Rutin tidur baru

Sejak 2, 3 minggu ni, hari2 hari mama gi kerja ngan keadaan mengantuk n letih. Mama penat sgt n tak cukup tidur. Sebabnye??? Huu..gara2 zara dh menukar rutin tidurnyela..membuatkan mama secara tak langsung ter’berkesan’ ngan rutin tidur zara tuh..

Sebelum ni, ada satu ketika zara tidur malam sgt2 awal tau. Mase kecik dulu, lps maghrib die akan tidur smpaila ke pagi (except bgn for susu). Then kat satu tahap, die akan nap skjap after mama amik die balik dr bbysitter. Then after maghrib die bangun lps tu tidur dlm kol 10 or 11 malam. Mase nih tahap paling selesa utk mamala. Selalu pas kol 10 lebih tu mama dah bolehla turn bawah n buat2 kerja ruma (basuh bj, sidai bj, mengemas dsb)

Nway sejak few weeks nih, Zara dh mula tidur lewat. Selalu balik kerja, mama smpat masakkan n suap zara makan. Die akan tidur lps tp skejap jek smpai kol 9++ malam. Then mesti die akan bangun semula n main2 smpai kol 12 lebih or 1 am. Setakat tu bolehla lg mama layan main kan. Tp yg paling kronik, dlm kol 3 pagi mcm tu KONFIRM die akan bangun semula ngan keadaan menangis2 n menjerit2. Mama pon tak tau kenapa. Kdg2 tu mama layankan la jugak smpai die reda menangis. Mama bwk die turun bwh, bg air, pasang tv, ajak main sume. After sejam or 2 jam die akan tidur semula. Tp yg teruknye, time die tak berhenti menangis, bg susu, air, dgrkan lagu sume taknak. Menangis siap melenting2 bagai. Ade sekali tu mama tgh letih n penat sgt smpai mama tensen n babap zara. Nasib baik tk tinggal kesan kat peha tuhh..huhu

Hmm..klu bace rutin tidur zara tu, mesti sume dpt pahamkan mcm mane mama tk letih n mengantuk selalu. Dhla malam mmg mase mama hadap intenet n layan zara main. Then bile mama baru tidur dlm 1,2 jam, zara dh terjaga semula jam 2-3 pagi. Mcm mlm tadi, after bangun kol 2.30 am, kol 5 baru die tidur semula tau..

So rasenye lps ni mama pon kena tukar rutin tidur mama ikut Zara. Bile zara tidur, mama kena tidur. So bile die bangun, mama kenala ikut bangun. Zara ni plak, tk leh tgk mama tidur sorang, konpem sibuk kejut n goyang2 kan badan mama..tapi, btol ke nk buat cara ni. Persoalannye sekarang, nape rutin zara tidur mcm teruk sket yek. Mama btol2 konpius nape kol 2-3 pagi tu die leh terbangun smula. Everyday tau. Dh 2 mgu mama perhatikan. Aritu kat kg pon mcm tu jugak..

Ade sesiapa tak nk bg pendapat or cadangan kat mama. Kenapa zara leh meragam tiap2 malam mcm tu ek. Die tak selesa ke, tak dpt nyenyak tidur ker, penat sgt ker smpai tak lena tidur, something wrong kat die ker..wat mase ni die takdela demam cume ada batuk sket2 jek. Perlu ker mama refer die ke doc ye..harap sume dpt bg pedapat ok..=(

~Kalau Zara dpt tidur nyenyak mcm ni smpai pagi kan bagus..senang hati mama..~

P/s: Kalau papa zara bace ni, harap die paham nape mama letih n penat selalu. Yg paling penting, kenapa mama tk bersedia nak ber’anak’ dua. Mmg mencabar sgt menjaga anak sorang2 ni tau. Kdg2 rase nak nangis pon ada..Papa pon nmpak kan wktu weekend mcm mane keadaan zara.. Siang aktif n ceria bukan main. Tp malamnye..aduhaii..mencabar sungguh..

