Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dugaan yg menimpa kawan2ku..

Hari ni mood agak down..dapat berita sedih malam tadi..kawan baik mama, aiman najati akmar n suami baru jek kehilangan anak sulung diorng hari sabtu yg lepas. baby meninggal dunia 5 jam selepas dilahirkan. mama tau pon dari coursemate mama..mmg sedih sgt2. bile mama smpaikan pade kawan yg lain, menitis jugakla air mata seorng ibu ni..aiman ni kawan sebilik n sedorm dr sek men sains muzaffar syah lagi. after masuk utm, still lagi satu course, then satu rumah jugak. semua kenduri mama die ade, n kenduri kawin die pon mama dtg. so bile die mengalami kehilangan yg besar mcm ni, sedikit sebnyak tentunya meninggalkan kesan pada mama jugak. ape yg mama mampu doakan, semoga aiman kuat menghadapi dugaan yg maha berat ini. mama sndiri lom ade kekuatan utk telefon n bertanya khabar, sbb risaukan keadaan die yg masih lemah..=(

Bukan setakat dugaan aiman, dua orang lagi kawan sekolah mama turut hadapi dugaan yg tak kurang beratnye. salah sorang tu ialah kawan lelaki mama..yg satu masa dulu pernah jadi seorang temam rapat.. mama tk publish name die kat cni sbb kes dia agak berat. last jumpe si "E" ni mase kitorng kat utm dulu. after grad, sume org pon lost contact ngan die. dulu setau mama ayah die adelah duta malaysia ke China. tp rupe2nya bile kes ni timbul, baru tau ayah die ialah bekas setiausaha sulit ex pm kite tun abdullah. mungkin ade antara bloggers ade baca kisah ni kat suratkhabar. die dibicarakan atas sbb menyimpan bahan api jenis grenad n sepucuk pistol, malahan mengugut utk bunuh ayah sndiri. peguam menyarankan die pergi rawatan doktor untuk ensure samada die ada masalah mental atau tak. mmg berita yg sgt2 mengejutkan. spjg kenal ngan die, mama nmpak die sbg seorang yg sgt charming, gentlemen, soft spoken sume. tk tau ape mslh smpai die boleh bertukar sebegitu rupe.

Kisah yg lain, seorang lagi bekas room mate mama mase kat mozac. nama die pon mama tk publish sbb mama masih mencari kepastian berita ni. yg mama dpt info, die dah pon berpisah dgn suami die. sape yg tak sedih tgk rumahtangga kawan sndiri hancur kan. mama pergi lagi kenduri kawen die tahun 2008 mase tuh. die ade seorang anak lelaki yg hampir menginjak setahun. tak sangka belum smpai usia perkahwinan 2 tahun, dh ditimpa dugaan mcm tu.

dugaan2 yg melanda kawan2 mama ni membuatkan mama terpikir akan beruntungnya hidup mama skang ni. selama ni mungkin mama ade rase kurang bersyukur, rase tak cukup ngan ape yg ada..tp bile tgk nasib kawan2 lain yg tak sebegitu baik, membuatkan mama insaf. utk kawan2 sekolah mama yg membaca blog ni, korang semua mesti dh tau sapa2 yg mama maksudkan kat atas ni kan. same2 la kite berdoa yg terbaik utk kawan2 kite tu yek..amin..

Nk update, tp gambar tak cukup- layan jerk citer raya ke-3

*apa punya panjang tajuk tu kan..=p*
.
.
Huu..sbnrnya arini berhasrat nk update citer raya lagi. ingat nk compilekan sume citer sambungan utk raya ke-3 smpaila abeh cuti seminggu aritu.yekla, nk buat entry satu2 nnti org muntah darah nk bace plak kan.. tp apelah malang nasib sbb tgh edit2 gmbar tetibe bateri kamera kong plak..tp tangan mama ni dh menggeletar nk update blog (tk sedar diri esok ade presentation kena buat, bukan nk get ready ke ape kan..hehe)..so mama update jugakla sikit gmbar yg smpat mama transfer tadi k..=p

So, gmbar2 kat bawah ni adelah gmbar utk raya ke-3 punye akt. tk byk benda pon buat. raya ketiga kat umah mentua. siang tu ade baraan org ppuan. so mama spt biasela tugas siap2kan gelas, kuih2, kemas meja, buat air sume. masak2 mama tk involve sbb mmg kurang skill kan..hehe..zara sgt behave aritu siap leh smbut org2 baraan dtg. then siap main2 lagi ngan bebudak yg ade ikut baraan tu. tp mama tk snap gmbar sbb mama mmg malu2 kucing sket part nk amik2 gmbar dpn org tk kenal ni..hihi..

