Contest Jom Main Air Bersama!!

Hee..sekali lagi mama join contest last minit. Contest kali ni dianjurkan oleh Kak Yong yg merupakan antara kawan terawal yang mem'follow' mama di dunia blogging nih. Tarikh tutup contest Jom Main Air Bersama ni ialah esok jam 12 tengah hari. Act dah lame nak join contest ni tp tk dpt carik gmbar yg sesuai. wlupon byk kali jugak bwk Zara mandi pool, tp gmbar sume tak cukup menarik utk dikongsikan..(kes anak mama tak fotogenik la nih..hehe.. )
.

Ni banner contest anjuran Kak Yong..


Akhirnya, stlh belek berkali2 folder gmbar mama, akhirnya mama decide nak antar gmbar kat bwh ni utk penyertaan..
.


Nama papa: Riza Shahril Mohd Saad

Nama anak: Nur Riza Azzahra (ZARA)

Hee..dalam gambar nih Zara tak pakai baju mandi pon. pakai gaun jek. To be honest, sbnrnya inilah pertama kali Zara dibawak 'terjun' dalam swimming pool. Mase ni kitorang bercuti satu malam kat Kuantan. Papa teringin mandi pool, so mama n Zara tunggula tepi pool tu. Tp Zara nmpak eager sgt tgk papa swimming so akhirnya papa pon bwk Zara masuk pool sama2. Tak sangka Zara mmg seronok masuk dalam air tuh..hehe..Mase nih Zara br 8 bulan. Balik dr Kuantan, terus papa belikan swimming suit n pelampung yang pertama utk Zara..=p

Apepon, harapan papa n mama ialah Zara dapat belajar swimming satu hari nanti. Papa mmg suka sgt berenang, tak macam mama yg kaki bangku. Kalau tk masuk kelas swimming pon, Zara belajar jek dr papa k sayang..=D

Tips-tips untuk menarik minat si kecil bermain air:

- Biasakan si kecil anda dengan air supaya tiada rase takut pada air. Mungkin boleh lakukan aktiviti mandi, membasuh kereta, siram bunga dan sebagainye bersama-sama anak

- Sambil2 bermain air dengan si kecil, ceritakan juga pada mereka kegunaan air pada manusia, spy mereka lebih menghargai dan menghormati air

- Sediakan pool kecil di rumah berserta permainan2 plastik seperti itik, bola dan lain-lain yang pelbagai warna supaya si kecil lebih seronok bermain air. tidak perlu bersesak di kolam awam, keseronokan ttp diperoleh dari rumah..=p

- Jika ke kolam awam, sediakan juga pelampung untuk si kecil. Terdapat pelbagai corak dan warna pelampung yg dapat menarik minat si kecil untuk bermain di dalam air..


Tips-tips keselamatan semasa di dalam air:

- Pastikan si kecil tida keseorangan di dalam air. Papa, mama atau saudara mara yg lain harusla 100% mengawasi aktiviti si kecil semasa bermain air

- Pastikan anak2 bermain atau mandi di tempat yg sesuai. contohnye di kolam kanak2, atau di kawasan sungai n pantai yg lebih cetek. sekiranya hendak membawa anak bemain di tempat yg lebih dalam, seharusnya penjaga perlu mengiringi pergerakan mereka

- Pakaian yg sesuai juga diperlukan spy prgerakan si kecil lebih mudah dan ringan di dalam air.

Rasenye cukupla catatan mama untuk contest kali ini. kalau ade rezeki Zara, dapatla jadi salah seorang dari 8 pemenang yang terpilih. Hadiah yg ditawarkan memang menarik..Macam2 ada...huhu..antara penaja2 hadiah untuk contest ini:






Klaa..semoga bertemu lagi di lain contest ya..wish us luck!!..=p

7 comments:

mummyseri said...

hajat di hati nk join jugek kontes ni tp tula xde pic yg bekenan nk di anta..
so untuk zara kite doakan smoge berjaya...

kakyong said...

suke nyer zara masuk dlm air...

mamazara..
banner contestnya mana?? hihiii.. nanti update yer..
kakyong UPkan foto dulu & tunggu penilaian juri..

lily azliyana @ mama zara said...

mummyseri- thanx mummy seri. ni pon main letak jek gmbar. tkde gmbar yg betul2 cunla..hehe

kak yong- kak yong, sy dh update dh. tak perasan plak kena letak banner contest tu..=p

nza said...

good luck zara...apa pn comel sgt zara masa kt swimming pool dgn papa dia tuh...

Linda Latip said...

gud luck zara dearie! ehe fuh..fuh..mandrem kasik menang lah..kalau abg ghazi taknak de dok dlm kolam lenlama, menakut air sket keke tah le ikut sapa kakaka..klu mndi dlm baldi die nak..

anyway samat pose buat mama zara n papa k..zara tayah pose..mkn byk² msa pose ni lg afdal..ehe

Diamilikku said...

gud luck untuk zara n mamanya.....

en_me said...

semangatnya contest ghitewww..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016