Mama n Zara day out

Weekend yg lps antara weekend yg agak membosankan sbb papa zara tak balik. dia ade diving course for 2 weeks kt pulau kapas. rasenye nila 1st time papa tk balik, then mama btol2 takde kawan. sblum ni few times papa tk balik kebetulan nenek ma ade, atuk pa dtg, and ade jugak skali tu mama ajak kawan mama, aunty aisyah dtg tido umah.
.
Hari Sabtu tu mmg tak pi mane2. seharian duduk kat rumah. act mama mmg tak rajin nk kuar sndiri ngan zara. paham2 jekla anak dara mama tu lincah semacam. selalu klu time kuar, papa la yg tukang kejar2 n dukung die klu die dh penat. so kami just menghabiskan mase berdua2 an jekla. tgv tv, layan tenet, makan2..huhu..indah jugak habiskan masa mcm tu,,=p
.
Hari Ahad, mama rase kesian plak tgk zara yg asyik terperam kat rumah sjk semalam. kebetulan stok peti ais mama pon dh nak abeh (stok minuman n makanan ringan, bukan stok lauk pauk..hehe). so mama tetibe rajin bwk zara kuar. pas mandikan zara, tros pakaikan baju jalan. mama nk bwk zara pi giant sek 13. tak besar sgt so mama bayangkan sngla nk kontrol zara nnti.
.
Sbb zara keluar berdua2an ngan mama je arini, mama pon pakaikan die t-shirl special 'i luv mom' nih..hehe (papa jgn jeles yek)

.
Smpai kt giant zara tros tepuk tangan. tau2 jek kite dh smpai ye sayang..

.
Tpt pertama yang dituju ialah MAKAN!! mmg tgh lapar sbb sebelum pergi td tak prepare apa2 breakfast pon. cume bg zara minum susu jek. so mama bwk la zara ke kfc. spt biase, zara punye part mkn kentang goreng jekla. mama plak makan snek plate berperisa pedas yg baru..huhu..tk dpt tinggalkan habit mkn fastfood nih..
.
Zara syok makan kentang