Ptg tu plak, gi rumah terbuka tok sedara Zara merangkap pak long hubby. Zara pakai bj kurung hijau hasil jahitan mak mentua. menu haritu ade set beriani n set nasi putih jugak. ade lauk sup kambing (mama tk makan), ikan keli masak lemak pecal (yg ni sukeeeee sgt), pajeri nenas, ayam goreng dll..mula2 suap zara ngan sup, tp bile tau tu sup kambing, tros tak jadi suap. mama yg tak suka kambing, so anak pon malas nak ajar makan..haha..boleh gitu..

Ni jerkla gmbar yg ade yek..
.
Ni waktu pagi. Zara tgh mood baik tgu org baraan dtg..=)

Zara n mama kat open house tok long


Zara + mama + nenek pa

Papa makan sup kambing smpai berpeluh2 muka.Zara plak dok mengunyah kuih raya..=p

Laling Zara berbaju kurung hijau..


Sian..makan kerepek jerk Zara..balik rumah tu baru suap nasi lain..=p

Huu..update ni buat lepas gian jerk. mcm tak cukup cerita kan..tkpe2..esok mama smbung update lagi (haha..mcmla ramai org nak baca kan)..lps ni nk kena smbung revison n study utk presentation esok..chaiyok2 mama Zara..=D

Cerita Raya 2009 - Beraya ngan my family plak..=p

Malam raya pertama, kami bertiga balik pulak ke kampung mama kat rengit. malam tu tk dpt jumpe family abang pon sbb diorng tido kat rumah mertua plak. So esoknya raya kedua bermulala operasi beraya di rumah2 makcik mama kat area kg jambi tuh. Kitorng raya bertiga + nenek ma jerk. Mase raya pertama tu abang mama n sepupu sepapat yg lain sume dh konvoi raya beramai2. mama rugila sbb termiss join diorng. huu..
nway, Zara spt semalam nye jugak. mase dlm keta punye seronok die dibwk jalan. part nak masuk rumah org jerk, tros leleh2 air mata..tp at least time kat rumah die okla. tkla se'meragam' mcm raya pertama..=)

Mama n Zara yg sedondon pink nak pi beraya

Ni sesi beraya sblh ptg plak. outfit Zara bertukar, tp perangai ttp sama..=p


Nila budak cembeng yg asyik nak melekat kat mama jerk..huu..


Malam tu, barula abg n kakak ipar balik rumah nenek ma. Haa..meriah sket rase dapat jumpe anak2 buah kan. Kalau kakak mama yg kat sabah tu ade sekali, mesti lagi meriah ngan gelagat budak2 yg ramai. so malam tu barula buat sesi bermaaf2an ngan family mama. tk dpt jumpe lame pon sbb malam raya kedua dh turn mama balik rumah mertua semula. mcm tula tetiap tahun. kitorng adik beradik kena gilir2 temankan nenek ma. kalau yg adik kat umah mertua, yg abang or kakak kena beraya kat kg mak. klu yg adik kat kg mak plak, barula abg n kakak leh beraya umah mertua. yekla, mane smpai ati nk biarkan nenek beraya sensorang kan..=)

.

My fav pic..sgt suka ngn gmbar yg serba serbi sedondon ni..hehe..
2 cousins yg mmg kamcing..=)

Tgu Iman besar mesti sama2 melasak mcm Zara n abg ikhwan..hee..
Nila abg mama yg sulung..wth anak bungsunya Siti Imanina
Gmbar raya my family. Gmbar tk best sbb kitorng bertiga dh tak pakai bj raya + anak2 buah tak ready pon tgk kamera..

Malam tu, smpatla mak n abang mama ikut mama balik pt raja. kira nenek beraya rumah besan la kan..kat kg parit raja byk stok bunga api so abg ikhwan Zara ni amik kesempatanla main skjap. Zara spt biase jadi tukang tgk jerk..=p
.
Sesi main bunga api lagi..

Nanti smbung lagi cerita raya...rs dlm seminggu ni update gmbar raya jerk gamaknya. mklumla, cuti raya seminggu kan..so bykla kumpul gmbar Zara setiap ari. rugi tak update kat cni..hehehehe..