20 comments:

DYLA said...

la lily.. inas pun mcm tu lately.. tp kurang sket dari zara..

dia tetiba bangun nanges2. menjerit takmo pujuk. hehe. biasanya kul 1. aduhai.

mmg agaknya. asal kan dia ok takpe la kite korban sket.

lily azliyana @ mama zara said...

yeker inas mcm tu jugak. act dh risau takut ade pape ngan zara kn..klu benda ni mmg normal utk budak2, rase legala sket. wlupon sbnrnye ala2 tension gak sbb hari2 pnt n mengantuk kat opis..=p

Fara_Adura said...

Memang anak2 kite kalo terjaga malam mesti nak nangis kan..huhuhu..

Kuatkan semangat yer lily..itu cabaran idop jauh kan..setiap kesabaran pasti ada hikmahnye..

Fara rasa kalo lily iokt tido sama.. rasanya zara lagi selesa kot..coz fara wat camtu..xpon layan tenet dekat2 ngan dia..bila dia jaga..cepat2 bagi susu, tepuk2 ker..takot dia sunyi..tu yang nangis

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

Salam...

Lily, bdk2 mmg camtu kan..bila terjaga malam mesti nangis. dulu tkt gak sbb fkr bkn2 dah but skrg dah fhm.

mama auni firdina said...

hmm cm tu ekk rutin zara yg baru..

cm auni kt umh pengasuh siang mmg xnk tdo so ptg pas je amek die,bg susu terus tdo..then tgk la kekdg die bgn around 8 or 9pm..ade tu smp ke pagi die tdo..n kekerapan klu nk susu pon 2x..die akan merengek2 kjp then bg susu,ok le terus tdo..cm bgn pagi dlm kul 1 or 2 ke lom pnh la lg..so far still under control..tp xtau le pasni cmne..bile auni da tdo,sya akan tdo skali..coz sblm ni pnh la tglkn die sorg2,pastu tetibe die nangis maybe tgk org sebelah xde..so maybe la zara perlukan mama die kt sebelah..n maybe la mengigau sbb siang die suke & bermain..

hmm,hrp2 perkara bese je tp risau jugak la klu berlarutan..zara siang tdo x?

:iBuAfiQah: said...

setakat nie lily..
afiqah lom kena simptom camtuh..
risau gak kan...
mana cukup tido kita dibuatnya..
pd pendapat irnie la,time zara tido tuh lily tido..
bila zara bgn lily bgn..bg rehatkan badan kita skit...kalu kita jaga bdn xcukup rehat tau..
take care lily!

M@L@ said...

ala sian nyer... zara tido begitu lewat..tp nak wat camne kan camne marah pon kena gak layan...

lily azliyana @ mama zara said...

Fara-huhu..mslhnye tula. kite mmg layan tenet atas katil. tidur pon sekatil ngan die. tp time terjaga tu tros menjerit n nangis2 mcm kena tinggal sendorang. konpius kan..tk taula klu die mimpi ke ape. tp takkanla hari2 pon mimpi ye tak..=(

MamaDanish- tulaa..kenala bersbr wat amse sekarang. hopefully later die akan ikut rutin tidur yg lbh baik..

MamaAuni- Zara pon mcm auni. siang die sibuk main smpai tak reti tido. blk keja lps susukan die mmg die nap skjap. tak taula klu sbb die penat sgt tu yg tak selesa tidur n terjaga tgh2 pagi buta kn..erm..lps ni nk try sapukan minyak panas siap2 la kat kaki n blakang die. tgh berkesan ke tak..(ngan penuh harapan..=) )

Raja Radiah said...

salam...huhu sama je cam E in...penat di buatnya...walau papa ada kat sebelah..mama juga yang dia nak....tu pasai lerrr akak tak mo beranak lagi....fobia pun ya...dah lah bermasalah....takut jadinya....