.
Mama bg can makan aiskrim jelly.tp act aiskrim nye banyak mama yg makan. zara mama suruh mkn jelly nye tu je..hehe..
.
Huhu..ayam kfc yg sedap hingga menjilat jari..nyum2x.
.
Zara sgt behave wktu makan tu yek. die dok diam2 smbil kunyah kentang n then sibuk suap jelly aiskrim tu sndiri. dptla mama makan ngan tenang. wktu makan tu papa wat video call. terkejut jugak die tgk mama n zara kat luar sbb die tau mmg selama nih mmg tak rajin bwk zara keluar sorang2..hehe..
.
Pas makan, mama bawak zara pi masuk dalam giant nk beli sikit barang plak. mase dudukkan kat troli tu zara mcm dh mengaruk2 dh taknak duduk. tp mama pujuk2 la die. siap letak bantal kat belakang bg selesa sikit (pinjam sementara bntal giant tuh). then smpai kat tpt minuman, ade org hulur cawan kecik yakult utk tester tu kan. barula zara dok diam2 smbil minum yakult. nway, mama mmg dh start bg zara yakult skang ni. so aritu mmg nak membeli stok yakult, calciyum, apple juice mama n stok bebola utk lauk zara. selain tu smpat smbar hanger kecik (bj zara dh makin byk) n ball utk zara.
.
Kalau nk tau, lps umur satu tahun br zara nk duduk dlm troli mcm ni. ms baru2 'dapat kaki' dulu, jgn harapla die nk duduk. asyik kerja nk berjaaaalaaaan jek..
.
Zara seronot minum yakult
.
Nway, wktu mama nak membayar barang2 tu, mmg menguji kesabaran betul..sebabnya:
.
~ barang mama sket, so menujula ke kaunter ekspress. tp mama tk dibenarkan bwk troli plk kononnya kaunter tu utk brg2 sikit kan. abeh tu takkan la mama nak angkut kuar sume brg tu (wlupon tk byk mane) smbil pegang zara kan. last2 terpaksela mama beratur kat kaunter biase, yang mmg konpem2 sesak ngan orang yg setiap satu borong brg penuh satu troli
~ time dh dkt2 turn mama kaunter tu rosak plak mesin die. berpeluh gakla kami menunggu. nk alih ke kaunter lain, pon kena duduk kat belakang jugak kan. so tahan napas jekla tgu org giant tu btolkan mesin die
~ zara dh start merengek kronik mase nih. mama bg upah yakult taknak, mama turunkan die pon menjerit2, dukung pon meronta2..adus..penat..rupe2nye die nk susu.last2 mama paksa gak die duduk kat troli tu smbil mama pegangkan botol susu die. zara dh tkde mud mane nk pegang botol sndiri dh
~ time tengah byr tu baru mama sedar ball yg mama amik utk zara tkde bar code. terpaksela cancel beli. huhu..br berangan nk ajak zara main ball ptg tu..hampeh sungguh..
.
Erm..after settle byr, mama sorong troli n letak suma brg dlm keta. pahtu bwk zara masuk dlm semula sbb ade few things lagi nk beli. so kali ni dh ringan sketla sbb tkde troli n brg2 lain nk pegang kan. mama pon bagila can zara merayau sepuas hati kat dlm tuh. smbil2 tu smpat gak mama belikan zara tudung kecik n cd nursery rhymes..ingat nk belikan zara buku baru or flash card jugak tp zara dh uncontrollable dh. sibuk berlari sane sini..huhu
.
Mama bg peluang zara jalan2. susah nk amik gmbar sbb die dh tak reti dok diam
.
Ni tgh tunggu mama order teh o ice limau. hilangkan dahaga sbb penat melayan zara..hehe..

.
So akhirnya dlm kol 2pm lebih mama pon angkut zara bwk balik. bukan sbb zara dh penat, tp mama ni haa yg dh berpeluh2 sakan. br mengejar anak sorang dh letih mcm tu..huhu..sadis btol. on the way balik, smpat bg zara minum susu n anak dara ni pon tros tido. ms mama angkat masuk rumah pon die tk sedar lg.
.
Zara selamat dibuai mimpi..
Itu jekla kisah mama n zara jalan2 tanpa papa. Balik tu mama masak nasi n sup ayam + kentang utk zara. selain tu, buat aktiviti biase mcm ari sabtu jugakla. habiskan mase seharian dgn anak dara kesayangan nih..=).

17 comments:

Diamilikku said...

hehehheh..susah kan nak mengawal anak dara yang tgh syok nak melasak..alesha pun sama..lotih den nak kejar..dengan perut memboyot lagi..sebab tu tetap kena bawak assistant..tak larat oooo

ninieZUERYANNIE said...

alahai.. salute nye kat ko lily.. aku x penah lagi bwk Qisya jln sorg.. tunggu Qisya dh pandai jalan aa..

Naddiea said...

bestnye mama n zara day out.nasib zara behave kalo x susah jugak nk bwk tu.emm tp terpikir jugak cemana mama beli kfc ngan zara lagi?nk bawak tray tu susah jugak ngan anak kecik yg tgh dok melasak.

AchiQue said...

masa jln2 dengan akak & abg ipar aku pn diorg tak lepaskan anak diorang yg baru pandai berjalan tu sendiri. baik dukung kata diorang. kalau tak sakit jiwa nak mengejar budak tu. hehe..

lily azliyana @ mama zara said...

umiAlesha- sy takde assistant la kat sini. adik ipar hari minggu pon die kerja. so terpaksela mengangkut sorang2..mmg smput tuh..br anak sorang..=p

ninie-nong, anak yg dh pndai berjalan lg susah nk kontrol. diorng tk pndai duduk diam. lg kronik, tk nak dipimpin. dulu ms zara kecik dlm 6-7 bulan aku boleh jek kuar ngan die sbb die dudk diam2 dlm stroller. sjk pndai jalan manenye nk duduk kat stroller. rs nak jual jek stroller tu..hehe

naddiea- hehe..org layan special kat kami..siap budak kfc tu antarkan tray kat table. then diorng tlg amikkan kerusi baby lagi..bagus3x..

