Berbuka sendirian..

Huu..hari ni nenek ma dah selamat balik ke Rengit. Pagi td kol 9am naik bas kat sek 17 ke batu pahat. mujur ade pakcik yg tlong antarkn nenek n teman nenek borak smpai bas dtg.. stlh 5 hari berbuka bersama2 nenek, mmg terasa la bile nenek dh balik kg nih..selalu ade kawan makan n borak kan tp hari ni mama keseorangan (Zara tak amik kire sbb die buka pose olok2..hehe). So secara rasminye hari ni 1st timela mama kena buka sorang2..

Sebenarnya papa dah balik ke Shah Alam dah pon. Hari ni die ade meeting di KL so tgh2 malam tadi die bertolak dr kuantan. Tapi harini die tak dapat nk berbuka sama2 ngan mama sbb ade majlis berbuka puasa ngan peg2 tudm yg lain kat hotel le-meridien kl. tp sebelum pegi hotel tadi smpatla papa belikan mama makanan kat bazar ramadhan sek 19.
.
So, hari ni mama berbuka dgn..
.
Nasi ambang..fev mama nih sbg orang jawa sejati (yekla tu. padahal ckp jawa pon tak reti..hehe)
Kebab daging as makanan sampingan (camnerla nak kurus kan klu hari2 ade makanan smpingan..huu)
Air bandung cincau (punyela malas smpai air pon nak beli..hihi)
(Gmbar sume kdt tu en google yek. Kamera td kat tingkat atas mama tak dan nak hegeh2 gi amik.=p )

14 comments:

Qistina's Mama n Abah said...

Siannya mama zara buka sorang-sorang. .tak pe la..zara ada kan..

tapi sedeh n sadis la gak rasanya buka sorang-sorang nih...sabo la ek

nza said...

alahai kesiannya...sabar je le...ooo.. org jawa ye..sama cam suami kak nza, jawa gak n xpndai ckp jawa...hi,hi,hi....

mmg sodap nasi ambang tuhh..kalu org jawa mmg xtinggal wat kalu ada kenduri or yasinan...

daku pn dh jd ala2 jawa-klate.

Zetty84 said...

erm...actually, zati mmg buka sorang2 from 1st day posa lagik...huhu...en. hubby lepas balik keja trus g pasar ramadhan tgk gerai...kami ada jual kebab...hadus...sgt la kelam kabut nk kawal daughters yg sgt naughty itew...huhu...si syaza yg slalu nk wat perangai sgt... ;p

tgk zara ok je...pandai bw diri...baik je dia erk...ikut perangai akak ke tuh..? ekeke

lily azliyana @ mama zara said...

mamaQistina- hee..dah biase buka sorang2 sbnrnya sebelum ni. tp utk tahun ni kire 1st dayla berbuka sndiri. tp tahun ni zara pon dh besar so dh pndai sibuk2 nk makan jugak. kire dh boleh jadi peneman mama die la..=)

kak Nza- kak nza pon pndai makan nasi ambang ek. kat cni kwn2 sy yg bukan jawa mmg tak reti makan nasi tu. diorng kate tak selera sbb lauk cmpur dlm nasi kan. tp utk org yg dh biase..mmg sodaaaapppp..hihi

Zati- wah..zati n husbnd bukak gerai jual kebab yek. bagusnye menambah rezki ramadhan kan..

zara tgk timela manners die tu. bab mkn mmg die ok. tak kacau kite. tp hasil die makan tu nauzubillah..besepah mcm ape. hari2 kena mop lantai hasil sepahan makanan die tuh..=p

mama_umar said...

eh,org jawa ke?samelah kite :)..tp ckp jawa mmg ampeh laa..oklah tu cik abg belikan mknn,sabo yeee

dilla-ady said...

alahai mmg slalu eh buke sorang lily? Dilla tak pernah lagi, tp kalu merasa mau buke ngan air mate..hikhik..

eee...tak suke nasi ambang?rugi3333...sedap kan lily..dilla bru jek pas mkn sblum pose mase kenduri tahlil ari tuh..

tak sabar nk tunggu sasha besar cam zara..ade geng nk ajak makan..

DYLA said...

nenek ma tu mak lily ke? duk rengit ye? dulu ada kenal sorang akak duk kat rengit. dia bisnes krepek.

mizzyN said...

semalam bf aku lambat sampai sebab hujan so aku bukak pose dlm ofis dgn biskut aje, huhu.

slmt berbuka lagi.

weih sambut merdeka kat maner?

lily azliyana @ mama zara said...

mamaUmar-Aik..Zety jawa mane plak. jawa selangor eh. kitorng dua2 jawa b pahat..hehe. semalam bertuahla kebetulan en puree ade. nxt week dh start membeli n berbuka sorang2 la..hihi

Dilla Ady- nak buat mcm mane. dah duduk berjauhan ngan hubby kan so klu weekdays mmg kena berdikari beli makanan n berbuka sndirila. nak masak? setakat utk makan sorang mcm buang mase jek..(malas sbnrnye..hehe)

lily azliyana @ mama zara said...

Dyla- haah..nenek ma tu mak kitela. mmg asal dr rengit. kat rengit mmg senang nak dpt supplier kerepek sbb ade satu tpt tu, Azhar food dkt2 situ.kilang proses kerepek n mcm2 kuih raya. klu time dkt2 raya ni konpem berderet kereta tepi jalan..=p

mizzyN- haha..malangnye ko. tp laki aku lg malang tau. kan die nk buka posa kat hotel kan. gi sana naik komuter dr shah alam. train lmbat so die berbuka ngan air liur jek dlm train. kol 8pm br smpai hotel. haha..sian kan..

YatieJay said...

Kesiannya dia buka sorang...inilah namanya pengorbanan isteri tentera! Cewahhh....

Org jawa? Suami akak pun org jawa..dan pandai cakap jawa...Bila balik umah MIL dan ada kenduri kendara mulalah depa speaking...tapi lama2 akak dah dapat tangkap apa maksud2nya...

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

Siannya lily buka sorang-sorang..tak pe la..zara ada kan..zara jd peneman mama ner..

nasi tu nmpk sedap sgt..ni cam nk try cari tp ada ker kat png, huhu..

kakyong said...

suami kakyong pun jawa, tp x reti ckp jawa pun...
oohhh air sirap bandung tu sungguh menggoda..
x penah makan nasi ambang.. kena try lah nih...

mummyseri said...

my peberet jugek ambeng tu..lama x mkn..
huhu kalo kite lak phm ckp jawa nak ckp berteraburrr ler :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016