Libur di Bali: Hari kedua (ke Turtle Island)

*Disebabkan mama sgt malas utk memilih n menshortlisted gmbar, n malas jugak nak mengcollage, maka entry ini sgt sarat ngan gmbar2 kami sefamily ye..*

Hari kedua di Bali, kami dibawa plak ke Turtle Island..Sebenarnya, mmg ade merancang nak ke Turtle Island ni hari ketiga, tp pak supir cadangkan kitorang gi hari kedua tu. so ikutkan jekla..cume kesian kat papa sbb sebenarnye die plan nk snorkling kt area Tanjung Benoa tu tp sbb tetibe pak supir kata nk ke Tutle Island on that day, maka papa tk smpatla nk bwk baju2 die sume..yekla, dh dalam keta baru tau kitorang menuju ke Turtle Island tu kan..kire misscommunication sketla ngan pak supir..tp takpe, papa mengalah demi family die yg tercinta..yekla, klu die gi snorkling, mestila mama kena sorang2 membawa diri ngan Zara..=p

For info, untuk ke Turtle Island ni kite kena bergerak dulu ke Tanjung Benoa..jaraknye cume 30min jek dari Kuta..Kat Tanjung Benoa ni sbnrnya glemer jugak ngan segala jenis sukan air mcm banana boat, snorkling, diving, parasailing dll..klu org2 bujang or tk bwk anak pergi bolehla enjoy sukan air kat cni..Utk kitorang, just amik pakej glass bottom boat n turtle island jek. Harga satu bot ke Turtle Island agak mahal..Rp600000 utk satu bot = RM222. berjayala mama menggores kad kredit di situ sbb tk bwk cash money banyak pon..hehe

Uniknye glass bottom boat ni sbb kite boleh tgk coral n ikan di bawah air dgn jelasnye..means tk payah snorkling pon dh dpt tgk coral dr dalam laut..mama agak jakunla sbb tk pernah tgk sndiri kan suasana di bawah laut..mula2 naik bot tu, kitorang di bwk ke tgh laut sket utk tgk n bagi ikan makan. kat sana air die mmg jernih..sbb tu leh nmpak coral kat bwh melalui glass partition tu. time bg makan ikan plak, ikan tk berapa nk berebut2 n timbul kat air..mungkin ikan2 dh kekenyangan sbb mase tu mmg ramai gile pelancong yg ada kat tgh laut tgh bg makan ikan..=p



Sebelum bergerak, bfast dl kat hotel..terpaksa memilih makanan..mane yg boleh makan, kitorang makanla..


Mama n Zara kat Tjg Benoa menuju ke bot ke turle island


Suasana sekitar Tjg Benoa..panas terik masa nih


Act nak tjk pemandangan coral kat bwh laut tp tk berapa nmpak plak guna kamera mama nih..=p


Papa n Zara kat atas bot


Lebih kurang 10minit kat tgh kaut tuh, kitorang terus dibawa menuju ke Turtle Island..jarak turtle island dr tjg benoa tu lebih kurang 30minit..smpai kat sana, tgk2 berderet bot tgh parking tepi pntai..means tgh sarat pengunjung la mase tu..kat sana, kitorang tros disapa oleh sorang tourist guide n die la yg tolong tunjukkan sekitar kawasan tu..Believes me, Zara totally had a good time there..tk menyesal mama bwk die ke Turtle Island..kat sana, word 'turtle' tu tk berhenti2 kuar dr mulut die..=D


Dh smpai turtle island..


See..die sgt suka aka jakun tgk turtle ni..Mama pon sama k..ni 1st time dpt pegang turtle..ekekeke









Lepas tgk penyu kecik, ada lagi rupenye penyu2 yg besar..rupe2 nya kat sini macam tpt pemuliharaan penyula..bile penyu betina dh bersedia nak bertelur, penyu2 tu akan dibawa ke kawasan berpasir. Anak2 penyu yg menetas plak akan dilepaskan ke dalam laut..n satu benda baru yg mama baru tau , rupe2 nye penyu pon akan bertukar kulit cengkerang..mcm ular..tk pastilah bile masa diorang ni akan tukar kulit, but kulit2 yg tanggal tu akan dikumpul n diukir utk dijadikan perhiasan (souvenir)


Mama bagi makan turtle besar..=D


Bersungguh2 Zara tgk turtle tgh makan


Turtle kat kolam ni besar2..tk berani nak pegang..BERAT!!


Zara watching turtle lagi..=p





Habis tgk turtle, kitorang tgk animals lain plak..leh amik gmbar ngan sume animals kat situ..ade iguana, eagle, kelawar, ular n beberapa jenis burung lain.. kitorng pon tk lepaskan peluang bergmbar ngan binatang2 tu..but most of the gmbar si Zara tk tgk kamera pon..sbbnye die lebih teruja or pelik tgk binatang2 tu..ekekeke


Gmbar ngan iguana


Ngan burung helang




Burung tk tau nama..mcm enggang pon ye jugak..


Ngan ular sawa




Kelawar yg menakutkan


Tgh teruja tgk birds




Kulit cengkerang penyu yg bakal dijadikan perhiasan.(cth mcm penyu2 kecik kat bwh tu)..tk belipon sbb mahal giler harganye


Sebelum balik, smpat lagi Zara tgk turtle lagi seround


Bergerak menuju bot..smpat amik gmbar orang2 tgh parasailing kat atas nun


Sudah balik dr turtle island..Zara terbongkang kepenatan dlm keta..=p



After turtle island, bergerak plak ke bedugul..bersmbung lagi k..

9 comments:

mizzyN said...

ibu!! aku tak gi uluwatu pun. lepak kat kuta pas tu shopping dan shopping.

~Zetty84~ said...

wow...ain red yea..
cantek2...
bestnyer...sian zara, panas terik time tuh..
zara n akak x takut ke tgk turtle yg besar2 tuh...???
cam gerun jerk...
hihi...kusyuknyer zara tgk turtle tuh...hikss...

(",)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wow...bestnyer!!

Takutlah tgk ular sawa tu...binatang yg lily paling takut!!!


Cian Zara sampi kepenatan..dap jer tgk dia titun... :)

lily azliyana @ mama zara said...

mizzyN-weh..bile mase plak ko gi Bali ni..sebelum ni tkde mentioned pon tup2 dh selamat smpai sane ek..hehe

Zati- tak takut..tp teruja lebih..sbb kitorng dua2 tk pernah tgk n pegang tutle sec live sblum nih..=p

mummyQis- sy pon tk berani nak pegang sbb tuh duduk bergmbar kat tepi jek..ekekeke..

M@L@ said...

wah seronok nyer g bercuti.. cantek2 tpt di bali...saya blom penah g lg... terasa nak g tp biler agak nyer?...huhuhuuu

ninieZUERYANNIE said...

bestnyerr bestnyerrr..

nza said...

amboi, hari merah sedunia tu...ank brANAK pakai baju red-colour gitu...

bestnya ttp mahai sgt tmbang botnya...

Syuhada Kamal said...

best layan pics lily neh..terasa cam kat bali sama lak..hehe

mummyseri said...

lily..sian zara ek penat tp yg best dia enjoy je kt pulau penyu tu kan..ye lahh kite pon trasa cam g sana plak..mmg best tgk sume gambar yg lily kongsi ni:)..
harap2 suatu masa nnt dpt jugek melancong ke sana..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016