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah- tulaa..rase mmg kena buat mcm yg irnie ckp. act smalam dh try jugak dah. ikut die tido dr kol 8 smpai 9 lebih, then 12 am smpai 2.20 am..tu yg leh bangun layan die main kol 3 smpai 5 pg. arini nmpak kurang sketla letihnyer..=p.tp satu isu, bile ikut die tidur, satu kerja rumah pon tak terbuat..hehe..

Mala- tulaa psl. tp kdg2 sian kat Zara sbb time tensen termarah2 die kan. dh lps marah barula rase menyesal..=p

lily azliyana @ mama zara said...

Kak radiah- oh..e in pon mcm tu eh. normal ke kak radiah budak2 terjaga mlm mcm tu. susah hati kite dibuatnye..klu anak 2,3 lagila mcm mane kan..yg sorang ni pon bukan main ragamnye..huu..

~mamazahra~ said...

ciannye awak lily...
Zahra pon bgn mlm gak, tp lepas bg susu n pujuk dia akan terus tdo...
sabarlah, mmg mencabar jaga anak neh....lg2 awk jaga zara sorg2...
xdpt bayangkn yg membesarkan lebih seploh anak...cam my mak n MIL

:iBuAfiQah: said...

harap2 lily dapat solution camana nak buat kalau anak simptom tido lewat nie ya..
mana la tau irnie akan mengalaminya nnti...
nanti sama2 kongsi kat blog tau..
moga2 lily sabar dgn dugaan niey..
p/s:mungkin dengan urutan dgn minyak pada badan anak tu berkesan..cuba try..
nie pun irnie tgk kat cter gugu gaga erra la niey..
best of luck!

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- tula..anak br sorang dh kelam kabut mcm neh..huhu. tu yg nk tgu zara besar sket br ade adik. at least biar adik sorng jek meragam. klu kakak meragam, babap jek siap2..hahahaha (sukahati jek kan)

ibuAfiqah- yup..nk cube praktikkanla. selalu ade gak urut2 badan die sblum tdo. tp kali ni pas die tdo nak sapu minyak siap2 ngan harapan die selesa smpai pg..

tp kan, minyak ape yg sesuai utk 1-2 yr kid ni yek. slalu minyak yuyi bubuh kat perut n blakang jek. vicks tk tau ok ke tak. ade cadangan tak?..=p

Qistina's Mama n Abah said...

Kesian mama zara kan.. biasa la budak2 ni memang tuko2 waktu tido. Cuma yang buat lagi 'masak' tu sebab mama dia keje..

Aduh..sha faham sebab masa Tina sibuk tuko2 waktu tido dulu sha masih lagi keje. Isy..kadang-kadang dah rasa nak marah je dah. Tapi..dia mana tau apa-apa kan..Mama Zara sabo la banyak2 ek.. memang susah jaga anak sorang-sorang nih..dah rasa dah...

mummyseri said...

Lily..camne zahra da ok ke?my doter pon mcm tu jugek..biasela pengalamn pertama..nnt pandai brubah2 lagi tu waktu tidonye.yg pnt time da smpai mse tido tp xnk tido2 huhuhu pnt berjaga lg...:)

ninieZUERYANNIE said...

lily.. siannye.. hmmm xpela, citer ko aku jdkan guide.. persediaan mendatang.. huhuuu..

zieha said...

mmg fening kalau tak cukup tido..itulah cabaran seorang ibu.Pasal second baby tu kita mestilah bersedia..tuhan mmg adil..klau ramai anak..mungkin allah permudahkan kot nak menjaganya
wallahualam:)

:iBuAfiQah: said...

lily,
irnie xpakai sangat minyak yuyi tu tau...takut panas...
afiqah pakai minyak bayini mastika or minyak Nona Roguy utk urut badan afiqah...hehehe

Diamilikku said...

hurmm..alesha pun lately mcm tu...dia akan nagis...pastu terpaksalah angkat dari baby cot dia n tido dalam pelukan umie...agaknya memang budak2 umur gitu mcm tu kot..sabar ehkk..kak su pun layankan aje alesha nih..nasib papa pun dah ada sekarang..so lega lah sikit

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016