Zara pon nk berbuka ker?

Smalam dh puasa ke-tiga, baru mama ade peluang nak snap aksi2 zara yg ‘menyibuk’ nak berbuka puasa sama2. puasa pertama n kedua dh kebuluran gamaknye smpai tk nyempat nk smbar kamera..haha..n semalam gak 1st timela dapur berasap masa nak berbuka. Itupon balik2 makanan sume dh siap terhidang sbb nenek Zara yg masakkan..(lupe update yg nenek Zara aka mak mama dtg duduk shah alam dr khamis aritu smpaila khamis esok nih)

Dua hari pertama puasa mmg just masak utk sahur. Kitorng anak beranak mmg dh terbiasa makan nasi utk sahur. Tp buka mmg beli kat bazaar ramadhan jek sbb kemalasan + ketaklaratan diri..hehe. Puasa pertama merayap gi sri hartamas + teman nenek shopping tudung kat giant sek 13. Puasa kedua plak merayap gi tgk rumah kat bndar puteri + jejak kasih ngan sedara nenek yg hampir 7 tahun tak jumpe kat setia alam. So bile balik masing2 dh melepak kepenatan.. beli nasi tunjuk jekla akhirnye..

Ni lauk berbuka semalam. Ayam masak merah+ikan patin masak lemak+kangkung goreng belacan+ayam goreng utk zara+martabak daging+kuih kasuwi utk nenek. Hee..abaikan pinggan mangkuk mama yg tak semenggah. Selagi menyewa ni malas nk kumpul lagi pinggan mangkuk cantik2..=p



Eh..apsal rase cerita dah lari dari tajuk..haha. kate nk citer psl zara ye tak. Act mcm budak2 lain, zara pon mestila ikut sama menyibuk nak makan buka pose kan. so semalam mama bg die nasi putih+ayam goreng+kicap jek. Act sblum buka tu die dh makan nasi ngan sup kentang . Tp bile tgk org lain makan, die pon nk makan jugak. Zara mmg dh ade kerusi meja utk makan sndiri, so takdela kacau kitorng nak berbuka kan..=)



Sedapnye Zara makan..



Ni plak aksi die makan tau fu fa. Dh tk mau duduk kat meja dah. Mula2 elok jek makan tp tak lame lps tu habis sememeh lantai dibuatnye..=p


Papa pas sahur pagi tadi dah balik. nenek plak khamis ni pon nak balik. so lps ni tinggal mama berbuka berdua ngan Zara jekla. konpem mama beli jek kat bazaar b4 amik zara. lom ade kekuatan n kerajinan nak masak sndirila..hehe..tp utk sahur rase mama msk nasi + lauk sempoi2 jek. utk sorang makan jek pon kan. kalau weekend papa balik, bolehla nk makan spesel sket..=p..

.

p/s: mama tak update lagi kan yg rutin tidur Zara dh kembali normal. skang die akan tido lewat jugak dlm kol 12am-1am tp at least tkde terjaga pagi2 buta mcm dulu. so dapatla mama ckp rehat lagi2 wktu bulan puasa ni kan..tkdela letih melayan kerenah die kol 3, 4 pagi..n wktu mama sahur pon Zara elok tidur tak kacau mama..alhamdulillah..=)


18 comments:

.:: Suhaidah Tan ::. said...

salam kak..
gaya zara sibikij mcm syuhada..
ngeh!rindu lak kat syuhada..

mama auni firdina said...

hehehe zara menyebuk ekk kaco mama buke pose..sama cm auni le..

so rutin tdo zara da ok la ekk..alhmdulillah,janji da ok wlupn tdo lewat..;)

Naddiea said...

mummy,zara ada kusi meja sendiri yer.bagus2 x payah kacau mama n papa dia makan.anak2 akak terutama yg paling kecik kalo makan kt meja sampai naik atas meja nk bersila.huhu..haru sungguh bila masuk bab2 makan ni.harus mama abi naik hangen.huhuhu...