Achique- yup..nak cpt baik dukung jek. nk tgu budak tu jalan mau berejamla smpai..hihi..

mummyseri said...

mamazara''
jomla join contest aksi menarik ketika anak tido..
meriahkan ramai2 contest ni anjuran mama_uzma..:)

http://bigboy-uzma.blogspot.com

DYLA said...

lily terer nya bwk zara outing sorang2.

dyla mmg ler tak brani... kucar kacir jadiknya nanti

lily azliyana @ mama zara said...

mummySeri- alamak..contest baby tido pon ade ker..hehe..nnti tryla cr gmbar2 zara yg maintain chomel semase tido (ade ke tak agaknye eh..=p )

dyla- terpaksa la dyla. bosan duduk kat umah nye psl..kenala belajar berdikari time2 papa zara takde nih..=p

mama idzareef said...

sy pn surrender nk bwk idzareef kuar kalo sorang2..huii mau patah pinggang nk hangkut dia.. ;p

tgh consider nak beli tali yg psg kat tgn dia bila jln2 tu...tp papa tak setuju plak..mcm an***g katanya..hmm..tgk mat saleh pakai kat anak dorang ok jee..

lily azliyana @ mama zara said...

mamaIdzareef- hee..saye pon same pendapat mcm papa idzareed. tk minat ngan tali tu. mcm tk sedap dipandang mata. selalu tgk chinese yg suka guna..=)

mama auni firdina said...

adoiyai mama zara..sya dok bace n tgk gelagat zara ni pon sya lak rase letih..hehehhe..pe2 pon sonok kuar ngn anak kn cume nk kontrol anak tu yg cm pening ckit..tp sya tabik spring le ngn mama zara sbb kuar ngn zara without papa zara disisi..=p

kakyong said...

sgt lama tak jengah sini..

best nya zara jln2 sama mama...
budak2 besor ni memang sonok kalo dpt berxtvt di luar rumah..

anak2 kakyong pun kalo seminggu terperuk & hjg minggu tak g mana, siap lahsorg2 buat perangai.,,

nanti amik award kat blog yer
http://kakyong-sukasuka.blogspot.com/2009/06/award-bertuah-rose-i-luv-ur-blog.html

nooreen.rahman said...

suka pic last.. comeyl betul dia tto. hehe

zieha said...

sekali skala zara nk gak manja lebih gan mama dia..only we two together.haaa..camna mama..??nnti jgn serik2 lagi ye bawa zara jln2laiee..hik3x

lily azliyana @ mama zara said...

mama Auni-hehe..nk buat cmner.terpakse berdikarila papa zara takde. klu zara besar sket ok kot bwk jalan berdua jek. mesti best leh bwk die pi shopping2 baju sekali..hehe

kak yong- thanx kak yong sudi lagi menjengah ke sini wlupon kawan2 baru dh bertambah..hehe.. thanx for the award ye. akan uba ditepek secepat mungkin..=)

nooreen- hehe..die dh penat merayapla tuh leh tros tido dlm keta

zieha- serik? takdela. ni kira nak ajar zara la ni kuar berdua ngan mama. lenkali klu papa zara tk dpt balik lehla ajak kuar lagi..hehe

kakyong said...

mama zara...
skrg kan dah buat jadual utk jln2 ke blog kwn2... kena lah follow jadual... kehkehkeh...

mizzyN said...

ikan arapaima besar gabak depan MPH tu ade lagi tak kat Giant 13 tu?

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016