Cruise@Mines

Photobucket

Beautiful scenery



Hehe..ni cerita kami yang takde kerja. Ptg Sabtu lps gi Alam Central jap amik Olympus dr kedai (yeay..Olympus dh kembali berfungsi), makan2 n jugak smpat tgk aksi jualan lelong few artis bersama kru Suria FM. Act tak tau pon ade event tu. Tp tgh2 makan kat Garden Café tu nmpak ade Nurul, then Dayang Nurfaizah plak. Time kami keluar jalan2, ade Ramlah Ram plak tgh nyanyi (rasenyela klu tk silap org. suara mcm kak melah tp dr jauh nmpak lain mcm plak mekap nye..hehe). artis2 lain tk taula sape lg yg ade. Mama tak amik port sgt. Lps cari2 barang sket tros keluar dr PAS.

Keluar dr PAS, still takde idea nak gi mane. Mula2 papa ajak gi mid valley. Mama tak mau. Then die kate KLCC. Mama kate dh ptg sgt nk gi klcc. Kalau siang sket bestla leh bwk zara jalan kat taman luar klcc tu. Last2 mama ajak papa ke The Mines jek. Dh lame tk jejak kaki ke situ. Sejak kahwin tk pernah pergi rasenye. Konon nk terjah Mines Wonderland tu ke. Tp last2 entah cmnerla leh terbeli tiket boat cruise plak..hehe..

Ade 3 pilihan cruise yg ade. Cruise ke tasik besar shj, rm27 sorang. Cruise ke tasik kecik shj, rm22 sorang, manakala cruise kedua2 tasik rm33. Papa beli yg rm27 tuh. Nak pusing2 dua2 tasik dah petang. Itupon lame jugak kitonrg menunggu turn naik bot. Tak tau apsal ramai gk pelancong asing aritu. Lom cmpur lagi ngan org2 tempatan mcm kami ni yg sibuk2 jakun naik bot jugak..=)

Papa layan Zara smbil tgu bot dtg. Mama pulak line up tgu turn
Photobucket

Hehe..syok jugak usha 2 beranak ni dr jauh
Photobucket

Akhirnye, lbh kurang setengah jam menunggu, smpai jugak turn kami. Ni kali keduala bawa zara naik bot. 1st time dulu zara naik kat Tasik Kenyir. Spt kali pertamanye dulu, zara mmg tak takut duduk atas bot tu. Lgpon bukan laju mane pon kan. Die paling suka berdiri kat tepi dinding bot and tgk air kat bwh..

Bot br start jalan. Mula2 Zara mcm blur lagi
Photobucket

Dh smpai ke tasik besar. Zara mula rase seronok bile angin tiup muka die
Photobucket

Zara lagi
Photobucket



Ikan keli yg sgt banyak di tasik. Rase nak kaut ngan jarring jek..hehehe..
Photobucket


Kami atas bot
Photobucket

Papa n Mama..
Photobucket

Zara tak dilupakan. Tgh posing berdua tangan tu sibuk dok pegang Zara yg sibuk nk tgk water kat tepi bot
Photobucket

Yeay..paksa Zara amik gmbar sekali
Photobucket

Zara n mama lagi. Apsal mama buat aksi manja mengalahkan Zara?hehe..
Photobucket

Perjalanan bot kat tasik ni akhirnya smpai ke pinggir hotel Palace of Golden Horses. Entah bile dpt stay hotel 6 bintang ni kan..so usha dr jauh jek pon jadila. Nway, pemandangan dr tasik menuju ke pinggir hotel mmg sgt menyejukkan mata. Cantik sgt..
Wktu bot nak berpatah balik ke mines, hari dh mula gelap. Nasib baik tk terlepas wktu maghrib..=)

Layan pemandangan yek

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Palace of Golden Horses
Photobucket

Papa n Zara
Photobucket

Tgkla gaya anak dara nih. Tak tahan betul..iye2 jek menghayati pemandangan tu..=p
Photobucket

Smpai2 mines semula, hari dh gelap daa
Photobucket

Keseluruhannya, rase ok jugakla naik cruise ni. Saje2 menghabiskan mase sekeluarga kan. N satu lagi, act mama dpt satu pengalaman baru wktu cruising ni. Korang pernah dgr tak perkataan ‘lif air’. Mama tak tau scientific words die tp kitorng dpt rase sendirila pengalaman tu. Act kolam yang kat the Mines tu tak bersambung ngan tasik besar pon. Tasik Besar tu berada 7 meter ke bawah dr aliran kolam tu. So, utk smpai ke tasik besar ade pintu gate air yg akan terbuka menurunkan bot dr atas ke bwah (air mengalir keluar dr ‘lif’ ke tasik). Then dr tasik besar balik ke mines, sekali lagi gate air akan terbuka tp kali ni air akan diisi di dalam ‘lif’ n menaikkan bot ke atas semula. Hahaha..mesti ade yg pening2 lalat bace explanation mama ni. Papa kate konsep ‘lif air’ tu lebih kurang mcm kat Terusan Panama. So klu rajin korang google la sndiri yek..hehe..

Nilaaa pintu gate air yg mama maksudkan. Gmbar ni diambil dr arah tasik. Kat atas tu adlh aliran kolam terus menuju ke The Mines
Photobucket




Oklaa..cerita seterusnye di Mines bersmbung nanti k..

6 comments:

kakyong said...

best nyer zara.. jln2 sajer... byk xtvt luor... :)

kakyong pun tak brp nak faham istilah lift air tu... hahhahahhh

Fara_Adura said...

Fara dulu time2 baru kawan ngan hubby ade sekali pegi lepak naik bot terus ke pulau.. heh, besh gak stu.. coz ade umah salji etc. Ingat pas sofea besau skit lagi, nk bawak le ke sana.

Pasal lif air tuh.. teruja kan, keke.Perak aka jakun pon ade time air tetiba surut.. ekeke..:p

Rajen ek bawak zara jalan2..hehe

:iBuAfiQah: said...

bestnya cruise tasik...
xpenah naik bot tu pun..
cam gayat tgk air tuh

Zetty84 said...

Wah...bestnyer zara n family g jenjalan... ;p aunty nk ituttt....

lily azliyana @ mama zara said...

Kak yong- Mama papa zara ni mmg kaki jalan. duduk umah lame sket dh komplen bosan. smpai zara pon ikut perangai yg same jugak. klu tk bwk kuar, mulala gelisah pegang2 gril pintu tuh..hehehe..

Fara- nasib baikla ade org lain yg dh rase naik lif air tu. lehla share pengalaman. tp mmg jakunla mula2 tgk lif air tu berfungsi..heheheh

ibuAfiqah- hehe..kitorng saje jek tkde kerja. slalu jalan2 tepi kolam mines tu jek. tetibe haritu tergerak plak nk naik bot

Zati- ye..seronot2x..jalan2 di ujung mgu. dpt habiskan kualiti time sama2..=)

~mamazahra~ said...

sonot nye cruise kt tasik..
x penah lak nek...jakun sungguh :)
cam teruja jek nengok zara&co. nek cruise..hikhik :P
ada mase kang nk gak try...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016