Cerita Raya 2009- First day raya

~Three of us - pagi Aidilfitri 2009~


Sambungan cerita raya 2009. spt yg mama bgtau, tahun ni turn kami beraya di rumah papa kat parit raja, batu pahat. tema family mertua biru gelap. tp kami bertiga plak pilih kaler coklat. act tk plan pon. tahun ni sgt sempoi. papa awal2 dh sebut malas nk wat baju melayu baru sbb baju nikah die mmg baru sekali dua pakai. mama plak kbetulan ade beli baju coklat tp tak smpat2 nak tempah. then sbb dua2 dh baju coklat, nenek ma pon belikanla baju kaler tu utk Zara jugk. so klu tgk baju kitorng, mmg sedondon tp tak serupa..hahaha..sama2 kaler coklat tp tone baju sume lain2..=p

Nway, raya tahun ni Zara agak 'cengeng' sket. tk taula nape mood die asyik tak baik jek. raya prtama tu mmg tak boleh langsung berpisah ngan mama. yg parahnye tu asyik nak berdukung jerk. ngan papa pon die taknak. sudahnya, mama asyik melayan die jerkla. adik2 ipar yg tolong layan tetamu sume. nak beraya rumah org pon susah. kdg2 tu baru smpai dpn laman die dh tarik tangan mama tak mau masuk. bil kena paksa, mulala menangis2 n meronta2..part org hulur duit raya jek die ok hulur tangan..haru betul..huu...

Klaa..layan pic raya kami yek..susah nk amik gmbar Zara skang. dgn aktifnya, dgn bad moodnya..


Mama n Zara di pagi raya

Sgt susah nk amik gmbar Zara tgk kamera..

Budak kecik ni smpat melaram ngan rntai pearl mama (sarung sndiri tu..)

Budak Zara yg meragam. tp smpat mnjamah kerepek raya nenek..=p


Salam time..
Salam ngn papa plak. tk syahdu mane pon, gelak2 adela..hehe..
Three of us..Zara wat muka monyok lg..

Bersama family mertua..ni gmbar ngan tema santai..=D

Zara yg tertidur kepenatan..bukan sbb penat beraya tp penat meragam..=p

Petang dh tukar baju dh.nk gi beraya rumah atuk2 sdara Zara..

Klaa..ni jerk srba sedikit gmbar yg dpt mama kongsikan wat masa ni.Zara tk nmpak cukp ceria di pagi raya kan. ntah ape kena ngan die la agaknye..hope nxt yr Zara leh enjoy raya die more than raya tahun ni..=D

Gmbar2 lain mama update nanti2 k..dh balik rumah ni kena buat kerja mengemas balik barang2 n baju2 yg bertimbun tu..huu..

Cerita Raya 2009- Malam hari raya

Salam aidilfitri semua..huh..sungguh lame mama meninggalkan blog ni tidak berupdate. mklum jekla beraya kat kg kan. mmg takde mase + tak rajin nak bukak internet. soo..hari ni baru merajinkan diri nk update blog. act gmbar byk (tapi sume muka Zara jekla..hehe) tp mls nak kecikan size n pilih gmbar bagai..
.
Kitorng balik kg hari khamis malam 17 sept tu. smpat sahur kat pt raja b4 tros tuju rumah nenek rengit. hari jumaat tu nenek nak masak mengunjung so mama nak tolong nenek dulu. hari sabtu ptg baru bertolak ke rumah nenek pt raja. tahun ni raya pertama mmg turn rumah papa..
.
So, mama letak dulu gmbar2 Zara masa malam raya yerk. akt malam raya biasa2 jerk. tlg nenek n atuk kemas rumah sket2 + main mercun n bunga api ngn acik2 Zara..=)
.
Posing ngan baju kurung baru + hamper raya pemberian kawan atuk


Org lain sibuk berkemas, Zara jadik mem aje..=)


Hii..eksited pegang bunga api..sori Zara..mama lom bagi lesen utk Zara main lg..=p


Ni muka ekstited tgk acik2 n papa die main mercun (perasan x kasut raya Zara tu..ni br beli b4 balik kg aritu..hehe)


Mama still tk berani bg Zara pegang bunga api sndiri..Zara leh main ngan papa jek. maybe nxt year br mama kasi can k..



Budak2 bermain mercun n bunga api. gmbar bunga api kat langit tk dpt amik sbb kamera kurang canggih..hehe

Okla..citer2 lain mama akan update satu2 k..act tkde byk program sgt. disebabkan rumah mama n papa dekat2, so sibuk beraya rumah kedua2 belah keluarga jekla..selain tu, mama cuma tlg nenek2 Zara melayan tetamu shj..nk gi jalan2 kt bndar pon tk smpat. gmbar adela jugak mama amik tp mostly suma gmbar Zara jerk. segan plak nk amik gmbar sedara mara yg ramai tu..hihi..

Salam Aidilfitri buat semua..