Putra Mama said...

dah pandai yer die suap sendiri.. zara tu bknnyer nak menyibuk.. sajer2 nak memeriahkan suasana.. mcm si Fawzan tula, sy baru suap nasi semulut pastu dah kene jerit kat die plak.. sepanjang berbuke tu asyik terjerit2 jer..

ibu_umairah said...

selera nya dia makan..taufu fa!!!!ok lah kalau tak kacau kita masa sahur..senang sikit keje kita

Zetty84 said...

hikhik...mcm cute jerk tgk aym 2 ketul nenek wat special tuk zara...heheh...wah..zara dah pandai mkn sendiri erk...erm..kalu syaza, abis dia wat men suma tuh...huhu...semalam pun dia dah pecahkan pinggan zati...agak nakal syaza nih...tgk zara maintain jerk...BAIK ZARA erk... ;p

Diamilikku said...

tapi zara pandai pegang sudu n suap makan guna sudu..baguslah..alesha jgn harap..semua tangan jer..makan apa pun guna tgn jer..nak pakai sudu tak pandai pun...

Mama_Aqish said...

wah...bagusnyer lil princess ni...berbuka posa sama2 ek..sama cam aqish la tak leh nengok mama & papa nyer nak makan mesti dia nak join gak...makan tak mau bersuap plak tu

Zurani said...

lily, zara so independent. da pandai mkn sendiri. siap ada kerusi n meja mkn special lg.bgs zara:)

lily azliyana @ mama zara said...

Suhaidah- malam ni syuhadah n family dtg rumah akak tau. nnti akak amik gmbar diorng sebelah2..kite tgk serupa tak..hehe

mamaAuni- tulaa psl. syukur sgt2 die dh tak berjaga malam. tetibe jek bertukar normal wktu tdo die. yg penting, mama ckp rehat, Zara pon dpt tdo ckp..=)

Naddiea- hee..mmg suka latihkan die duduk kat kerusi meja sndiri bile makan. tp time2 manja dtg, ade gak die mintak pangku..=p

Putramama- fawzan terjerit2 nak mintak suap jugak eh. diorng ni mmg pndai nak tlg 'memeriahkan' suasana rumah kan..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

ibu_umairah- ni 1st time Zara mkn tau fu fa tu. mula2 makan die macam geli sbb lembik2. tp bile mama die hancur2kan tau fu fa tu baru die sedap makan..hehe

Zati- akak bg Zara mangkuk plastik jek. klu bg bekas kaca mau rabai jugakla..huu

diamilikku- haha..tu sbb die suka tiru mama die la. dulu suka suapkan die makan ngan sudu, last2 die yg mintak sndiri sudu dr tgn kite. tp ade gakla yg sepah2 kat bwh tu kak su. bukan sume dpt masuk mulut..=p

mamaAqish- sng jugak klu tak pyh disuap. lehla kite mak ayah makan dgn tenang..hehehehe..

Zura-haha..nmpak baik jek die mkn. tp ade gak sepah2 bwh tu. kdg2 time dh bosan die buat main jek nasi tuh..huhu

.:: Suhaidah Tan ::. said...

yeke kak?
emm ok2 nnti kita tgk eh..
akak nnti tlong ckp kirim salam dkt
auntie Yan sekeluarga eh :D
tq

dilla-ady said...

eee...comotnye zara mensepahkan lantai eh..

mesti jenuh ni lily nk ngemas lepas tu..

ala zara kan da okeh tidonye kan..so skang bagi le mama kite tu work out sket time buka..sahur kite da senyap2 jek tak kaco mama kan? hikhik

zieha said...

salam..mama zara

hehehe..kalau part berbuka mmg anak la yang first sekali mengadap kat meja ..pantang jupe..dia pun sama nak berbuka..padahal siang byk dah mkn tu..hik3x

nadnye said...

dah pandai makan sendiri.. bagusnya
Kat rumah nie Sarah tukang sibuk berpusing ngan walker.. abang2 berbuka sekali walaupun tak puasa..

Qistina's Mama n Abah said...

isy..sama la mcm tina jugak. dia lagi lebih dari org puasa lak..

tapi at least zara makan jugak walaupun agak sepah2..janji nak makan. kang tak nak makan susah gak..

so skang ni mama zara dapat la rehat seperti biasanya ya..rehat puas-puas sebelum zara tuka rutin tido lagi!!!

mizzyN said...

slmt berbuka zara, maknye pula slmt berpose n berbeli dan blah

:iBuAfiQah: said...

rajin gak lily update lauk berbuka..
irnie balik2 terus masak n terus baring2...
lembik badan la.kena plak time tu gak afiqah nak tido..aduhai..
nak g param xtau nak makan ape..blur sesaja..

alhamdulillah rutin tido zara dah ok!
boleh lily tdo lena semula..

nak tanya,kerusi meja zara tu beli kat mana ya..blh gak belikan utk afiqah..skrg asyik kacau irnie makan aje..hehehe

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016