Tadika 5 tahun vs tadika 6 tahun..=)

Salam Rabu..alhamdulillah..Zara dah selamat habis exam di Taski Ibnu Sina, Pangkalan Udara Kuantan..dah dua minggu pon lepas exam..now mama pon tak sure apa aktiviti die kat sekolah..katanye masih ada dapat buku baru..oklah kan, still ada aktiviti belajar jugak, dpd main memanjang..hehehehe..nway, minggu lepas cikgu Zara inform yg Zara dapat no dua dalam kelas..syukurrrrr..tak sangka gak anak mama leh dpt top 3..hahahahaa..cikgu pesan soh datang 'graduation day' minggu kast before cuti sekolah tuh...Zara kena amik hadiah katanye..papa asyik dok terkilan sbb on that day week papa ada kat singapore..so tak dpt lah tgk anak die graduate utk pertama kali kan.=p

Apepon, tahun ni insyaAllah lastlah Zara kat sekolah ni..selama setahun ni progress Zara sederhana jek kot..die dah hafal al-fatihah n surah 3 kul (an-Nas, Al-ikhlas dan al-falaq)..membaca baru pndai yang dua suku kata n matematik utk tolak tambah yg simple2 die dah boleh buat..inggeris plak simple2 words lah yg die tahu..speaking mmg takleh..hahahaha..arab n jawi tak sure progress die sbb buku cikgu tak bagi...untuk iqra' plak, mmg mamanye yang tukang ajar..disebabkan mamaye slalu ponteng mengajar sbb penatlah, bizi lah..hukhukhuk..maka dak kecik ni baru nak masuk iqra'4..nak cari ustazah mengaji tapi tak tercari2..maintain klah belajar ngan mama yg asyik ponteng mengajar ni kan..>_<

Ohh..berbalik pada kisah sekolah Zara..next year utk tadika 6 tahun mama dah register kan Zara ke tadika Little Caliph caw Kuantan..antara reason mama pilih skolah ni;

- Sekolah ni yg paling strategik on the way mama nak gi kerja..senang mama n amik n antar die ke sekolah..kalau mcm sekang, mmg hari2 papa yg kena jemput die dari tadika..kalau papa outstaion, terpaksa susahkan org lain pi amik..tu yg mama rasa hantar skool lain jek kot..papa leh fokus kat kerja jek nanti

- Sekolah ni lebih banyak aktiviti dari taski yg sekarang..taski skang ni mmg basic belajar jekla..takde aktiviti2 luar macam sukan, lawatan dll. So sebelum zara masuk std 1 tahun 2015, mama nak bagi zara seronok sket belajar kat skool lain..=p

- Sekolah ni jugak jumlah student adalah terhad..cara pengajarannya ikut kata cikgu harituh lebih pada one-to-one . So mama harap cikgu2 dpt lebih fokus utk ajar anak2 murid kan..kalau leh mama nak zara lancar membaca dalam umur 6 tahun..skang leh baca yang dua suka kata jek..hukhukhuk

- Mama nak Zara ada aktiviti sebelah ptg lepas tadika..macam skang, abeh sekolah jek balik umah bbsitter mainnnnnnnn terus smpai papa amik pth tuh..malam nak bukak buku mmg ikut moodlah kan..so biarlah mama tukarkan sekolah die ni sbb kat sekolah baru at least ada belajar iqra's on hari2 tertentu..ustazah dari luar akan datang utk mengajar budak2 ni mengaji insyaAllah..

Hmmm..tu antara reason2 utama lah kan..harap pilihan mama utk new school zara ni tak mengecewakan lah..hehehehe….so next year, zara dah tak gi babysitter..ganti ngan adik baby plak..tapiiiii..tk bgtau lagi kat bbsitter yg mama pregnant..hope dis sanggup nak jaga baby kecik..kalau tak kena lah sourcing new bbsitter..hukhukhuk..

Nway, kat bawah ni gambar2 time mama pi register skool baru zara last 2 weeks. Diorang  buat open day..utk booking tpt just bayar rm200 dulu then balance bayar time  minggu terakhir sbelum naik skolah nnti, oklah kan, leh tunggu bonus mama bayar duit yuran sekolah zara...heheheheheh





5 comments:

ch@ said...

Bestnya. Mama Zara yg gagah. Supermom.
All the best Zara. In shaa Allah thn dpn Auni masuk sekolah. Busy blk la emak dia. Sobs!

Syima ~Mama Kyra~ said...

lps ni sure byk aktiviti zara kt LC. Lawatan, sukaneka, belajar teori sains dan art & craft :)

uiikk..bestnya byr depo RM200 dlu.Kat LC kyra utk yuran register 2016 kena byr full RM1250..huhu

Syima ~Mama Kyra~ said...

eh 2014..silap..haha

~MommyAqilMedina~ said...

Pendidikan untuk anak memang perlu diutamakan kan kak..Aida kat sini pon ade LC..tapi crowded sangat, tu yg aida taknak hantar aqil kat situ tu..huhuhu..Semoga Zara akan menjadi anak yang solehah dan bijak lepas ni k..Amin

NzA said...

Tahniah zara. Insyaallah zara mampu buktikn dia ank cemerlang. Masa 5f kt tadika mmg akak biarkn je mrk blajar cr sndiri. Bkn apa tkut bila nk th 1 mrk akn cpt bosan....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016