My Small 'B'

Opss..sblum mama meneruskan entry ni, mama nk bgtau ‘B’ yg dimasukdkan bukanla b***st tu yek. Kalu ‘B’ yg itu mama punye dh sedang2 aje..(hahaha..tersensored sket). ‘B’ yg mama maskudkan ialah ‘bonus’. Yup..duit bonus comp..

Act, comp mama ni style bagi ‘B’ dua kali dlm setahun. Bulan 6, n ujung tahun bulan 12. takdela banyak sgt pon, kalau cmpur dua2 bulan, lebih kurang comp lain gak. Malah, sgt KURANG jumlahnye bbnading comp2 besar mcm petronas or sime darby tuh..=). Tp kebiasaanye boleh jugakla dibuat belanja n jugak disimpan sikit (selalunye mama simpan duit bonus dlm tabung bercuti keluarga).

Nway, utk ‘B’ bulan 6 ni, nampaknye sgt berkurangan berbndning ‘B’ yang lepas2. alasannye disbabkan kemelesatan ekonomi few mth aritu kan. Comp mama pon tk terkecuali. Ade 2 bulan haritu kitorng terpaksa amik unpaid leave utk kurangkan kos perbelanjaan comp. Tp alhamduliilah, comp Jepun kurang terima tempias ekonomi meleset tu. So pas 2 bulan bisnes comp naik semula n stabil hingga ke hari ni. So sbg pekerja yg baik, mama pon redha n bersyukur jekla ngan ‘B’ yg tak seberapa tu..

Walaupon bersyukur ngan ape yg diterima, ‘B’ yg sikit tu telah menyebabkan byk benda yg mama nk beli, tk dapat dibeli. Opss..act bukanla keperluan sgt nk dibeli pon. tp mama b4 dpt bonus mmg suka berangan lebih..heheheh..meh layan ape yg mama berangan nk beli sblm nih... =)

Konon nak beli wallet coach mcm ni (nak beli online dpt murah sket).
Photobucket

Dah beli wallet, nak jugak handbeg sepasang mcm nih..(pon dpt murah sket klu beli online)

Photobucket

Then nak beli crocs shoes yg cute ni utk Zara
Photobucket
Nk jugak sandal crocs utk mama (dah try few sandals kat butik. sgt selesa dipakai. mesti besh wat jalan2 window shopping..hehe)
Nak belanja papa makan kat tpt yg best2 cth mcm ni..
Photobucket


Nk simpan jugak buat tmbah2 tabung bercuti..
Photobucket


*List kat atas tu antara benda2 ‘besar’ yg mama berangan nk belila. Shopping2 lain mcm baju Zara n mama, tkde dlm list sbb klu time tk bonus pon dh tentu mama shopping kan..=p

Kesimpulannye, mama terpaksa la melupakan hampir kesemua angan2 mama tu. Hee..rasenye duit ‘B’ tu nanti cume smpat dibelanjakan utk cuti2 Sabah mama mgu dpn jek. Setakat ni, mama dh janji ngan papa n nenek ma yg mama akan sponsor duit flight sume. Tak banyak sgt pon, just duit pergi sehala jek. Then mungkin kat sana nk belanja satu family makan besar. Nk bagi kakak, abg ipar n anak2 buah rase jugak duit ‘B’ yg tak seberapa tuh.. Kalau ade lebih, lom decide nak wat pe lagi..=p.

**************************************************************

Nway bercakap psl kasut crocs, ade sesape tak yg terjumpe design crocs mcm kat atas tu, kat online. Mama dh puas survey, tp sume kedai online crocs tkde jual cros jenis tu. Mama suka sgt kasut tu sbb nmpak cute n sweet. Haritu dh pergi butik n try kasut tu utk Zara. Konon2 mama nak cari onlinela sbb beli online lagi murah kan. Tp smpai skarang tk dpt cari. kalau kat butik, kasut tu harga rm129. mama kan berkira sket kalau beli kasut2 budak nih (kes syg duit beli kasut mahal2, then sekejap jek zara tk muat nak pakai sbb kaki makin besar..hehe)

So, klu ade sesape ter’jumpe’ kasut tu online, jgnla segan silu inform mama yek. Rase klu tk jumpe jugak, mama kena ‘tutup mata’ n beli jugak kasut tu utk Zara jugak kat butik. Dh mengidam sgt2 nih..hehe..sandal yg mcm mama nak tu byk kat online, cume nk cari saiz '8' mcm susah sket. nway, silela layan satu lagi gmbar crocs yg mama nk beli utk Zara ni ni yek. Kaler purple plak. Comel kan..kan..kan..

Photobucket

P/s: Nmpak sgt tk mak2 mmg akan mementingkan anak2 jek. Dpd banyak2 list mama td mama dok utamakan kasut Zara jugak..=p

16 comments:

Fara_Adura said...

Wahh..bestnye mama zara..jalan2 sabah.. nak kim key chain leh x..hehe.Fara bayau le k..keke.