:: Sticky Mode::
Sila scroll ke bwh utk entry baru k..=)

.


Di kesempatan ini, mama nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri utk semua pengunjung blog mama..

Ampunkan salah silap sekiranya ada terkasar bahasa or kata dlm penulisan mama selama nih..

Walaupon ramai yg tak pernah bersua muka, tp persahabatan di alam maya ni sangat bermakna buat mama..

Semoga semua bergembira n berbahagia di hari raya ini k...

Mama tk pandai nak buat kad raya sndiri..edit2 gmabar jek tau
So utk sesape yg sudi, bolehla ambil kad dr Zara n family ni yerk..=)


**********************************************************************
.
.
Di samping tu, tak lupe nak men'gantung' kad raya pemberian rakan2 blogger yg lain
Terima kasih sbb ingat pada mama yerk..
Mama akan letak kad kat cni dr masa ke masa yek..
Ade yg tk smpat nk dtg amik lagi..=)

.
Kad dari Kina aka mama adam

Kad dari Maria n family
.
Kad dari Sue (kawan baru ni..=) )
.
Kad dari Izan.
Kad dari Kak Nza
.

Kad dari kak wa, iby amy,afy n aqy


Kad dari Kak Yong..


Kad dari ummi Zahra

Kad dari Shila aka mama Hazim

Kad dari mama nur dhia zahra

Kad dari Kak Radiah



p/s: Tanteknya kad raya sume orang..=)

Nak tayang baju raya jugak..=p

*Entry ni mama tulis bagi pihak Zara yerk..hihi*

Hee..sori yerk..Zara pon sibuk nak tayang baju raya yg mama belikan. Tp tahun ni mama tk beli banyak..mama kata tahun ni kena mula bersederhana.Mama n papa kena simpan duit byk2 utk kegunaan pindah rumah tahun 2011 nanti. Lagipon, kitorng dh jarang kuar shopping skang nih. Papa balik ujung mgu jerk..so selalu time papa balik die request rehat kat rumah jerk. Papa penat..mane larat nk pi shopping + layan Zara yg makin aktif ni kan..

Nway, mama pon tkdela kisah sgt bile papa tk bwk pi shopping. Mama kata dieboleh shopping ONLINE. Mama mmg suka shopping online. Die kata senang. Tak penat jalan n pilih2 kat luar. Tp selalu die shopping baju2 Zara jerkla..=p. mama suka belikan Zara gaun. Die kate sng pakaikan zara gaunjerk. Tk pyh susah pyh nak mix n match (sbnrnya mama mmg tk pndai gayakanZara..hihi).
'
Untuk baju kurung pulak, mmg mama takde beli langsung. Nenek rengit dh sponsor 2 helai baju kurung. Siap sulam2 tau. Then nenek pt raja
plak dh jahitkan 3 pasang baju kurung. So sume sekali Zara ada 5 PASANG..yeay!!boleh melaram lebih dr mama tahun ni..=p

Sila2la jamu mata ngan baju2 yg mama beli utk Zara ni yek. Wlupon tak banyak mana, tp dh bersyukur sgt Zara dpt baju baru..=D. baju kurung sume kat kg. so takleh tayang dulula..hehe

2 helai dress ni mama shopping kat http://girl-charms.blogspot.com/
Photobucket
Photobucket
.
Gaun and top ni plak beli kat http://lpwardrobe.blogspot.com/ . cantik2 sangat baju kat website ni tau..=p
Photobucket
Photobucket
.
Yang ni beli kat http://cool-cotton.blogspot.com/ tp lom smpat raya mama dh pakaikan kat Zara dh..hehehe..
Photobucket
.
Rainbow pants ni beli kat http://ohbabygirlboutique.blogspot.com/ . Then legging comei sebelah tu mama rembat dari http://kiddiedido.com/
Photobucket
.
Haa..ni plak kasut raya Zara.ni crocs pertama yg mama beli utk Zara tau. Zara suka sgt kasut ni. hari2 zara pakai dlm rumah. mama tk bagi bwk keluar sbb ni kasut utk raya..=p. Ni pon beli online kat http://kiddiedido.com/
Photobucket
.
Yg ni jerk mama tk beli online. beli kat butik anakku. ade sekali beli blouse n cardigan. tp blouse n cardigan tu pon dh selamat zara pakai b4 raya.hihi..
Photobucket
Hmm..cukupla tayang tu dulu. malam ni kami nak balik kg dah. mama kata kalau smpat die nak carikan pulak baju tidur, n satu lagi sandal utk zara..hee..tk sabar nk raya. leh kumpul duit raya banyak2..hehehehe..