatla mama n Zara menidurkan diri kat dlm keta..nway, nasib baik dh dekat2 smpai tu mama tersedar..sbb rupenye cntik pemandangan on the way nak ke Bedugul tu..Mama br tau Bedugul ni letaknye kat kawasan tanah tinggi.so cuacanya sejuk mcm kat Cameron or lebih tepat mcm kat Kundasang Sabah..cume bezanya kat kundasang kite dpt lihat ladang teh yg luas terbentang, tp kat Bedugul ni leh nmpak padi bukit yg saujana mata memandang..=)

Smpai kat Bedugul dh tgh hari. Zara smpatla mengamuk skjap sbb kena kejut dr tidur..but bile dh nmpak tasik tu pndai plak die mintak jalan sndiri..(time ngamuk die suke mintak mama dukung)..jom cuci mata tgk gmbar kitorng kt Bedugul plak ye..ohh..tk lame smpai kat sana, ujan plak turun ngan lebatnye..so skjap jekla kitorng kat tasik tu..



Zara n family @ tasik Bedugul


Pintu gerbang ke Pura Ulandanu (nama temple kat kawasan tasik Bedugul tu)


Kami berlatar belakangkan pura Ulandanu..kabus tebal kat belakang sbb cuaca dh mendung masa nih






Tasik yg cntik


Nmpak tk 2 org berbaju merah tu..papa melayan Zara yg tetibe eksited nk berlari bile nmpak rumput..=p



Zara yg happy berlari..tp sian, tak lame pastu ujan turun plak..


Time ni masih hujan..nasib ade payung yg boleh disewa dr petugas2 kat pura Ulandanu tuh..=p (tp mama suka pic ni..maybe sbb payung yg warna warni tu kot..hehe)



Sebab dh hujan, kitorang pon tros keluar dr kawasan tasik. Driver bwk kami lunch kat Restoren Matahari, tk jauh dr tasik tuh..situ katenye makanan halal, so mama tawakal jekla makan..buffet ngan harga Rp80000 satu kepala..lepas makan, sempat solat jamak kat masjid Bedugul..masjid ni atas bukit..klu ikutkan, pemandangan dr atas masjid cntik sgt sbb menghadap tasik tp sbb hujan tgh lebat giler mase tuh, maka tk dptla nk bergmbar bagai..



Bergmbar dpn restoren matahari Bedugul..



Destinasi seterusnya ialah Tanah Lot, Tabanan..spt biasa, tarikan kat sana ialah pura..cuma kali ni pura nya terletak di tgh2 laut..uniknye pura ni, cume boleh dilawat ketika air surut jek..kalau wktu air pasang, mmg pura ni dikelilingi air lautla..kebetulan mase kitorang smpai air tgh surut, so dapatla turun ke bwah tgk pura tu lebih dekat..but mcm biasa, tk masuk pon lah..=p..amik2 gmbar jek..kat Tanah Lot ni jugak byk sgt gerai2 jual cenderamata..harga boleh tahan murah ngan syarat pndai tawar menawar..kat sinilah akt shopping sevenier kami yg pertama..hehe


Antara kedai2 yg terdapat kat Tanah Lot


Pintu gerbang ke Pura Tanah Lot


Kalau air pasang, memang tk boleh jejak kaki kat cni..penuh ngan air laut






Zara yg sibuk nk main air..wktu ni air mcam dh mula nk naik


Ular keramat mengikut kepercayaan org Hindu..papa yg gi tgk ular ni sementara mama layan Zara main air


Mama n Zara..masing2 muka dh berminyak n berpeluh sbb cuaca panas..sun burn kitorang dibuatnye..=p



Lepas balik Tanah Lot..smpat lagi singgah satu kedai souvenir dkt Bandar Kuta..Krisna nama tpt tu..barang2 mmg murah gile tp sbb dh penat, tk beli ape pon sgt.target nk shopping kat Ubud art market jek esoknye..so kitorng mintak driver hantar balik hotel..malam tu, tk kuar pon sbb penat..mama just layan Zara mandi pool..hehe..nasib baik pool bukak smpai 10.30pm so smpatla gak berendam2 skjap..nk berendam siang hari tk smpat sbb sakan berjalan..disebabkan mls nk kuar mlm tu, maka kami dinner ngan megi jekla..Zara plak mkn mushroom sup ngn biskut..hehe..sian tak..=p



Mase ni Zara dh penat berendam so lepak tepi pool jekla..


Bergurau snda ngan Zara sblum titun..




Habislah sudah aktiviti hari kedua..pasni mama update akt hari ketiga yek..jgn bosan dulu tau..=p

8 comments:

nza said...

makin sreonok tgk pic2 kt sana. tetiba hati ni mengamit utk ke sana...hu.hu.hu....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

WOW...cantik nyerrr pemandangan tmpt nih...teringin plak nk p sana... :D

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

best nyer.....

nie yg jeles nie..hehehehe

Mrs. Adz said...

eh,ular tu memang leh pegang ke..

bestnye nengok pemandangan dia..byk tak shopping ni..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

bestnyer lily
cantik2 pemandangan kat sana.
gambar2 lily pak driver ker yg tukang snap...byk gambar korang bertiga....

uish...nie buat terujan nak ke bali nie....

maya amir said...

konpem mesti layan bali pasni..heheh..

ibu emy efy eqy said...

walaupun papa dan mama zara sentiasa berjauhan kerana tugas masing2, namun hadiah percutian papa pada mama zara amat bermakna...

bestnya percutian kat Bali. Bilalah kak wa dapat ke sana pula...

watie said...

lagi best pi jalan2 bali.. permandang cantik2 kat saya yer..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016