Besh gak mama merasa duit gaji..fara neh duk umah aje..harap somi aje..sob sob.Nak gk keje, tapi usaha mencari xde..keke.Cane nak dapek? Kaka.

Wahh..crocs tuk zara eh..sofea pakai crocs gak..tapi gerai d alamanda punye.. kakaka..10 hengget aje.Sgt lucky zara kan

en_me said...

nak gi sabah bah .. ghitewww

en_me said...

nak gi sabah bah .. ghitewww

nooreen.rahman said...

wahhhh comeyl :)

mama auni firdina said...

hmm mama zara..aritu sya g butik crocs,xjupe lak design cenggini..look cute sgt..yup,kt butik sume price RM129..pk byk kali gak nk bli kt butik..tp so far dlm on9 x pnh le tgk design cmni lg..sume yg bese2 kite tgk la kn..if sya tnmpk lak dlm on9,i let u know k..

DYLA said...

wah syok nyer dpt B.

tgk gaya mcm tak small je B tu?

neway lily, happy shopping! ujung mggu ni kan dah start megasale! :)

Diamilikku said...

Alhamdulillah..biarpun sikit..tapi tetap ada kan dari takde langsung....

~mamazahra~ said...

sonotnye dpt 'B'...
cam manyak jek bunyi nye...
rezeki tu namanya...
ade rezeki kite kongsi ramai2..
manatau, org tuh doakn..
dpt lak berganda2...
selamat berbelanja =)

mama_umar said...

rezki tu dpt cik B ..heheh, kite ni setahun sekali je :((, tp mmg bestkan buat list berangan2 nih..xkesahla dpt ke x ..ttg crocs utk zara tuh rasenye my fren ade jual crocs on9..tp xsmpnlak blog die, nnt kite try tanyekan..slmt bercuti nnt!!

Zetty84 said...

Erm...bagus la mamazara...
ada matlamat, sblm dpt duit...
tapi tul, kalu x, kita shopping x hingat dunia...!!!
Smoga suma wishlist tu tercapai yerk...!!! ;p

lily azliyana @ mama zara said...

Fara- haha..betul ke nak kirim. klu nk bgtau aje. lehla kite jumpe n pass keychain tu nnti. nak jugak kenal2 fara kan. dulu2 pernah dgr psl fara dr abg zam jek..=p

kasut crocs tu, 1st time nk belikn yg ori. sblum ni pon belikan crocs rm9 jek utk zara..heheheh

en_me- yela en_me. ni baru 1st time nk melawat negeri bwh bayu tu. tak macam en_me yg selalu berjalan2 tu kan..huhu

nooreen- hee..comel kan. sbb tu aku teruja gile nak beli..=p

mamaAuni- thanx mama Auni. sy dah puas surf tp mmg tk jumpe. aritu jumpe design ni pon kt outlet jj bkt tinggi. mase tu dh tinggal last pair dh. ntah2 skang pon dh takde..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

dyla- tak besar pon dyla. list tu cume list berangan jek. Beg2 coach tu tak dpt nak beli pon..huhu..klu untung hubby tk kisah, br dpt beli kasut Zara tu plak. rm129 utk kasut budak, uihh kena pikir 10 kali tuh..mmg berkira okeh..=p

umieAlesha- yekla umie. dah kire bersyukur la dpt tu. dpt jugak rasekan hubby n mak tiket ke sabah. wlupon tk dpt beli ape2 utk diri sndiri lagi..=(

mamaZahra- itu list berangan jek norly. klu ikutkan 'B' yg masuk ni tk dapekla nk beli sume brg dlm list tuh..Coach beg?huhu..dlm mimpi jekla leh pakai..

mamaUmar- betul2 Zeti. sgt syiokk bile dpt buat kist berangan mcm ni. tp time tk dpt tu, rase sedihla jugak..huhu..

oo..ade kwn wat bisnes crocs. klu baik ati lehla tlg tanyekan crocs mcm zara tu yek. sgt2 mengidam..=p

Zati- haha..tkde harapanla nk capai sume Zati. kena bijak berbelanja sbb 'b' nye kecik jek..=p

'irfan hafiy said...

cnih ade jual crocs murah... jln2 tgk blog org2 rini... teringat bace n3 nih mase singgah cnih http://babyandkidscollections.blogspot.com/ ... tp xsame sgt la ngan yr choice..

mizzyN said...

makcik kaki shopping aku tag ko

http://mizzyn.blogspot.com/2009/06/yoon-see-passed-me-simple-tag.html

lily azliyana @ mama zara said...

irfan hafiy- hi..thanx for the info. pernh gak melawat blog tu tp lom ade yg mcm sy cari tuh..=p

mizzyN- aku dh tgk tag tu tk blur sket mcm mane cr nak buat..huhu

kakyong said...

dapat bonus.. Alhamdulillah, ade gak tu drp takde langsung.
bercuti lagi yer.. best dpt jenjalan ni, dpt meringankan fikiran.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016